Przepis na serowe ciastka z sezamem
Wytrawne ciastka serowe będą fajną przekąską na karnawałowej imprezie i nie tylko.
Są rewelacyjne do piwa, ale równie dobrze smakują same :)
Mają jedną wadę – strasznie wciągają i nie wiadomo kiedy, a połowy już nie ma ;)
Samo przygotowanie nie jest trudne – robi się je jak kruche ciastka tylko do ciasta dodaje się drobno starty żółty ser (najlepszy będzie ser o wyrazistym smaku).
Serowe ciasteczka po upieczeniu się lekko listkują (wyglądają trochę tak, jakby były zrobione z ciasta francuskiego) i są chrupiące – świetnie mogą zastąpić kupne krakersy :)
Z podanej porcji otrzymacie dwie blachy ciastek – na prawdę jest tego sporo.
Wypróbuj również inne moje przepisy na przekąski, polecam między innymi domowe nachos, albo krążki cebulowe.
Serowe ciastka z sezamem przepis do druku

Serowe ciastka z sezamem
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 150 g żółtego sera startego na drobne wiórki
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki soli (jeśli używacie mocno wyrazistego sera, wtedy można zrezygnować)
- zimna woda ewentualnie odrobina - jeśli ciasto się nie klei
- sezam do posypania
Instrukcja
- Z mąki, sera, masła, żółtka i soli zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć trudności, to dodaj trochę zimnej wody.150 g mąki pszennej, 150 g żółtego sera, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki soli
- Uformuj ciasto w kulę, włóż do foliowego woreczka i schłodź w lodówce przez pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (ja wałkowałam na grubość około 3 mm).
- Foremką o średnicy około 5 cm (ewentualnie szklanką) wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce (mogą być blisko siebie).
- Wierzch ciastek posyp sezamem.sezam
- Piecz w 190 stopniach na termoobiegu (lub 200 stopni góra-dół) przez około 10-15 minut (u mnie wystarczyło 10 minut) - aż ciastka będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu wystudź.
Przepis pochodzi z książki „120 wypieków”Emmy Patmore.