Przepis na pizzę ze szpinakiem i jajkiem

Bardzo lubię szpinak – szczególnie z dużą ilością czosnku i lubię wszelkie dania z jego wykorzystaniem.

Niestety moja rodzina nie podziela tego upodobania, więc muszę robić porcję tylko dla siebie i nie zawsze mi się chce przygotowywać danie tylko dla mnie.

Na szczęście z pizzą jest tak, że dodatki każdy dobiera sobie indywidualnie :)

Przy ostatnim „rodzinnym” pieczeniu pizzy zrobiłam sobie taką z dużą ilością szpinaku, szyneczką i jajkiem sadzonym…

Pizza ze szpinakiem wyszła boska – mogłabym taką zjeść nawet na śniadanie :)

Spróbujcie koniecznie, bo to połączenie smaków jest rewelacyjne!

Wystarczy przygotować ciasto na pizzę ze swojego ulubionego przepisu (jeśli robicie wersję na dużą rodzinę, albo dla wielu ludzi, to spróbujcie przepis mojego męża dopieszczony przez lata pieczenia tego przysmaku – znajdziecie też tam przepis na sos pomidorowy :))

Ja tutaj też podam przepis na ciasto na pizzę na mniejszą ilość – tak mniej więcej na jedną dużą, albo dwie mniejsze pizze.

Najlepsza szynka w tym przypadku, to taka długo dojrzewająca pokrojona na cieniutkie paski. Świetnie sprawdzi się szynka szwarcwaldzka, prosciutto, albo szynka w typie łososiowej.

Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni to koniecznie przygotujcie również pizzę z sosem z awokado :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pizza ze szpinakiem_2

pizza ze szpinakiem_1

pizza ze szpinakiem

Pizza ze szpinakiem i jajkiem przepis do druku

pizza ze szpinakiem 3

Pizza ze szpinakiem i jajkiem

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszną pizzę ze szpinakiem i jajkiem sadzonym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 45 minut
Danie Obiad
Porcje 1 pizza

Składniki

ciasto:

    ciasto:

    sos pomidorowy:

    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 1-2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • bazylia i oregano do smaku

    dodatkowo:

    Instrukcja
     

    ciasto:

    • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
      15 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 100 ml mleka
    • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
      250 g mąki, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
    • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.

    sos pomidorowy:

    • Pomidory wyjmij z puszki na patelnię i podgrzewaj razem z czosnkiem, aż odparuje płyn, a pomidory się rozpadną.
      1 puszka pomidorów, 1-2 ząbki czosnku
    • Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
      sól i pieprz, bazylia i oregano

    wykończenie:

    • Szpinak wyłóż na patelnię (jeśli był mrożony, to go najpierw odciśnij z nadmiaru wody), podsmaż go krótko, dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz też dodać czosnek :)).
      200 g szpinaku
    • Rozgrzej mocno piekarnik (najlepiej razem z blachą, albo z kamieniem do pieczenia pizzy) - mocno to przynajmniej do 250 stopni.
    • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
    • Jeśli chcesz mniejsze pizze to podziel ciasto na części.
    • Każdą lekko rozwałkuj - na grubość max 1 cm.
    • Posmaruj pizzę sosem pomidorowym.
    • Posyp tartą mozzarellą.
      mozzarella
    • Wyłóż na wierzch szpinak i połóż kawałki szynki.
      szynka
    • Ostrożnie przełóż pizzę do nagrzanego piekarnika.
    • Na około 7-8 minut przed końcem pieczenia wbij na pizzę jajka (tyle ile lubisz :)).
      3-4 jajka
    • Piecz aż pizza ładnie się zrumieni.
    • Podawaj na ciepło.
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!