Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Surówka z selera

By | 2018-03-14T13:08:37+00:00 2018 Marzec 15th|Obiady, Warzywa na słodko, Zdrowo i fit :)|

Surówka z selera z masłem orzechowym 🙂

 

surówka z selera z orzechami

 

Ta surówka z selera, to pierwsza surówka na blogu.

Były już jakieś sałatki – np. sałatka ze szpinakiem i truskawkami, albo sałatka cezar, ale takiej typowej surówki – nie.

Ja ostatnio staram się jeść więcej surowych warzyw i owoców (najwięcej wyjadam teraz kiszonej kapusty i pomarańczy – chyba mam jakieś niedobory witaminy C ;)) i tak przygotowałam sobie taką surówkę z selera.

W domu seler jem tylko ja, mój mąż go nie lubi, a do dzieci nawet nie próbuję z nim podchodzić.

Kiedyś uwielbiałam surówkę z selera z jabłkiem, albo z ananasem – do tego sos na bazie majonezu.

Tym razem chciałam spróbować nowe smaki i tak wymyśliłam to masło orzechowe.

Muszę przyznać, że ta wersja tak mi zasmakowała, że od razu zjadłam dwie porcje – nim mi nie zostało i będę musiała ją dorobić 🙂

Masło orzechowe idealnie komponuje się z selerem, a dodatek chrupiących orzeszków jest boski – jeśli nie macie orzeszków ziemnych, to możecie użyć masło z kawałkami orzeszków.

Podaję przepis na dwie porcje – idealne do zjedzenia solo (ja jadłam po treningu) albo jako dodatek do obiadu.

surówka z selera z jogurtem

 

orzechowa surówka z selera

 

surówka z selera i masła orzechowego

 

Surówka z selera
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie porcje surówki.
Autor:
Typ przepisu: Surówka
Ilość: 2
Składniki
  • około 250 g selera - waga po obraniu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g (2 bardziej czubate łyżki) jogurtu naturalnego - użyłam grecki
  • 30 g (1 lekko czubata łyżka) masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub do smaku)
Wykonanie
  1. Seler zetrzyj na grubej tarce, polej sokiem z cytryny i wymieszaj.
  2. Jogurt naturalny zmieszaj z masłem orzechowym i syropem klonowym (może też być miód).
  3. Dodaj sos do selera i dokładnie wymieszaj.
  4. Możesz na koniec posypać surówkę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 176 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 15 g Błonnik: 8 g Białka: 7 g

 

 

surówka z selera

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/03/15 at 09:44 - Reply

    My lubimy seler i na surowo i po ugotowaniu 😀 Ciekawy pomysł z połączaniem go z masłem orzechowym 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: