Cebulka w cieście – idealna do piwa :)
Cebulką w cieście zajadaliśmy się podczas naszego ostatniego pobytu w UK.
Kilka dni temu zupełnym przypadkiem natrafiłam na przepis i tak cebulka w cieście zagościła również w moim domu :)
Cebula będzie doskonałą przegryzką i dodatkiem do piwa, ale ma milion kalorii, więc lepiej z nią nie przesadzać (zresztą jest dość tłusta i ciężko jest jej zjeść zbyt dużo).
Myślę, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo ;)
Oprócz przepisu na ciasto do cebulki wykorzystałam również przepis na sos i myślę, że razem tworzą świetny duet – dla mnie to strzał w 10.
Jeśli szukacie czegoś prostego, a zarazem ciekawego na spotkanie ze znajomymi, to koniecznie zróbcie tą cebulkę.
Polecam wam również inne przekąski – np. mini pizze, orzeszki w papryce, albo wytrawne ciasteczka serowe z sezamem :)

Cebulka w cieście
Składniki
dip:
- pół szklanki majonezu
- 1 szklanka maślanki
- wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżych ziół - np. natka pietruszki , bazylia, mięta,
- garść świeżego szczypiorku
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szczypty chili
- czarny pieprz do smaku
- piwo
- 2 duże cebule
Instrukcja
dip:
- Zioła i szczypiorek posiekaj.
- Zmieszaj w miseczce pozostałe składniki, oddaj zioła.
ciasto:
- W szerokiej i płaskiej misce zmieszaj mąkę z przyprawami, dolewaj po trochu piwo i mieszaj - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Cebulę obierz i pokrój w dość grube plastry (około 7 mm), ostrożnie podziel ją na pojedyncze krążki.
- Zamocz cebulę w cieście.
- W dużym, płaskim rondlu podgrzej tłuszcz, smaż cebulę, aż będzie z obu stron rumiana.
- Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
- Podawaj na ciepło razem z dipem.
rewelacyjny pomysł:) chętnie bym pochrupała takie cebulki:)
Potwierdzam. Pycha!