Przepis na drożdżowe bułeczki z sezamem

domowe bajgle


Zapraszam dziś na śniadanie, a na śniadanie będzie bajgiel – u mnie z roszponką, szynką szwarcwaldzką, serem, pomidorami i rzodkiewkami :)

Po jednym takim jestem najedzona na dłuższy czas!

Niby śniadanie jak śniadanie, ale nabiera zupełnie nowego wymiaru, gdy bułeczki są samodzielnie zrobione w domu, prawda?

Może wymagają odrobinę więcej pracy niż zwykłe bułeczki, ale za to jak wyglądają :)

Jak zrobić bajgle?

Przeprowadziłam testy na dwóch rodzajach przygotowania tych bułeczek – jedna z gotowaniem przed ich upieczeniem, a druga – z pominięciem gotowania.

Moja refleksja jest jedna – gotowanie jest „przereklamowane” – bajgle, które nie były wcześniej gotowane miały bardziej chrupiącą skórkę od tych gotowanych.

Po drugie bułeczki gotowane było dużo trudniej potem „obsłużyć” – trudno je było wyjąć z wody i przenieść na blachę. Łatwo się rozplatały.

Następnym razem na pewno nie będę się już w to bawić i od razu wrzucę wszystko tylko do pieczenia :)

Jeśli jednak chcecie wypróbować takie gotowane bajgle, to w przepisie jest instrukcja.

Zapraszam was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo oraz przepisów na śniadania.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.73 z 22 ocen
Postaw mi kawę

bajgle

bajgle

domowe bajgle

bajgle

Domowe bajgle przepis do druku

bajgle 6

Bajgle

Wypieki Beaty
Przepis na domowe bajgle z sezamem.
4.73 z 22 ocen
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 45 minut
Porcje 10

Składniki

Rozczyn drożdżowy

bajgle:

dodatkowo do posmarowania bajgli:

  • 1 jajko roztrzepane lub łyżka melasy rozpuszczonej w niewielkiej ilości letniej wody
  • około 1 szklanki sezamu podprażonego na patelni

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 g mleka
  • W dużej misie umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (wyrabiałam mikserem z końcówką hakiem).
    650 g mąki pszennej, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko, 220 g wody
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na około 10 porcji.
  • Każdą uformuj w długi cienki wałek, złóż na pół, a następnie przepleć obydwie końcówki wokół siebie, na koniec ułóż z ciasta kółko i zlep końcówki.
  • Odstaw gotowe bajgle na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Jeśli chcesz gotować bajgle przed pieczeniem, to nalej do szerokiego rondla wodę i ją zagotuj.
  • Włóż bajgle do wrzącej wody i podgotuj z obydwu stron po około 2 minuty.
  • Podgotowana bajgle odsącz i połóż na blaszkę.
  • Wierzch bajgli posmaruj roztrzepanym jajkiem, albo rozpuszczoną melasą (nada ona bajglom lekko słodki smak) i posyp obficie uprażonym sezamem (ewentualnie makiem).
    1 jajko, około 1 szklanki sezamu
  • Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 20-25 minut - aż bajgle będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.
Słowa kluczowe drożdże, sezam
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na blogu Przepis na chleb

bajgle_zbiorowe