Przepis na serowe ciastka z sezamem

Wytrawne ciastka serowe będą fajną przekąską na karnawałowej imprezie i nie tylko.

Są rewelacyjne do piwa, ale równie dobrze smakują same :)

Mają jedną wadę – strasznie wciągają i nie wiadomo kiedy, a połowy już nie ma ;)

Samo przygotowanie nie jest trudne – robi się je jak kruche ciastka tylko do ciasta dodaje się drobno starty żółty ser (najlepszy będzie ser o wyrazistym smaku).

Serowe ciasteczka po upieczeniu się lekko listkują (wyglądają trochę tak, jakby były zrobione z ciasta francuskiego) i są chrupiące – świetnie mogą zastąpić kupne krakersy :)

Z podanej porcji otrzymacie dwie blachy ciastek – na prawdę jest tego sporo.

Wypróbuj również inne moje przepisy na przekąski, polecam między innymi domowe nachos, albo krążki cebulowe.


serowe ciasteczka z sezamem

serowe ciastka

serowe ciasteczka

Serowe ciastka z sezamem przepis do druku

serowe ciasteczka2

Serowe ciastka z sezamem

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące serowe ciastka jak krakersy.
5 z 1 oceny
Porcje 6

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g żółtego sera startego na drobne wiórki
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki soli (jeśli używacie mocno wyrazistego sera, wtedy można zrezygnować)
  • zimna woda ewentualnie odrobina - jeśli ciasto się nie klei
  • sezam do posypania

Instrukcja
 

  • Z mąki, sera, masła, żółtka i soli zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć trudności, to dodaj trochę zimnej wody.
    150 g mąki pszennej, 150 g żółtego sera, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki soli
  • Uformuj ciasto w kulę, włóż do foliowego woreczka i schłodź w lodówce przez pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (ja wałkowałam na grubość około 3 mm).
  • Foremką o średnicy około 5 cm (ewentualnie szklanką) wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce (mogą być blisko siebie).
  • Wierzch ciastek posyp sezamem.
    sezam
  • Piecz w 190 stopniach na termoobiegu (lub 200 stopni góra-dół) przez około 10-15 minut (u mnie wystarczyło 10 minut) - aż ciastka będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z książki „120 wypieków”Emmy Patmore.