Musicie przyznać, że pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi brzmi intrygująco :)

Powiem Wam, że ona również smakuje intrygująco :) Tradycyjna pizza z pieczarkami i szynką może się „schować”.

Danie jest słone i wyraziste, a jednocześnie słodkie dzięki figom. Wisienką na torcie są tu orzechy włoskie – aromatyczne i chrupiące od pieczenia.

Taką pizzę możecie spokojnie podać na spotkaniu ze znajomymi – jeśli oczywiście chcielibyście się nią podzielić :)

Do jej przygotowania potrzebujecie porcję ciasta drożdżowego – tutaj znajdziecie przepis.

Podane składniki są na jedną dużą pizzę.

Dziś dla odmiany prezentuję zdjęcia „przed” i „po” upieczeniu :)

pizza z figami4

pizza z figami3

pizza z figami2

pizza z figami

Pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

sos śmietanowy:

  • małe opakowanie śmietany 18 % (jeśli macie mniej procentową, to można dodać do niej łyżkę majonezu)
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka mąki pszennej rozpuszczona w odrobinie wody

nadzienie:

  • 3 figi
  • 100 g sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • około 100 g mozzarelli
  • odrobina świeżego lub suszonego tymianku

Instrukcja
 

  • Podgrzej śmietanę w rondelku, przypraw solą i pieprzem (ewentualnie możesz dodać trochę majonezu), dodaj mąkę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie wymieszaj.
  • Na przygotowany blat pizzy wyłóż przestudzony sos śmietanowy.
  • Połóż mozzarellę w kawałkach, na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki figi (razem ze skórką).
  • Pokrusz ser pleśniowy, posyp wierzch orzechami włoskimi i tymiankiem.
  • Piekarnik rozgrzej do jak najwyższej temperatury (chociaż do 250 stopni). Piecz pizzę przez około 10 minut - aż do zrumienienia brzegów.
  • Podawaj od razu po upieczeniu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!