Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sałatka z pieczonymi jabłkami

By |2018-10-13T19:56:09+00:002018 Październik 15th|Na słono, Zdrowo i fit|

Sałatka z pieczonymi jabłkami i orzechami

 

sałatka z jabłkami, żurawiną i orzechami

 

Na tą pyszną sałatkę z pieczonymi jabłkami natknęłam się na blogu Oh So Delicioso i od razu pomyślałam – o tak, to sałatka dla mnie 🙂

Pieczone, lekko karmelizowane jabłka – uwielbiam, prażone orzechy – uuuuwielbiam.

I nie zawiodłam się – sałatka jest przepyszna.

Ja tylko znacznie ograniczyłam ilość dressingu – ponieważ w oryginale jest robiony z 3/4 szklanki oleju. Nie lubię takich pływających sałatek, więc ją sobie tylko symbolicznie skropiłam niewielką ilością dressingu – w rezultacie moja sałatka straciła sporo na kaloriach 😉

Jeśli lubicie takie owocowe dodatki w sałatkach, to koniecznie przygotujcie sobie również sałatkę z mango i truskawkami oraz sałatkę z awokado i truskawkami.

Ps. Wybierz do sałatki jabłka, które są twarde i zwarte – tak aby po upieczeniu się nie rozpadły.

 

dietetyczna sałatka z jabłkami

 

sałatka z pieczonymi jabłkami

 

sałatka z pieczonymi jabłkami i orzechami

 

sałatka z jabłkami i orzechami

Przepis do druku

 

Sałatka z pieczonymi jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie porcje.
Autor:
Typ przepisu: Sałatka
Ilość: 2
Składniki
sałatka:
  • 1 duże jabłko (moje miało ponad 200 g)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • pół łyżki rozpuszczonego masła
  • niecała łyżka (10 g) posiekanych orzechów - użyłam laskowe
  • około 150 g sałaty
  • łyżka suszonej żurawiny
dressing:
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka miodu
  • kilka kropel octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Jabłko przekrój na ćwiartki lub na ósemki - usuń gniazdo nasienne.
  2. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posyp cukrem trzcinowym i posiekanymi orzechami, skrop rozpuszczonym masłem.
  3. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut - aż będą miękkie.
  4. Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia.
  5. Na talerzach ułóż posiekaną sałatę, posyp żurawiną, ułóż kawałki jabłek i posyp orzechami, które spadły na blachę.
  6. Wymieszaj składniki dressingu i polej nim sałatkę.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 247 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 28 g Błonnik: 3,5 g Białka: 2 g

 

 

sałatka z pieczonymi jabłkami

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/10/18 at 13:16 - Reply

    Bardzo fajny pomysł na sałatkę 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: