Musicie przyznać, że pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi brzmi intrygująco :)
Powiem Wam, że ona również smakuje intrygująco :) Tradycyjna pizza z pieczarkami i szynką może się „schować”.
Danie jest słone i wyraziste, a jednocześnie słodkie dzięki figom. Wisienką na torcie są tu orzechy włoskie – aromatyczne i chrupiące od pieczenia.
Taką pizzę możecie spokojnie podać na spotkaniu ze znajomymi – jeśli oczywiście chcielibyście się nią podzielić :)
Do jej przygotowania potrzebujecie porcję ciasta drożdżowego – tutaj znajdziecie przepis.
Podane składniki są na jedną dużą pizzę.
Dziś dla odmiany prezentuję zdjęcia „przed” i „po” upieczeniu :)

Pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami
Składniki
sos śmietanowy:
- małe opakowanie śmietany 18 % (jeśli macie mniej procentową, to można dodać do niej łyżkę majonezu)
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka mąki pszennej rozpuszczona w odrobinie wody
nadzienie:
- 3 figi
- 100 g sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- około 100 g mozzarelli
- odrobina świeżego lub suszonego tymianku
Instrukcja
- Podgrzej śmietanę w rondelku, przypraw solą i pieprzem (ewentualnie możesz dodać trochę majonezu), dodaj mąkę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie wymieszaj.
- Na przygotowany blat pizzy wyłóż przestudzony sos śmietanowy.
- Połóż mozzarellę w kawałkach, na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki figi (razem ze skórką).
- Pokrusz ser pleśniowy, posyp wierzch orzechami włoskimi i tymiankiem.
- Piekarnik rozgrzej do jak najwyższej temperatury (chociaż do 250 stopni). Piecz pizzę przez około 10 minut - aż do zrumienienia brzegów.
- Podawaj od razu po upieczeniu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
[…] owocowo-serowe na pizzy trwają dalej i po pizzy z figami przyszła kolej na pizzę z […]
mozarella żółta czy biała?
Ja najczęściej kupuję taką – http://www.niam.pl/rimages/crop/600/450/files/images/OTSP/BACKUP/09383723192_zajqccenuyjaesyohgjc.jpg – bo można ją fajnie tarkować :)
Wspaniała :) Uwielbiam połączenie fig i sera pleśniowego. Muszę zrobić taką pizzę, może na weekend?
Jest pyszna, koniecznie ją sobie upiecz :)