Parówki w cieście – krabowe przysmaki :)
Jakiś czas temu na mojej stronie na facebooku zamieściłam zdjęcie parówek w cieście w kształcie krabów, czy też ślimaczków.
Zdjęcie to wzbudziło wiele zainteresowania i niektórzy prosili o przepis.
Obiecałam, że po urlopie zmierzę się z tym tematem.
Podstawy już miałam, gdyż mam super przepis na parówki w cieście po babci męża.
Przepis przetestowany już wielokrotnie i upieczone według niego parówki zawsze się cieszyły wielkim powodzeniem na imprezach.
Wreszcie miałam chwilkę, więc czym prędzej zabrałam się do roboty.
Upiekłam kraby i dodatkowo trochę parówek w tradycyjnym wydaniu.
Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z pracy nad nimi.
Zapraszam was także na domowe corn dogi – amerykański przysmak z parówkami w roli głównej :)
Parówki w cieście – krabowe przysmaki – przepis do druku

Parówki w cieście - krabowe przysmaki :)
Składniki
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżki ciepłego mleka (do drożdży)
- 2 łyżeczki cukru (do drożdży)
- 500 g mąki
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki oleju
- około pół szklanki ciepłego mleka
- około 8 - 10 parówek
Instrukcja
- Rozrób drożdże - pokrusz je, zasyp cukrem i zalej dwoma łyżkami mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę.
- Resztę składników (oprócz mleka i białek) umieść w dużej misce.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm ( w tym momencie babcia pisze o smarowaniu placka roztrzepanym białkiem, ale wtedy ciasto się strasznie lepi, więc zostawiam to do twojej decyzji).
- Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm.
- Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej (zostaw kawałek ciasta na oczy i łapki).
- Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowaj duże odstępy, bo będą mocno rosły.
- Gdy wszystkie parówki są gotowe, to z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz je w białku i przyklej jako oczy.
- Przygotuj odnóża (ja cięłam ciasto na kawałki wielkości kopytek i potem rozcinałam do połowy), je również zamocz w białku i przyklej.
- Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczeniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć.
- Część parówek (albo całość) możesz zawinąć w cieńsze paski ciasta (ciasto rozwałkowane na około 0,5 cm) i upiec w ten sposób (wtedy ja parówki przecinam jeszcze na pół wzdłuż - z jednej parówki otrzymuję 4 ćwiartki).
- Takie parówki są świetne na imprezy, ale też dzieci chętnie je zjedzą przy każdej okazji :)
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- Parówki piecz około 25 minut - do zrumienienia. Podawaj na ciepło.
- Dla lepszego efektu możesz zrobić krabom oczka z odrobiny majonezu i ziarenek czarnego pieprzu lub kawałeczków czarnych oliwek :)
Świetne są widzialam zdjęcie na Stylowi.pl bede robic na urodziny syna dzieki za przepis .Własnie zastanawialam sie jak zrobic biale na oczkach majonez swietny pomysl.
Zycze milej pracy nad parowkami :)