Wytrawne serowe ciastka będą fajną przekąską na karnawałowej imprezie i nie tylko.

Są rewelacyjne do piwa, ale równie dobrze smakują same :)

Mają jedną wadę – strasznie wciągają i nie wiadomo kiedy, a połowy już nie ma ;)

Samo przygotowanie nie jest trudne – robi się je jak kruche ciastka tylko do ciasta dodaje się drobno starty żółty ser (najlepszy będzie ser o wyrazistym smaku).

Ciastka po upieczeniu się lekko listkują (wyglądają trochę tak, jakby były zrobione z ciasta francuskiego) i są chrupiące – świetnie mogą zastąpić kupne krakersy :)

Z podanej porcji otrzymacie dwie blachy ciastek – na prawdę jest tego sporo.

 

serowe ciasteczka3

serowe ciasteczka1

serowe ciasteczka6

 

Serowe ciastka z sezamem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Z mąki, sera, masła, żółtka i soli zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć trudności, to dodaj trochę zimnej wody.
  • Uformuj ciasto w kulę, włóż do foliowego woreczka i schłódź w lodówce przez pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (ja wałkowałam na grubość około 3 mm).
  • Foremką o średnicy około 5 cm (ewentualnie szklanką) wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce (mogą być blisko siebie).
  • Wierzch ciastek posyp sezamem.
  • Piecz w 190 stopniach na termoobiegu (lub 200 stopni góra-dół) przez około 10-15 minut (u mnie wystarczyło 10 minut) - aż ciastka będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z książki “120 wypieków”Emmy Patmore.