Przepis na cebulkę smażoną w cieście – idealną do piwa i nie tylko :)
Cebulką w cieście zajadaliśmy się podczas naszego ostatniego pobytu w UK.
Kilka dni temu zupełnym przypadkiem natrafiłam na przepis i tak cebulka w cieście zagościła również w moim domu :)
Cebula będzie doskonałą przegryzką i dodatkiem do piwa, ale ma milion kalorii, więc lepiej z nią nie przesadzać (zresztą jest dość tłusta i ciężko jest jej zjeść zbyt dużo).
Myślę, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo ;)
Oprócz przepisu na ciasto do cebulki wykorzystałam również przepis na sos i myślę, że razem tworzą świetny duet – dla mnie to strzał w 10.
Jeśli szukacie czegoś prostego, a zarazem ciekawego na spotkanie ze znajomymi, to koniecznie zróbcie tą cebulkę.
Polecam wam również inne przekąski – np. mini pizze, orzeszki w papryce, albo wytrawne ciasteczka serowe z sezamem :)
Cebulka w cieście przepis

Cebulka w cieście
Składniki
dip:
ciasto:
- 1 szklanka mąki 150 g
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty chili
- czarny pieprz do smaku
- ok 300 ml piwa do konsystencji
- 2 cebule duże
Instrukcja
dip:
- Zioła i szczypiorek posiekaj.1 garść świeżych ziół, 1 garść szczypiorku
- Zmieszaj w miseczce pozostałe składniki, oddaj zioła.0,5 szklanki majonezu, 1 szklanka maślanki, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz
ciasto:
- W szerokiej i płaskiej misce zmieszaj mąkę z przyprawami, dolewaj po trochu piwo i mieszaj - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.1 szklanka mąki, 1 łyżeczka soli, 2 szczypty chili, czarny pieprz, ok 300 ml piwa
- Cebulę obierz i pokrój w dość grube plastry (około 7 mm), ostrożnie podziel ją na pojedyncze krążki.2 cebule
- Zamocz cebulę w cieście.
- W dużym, płaskim rondlu podgrzej tłuszcz, smaż cebulę, aż będzie z obu stron rumiana.
- Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
- Podawaj na ciepło razem z dipem.