serowe ciasteczka

Przepis na serowe ciastka z sezamem

Zapraszam dziś na smakowitą i jednocześnie prostą do zrobienia przekąskę. To słone i wytrawne ciasteczka pieczone z tartym wyrazistym serem i ziarnami sezamu. Można powiedzieć, że to takie domowe krakersy. Polecam je do samodzielnego chrupania, albo w towarzystwie piwa.

serowe ciastka

Serowe ciastka z sezamem przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na fajną i smaczną przekąskę idealną jako dodatek do piwa, czy też na imprezy, to wypróbuj ten przepis!

serowe ciasteczka2

Serowe ciastka z sezamem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące słone serowe ciastka jak krakersy idealne na przekąskę.
5 z 1 oceny
Porcje 6
Składniki

składniki na słone ciastka serowe

  • 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
  • 150 g żółtego sera (np. cheddara – startego na drobne wiórki)
  • 150 g masła
  • 1 żółtko (u mnie z jajka L)
  • 0,5 łyżeczki soli ((jeśli używacie mocno wyrazistego sera, wtedy można zrezygnować))
  • zimna woda (ewentualnie odrobina – jeśli ciasto się nie klei)
  • sezam (do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić serowe ciastka z sezamem

  • Z mąki, sera, masła, żółtka i soli zagnieć ciasto – jeśli będziesz mieć trudności, to dodaj trochę zimnej wody.
    150 g mąki pszennej, 150 g żółtego sera, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki soli
  • Uformuj ciasto w kulę, włóż do foliowego woreczka i schłodź w lodówce przez pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (ja wałkowałam na grubość około 3 mm).
  • Foremką o średnicy około 5 cm (ewentualnie szklanką) wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce (mogą być blisko siebie).
  • Wierzch ciastek posyp sezamem.
    sezam
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni – na termoobiegu (lub 200 stopni góra-dół) przez około 10-15 minut (u mnie wystarczyło 10 minut) – aż ciastka będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu wystudź.
Prywatne
Słowa kluczowe domowe krakersy, słone ciastka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
serowe ciasteczka z sezamem

Słone ciastka z serem i sezamem – uwagi

Wytrawne ciastka serowe będą fajną przekąską na karnawałowej imprezie i nie tylko. Są rewelacyjne do piwa, ale równie dobrze smakują same. Mają jedną wadę – strasznie wciągają i nie wiadomo kiedy, a połowy już nie ma.

Samo przygotowanie nie jest trudne – robi się je jak kruche ciastka tylko do ciasta dodaje się drobno starty żółty ser (najlepszy będzie ser o wyrazistym smaku). Serowe ciasteczka po upieczeniu się lekko listkują (wyglądają trochę tak, jakby były zrobione z ciasta francuskiego) i są chrupiące – świetnie mogą zastąpić kupne krakersy. Z podanej porcji otrzymacie dwie blachy ciastek – na prawdę jest tego sporo.

Ps. Wypróbuj również inne moje przepisy na przekąski, polecam między innymi domowe nachos, albo krążki cebulowe.

Przepis pochodzi z książki „120 wypieków”Emmy Patmore.

Polecane przepisy na przekąski

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na różne przekąski idealne na wieczór z ulubionym serialem, albo na imprezę z przyjaciółmi. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: