Eksperymenty owocowo-serowe na pizzy trwają dalej i po pizzy z figami przyszła kolej na pizzę z gruszkami :)

Gruszki – podobnie jak figi – świetnie smakują ze słonymi serami pleśniowymi i serami typu camembert.

Pewnie zdarzyło się Wam jeść sałatkę z gruszką, camembertem, orzechami włoskimi i miodem – ta pizza z gruszkami jest właśnie inspirowana taką sałatką (chociaż z miodu teraz zrezygnowałam).

Zapraszam na eksperyment kulinarny – jak dla mnie test zdany na piątkę :)

pizza z gruszkami4

pizza z gruszkami1

pizza z gruszkami3

pizza z gruszkami

Pizza z gruszkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

farsz:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozprowadź w niewielkiej ilości wody i odstaw, aby "ruszyły".
  • Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj oliwę i drożdże.
  • Zagniataj ciasto stopniowo dodając pozostałą ciepłą wodę - ciasto musi być gładkie i elastyczne.
  • Uformuj z ciasta kulę, włóż je do miski i przykryj ściereczką.
  • Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, wyłóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na krążek (z podanej porcji otrzymacie 1 lub 2 spody - zależy od ich wielkości i grubości).

pizza:

  • Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (ja najczęściej rozgrzewam piekarnik do 250-260 stopni - z blaszką w środku i pizzę wykładam na taką mocno nagrzaną blachę - blachy nie można posypywać mąką, bo się spali).
  • Blat pizzy posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek, posyp lub obłóż mozzarellą.
  • Gruszki przekrój na ćwiartki a następnie na plasterki.
  • Ułóż gruszki na pizzy, połóż pokrojone sery i posyp po wierzchu lekko rozdrobnionymi orzechami.
  • Jeśli pieczesz w mocno nagrzanym piekarniku, to pizza będzie gotowa po około 15 minutach - wyjmij ją gdy ciasto jest zrumienione.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!