Przepis na drożdżowe paluchy
Te paluchy z ciasta pizzowego przypominają grissini, ale nie są tak bardzo chrupiące.
Podobnie jak grissini będą świetną przystawką i „przegryzką” imprezową :)
Możecie je dowolnie przyprawić i podać z sosami.
Moje paluchy posmarowałam oliwą z oliwek, a następnie posypałam gruboziarnistą solą oraz bazylią i oregano.
Pierwsze paluchy zniknęły już na gorąco – synek nie dał im nawet zbytni wystygnąć :)
Ciasto przygotowuje się prosto – możecie wykorzystać swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę – albo przy okazji pieczenia pizzy możecie upiec sobie trochę paluchów :)
Paluchy z ciasta pizzowego przepis

Paluchy z ciasta pizzowego
Przepis na prostą i pyszną przekąskę z ciasta drożdżowego.
Składniki
Instrukcja
- Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.250 g mąki, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
- Od ciasta odrywaj kawałki ciasta i tocz je w cienkie wałeczki.
- Każdy posmaruj oliwą z oliwek i posyp przyprawami.przyprawy, oliwa z oliwek
- Piecz około 10 minut w bardzo mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej około 250 stopni - jeśli piekarnik tyle może) - tryb termoobieg, albo pieczenie dół + wentylator
- Gdy paluchy się zrumienią wyjmij je z piekarnika i przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!