surówka z selera

Przepis na surówkę z selera z masłem orzechowym

Moja propozycja na dziś to pyszna surówka z selera. Taka surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu, więc koniecznie spróbujcie. Z selera surówka nie jest może mocno popularna, a szkoda, to to bardzo smaczne warzywo. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić surówkę z selera z masłem orzechowym i orzeszkami.

orzechowa surówka z selera

Surówka z selera przepis krok po kroku

Jeśli lubisz surówkę z korzenia selera, to spróbuj tego wyjątkowego połączenia z dodatkiem masła orzechowego!

surówka selerowa

Surówka z selera uwagi

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i bardzo prostą surówkę z korzenia selera i masła orzechowego.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 2
Kalorie 176 kcal
Składniki

składniki na surówkę z selera

Instrukcja
 

Jak zrobić surówkę z selera krok po kroku

  • Seler zetrzyj na grubej tarce, polej sokiem z cytryny i wymieszaj.
    250 g selera, 1 łyżka soku z cytryny
  • Jogurt naturalny zmieszaj z masłem orzechowym i syropem klonowym (może też być miód).
    50 g jogurtu greckiego, 30 g masła orzechowego, 1 łyżka syropu klonowego
  • Dodaj sos do selera i dokładnie wymieszaj.
  • Możesz na koniec posypać surówkę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Notatki
Aby urozmaicić surówkę z selera możecie przygotować surówkę z selera i jabłka – dodajcie wtedy do niej tarte na grubej tarce jabłko.
Inna wersja tej popularnej surówki, to surówka z selera z rodzynkami – garść rodzynek wsypujemy do surówki i mieszamy. 
 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 176kcalWeglowodany: 15gBiałko: 7gTłuszcz: 11gBłonnik: 8g
Słowa kluczowe selerowa surówka, z selera surówka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
surówka z selera z jogurtem

Surówka selerowa – uwagi

Ta surówka z selera to pierwsza surówka na blogu. Były już jakieś sałatki – np. sałatka ze szpinakiem i truskawkami, albo sałatka cezar, ale takiej typowej surówki – nie. Ja ostatnio staram się jeść więcej surowych warzyw i owoców (najwięcej wyjadam teraz kiszonej kapusty i pomarańczy – chyba mam jakieś niedobory witaminy C ;)) i tak przygotowałam sobie taką surówkę z selera. W domu seler jem tylko ja, mój mąż go nie lubi, a do dzieci nawet nie próbuję z nim podchodzić.

Kiedyś uwielbiałam surówkę z selera z jabłkiem, albo z ananasem – do tego sos na bazie majonezu. Tym razem chciałam spróbować nowe smaki i tak wymyśliłam to masło orzechowe. Muszę przyznać, że ta wersja tak mi zasmakowała, że od razu zjadłam dwie porcje – nim mi nie zostało i będę musiała ją dorobić! Masło orzechowe idealnie komponuje się z selerem, a dodatek chrupiących orzeszków jest boski – jeśli nie macie orzeszków ziemnych, to możecie użyć masło z kawałkami orzeszków.

surówka z selera i masła orzechowego

Jak zrobić surówkę z selera z masłem orzechowym – wskazówki

Seler obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy jogurt wymieszany z masłem orzechowym. Jeśli lubicie, to możecie surówkę delikatnie dosłodzić miodem albo syropem klonowym. Najlepiej zjeść surówkę zaraz po przyrządzeniu.

Podaję przepis na dwie porcje – idealne do zjedzenia solo (ja jadłam po treningu) albo jako dodatek do obiadu. Mam nadzieję, że surówka z selera w takim wydaniu zasmakuje wam równie mocno co mi :)

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na sałatki i surówki.

Ps. 

Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze sałatki Beaty”, którą możecie kupić w moim sklepie internetowym :)

sałatki okładka

KUP TUTAJ

surówka z selera

Polecane przepisy na surówki i sałatki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na zdrowe i kolorowe sałatki i surówki pełne warzyw. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: