Przepis na surówkę z selera z masłem orzechowym :)

surówka z selera


Ta surówka z selera to pierwsza surówka na blogu.

Były już jakieś sałatki – np. sałatka ze szpinakiem i truskawkami, albo sałatka cezar, ale takiej typowej surówki – nie.

Ja ostatnio staram się jeść więcej surowych warzyw i owoców (najwięcej wyjadam teraz kiszonej kapusty i pomarańczy – chyba mam jakieś niedobory witaminy C ;)) i tak przygotowałam sobie taką surówkę z selera.

W domu seler jem tylko ja, mój mąż go nie lubi, a do dzieci nawet nie próbuję z nim podchodzić.

Kiedyś uwielbiałam surówkę z selera z jabłkiem, albo z ananasem – do tego sos na bazie majonezu.

Tym razem chciałam spróbować nowe smaki i tak wymyśliłam to masło orzechowe.

Muszę przyznać, że ta wersja tak mi zasmakowała, że od razu zjadłam dwie porcje – nim mi nie zostało i będę musiała ją dorobić :)

Masło orzechowe idealnie komponuje się z selerem, a dodatek chrupiących orzeszków jest boski – jeśli nie macie orzeszków ziemnych, to możecie użyć masło z kawałkami orzeszków.

Jak zrobić taką surówkę z selera z masłem orzechowym?

Nic prostszego!

Seler obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy jogurt wymieszany z masłem orzechowym.

Jeśli lubicie, to możecie surówkę delikatnie dosłodzić miodem albo syropem klonowym.

Najlepiej zjeść surówkę zaraz po przyrządzeniu.

Podaję przepis na dwie porcje – idealne do zjedzenia solo (ja jadłam po treningu) albo jako dodatek do obiadu.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na sałatki i surówki.


surówka z selera z jogurtem

orzechowa surówka z selera

surówka z selera i masła orzechowego

Surówka z selera przepis do druku

surówka selerowa

Surówka z selera

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i bardzo prostą surówkę z korzenia selera i masła orzechowego.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 2
Kalorie 176 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Seler zetrzyj na grubej tarce, polej sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • Jogurt naturalny zmieszaj z masłem orzechowym i syropem klonowym (może też być miód).
  • Dodaj sos do selera i dokładnie wymieszaj.
  • Możesz na koniec posypać surówkę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 176kcalWeglowodany: 15gBiałko: 7gTłuszcz: 11gBłonnik: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

surówka z selera