Przepis na pyszną sałatkę z pieczonymi jabłkami i orzechami

sałatka z jabłkami, żurawiną i orzechami

Na tą pyszną sałatkę z pieczonymi jabłkami natknęłam się na blogu Oh So Delicioso i od razu pomyślałam – o tak, to sałatka dla mnie :)

Pieczone, lekko karmelizowane jabłka – uwielbiam, prażone orzechy – uuuuwielbiam.

I nie zawiodłam się – sałatka jest przepyszna.

Ja tylko znacznie ograniczyłam ilość dressingu – ponieważ w oryginale jest robiony z 3/4 szklanki oleju.

Nie lubię takich pływających sałatek, więc ją sobie tylko symbolicznie skropiłam niewielką ilością dressingu – w rezultacie moja sałatka straciła sporo na kaloriach ;)

Jeśli lubicie takie owocowe dodatki w sałatkach, to koniecznie przygotujcie sobie również sałatkę z mango i truskawkami oraz sałatkę z awokado i truskawkami.

Ps. Wybierz do sałatki jabłka, które są twarde i zwarte – tak aby po upieczeniu się nie rozpadły.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

dietetyczna sałatka z jabłkami

sałatka z pieczonymi jabłkami

sałatka z pieczonymi jabłkami i orzechami

sałatka z jabłkami i orzechami

Sałatka z pieczonymi jabłkami – przepis do druku

lekka sałatka z pieczonymi jabłami

Sałatka z pieczonymi jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i zdrową sałatkę z pieczonymi jabłkami i orzechami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 2
Kalorie 247 kcal

Składniki
  

sałatka:

  • 1 duże jabłko (moje miało ponad 200 g)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżki masła rozpuszczonego
  • 1 łyżka orzechów (10 g) posiekanych - użyłam laskowe
  • ok 150 g sałaty
  • 1 łyżka żurawiny suszonej

dressing:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Jabłko przekrój na ćwiartki lub na ósemki - usuń gniazdo nasienne.
  • Ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posyp cukrem trzcinowym i posiekanymi orzechami, skrop rozpuszczonym masłem.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut - aż będą miękkie.
  • Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia.
  • Na talerzach ułóż posiekaną sałatę, posyp żurawiną, ułóż kawałki jabłek i posyp orzechami, które spadły na blachę.
  • Wymieszaj składniki dressingu i polej nim sałatkę.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 247kcalWeglowodany: 28gBiałko: 2gTłuszcz: 15gBłonnik: 3.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

sałatka z pieczonymi jabłkami