Przepis na cebulkę smażoną w cieście – idealną do piwa i nie tylko :)

Cebulką w cieście zajadaliśmy się podczas naszego ostatniego pobytu w UK.

Kilka dni temu zupełnym przypadkiem natrafiłam na przepis i tak cebulka w cieście zagościła również w moim domu :)

Cebula będzie doskonałą przegryzką i dodatkiem do piwa, ale ma milion kalorii, więc lepiej z nią nie przesadzać (zresztą jest dość tłusta i ciężko jest jej zjeść zbyt dużo).

Myślę, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo ;)

Oprócz przepisu na ciasto do cebulki wykorzystałam również przepis na sos i myślę, że razem tworzą świetny duet – dla mnie to strzał w 10.

Jeśli szukacie czegoś prostego, a zarazem ciekawego na spotkanie ze znajomymi, to koniecznie zróbcie tą cebulkę.

Polecam wam również inne przekąski – np. mini pizze, orzeszki w papryce, albo wytrawne ciasteczka serowe z sezamem :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

cebulka w cieście

cebulka w cieście

cebulka w cieście

Cebulka w cieście przepis

cebulka w cieC59Bcie2

Cebulka w cieście

Wypieki Beaty
Przepis na przekąskę na imprezy - cebulkę smażoną w cieście piwnym.
5 z 2 ocen

Składniki

dip:

  • 0,5 szklanki majonezu
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 garść świeżych ziół - np. natka pietruszki, bazylia, mięta,
  • 1 garść szczypiorku świeżego

ciasto:

  • 1 szklanka mąki 150 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty chili
  • czarny pieprz do smaku
  • ok 300 ml piwa do konsystencji
  • 2 cebule duże

Instrukcja
 

dip:

  • Zioła i szczypiorek posiekaj.
    1 garść świeżych ziół, 1 garść szczypiorku
  • Zmieszaj w miseczce pozostałe składniki, oddaj zioła.
    0,5 szklanki majonezu, 1 szklanka maślanki, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz

ciasto:

  • W szerokiej i płaskiej misce zmieszaj mąkę z przyprawami, dolewaj po trochu piwo i mieszaj - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
    1 szklanka mąki, 1 łyżeczka soli, 2 szczypty chili, czarny pieprz, ok 300 ml piwa
  • Cebulę obierz i pokrój w dość grube plastry (około 7 mm), ostrożnie podziel ją na pojedyncze krążki.
    2 cebule
  • Zamocz cebulę w cieście.
  • W dużym, płaskim rondlu podgrzej tłuszcz, smaż cebulę, aż będzie z obu stron rumiana.
  • Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  • Podawaj na ciepło razem z dipem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!