Przepis na surówkę z selera z masłem orzechowym
Moja propozycja na dziś to pyszna surówka z selera. Taka surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu, więc koniecznie spróbujcie. Z selera surówka nie jest może mocno popularna, a szkoda, to to bardzo smaczne warzywo. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić surówkę z selera z masłem orzechowym i orzeszkami.
Spis treści
Surówka z selera przepis krok po kroku
Jeśli lubisz surówkę z korzenia selera, to spróbuj tego wyjątkowego połączenia z dodatkiem masła orzechowego!
Surówka z selera uwagi
Składniki
składniki na surówkę z selera
- 250 g selera (- waga po obraniu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g jogurtu greckiego ((2 bardziej czubate łyżki))
- 30 g masła orzechowego ((1 lekko czubata łyżka) )
- 1 łyżka syropu klonowego ((lub do smaku))
Instrukcja
Jak zrobić surówkę z selera krok po kroku
- Seler zetrzyj na grubej tarce, polej sokiem z cytryny i wymieszaj.250 g selera, 1 łyżka soku z cytryny
- Jogurt naturalny zmieszaj z masłem orzechowym i syropem klonowym (może też być miód).50 g jogurtu greckiego, 30 g masła orzechowego, 1 łyżka syropu klonowego
- Dodaj sos do selera i dokładnie wymieszaj.
- Możesz na koniec posypać surówkę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Surówka selerowa – uwagi
Ta surówka z selera to pierwsza surówka na blogu. Były już jakieś sałatki – np. sałatka ze szpinakiem i truskawkami, albo sałatka cezar, ale takiej typowej surówki – nie. Ja ostatnio staram się jeść więcej surowych warzyw i owoców (najwięcej wyjadam teraz kiszonej kapusty i pomarańczy – chyba mam jakieś niedobory witaminy C ;)) i tak przygotowałam sobie taką surówkę z selera. W domu seler jem tylko ja, mój mąż go nie lubi, a do dzieci nawet nie próbuję z nim podchodzić.
Kiedyś uwielbiałam surówkę z selera z jabłkiem, albo z ananasem – do tego sos na bazie majonezu. Tym razem chciałam spróbować nowe smaki i tak wymyśliłam to masło orzechowe. Muszę przyznać, że ta wersja tak mi zasmakowała, że od razu zjadłam dwie porcje – nim mi nie zostało i będę musiała ją dorobić! Masło orzechowe idealnie komponuje się z selerem, a dodatek chrupiących orzeszków jest boski – jeśli nie macie orzeszków ziemnych, to możecie użyć masło z kawałkami orzeszków.
Jak zrobić surówkę z selera z masłem orzechowym – wskazówki
Seler obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy jogurt wymieszany z masłem orzechowym. Jeśli lubicie, to możecie surówkę delikatnie dosłodzić miodem albo syropem klonowym. Najlepiej zjeść surówkę zaraz po przyrządzeniu.
Podaję przepis na dwie porcje – idealne do zjedzenia solo (ja jadłam po treningu) albo jako dodatek do obiadu. Mam nadzieję, że surówka z selera w takim wydaniu zasmakuje wam równie mocno co mi :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na sałatki i surówki.
Ps.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze sałatki Beaty”, którą możecie kupić w moim sklepie internetowym :)
Polecane przepisy na surówki i sałatki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na zdrowe i kolorowe sałatki i surówki pełne warzyw. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: