Upiekłam precle i mój syn powiedział, że lepsze niż ze sklepu :)

Taka ocena wystarcza za wszystko :)

Te precle robi się błyskawicznie, gdyż ani drożdże, ani samo ciasto nie wymagają wyrastania.

Cały proces – od zagniatania (robiłam to mikserem, więc poszło bardzo szybko) do upieczenia nie zajmie Wam więcej niż 40 minut :)

Precle wychodzą miękkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu.

Ja część swoich precli posypałam grubą solą, a część cynamonowym cukrem.

Z podanej porcji otrzymacie około 10-12 precli – wszystko zależy od tego jak duże je chcecie mieć.

Radzę, aby ciasto rolować cienko, bo precelki urosną podczas pieczenia i mogą się trochę pozlepiać (co zupełnie nie wpłynie na to, jak szybko znikną ;))

precle2

precle4

precle3

Ekspresowe precle

Wypieki Beaty
4.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 10

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i rozmieszaj aż się rozpuszczą.
  • W dużej misce umieść 3 szklanki mąki z solą, dodaj rozczyn drożdżowy i zagniataj ciasto.
  • W trakcie dosypuj ostatnią szklankę mąki - ciasto ma wyjść gęste, ścisłe i elastyczne.
  • Gotowe ciasto lekko rozwałkuj i pokrój nożem na 10-12 mniej więcej równych kawałków.
  • Każdy kawałek roluj aż powstanie długi wężowaty kształt (im cieniej tym lepiej).
  • Uformuj z ciasta precle.
  • Zamocz precle w roztrzepanym jajku.
  • Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp solą lub cukrem.
  • Piecz 10 minut w 220 stopniach, a następnie przez około 5 minut na funkcji grilla (uważaj, aby precle się nie przypaliły).
  • Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.