Paluchy z ciasta pizzowego

Zaktualizowany: 2023 27 kwietnia
paluchy z ciasta

Przepis na drożdżowe paluchy

Domowe drożdżowe paluchy z ciasta drożdżowego to idealna słona przekąska! Są lekko chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie i puszyste w środku. Przed pieczeniem możesz posypać je różnymi dodatkami – takimi jak sól, zioła, czy też sezam. Możesz podać je jako dodatek do zupy lub sosu, albo zjeść je same wraz z ulubionym dipem. To pyszna alternatywa dla chipsów i innych przekąsek – polecam spróbować!

paluchy_5

Paluchy z ciasta pizzowego przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę na pyszną i prostą przekąskę, albo może zbliża się jakaś domowa impreza, to koniecznie upiecz takie słone paluchy drożdżowe. Świetnie się sprawdzają i smakują każdemu!

paluchy 3

Paluchy z ciasta pizzowego przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prostą i pyszną przekąskę z ciasta drożdżowego idealną na wieczór przed telewizorem lub na imprezę domową.
4.72 z 14 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na paluchy drożdżowe

Instrukcja
 

Jak zrobić paluchy z ciasta drożdżowego

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn – wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  • Od ciasta odrywaj kawałki ciasta i tocz je w cienkie wałeczki.
  • Każdy posmaruj oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
    przyprawy, oliwa z oliwek
  • Piecz około 10 minut w bardzo mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej około 250 stopni – jeśli piekarnik tyle może) – tryb termoobieg, albo pieczenie dół + wentylator
  • Gdy paluchy się zrumienią wyjmij je z piekarnika i przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe paluchy drożdżowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
paluchy_4

Słone paluchy drożdżowe – uwagi

Te paluchy z ciasta pizzowego przypominają grissini, ale nie są tak bardzo chrupiące.

Podobnie jak grissini będą świetną przystawką i „przegryzką” imprezową :)

Możecie je dowolnie przyprawić i podać z sosami.

Moje paluchy posmarowałam oliwą z oliwek, a następnie posypałam gruboziarnistą solą oraz bazylią i oregano.

Pierwsze paluchy zniknęły już na gorąco – synek nie dał im nawet zbytni wystygnąć :)

Ciasto przygotowuje się prosto – możecie wykorzystać swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę – albo przy okazji pieczenia pizzy możecie upiec sobie trochę paluchów :)


paluchy_6

Polecane przepisy na pyszne przekąski

Zobacz również inne moje przepisy na proste przekąski idealne na różne imprezy, przyjęcia w ogrodzie czy na wieczór z ulubionym serialem. Tutaj przedstawiam trzy z takich pysznych przepisów:

Opublikowano: 2015 8 kwietnia

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. Domowe nachos - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 15 marca w 10:06- Odpowiedz

    […] również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania […]

  2. 8d49b6448e02129c4d6a12b6b2d00fdf?s=54&d=mm&r=g
    kasia 2015 8 kwietnia w 10:02- Odpowiedz

    Super pomysl!
    Przyda sie, jako przegryzka do parku!
    :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 10 kwietnia w 08:12- Odpowiedz

      Będą idealne na pikniki :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Drożdżowe paluchy przepis

Przepis na prostą i pyszną przekąskę - drożdżowe paluchy. Te paluchy sprawdzą się idealnie na różne imprezy, albo na wieczór filmowy na kanapie :) Proste ciasto drożdżowe podobne do ciasta na pizzę zwijamy w świderki, albo toczymy na cienkie wałeczki. Potem smarujemy je oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane drożdżowe paluszki pieczemy i w jakieś 10 minut mamy pyszną przekąskę.

Paluchy z ciasta drożdżowego

Przepis na paluchy przyda się wam nie raz i nie dwa. Prosty przepis opisany krok po kroku, do tego podstawowe składniki to gwarancja udanego przepisu. Z moim przepisem dowiecie się jak zrobić paluchy drożdżowe i zrobicie je bez problemów. Sami się przekonajcie. Przy okazji polecam wam przepis na focaccię albo przepis na chlebki naan.