Przepis na sałatkę cezar z makaronem
Dziś będzie coś innego – sałatka, a dokładnie sałatka cezar.
Nie samym ciastem człowiek żyje, więc dziś dla odmiany coś zdrowszego do zjedzenia :)
Zresztą nie ukrywam, że przez te wszystkie ciacha, to moje zwykłe pożywienie „pomiędzy” to dużo warzyw i owoce, a do tego 5 razy w tygodniu bieganie – nie ma „letko”, o nie ;)
Ale jak się chce zjeść ciasteczko i jako tako wyglądać w kostiumie kąpielowym, a matka natura nie obdarzyła przemianą materii działającą na pełnych obrotach, to nie ma żadnego wyboru.
Dziś więc Wam uchylam rąbka tajemnicy i pokazuję, co jadam na lunch.
Znaną Wam zapewne sałatkę cezar przygotowałam w lekko odmienionej wersji.
Skąd się wzięła sałatka cezar?
Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni (źródło Wikipedia).
Według oryginalnej receptury do przygotowania sałatki Cezar potrzebne są przede wszystkim:
- sałata rzymska
- sos Worcestershire
- starty ser parmezan
- grzanki
Bardzo często pojawiają się również wersje z kawałkami kurczaka, czy anchois.
Ja w swojej sałatce cezar zrezygnowałam z grillowanego kurczaka (ale Wy możecie go dodać), za to dodałam awokado – to dla zdrowego tłuszczu.
Do tego dołożyłam trochę pełnoziarnistego makaronu – to dla energii (jednak bieganie trochę jej pożera) i dosłownie kilka kawałków grzanek.
Przepis na sos znalazłam na stronie Kwestia Smaku – bardzo mi zasmakował i świetnie skomponował się z sałatką.
Co najważniejsze – mój mąż powiedział, że sałatka była pyszna (zabrał ją na wynos do pracy), więc jest to już niezła rekomendacja :D
Podaję przepis na dwie duże porcje, albo na cztery mniejsze – na mniejszego „głoda”.
Ps. Wypróbuj również moje inne przepisy z makaronem :)
Sałatka cezar przepis do druku

Sałatka cezar z makaronem
Składniki
sałatka:
- 1 duża lub dwie małe sałaty rzymskie
- 200 g makaronu świderki -ugotowanego
- 1 awokado
- 200 g pomidorków koktajlowych
- grzanki do posypania
- pierś z kurczaka grillowana - pokrojona na kawałki (opcjonalnie)
sos:
- 4 łyżki majonezu (można połowę zastąpić jogurtem naturalnym - będzie mniej kalorycznie :))
- 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki sosu worcestershire
- sól i pieprz do smaku
Instrukcja
- Sałatę pokrój lub porwij na mniejsze kawałki, włóż do dużej miski.1 duża lub dwie małe sałaty rzymskie
- Dodaj pokrojone w kostkę awokado, oraz przekrojone pomidorki.1 awokado, 200 g pomidorków koktajlowych
- Dodaj makaron i ewentualnie kawałki kurczaka.200 g makaronu, pierś z kurczaka
- Zmieszaj razem wszystkie składniki sosu, dodaj go do sałatki i delikatnie wymieszaj.4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1-2 łyżeczki sosu worcestershire, sól i pieprz
- Przed podaniem posyp sałatkę grzankami.grzanki