Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami

By | 2018-05-07T14:51:59+00:00 2013 Wrzesień 27th|Na słono|

Musicie przyznać, że pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi brzmi intrygująco 🙂

Powiem Wam, że ona również smakuje intrygująco 🙂 Tradycyjna pizza z pieczarkami i szynką może się „schować”.

Danie jest słone i wyraziste, a jednocześnie słodkie dzięki figom. Wisienką na torcie są tu orzechy włoskie – aromatyczne i chrupiące od pieczenia.

Taką pizzę możecie spokojnie podać na spotkaniu ze znajomymi – jeśli oczywiście chcielibyście się nią podzielić 🙂

Do jej przygotowania potrzebujecie porcję ciasta drożdżowego – tutaj znajdziecie przepis.

Podane składniki są na jedną dużą pizzę.

Dziś dla odmiany prezentuję zdjęcia „przed” i „po” upieczeniu 🙂

pizza z figami4

pizza z figami3

pizza z figami2

Pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami
 
Autor:
Składniki
sos śmietanowy:
  • małe opakowanie śmietany 18 % (jeśli macie mniej procentową, to można dodać do niej łyżkę majonezu)
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka mąki pszennej rozpuszczona w odrobinie wody
nadzienie:
  • 3 figi
  • 100 g sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • około 100 g mozzarelli
  • odrobina świeżego lub suszonego tymianku
Wykonanie
  1. Podgrzej śmietanę w rondelku, przypraw solą i pieprzem (ewentualnie możesz dodać trochę majonezu), dodaj mąkę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie wymieszaj.
  2. Na przygotowany blat pizzy wyłóż przestudzony sos śmietanowy.
  3. Połóż mozzarellę w kawałkach, na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki figi (razem ze skórką).
  4. Pokrusz ser pleśniowy, posyp wierzch orzechami włoskimi i tymiankiem.
  5. Piekarnik rozgrzej do jak najwyższej temperatury (chociaż do 250 stopni). Piecz pizzę przez około 10 minut - aż do zrumienienia brzegów.
  6. Podawaj od razu po upieczeniu.

 

Czas na Pizzę!!

Reklama

5 komentarzy

  1. […] owocowo-serowe na pizzy trwają dalej i po pizzy z figami przyszła kolej na pizzę z […]

  2. Ania 2013/10/25 at 12:06 - Reply

    mozarella żółta czy biała?

  3. whiness 2013/09/27 at 07:48 - Reply

    Wspaniała 🙂 Uwielbiam połączenie fig i sera pleśniowego. Muszę zrobić taką pizzę, może na weekend?

    • wypiekibeaty 2013/09/27 at 08:08 - Reply

      Jest pyszna, koniecznie ją sobie upiecz 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: