Przepis na sałatkę gyros

sałatka gyros


Sałatka gyros to bardzo prosta i smaczna sałatka idealna na wszelkie okazje.

U nas najczęściej pojawia się w okresie noworocznym kiedy się trochę więcej „imprezuje” 😁

Wychodzi jej wielka miska, więc jest się czym dzielić!

Co potrzeba aby zrobić sałatkę z gyrosa?

Widziałam już różne wersje tej sałatki, ale pokażę wam jak ja ją robię już od lat.

Będziecie potrzebować kukurydzę, ogórki konserwowe, cebulę, kapustę pekińską i piersi z kurczaka. Do tego majonez, keczup i przyprawę gyros.

Jak zrobić sałatkę gyros?

Nic prostszego!

Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni, a następnie studzimy.

Warzywa  kroimy w kosteczkę i  całość układamy warstwowo w misce.

Pomiędzy warstwy warzyw i mięsa nakładamy keczup i majonez.

Na koniec posypujemy wierzch sałatki poszatkowaną kapustą pekińską i posypujemy całość przyprawą do gyrosa.

Nie nie mieszamy!

Dopiero przy nakładaniu na talerz wszystko się razem miesza.

Sałatka gyros może długo postać – przechowujcie ją wtedy w lodówce.

Polecam wam również moje przepisy na karnawał – znajdziecie tam wiele ciekawych propozycji idealnych na imprezy.

przepis na sałatkę gyros jak zrobić sałatkę gyros

domowa sałatka warstwowa z kapustą pekińską sałatka gyros

Sałatka gyros przepis do druku

sałatka gyros

Sałatka gyros

Wypieki Beaty
Przepis na popularną warstwową sałatkę gyros z kurczakiem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 6

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Pierś kurczaka pokrój w niedużą kostkę.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż kurczaka i posyp go 2-3 łyżeczkami przyprawy gyros - przemieszaj.
  • Smaż mięso aż będzie gotowe a następnie ostudź.
  • Ogórki konserwowe i cebulę pokrój w kostkę.
  • Na dno dużej misy wyłóż przestudzone mięso z kurczaka.
  • Na mięsie połóż pokrojoną cebulę, a na niej ogórki.
  • Wysyp na ogórki kukurydzę.
  • Cały wierzch posmaruj keczupem, a na keczup wyłóż majonez.
  • Na koniec posyp całość pokrojoną kapustą pekińską.
  • Ja jeszcze zawsze na koniec posypuję kapustę przyprawą do gyrosa.
  • Sałatkę schowaj do lodówki, aby się schłodziła.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!