Przepis na szybkie drożdżowe precle

Upiekłam precle i mój syn powiedział, że lepsze niż ze sklepu :)

Taka ocena wystarcza za wszystko :)

Te ekspresowe precle robi się błyskawicznie, gdyż ani drożdże, ani samo ciasto nie wymagają wyrastania.

Cały proces – od zagniatania (robiłam to mikserem, więc poszło bardzo szybko) do upieczenia nie zajmie Wam więcej niż 40 minut :)

Precle wychodzą miękkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu.

Ja część swoich precli posypałam grubą solą, a część cynamonowym cukrem.

Z podanej porcji otrzymacie około 10-12 precli – wszystko zależy od tego jak duże je chcecie mieć.

Radzę, aby ciasto rolować cienko, bo precelki urosną podczas pieczenia i mogą się trochę pozlepiać (co zupełnie nie wpłynie na to, jak szybko znikną ;))

Polecam wam również przepis na domowe bajgle :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.77 z 13 ocen
Postaw mi kawę

ekspresowe precle

precle4

precle3

Ekspresowe precle przepis

precle2

Ekspresowe precle

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie drożdżowe precle idealne na przekąskę.
4.77 z 13 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 10

Składniki

  • 1,5 szklanki wody letniej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 600 g mąki około 4 szklanki (dałam po połowie mąkę zwykłą i pełnoziarnistą)
  • 1 jajko rozmiar L - roztrzepane z odrobiną mleka
  • sól lub cukier do posypania

Instrukcja
 

  • Drożdże zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i rozmieszaj aż się rozpuszczą.
    25 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1,5 szklanki wody
  • W dużej misce umieść 3 szklanki mąki z solą (450 g), dodaj rozczyn drożdżowy i zagniataj ciasto.
  • W trakcie dosypuj ostatnią szklankę mąki (150 g) - ciasto ma wyjść gęste, ścisłe i elastyczne.
  • Gotowe ciasto lekko rozwałkuj i pokrój nożem na 10-12 mniej więcej równych kawałków.
  • Każdy kawałek roluj aż powstanie długi wężowaty kształt (im cieniej tym lepiej).
  • Uformuj z ciasta precle.
  • Zamocz precle w roztrzepanym jajku.
    1 jajko
  • Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp solą lub cukrem.
    sól
  • Piecz 10 minut w 220 stopniach (góra/dół), a następnie przez około 5 minut na funkcji grilla (uważaj, aby precle się nie przypaliły).
  • Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.