Domowy corn dog i dyniowe frytki :)
Corn dogi to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym :)
U nas znane głównie z filmów i bajek – moje dzieci na oczy nie widziały corn doga, a wiedzą co to jest ;)
Aby sprawić im niespodziankę postanowiłam przygotować im takie corn dogi w amerykańskim stylu – z patyczkami i tak dalej.
Mój syn wymyślił do nich jako dodatek frytki w kształcie dyni – co się idealnie wpisało w klimat Ameryki i zbliżające się Halloween.
Takie ziemniaczane dynie zrobicie bardzo prosto dzięki wykrawaczce do ciasteczek w kształcie dyni – wystarczy ziemniaki pokroić w grubsze plasterki, a potem wyciąć w nich dynie 😁
Jak zrobić corn doga?
Potrzebujecie tu oczywiście parówki – ja swoje przecinałam na pół i ciasto kukurydziane.
Parówki nadziewamy na pateczek do szaszłyka, zamaczamy w cieście i smażymy.
Należy smażyć je w głębokim tłuszczu i najlepiej w wysokim, ale wąskim garnuszku – ja je smażyłam w otwartej frytkownicy.
Po usmażeniu osączcie je na ręczniku papierowym, bo są dość tłuste.
Do podania dajcie swoje ulubione sosy – my mieliśmy ketchup :)
Takie corn dogi mogą być fajną przekąską na imprezach – możecie też wypróbować przepis na parówki w cieście drożdżowym.
Corn dog – przepis do druku

Corn dogi
Składniki
- 5 parówek przekrojonych na pół
- 70 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- 5 patyczków do szaszłyków przeciętych na pół
Instrukcja
- W wysokim naczyniu - użyłam dzbanka litrowego z miarką :) - zmieszaj obydwie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i mleko - jeśli ciasto jest za gęste (musi być lekko lejące), to dodaj więcej mleka/
- Przecięte parówki nabij na patyczki, włóż do ciasta, obróć, aby w całości się nim pokryły, a następnie poczekaj aż nadmiar ciasta spłynie.
- Tak przygotowane parówki smaż w głębokim tłuszczu - tłuszcz musi być gorący, aby ciasto nie chłonęło za dużo tłuszczu.
- Smaż corn dogi przez około 3 minuty - aż będą rumiane.
- Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
- Podawaj ciepłe z ulubionymi sosami.
Przepis na corn dogi znalazłam tutaj.