szybka lazania na tortillach

Pomysł na szybką zapiekankę z tortilli i mięsa mielonego

Jeśli macie ochotę na szybki lunch lub obiad, a nie chce się Wam za długo stać w kuchni to poleca się Wam lazania na tortillach. Tutaj zamiast makaronu mięso nakładamy na placki tortilli i tak razem zapiekamy. Fajnie, prosto i szybko, a smak do tego jest świetny!

lazania z mięsa mielonego

Lazania na tortillach przepis z filmem

Jeśli lubicie lazanię i mięsne zapiekanki, to zróbcie taką lazanię na gotowych plackach tortilli.

szybka lazania z tortilli

Lazania na tortillach przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prostą zapiekankę z tortilli i mięsa mielonego.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 610 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na sos mięsny do lazanii

  • 500 g mięsa mielonego (- u mnie z szynki)
  • 1-2 łyżeczki czosnku granulowego (- lub 2-3 ząbki )
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka bazylii (suszonej)
  • cebula (- ja nie daję, bo dzieci nie jedzą :))
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (- 400 g – albo 500 ml passaty pomidorowej)

składniki na sos beszamelowy do lazanii

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej (- lekko czubate)
  • 500 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli (- lub do smaku)
  • 1-2 szczypty pieprzu czarnego (- lub do smaku)
  • 1-2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej (- lub do smaku)

dodatkowo do lazanii na tortillach

  • 5-6 placków tortilli (u mnie opakowanie 5 sztuk – 306 g)
  • ser żółty
Instrukcja
 

Jak zrobić sos mięsny do lazanii

  • Rozgrzej dużą patelnię i włóż na nią mięso mielone (ja nie używam tu oleju) i podsmaż.
    500 g mięsa mielonego
  • Dodaj po łyżeczce soli, pieprzu i czosnku – wymieszaj dokładnie.
    1-2 łyżeczki czosnku granulowego, 1-2 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • Jeśli używasz cebulę, to pokrój ją drobno i dodaj do mięsa – podsmaż razem.
    cebula
  • Na koniec dodaj pomidory lub passatę – dopraw sos do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią.
    1 puszka pomidorów bez skórki

Jak zrobić sos beszamelowy do lazanii

  • Przełóż masło do garnka i rozpuść.
    50 g masła
  • Dodaj mąkę pszenną i razem dokładnie wymieszaj.
    2 łyżki mąki pszennej
  • Wlej trochę mleka, aby rozpuścić mąkę z masłem – dokładnie wymieszaj i dodaj resztę mleka.
    500 ml mleka
  • Dopraw sos solą, pieprzem i gałką.
    0,5 łyżeczki soli, 1-2 szczypty pieprzu czarnego, 1-2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • Gotuj sos beszamelowy aż lekko zgęstnieje.

Jak zrobić lazanię na tortillach

  • Na dno foremki nalej trochę sosu beszamelowego i posmaruj.
  • Wyłóż dwa placki tortilii i nałóż na nią trochę sosu beszamelowego – posmaruj łyżką.
    5-6 placków tortilli
  • Wyłóż mniej więcej połowę sosu mięsnego i znowu trochę beszamelu.
  • Jeśli chcesz to możesz dodatkowo posypać teraz wierzch żółtym serem.
  • Nałóż tortillę, sos beszamelowy i resztę sosu mięsnego.
  • Nałóż ostatnie placki tortilli, polej je sosem beszamelowym i nałóż żółty ser.
    ser żółty
  • Piecz zapiekankę w 190 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 30 minut.
  • Podaj danie na ciepło.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 610kcalWeglowodany: 47gBiałko: 42gTłuszcz: 27g
Słowa kluczowe zapiekanka z mięsem mielonym, zapiekanka z tortilli
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
lazania z mięsem mielonym i beszamelem

Szybka lazania na plackach tortilli – uwagi

Dziś mam dla was bombowy przepis, a w zasadzie to pomysł – bo lazania na tortillach robiona jest jak tradycyjna lazania, ale zamiast makaronu użyłam placki tortilla :)

Przyznaję bez bicia, że sama na ten pomysł nie wpadłam.

Wcześniej zobaczyłam u Nigelli Lawson jak robiła chilli con carne na tortillach i stwierdziłam sobie – hmm, ciekawe …. :)

Ale że ja jakoś nie koniecznie przepadam za chilli con carne, to w końcu o tym zapomniałam.

Miałam ostatnio mało czasu i chęci na gotowanie i wtedy sobie pomyślałam o tych tortillach zapiekanych.

Zamiast nadzienia meksykańskiego przygotowałam sos z mięsa mielonego i pomidorów, a do tego prosty sos beszamelowy.

Tym sposobem powstała ta lazania z tortilli.

szybka zapiekanka z mięsa mielonego

Jak zrobić zapiekankę z tortilli i mięsa mielonego – wskazówki

Specjalnie dla was przygotowałam krótki filmik z przygotowań tego dania.

Sos w typie sosu bolońskiego możecie oczywiście wykorzystać w tradycyjnej lazanii, tak samo sos beszamelowy.

Do sosu mięsno-pomidorowego używam najczęściej mielone mięso z szynki i dodaję do niego puszkę krojonych pomidorów bez skórki. Zamiast pomidorów możecie również użyć passatę pomidorową.

Sos beszamelowy jest prosty i szybki do zrobienia, a świetnie współgra z zapiekanką – nie rezygnujcie więc z niego.

Ja najpierw rozpuszczam w garnku masło i wtedy dodaję do niego mąkę pszenną – krótko razem podgrzewam (jak na zasmażkę). Wtedy wlewam część mleka i dokładnie mieszam, dolewam resztę mleka i dodaję przyprawy.

Sos gotuję do momentu, gdy lekko zgęstnieje.

Co do sera – ja go użyłam tylko na wierzchu. Nie miałam sera w kostce, aby go zetrzeć, więc wykorzystałam ser w plasterkach.

Jeśli chcecie to możecie użyć ser na każdej warstwie, ale wtedy zapiekanka z tortilli będzie miała więcej kalorii.

Co do samych tortilli – miałam opakowanie 5 placków. Ułożyłam więc dwa na spodzie, jeden w środku i znowu dwa na wierzchu.

Zapiekankę z mięsem mielonym podałam na gorąco z sałatką i muszę przyznać, że bardzo nam smakowała :)

Nie jest to prawdziwa lazania, ale smakuje na tyle podobnie, że w sytuacjach, gdy się ma mało czasu to sprawdzi się idealnie.

Lazania na tortillach to również fajny pomysł na nietuzinkowe danie na jakąś imprezę.

Spróbujcie koniecznie!

Jeśli szukacie pomysły na obiad, to zobaczcie moje przepisy na obiad, a tam również przepisy na zapiekanki dla całej rodziny.

zapiekanka z mięsem mielonym
zapiekanka z tortilli
ekspresowa lazania

Polecane przepisy na pyszne zapiekanki idealne na obiad

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na zapiekanki idealne na obiad dla całej rodziny. Tutaj polecam takie trzy przepisy: