Przepis na bajgle z sezamem

domowe bajgle


Zapraszam dziś na śniadanie, a na śniadanie będzie bajgiel – u mnie z roszponką, szynką szwarcwaldzką, serem, pomidorami i rzodkiewkami :) Po jednym takim jestem najedzona na dłuższy czas!

Niby śniadanie jak śniadanie, ale nabiera zupełnie nowego wymiaru, gdy bajgle są samodzielnie zrobione w domu, prawda?

Może wymagają odrobinę więcej pracy niż zwykłe bułeczki, ale za to jak wyglądają :)

Jak zrobić bajgle?

Przeprowadziłam testy na dwóch rodzajach przygotowania tych bułeczek – jedna z gotowaniem bajgli przed ich upieczeniem, a druga – z pominięciem gotowania.

Moja refleksja jest jedna – gotowanie jest „przereklamowane” – bajgle, które nie były wcześniej gotowane miały bardziej chrupiącą skórkę od tych gotowanych.

Po drugie bułeczki gotowane było dużo trudniej potem „obsłużyć” – trudno je było wyjąć z wody i przenieść na blachę. Łatwo się rozplatały.

Następnym razem na pewno nie będę się już w to bawić i od razu wrzucę wszystko tylko do pieczenia :)

Jeśli jednak chcecie wypróbować takie gotowane bajgle, to w przepisie jest instrukcja.

Zapraszam was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo oraz przepisów na śniadania.

bajgle

bajgle

domowe bajgle

bajgle

Domowe bajgle przepis do druku

Bajgle

Wypieki Beaty
Przepis na domowe bajgle z sezamem.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 45 minut
Danie Pieczywo
Kuchnia Kuchnie świata
Porcje 10

Składniki
  

bajgle:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zalej niewielką ilością letniej wody, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
  • W dużej misie umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (wyrabiałam mikserem z końcówką hakiem).
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na około 10 porcji.
  • Każdą uformuj w długi cienki wałek, złóż na pół, a następnie przepleć obydwie końcówki wokół siebie, na koniec ułóż z ciasta kółko i zlep końcówki.
  • Odstaw gotowe bajgle na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Jeśli chcesz gotować bajgle przed pieczeniem, to nalej do szerokiego rondla wodę i ją zagotuj.
  • Włóż bajgle do wrzącej wody i podgotuj z obydwu stron po około 2 minuty.
  • Podgotowana bajgle odsącz i połóż na blaszkę.
  • Wierzch bajgli posmaruj roztrzepanym jajkiem, albo rozpuszczoną melasą (nada ona bajglom lekko słodki smak) i posyp obficie uprażonym sezamem (ewentualnie makiem).
  • Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż bajgle będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.
Słowa kluczowe drożdże, sezam
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na blogu Przepis na chleb

bajgle_zbiorowe