Eksperymenty owocowo-serowe na pizzy trwają dalej i po pizzy z figami przyszła kolej na pizzę z gruszkami :)
Gruszki – podobnie jak figi – świetnie smakują ze słonymi serami pleśniowymi i serami typu camembert.
Pewnie zdarzyło się Wam jeść sałatkę z gruszką, camembertem, orzechami włoskimi i miodem – ta pizza z gruszkami jest właśnie inspirowana taką sałatką (chociaż z miodu teraz zrezygnowałam).
Zapraszam na eksperyment kulinarny – jak dla mnie test zdany na piątkę :)

Pizza z gruszkami
Składniki
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 400 g mąki
farsz:
- oliwa do posmarowania ciasta (użyłam takiej aromatyzowanej czosnkiem)
- 1-2 duże gruszki
- trochę mozzarelli (polecam mozzarellę OSM Skierniewice - można ją tarkować)
- opakowanie camemberta
- opakowanie sera pleśniowego (użyłam niebieskiego Turka)
- garść orzechów włoskich
Instrukcja
ciasto:
- Drożdże rozprowadź w niewielkiej ilości wody i odstaw, aby "ruszyły".
- Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj oliwę i drożdże.
- Zagniataj ciasto stopniowo dodając pozostałą ciepłą wodę - ciasto musi być gładkie i elastyczne.
- Uformuj z ciasta kulę, włóż je do miski i przykryj ściereczką.
- Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, wyłóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na krążek (z podanej porcji otrzymacie 1 lub 2 spody - zależy od ich wielkości i grubości).
pizza:
- Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (ja najczęściej rozgrzewam piekarnik do 250-260 stopni - z blaszką w środku i pizzę wykładam na taką mocno nagrzaną blachę - blachy nie można posypywać mąką, bo się spali).
- Blat pizzy posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek, posyp lub obłóż mozzarellą.
- Gruszki przekrój na ćwiartki a następnie na plasterki.
- Ułóż gruszki na pizzy, połóż pokrojone sery i posyp po wierzchu lekko rozdrobnionymi orzechami.
- Jeśli pieczesz w mocno nagrzanym piekarniku, to pizza będzie gotowa po około 15 minutach - wyjmij ją gdy ciasto jest zrumienione.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
[…] swój ulubiony przepis na pizzę, albo skorzystajcie z któregoś mojego – tego lub […]