Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Minipizze na Halloween

By | 2017-10-22T13:42:51+00:00 2017 Październik 28th|Na słono, Pieczywo, Różności|

Minipizze na Halloween

 

pizzerinki

 

Nie wiem, czy jakoś szczególnie obchodzicie Halloween czy też nie (ja osobiście nie bardzo, nie przeszkadza mi to święto, ale nie „imprezuję”).

Za to moje dzieci – szczególnie starszy syn nie może zrozumieć, czemu w Polsce tak słabo obchodzimy Halloween i uwielbia tą zabawę 🙂

W zeszłym roku zrobiłam nawet małe przyjęcie dla moich dzieci i dzieci koleżanki – były tam oczywiście różne straszne lub paskudne podjadaczki, ciasteczka paluchy wiedźmy, corn dogi z frytkami w kształcie dyni itp.

W tym roku w ramach testów przedhalloweenowych przygotowałam z dziećmi minipizze z pająkami z oliwek – te zjadł wszystkie mój syn – ogromny wielbiciel oliwek.

Moja córka nie pała aż taką miłością do tych zielonych maleństw, więc jej malutkie pizze zrobiłyśmy z kukurydzą – nie były straszne, ale za to dalej pyszne 🙂

Zresztą myślę, że takie fajne minipizze będą idealne nie tylko w Halloween, ale spodobają się na każdym przyjęciu, czy imprezie – i na pewno żaden dorosły też nie przejdzie koło nich obojętnie.

Mi z podanego przepis na ciasto wyszło 16 małych pizz – ich ilość zależy od tego jak duże będzie je robić – ja używałam wykrawaczkę o średnicy 7,5 cm (czyli mniej więcej o średnicy szklanki), a potem jeszcze każdy placek delikatnie rozciągałam w dłoniach.

Ps. Możecie też na koniec nałożyć do woreczka trochę keczupu i narysować nim krzyże na pająkach – będziecie mieć pająki krzyżaki 😀

 

małe pizze dla dzieci

 

minipizze na halloween

 

A tutaj zdjęcia z przygotowań tych maleństw – do pomocy zatrudniłam moje dzieci 🙂

 

pizzerinki

 

mini pizze

 

minipizze na halloween

 

mini pizze na halloween

 

Minipizze na Halloween
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Świetny pomysł na małą przegryzkę na imprezie lub przyjęciu - idealne na Halloween
Autor:
Typ przepisu: Przekąska
Ilość: 16
Składniki
ciasto na pizzę:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 1 łyżeczka mąki pszennej do drożdży
  • 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • płatka łyżeczka soli
sos pomidorowy:
  • 100 g passaty pomidorowej
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii, oregano oraz granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
dodatki:
  • dwie kule sera mozzarella
  • około 24 sztuki dużych oliwek - tzw. królewskich
  • około 16 sztuk małych oliwek
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej mleko i wymieszaj.
  2. Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  3. W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej oraz sól, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  6. Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm, szklanką wytnij koła - pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka.
  7. Każde koło lekko rozciągnij w dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Zmieszaj razem składniki sosu i posmaruj nim wierzchy pizzy.
  9. Ser pokrój w niezbyt grube plastry i ułóż po jednym plastrze na każdej pizzy.
  10. Duże oliwki przekrój na pół - około 16 połówek zostaw na brzuszki pająków, a resztę pokrój na nóżki - po 4 nogi z każdej połówki oliwki.
  11. Na pizzach ułóż brzuszki i nogi, dodaj głowy z małych oliwek.
  12. Piecz w wysokiej temperaturze - najlepiej przynajmniej 250 stopni przez około 15 minut - im wyższa temperatura piekarnika, tym krócej pieczemy (jeśli piekarnik może grzać z taką mocą, to piecz dłużej pizze).
  13. Podawaj na ciepło.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 151 Tłuszcze: 8,3 g Węglowodany: 13,8 g Błonnik: 0,8 g Białka: 5,3 g

 

Pomysł zaczerpnęłam z Pintrest.

 

Reklama

2 komentarze

  1. My też nie świętujemy Halloween ale wypieki czy dania tematyczne bardzo lubimy robić 😀 Świetne są te pajączki 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: