ekspresowe precle

Przepis na szybkie drożdżowe precle

Ekspresowe precle to szybki sposób na cieszenie się pysznymi, drożdżowymi preclami bez konieczności długiego czekania i skomplikowanych procesów. Ta przyspieszona metoda pozwala na przygotowanie precli bez tradycyjnego wyrastania ciasta i precelków. Mimo uproszczonego procesu, rezultat jest niezwykle satysfakcjonujący. Precle mają chrupiącą skórkę na zewnątrz, a miękki, puszysty miąższ w środku. Możesz dodać do nich ulubione dodatki, takie jak sezam, solę lub np. czarnuszkę, aby dostosować smak do swoich preferencji. Ekspresowe precle są idealne jako przekąska na szybki poczęstunek, śniadanie czy deser. Ta szybka i łatwa wersja tradycyjnych precli z pewnością zadowoli Twoje podniebienie!

precle3

Ekspresowe precle przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na szybką i fajną przekąskę do piwa i nie tylko to upiecz te szybkie precle! Na pewno będziesz zachwycony efektem!

precle2

Ekspresowe precle przepis

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie drożdżowe precle idealne na przekąskę do piwa i nie tylko.
4.77 z 17 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Składniki

składniki na precle

  • ok 360 ml wody (letniej )
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 600 g mąki pszennej (około 4 szklanki (dałam po połowie mąkę zwykłą i pełnoziarnistą))
  • 1 jajko (rozmiar L – roztrzepane z odrobiną mleka)
  • sól (lub cukier do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić precle krok po kroku

  • Drożdże zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i rozmieszaj aż się rozpuszczą.
    25 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, ok 360 ml wody
  • W dużej misce umieść 3 szklanki mąki z solą (450 g), dodaj rozczyn drożdżowy i zagniataj ciasto.
  • W trakcie dosypuj ostatnią szklankę mąki (150 g) – ciasto ma wyjść gęste, ścisłe i elastyczne.
  • Gotowe ciasto lekko rozwałkuj i pokrój nożem na 10-12 mniej więcej równych kawałków.
  • Każdy kawałek roluj aż powstanie długi wężowaty kształt (im cieniej tym lepiej).
  • Uformuj z ciasta precle.
  • Zamocz precle w roztrzepanym jajku.
    1 jajko
  • Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp solą lub cukrem.
    sól
  • Piecz 10 minut w 220 stopniach (góra/dół), a następnie przez około 5 minut na funkcji grilla (uważaj, aby precle się nie przypaliły).
  • Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe drożdżowe precelki, precle
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
precle4

Domowe precle – uwagi

Upiekłam precle i mój syn powiedział, że lepsze niż ze sklepu :) Taka ocena wystarcza za wszystko :)

Te ekspresowe precle robi się błyskawicznie, gdyż ani drożdże, ani samo ciasto nie wymagają wyrastania.

Cały proces – od zagniatania (robiłam to mikserem, więc poszło bardzo szybko) do upieczenia nie zajmie Wam więcej niż 40 minut :)

Precle wychodzą miękkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Ja część swoich precli posypałam grubą solą, a część cynamonowym cukrem.

Z podanej porcji otrzymacie około 10-12 precli – wszystko zależy od tego jak duże je chcecie mieć.

Radzę, aby ciasto rolować cienko, bo precelki urosną podczas pieczenia i mogą się trochę pozlepiać (co zupełnie nie wpłynie na to, jak szybko znikną ;))

Polecam wam również przepis na domowe bajgle :)

Polecane przepisy na szybkie przekąski

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy idealne na przekąski na różne imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Przepis znalazłam tutaj.