Orzechy w papryce

 

pikantne orzechy

 

Orzechy w papryce to świetna przekąska, a do tego jaka smaczna :)

Ja sama mam czasami straszne “ciągoty” do orzeszków ziemnych – zwykle jem takie solone, ale bardzo lubię też takie w chrupiącej paprykowej panierce.

W końcu sama zrobiłam takie paprykowe, lekko pikantne orzeszki – jeśli lubicie mocno pikantne smaki, to możecie użyć więcej ostrej papryki. Możecie też wypróbować inne smaki i zrobić np. orzeszki o smaku curry, albo może jakieś na słodko z przyprawą do piernika??

Jestem ciekawa jaki smak orzeszków byście najchętniej zjedli :D

Dodam jeszcze jedno – takie orzeszki domowej roboty, szczególnie o niespotykanym smaku, będą rewelacyjnym prezentem – wystarczy zapakować je w ładne opakowanie i podarawać komuś bliskiemu :)

Nie muszę pewnie dodawać, że będą idealne na różne imprezy – możecie przygotować je już teraz – będą idealne do podjadania podczas sylwestrowych zabaw :D

A na imprezy, albo po prostu wieczorem do piwa – polecam również cebulkę w cieście).

 

paprykowe orzechy

 

orzeszki paprykowe

 

paprykowe orzeszki

 

orzeszki w panierce paprykowej

 

paprykowe orzeszki

Orzechy w papryce

Wypieki Beaty
4.34 z 3 ocen

Składniki
  

  • około pół kilograma orzeszków - użyłam orzeszki ziemne , ale może też być jakaś mieszanka
  • 2 białka - z dużych jajek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (lub do smaku)
  • pół łyżeczki soli

Instrukcja
 

  • Białka ubij na puszystą masę, dodaj przyprawy i wymieszaj.
  • Orzechy wrzuć do białek i wymieszaj.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Orzechy wysyp na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz przez 10 minut, po tym czasie orzechy dokładnie wymieszaj i piecz przez kolejne 10-15 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przechowuj w hermetycznym pudełku.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!