Przepis na pyszną sałatkę z pieczonymi jabłkami i orzechami
Na tą pyszną sałatkę z pieczonymi jabłkami natknęłam się na blogu Oh So Delicioso i od razu pomyślałam – o tak, to sałatka dla mnie :)
Pieczone, lekko karmelizowane jabłka – uwielbiam, prażone orzechy – uuuuwielbiam.
I nie zawiodłam się – sałatka jest przepyszna.
Ja tylko znacznie ograniczyłam ilość dressingu – ponieważ w oryginale jest robiony z 3/4 szklanki oleju.
Nie lubię takich pływających sałatek, więc ją sobie tylko symbolicznie skropiłam niewielką ilością dressingu – w rezultacie moja sałatka straciła sporo na kaloriach ;)
Jeśli lubicie takie owocowe dodatki w sałatkach, to koniecznie przygotujcie sobie również sałatkę z mango i truskawkami oraz sałatkę z awokado i truskawkami.
Ps. Wybierz do sałatki jabłka, które są twarde i zwarte – tak aby po upieczeniu się nie rozpadły.
Sałatka z pieczonymi jabłkami – przepis do druku

Sałatka z pieczonymi jabłkami
Składniki
sałatka:
- 1 duże jabłko (moje miało ponad 200 g)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 0,5 łyżki masła rozpuszczonego
- 1 łyżka orzechów (10 g) posiekanych - użyłam laskowe
- ok 150 g sałaty
- 1 łyżka żurawiny suszonej
Instrukcja
- Jabłko przekrój na ćwiartki lub na ósemki - usuń gniazdo nasienne.
- Ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posyp cukrem trzcinowym i posiekanymi orzechami, skrop rozpuszczonym masłem.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut - aż będą miękkie.
- Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia.
- Na talerzach ułóż posiekaną sałatę, posyp żurawiną, ułóż kawałki jabłek i posyp orzechami, które spadły na blachę.
- Wymieszaj składniki dressingu i polej nim sałatkę.