Bajgle z sezamem
Zapraszam dziś na śniadanie, a na śniadanie będą bajgle – u mnie z roszponką, szynką szwarcwaldzką, serem, pomidorami i rzodkiewkami :)
Niby śniadanie jak śniadanie, ale nabiera zupełnie nowego wymiaru, gdy bajgle są samodzielnie zrobione w domu, prawda?
Może wymagają odrobinę więcej pracy niż zwykłe bułeczki, ale za to jak wyglądają :)
Przeprowadziłam testy na dwóch rodzajach przygotowania tych bułeczek – jedna z gotowaniem bajgli przed ich upieczeniem, a druga – z pominięciem gotowania.
Moja refleksja jest jedna – gotowanie jest „przereklamowane” – bajgle które nie były wcześniej gotowane miały bardziej chrupiącą skórkę od tych gotowanych. Po drugie bułeczki gotowane było dużo trudniej potem obsłużyć – trudno je było wyjąć z wody i przenieść na blachę, łatwo się rozplatały. Następnym razem na pewno nie będę się już w to bawić i od razu wrzucę wszystko tylko do pieczenia :)
Jeśli jednak chcecie wypróbować takie gotowane bajgle, to w przepisie jest instrukcja.
Bajgle
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 650 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 jajko
- 100 g letniego mleka
- 220 g letniej wody
- roztrzepane jajko lub łyżka melasy rozpuszczonej w niewielkiej ilości letniej wody
- około 1 szklanki podprażonego na patelni sezamu
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zalej niewielką ilością letniej wody, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
- W dużej misie umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (wyrabiałam mikserem z końcówką hakiem).
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na około 10 porcji.
- Każdą uformuj w długi cienki wałek, złóż na pół, a następnie przepleć obydwie końcówki wokół siebie, na koniec ułóż z ciasta kółko i zlep końcówki.
- Odstaw gotowe bajgle na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Jeśli chcesz gotować bajgle przed pieczeniem, to nalej do szerokiego rondla wodę i ją zagotuj.
- Włóż bajgle do wrzącej wody i podgotuj z obydwu stron po około 2 minuty.
- Podgotowana bajgle odsącz i połóż na blaszkę.
- Wierzch bajgli posmaruj roztrzepanym jajkiem, albo rozpuszczoną melasą (nada ona bajglom lekko słodki smak) i posyp obficie uprażonym sezamem (ewentualnie makiem).
- Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż bajgle będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
Przepis znalazłam na blogu Przepis na chleb
Dzień dobry, o jaką mąkę pszenna chodzi, typ 450,500,550,650,750? BTW na zdjęciu bajgle wyglądają bardzo smakowicie, szkoda że dopiero po 5 latach od publikacji trafiłam na ten przepis ;)
Ja je robiłam na 500
Udały sie chrupiące mniam.Pozdrawiam
Super :)
Prawdziwe bajgle nie są chrupiące i gotuje się je w wodzie z dodatkiem cukru lub miodu.
W przepisie pisałam o ich gotowaniu.
Świetne! Wyglądają bardzo zachęcająco :) Zrobię dzisiaj na kolacyjkę :)
No wyszły idealne :) Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka
Dzięki :) Dobry przepis do podstawa sukcesu :)
piękne!
Dziękuję :)
od dluzszego czasu chce zrobic bajgle i zawsze cos innego wybieram, ale Ci ich zazdroszcze jeszcze z sezamem :) pycha
Oj, pycha, pycha :)