Przepis na minipizze na Halloween

pizzerinki


Nie wiem, czy jakoś szczególnie obchodzicie Halloween czy też nie (ja osobiście nie bardzo, nie przeszkadza mi to święto, ale nie „imprezuję”).

Za to moje dzieci – szczególnie starszy syn nie może zrozumieć, czemu w Polsce tak słabo obchodzimy Halloween i uwielbia tą zabawę :)

W zeszłym roku zrobiłam nawet małe przyjęcie dla moich dzieci i dzieci koleżanki.

Były tam oczywiście różne straszne lub paskudne podjadaczki, ciasteczka paluchy wiedźmy, corn dogi z frytkami w kształcie dyni itp.

W tym roku w ramach testów przedhalloweenowych przygotowałam z dziećmi minipizze z pająkami z oliwek – te zjadł wszystkie mój syn – ogromny wielbiciel oliwek.

Moja córka nie pała aż taką miłością do tych zielonych maleństw, więc jej malutkie pizze zrobiłyśmy z kukurydzą – nie były straszne, ale za to dalej pyszne :)

Zresztą myślę, że takie fajne minipizze będą idealne nie tylko w Halloween, ale spodobają się na każdym przyjęciu, czy imprezie – i na pewno żaden dorosły też nie przejdzie koło nich obojętnie.

Mi z podanego przepis na ciasto wyszło 16 małych pizz – ich ilość zależy od tego jak duże będzie je robić – ja używałam wykrawaczkę o średnicy 7,5 cm (czyli mniej więcej o średnicy szklanki), a potem jeszcze każdy placek delikatnie rozciągałam w dłoniach.

Ps. Możecie też na koniec nałożyć do woreczka trochę keczupu i narysować nim krzyże na pająkach – będziecie mieć pająki krzyżaki :D

Na blogu znajdziecie również przepis na najlepsze ciasto na pizzę i sos pomidorowy do niej, a także przepis na pizzę z patelni oraz na ekspresową pizzę bez drożdży – polecam :)

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


małe pizze dla dzieci

minipizze na halloween

A tutaj zdjęcia z przygotowań tych maleństw – do pomocy zatrudniłam moje dzieci :)

pizzerinki

mini pizze

minipizze na halloween

mini pizze na halloween

Minipizze na Halloween przepis do druku

minipizze na halloween

Minipizze na Halloween

Wypieki Beaty
Świetny pomysł na małą przegryzkę na imprezie lub przyjęciu - idealne na Halloween
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Porcje 16
Kalorie 151 kcal

Składniki

ciasto na pizzę:

sos pomidorowy:

  • 100 g passaty pomidorowej
  • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej , oregano oraz granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

dodatki:

  • 2 kule sera mozzarella
  • około 24 sztuki oliwek dużych - tzw. królewskich
  • ok 16 sztuk oliwek małych

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej mleko i wymieszaj.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 1 łyżeczka mąki pszennej, 100 ml ciepłego
  • Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej oraz sól, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 ml oleju, 1 łyżeczka soli
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm, szklanką wytnij koła - pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka.
  • Każde koło lekko rozciągnij w dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zmieszaj razem składniki sosu i posmaruj nim wierzchy pizzy.
    100 g passaty pomidorowej, 0,5 łyżeczki bazylii, sól i pieprz
  • Ser pokrój w niezbyt grube plastry i ułóż po jednym plastrze na każdej pizzy.
    2 kule sera mozzarella
  • Duże oliwki przekrój na pół - około 16 połówek zostaw na brzuszki pająków, a resztę pokrój na nóżki - po 4 nogi z każdej połówki oliwki.
    około 24 sztuki oliwek, ok 16 sztuk oliwek
  • Na pizzach ułóż brzuszki i nogi, dodaj głowy z małych oliwek.
  • Piecz w wysokiej temperaturze - najlepiej przynajmniej 250 stopni przez około 15 minut - im wyższa temperatura piekarnika, tym krócej pieczemy (jeśli piekarnik może grzać z taką mocą, to piecz dłużej pizze).
  • Podawaj na ciepło.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 151kcalWeglowodany: 13.8gBiałko: 5.3gTłuszcz: 8.3gBłonnik: 0.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Pomysł zaczerpnęłam z Pintrest.