Parówki w cieście – krabowe przysmaki 🙂

parówki w cieście

 

Jakiś czas temu na mojej stronie na facebooku zamieściłam zdjęcie parówek w cieście w kształcie krabów, czy też ślimaczków.

Zdjęcie to wzbudziło wiele zainteresowania i niektórzy prosili o przepis.

Obiecałam, że po urlopie zmierzę się z tym tematem.

Podstawy już miałam, gdyż mam super przepis na parówki w cieście po babci męża.

Przepis przetestowany już wielokrotnie i upieczone według niego parówki zawsze się cieszyły wielkim powodzeniem na imprezach.

Wreszcie miałam chwilkę, więc czym prędzej zabrałam się do roboty.

Upiekłam kraby i dodatkowo trochę parówek w tradycyjnym wydaniu.

Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z pracy nad nimi.

Zapraszam was także na domowe corn dogi – amerykański przysmak z parówkami w roli głównej 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parówki w cieście – krabowe przysmaki  – przepis do druku

Parówki w cieście - krabowe przysmaki 🙂

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 20 sztuk
Autor:
Typ przepisu: Przekąska
Ilość: 20
Składniki
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki ciepłego mleka (do drożdży)
  • 2 łyżeczki cukru (do drożdży)
  • 500 g mąki
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • około pół szklanki ciepłego mleka
  • około 8 - 10 parówek
Wykonanie
  1. Rozrób drożdże - pokrusz je, zasyp cukrem i zalej dwoma łyżkami mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę.
  2. Resztę składników (oprócz mleka i białek) umieść w dużej misce.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).
  4. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm ( w tym momencie babcia pisze o smarowaniu placka roztrzepanym białkiem, ale wtedy ciasto się strasznie lepi, więc zostawiam to do twojej decyzji).
  5. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm.
  6. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej (zostaw kawałek ciasta na oczy i łapki).
  7. Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowaj duże odstępy, bo będą mocno rosły.
  8. Gdy wszystkie parówki są gotowe, to z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz je w białku i przyklej jako oczy.
  9. Przygotuj odnóża (ja cięłam ciasto na kawałki wielkości kopytek i potem rozcinałam do połowy), je również zamocz w białku i przyklej.
  10. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczeniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć.
  11. Część parówek (albo całość) możesz zawinąć w cieńsze paski ciasta (ciasto rozwałkowane na około 0,5 cm) i upiec w ten sposób (wtedy ja parówki przecinam jeszcze na pół wzdłuż - z jednej parówki otrzymuję 4 ćwiartki).
  12. Takie parówki są świetne na imprezy, ale też dzieci chętnie je zjedzą przy każdej okazji 🙂
  13. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  14. Parówki piecz około 25 minut - do zrumienienia. Podawaj na ciepło.
  15. Dla lepszego efektu możesz zrobić krabom oczka z odrobiny majonezu i ziarenek czarnego pieprzu lub kawałeczków czarnych oliwek 🙂