Domowy corn dog i dyniowe frytki :)

corn dogi


Corn dogi to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym :)

U nas znane głównie z filmów i bajek – moje dzieci na oczy nie widziały corn doga, a wiedzą co to jest ;)

Aby sprawić im niespodziankę postanowiłam przygotować im takie corn dogi w amerykańskim stylu – z patyczkami i tak dalej.

Mój syn wymyślił do nich jako dodatek frytki w kształcie dyni – co się idealnie wpisało w klimat Ameryki i zbliżające się Halloween.

Takie ziemniaczane dynie zrobicie bardzo prosto dzięki wykrawaczce do ciasteczek w kształcie dyni – wystarczy ziemniaki pokroić w grubsze plasterki, a potem wyciąć w nich dynie 😁

Jak zrobić corn doga?

Potrzebujecie tu oczywiście parówki – ja swoje przecinałam na pół i ciasto kukurydziane.

Parówki nadziewamy na pateczek do szaszłyka, zamaczamy w cieście i smażymy.

Należy smażyć je w głębokim tłuszczu i najlepiej w wysokim, ale wąskim garnuszku – ja je smażyłam w otwartej frytkownicy.

Po usmażeniu osączcie je na ręczniku papierowym, bo są dość tłuste.

Do podania dajcie swoje ulubione sosy – my mieliśmy ketchup :)

Takie corn dogi mogą być fajną przekąską na imprezach – możecie też wypróbować przepis na parówki w cieście drożdżowym.

parówki w cieście

hot dogi

corn dogi

parówki w cieście

parówki w cieście

corn dogi

Corn dog – przepis do druku

corn dogs

Corn dogi

Wypieki Beaty
Przepis na popularne w Stanach Zjednoczonych parówki smażone w cieście kukurydzianym.
5 z 1 oceny
Porcje 10

Składniki
  

  • 5 parówek przekrojonych na pół
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 5 patyczków do szaszłyków przeciętych na pół

Instrukcja
 

  • W wysokim naczyniu - użyłam dzbanka litrowego z miarką :) - zmieszaj obydwie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i mleko - jeśli ciasto jest za gęste (musi być lekko lejące), to dodaj więcej mleka/
  • Przecięte parówki nabij na patyczki, włóż do ciasta, obróć, aby w całości się nim pokryły, a następnie poczekaj aż nadmiar ciasta spłynie.
  • Tak przygotowane parówki smaż w głębokim tłuszczu - tłuszcz musi być gorący, aby ciasto nie chłonęło za dużo tłuszczu.
  • Smaż corn dogi przez około 3 minuty - aż będą rumiane.
  • Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  • Podawaj ciepłe z ulubionymi sosami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na corn dogi znalazłam tutaj.