Przepis na sałatkę cezar z makaronem

sałatka cezar


Dziś będzie coś innego – sałatka, a dokładnie sałatka cezar.

Nie samym ciastem człowiek żyje, więc dziś dla odmiany coś zdrowszego do zjedzenia :)

Zresztą nie ukrywam, że przez te wszystkie ciacha, to moje zwykłe pożywienie „pomiędzy” to dużo warzyw i owoce, a do tego 5 razy w tygodniu bieganie – nie ma „letko”, o nie ;)

Ale jak się chce zjeść ciasteczko i jako tako wyglądać w kostiumie kąpielowym, a matka natura nie obdarzyła przemianą materii działającą na pełnych obrotach, to nie ma żadnego wyboru.

Dziś więc Wam uchylam rąbka tajemnicy i pokazuję, co jadam na lunch.

Znaną Wam zapewne sałatkę cezar przygotowałam w lekko odmienionej wersji.

Skąd się wzięła sałatka cezar?

Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni (źródło Wikipedia).

Według oryginalnej receptury do przygotowania sałatki Cezar potrzebne są przede wszystkim:

  • sałata rzymska
  • sos Worcestershire
  • starty ser parmezan
  • grzanki

Bardzo często pojawiają się również wersje z kawałkami kurczaka, czy anchois.

Ja w swojej sałatce cezar zrezygnowałam z grillowanego kurczaka (ale Wy możecie go dodać), za to dodałam awokado – to dla zdrowego tłuszczu.

Do tego dołożyłam trochę pełnoziarnistego makaronu – to dla energii (jednak bieganie trochę jej pożera) i dosłownie kilka kawałków grzanek.

Przepis na sos znalazłam na stronie Kwestia Smaku – bardzo mi zasmakował i świetnie skomponował się z sałatką.

Co najważniejsze – mój mąż powiedział, że sałatka była pyszna (zabrał ją na wynos do pracy), więc jest to już niezła rekomendacja :D

Podaję przepis na dwie duże porcje, albo na cztery mniejsze – na mniejszego „głoda”.

Ps. Wypróbuj również moje inne przepisy z makaronem :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

sałatka cezar

sałatka cezar z makaronem

pomidorki koktajlowe

sałatka z makaronem

sałatka z makaronem

Sałatka cezar przepis do druku

sałatka cezar z makaronem

Sałatka cezar z makaronem

Wypieki Beaty
Przepis na słynną sałatkę cezar w lekko zmienionej wersji z dodatkiem awokado i makaronu.
5 z 1 oceny
Porcje 4

Składniki

sałatka:

  • 1 duża lub dwie małe sałaty rzymskie
  • 200 g makaronu świderki -ugotowanego
  • 1 awokado
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • grzanki do posypania
  • pierś z kurczaka grillowana - pokrojona na kawałki (opcjonalnie)

sos:

  • 4 łyżki majonezu (można połowę zastąpić jogurtem naturalnym - będzie mniej kalorycznie :))
  • 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki sosu worcestershire
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Sałatę pokrój lub porwij na mniejsze kawałki, włóż do dużej miski.
    1 duża lub dwie małe sałaty rzymskie
  • Dodaj pokrojone w kostkę awokado, oraz przekrojone pomidorki.
    1 awokado, 200 g pomidorków koktajlowych
  • Dodaj makaron i ewentualnie kawałki kurczaka.
    200 g makaronu, pierś z kurczaka
  • Zmieszaj razem wszystkie składniki sosu, dodaj go do sałatki i delikatnie wymieszaj.
    4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1-2 łyżeczki sosu worcestershire, sól i pieprz
  • Przed podaniem posyp sałatkę grzankami.
    grzanki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.