Upiekłam precle i mój syn powiedział, że lepsze niż ze sklepu :)
Taka ocena wystarcza za wszystko :)
Te precle robi się błyskawicznie, gdyż ani drożdże, ani samo ciasto nie wymagają wyrastania.
Cały proces – od zagniatania (robiłam to mikserem, więc poszło bardzo szybko) do upieczenia nie zajmie Wam więcej niż 40 minut :)
Precle wychodzą miękkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu.
Ja część swoich precli posypałam grubą solą, a część cynamonowym cukrem.
Z podanej porcji otrzymacie około 10-12 precli – wszystko zależy od tego jak duże je chcecie mieć.
Radzę, aby ciasto rolować cienko, bo precelki urosną podczas pieczenia i mogą się trochę pozlepiać (co zupełnie nie wpłynie na to, jak szybko znikną ;))

Ekspresowe precle
Składniki
- 1,5 szklanki letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- około 4 szklanki mąki (dałam po połowie mąkę zwykłą i pełnoziarnistą)
- 1 duże jajko roztrzepane z odrobiną mleka
- sól lub cukier do posypania
Instrukcja
- Drożdże zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i rozmieszaj aż się rozpuszczą.
- W dużej misce umieść 3 szklanki mąki z solą, dodaj rozczyn drożdżowy i zagniataj ciasto.
- W trakcie dosypuj ostatnią szklankę mąki - ciasto ma wyjść gęste, ścisłe i elastyczne.
- Gotowe ciasto lekko rozwałkuj i pokrój nożem na 10-12 mniej więcej równych kawałków.
- Każdy kawałek roluj aż powstanie długi wężowaty kształt (im cieniej tym lepiej).
- Uformuj z ciasta precle.
- Zamocz precle w roztrzepanym jajku.
- Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp solą lub cukrem.
- Piecz 10 minut w 220 stopniach, a następnie przez około 5 minut na funkcji grilla (uważaj, aby precle się nie przypaliły).
- Po upieczeniu przestudź.
Przepis znalazłam tutaj.