Minipizze na Halloween

 

pizzerinki

 

Nie wiem, czy jakoś szczególnie obchodzicie Halloween czy też nie (ja osobiście nie bardzo, nie przeszkadza mi to święto, ale nie „imprezuję”).

Za to moje dzieci – szczególnie starszy syn nie może zrozumieć, czemu w Polsce tak słabo obchodzimy Halloween i uwielbia tą zabawę :)

W zeszłym roku zrobiłam nawet małe przyjęcie dla moich dzieci i dzieci koleżanki – były tam oczywiście różne straszne lub paskudne podjadaczki, ciasteczka paluchy wiedźmy, corn dogi z frytkami w kształcie dyni itp.

W tym roku w ramach testów przedhalloweenowych przygotowałam z dziećmi minipizze z pająkami z oliwek – te zjadł wszystkie mój syn – ogromny wielbiciel oliwek.

Moja córka nie pała aż taką miłością do tych zielonych maleństw, więc jej malutkie pizze zrobiłyśmy z kukurydzą – nie były straszne, ale za to dalej pyszne :)

Zresztą myślę, że takie fajne minipizze będą idealne nie tylko w Halloween, ale spodobają się na każdym przyjęciu, czy imprezie – i na pewno żaden dorosły też nie przejdzie koło nich obojętnie.

Mi z podanego przepis na ciasto wyszło 16 małych pizz – ich ilość zależy od tego jak duże będzie je robić – ja używałam wykrawaczkę o średnicy 7,5 cm (czyli mniej więcej o średnicy szklanki), a potem jeszcze każdy placek delikatnie rozciągałam w dłoniach.

Ps. Możecie też na koniec nałożyć do woreczka trochę keczupu i narysować nim krzyże na pająkach – będziecie mieć pająki krzyżaki :D

 

małe pizze dla dzieci

 

minipizze na halloween

 

A tutaj zdjęcia z przygotowań tych maleństw – do pomocy zatrudniłam moje dzieci :)

 

pizzerinki

 

mini pizze

 

minipizze na halloween

 

mini pizze na halloween

 

minipizze na halloween

Minipizze na Halloween

Wypieki Beaty
Świetny pomysł na małą przegryzkę na imprezie lub przyjęciu - idealne na Halloween
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Porcje 16
Kalorie 151 kcal

Składniki
  

ciasto na pizzę:

sos pomidorowy:

  • 100 g passaty pomidorowej
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii , oregano oraz granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

dodatki:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej mleko i wymieszaj.
  • Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej oraz sól, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm, szklanką wytnij koła - pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka.
  • Każde koło lekko rozciągnij w dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zmieszaj razem składniki sosu i posmaruj nim wierzchy pizzy.
  • Ser pokrój w niezbyt grube plastry i ułóż po jednym plastrze na każdej pizzy.
  • Duże oliwki przekrój na pół - około 16 połówek zostaw na brzuszki pająków, a resztę pokrój na nóżki - po 4 nogi z każdej połówki oliwki.
  • Na pizzach ułóż brzuszki i nogi, dodaj głowy z małych oliwek.
  • Piecz w wysokiej temperaturze - najlepiej przynajmniej 250 stopni przez około 15 minut - im wyższa temperatura piekarnika, tym krócej pieczemy (jeśli piekarnik może grzać z taką mocą, to piecz dłużej pizze).
  • Podawaj na ciepło.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 151kcalWeglowodany: 13.8gBiałko: 5.3gTłuszcz: 8.3gBłonnik: 0.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Pomysł zaczerpnęłam z Pintrest.