Te paluchy z ciasta pizzowego przypominają grissini, ale nie są tak bardzo chrupiące.

Podobnie jak grissini będą świetną przystawką i “przegryzką” imprezową :)

Możecie je dowolnie przyprawić i podać z sosami.

Moje paluchy posmarowałam oliwą z oliwek, a następnie posypałam gruboziarnistą solą oraz bazylią i oregano.

Pierwsze paluchy zniknęły już na gorąco – synek nie dał im nawet zbytni wystygnąć :)

Ciasto przygotowuje się prosto – możecie wykorzystać swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę – albo przy okazji pieczenia pizzy możecie upiec sobie trochę paluchów :)

paluchy_3

paluchy_5

paluchy_4

 

 

Paluchy z ciasta pizzowego

Wypieki Beaty
4.63 z 8 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  • Od ciasta odrywaj kawałki ciasta i tocz je w cienkie wałeczki.
  • Każdy posmaruj oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
  • Piecz około 10 minut w bardzo mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej około 250 stopni - jeśli piekarnik tyle może) .
  • Gdy paluchy się zrumienią wyjmij je z piekarnika i przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

paluchy_6