Babka czekoladowo-cynamonowa Ewy Wachowicz


babka czekoladowo-cynamonowa

Babka czekoladowo-cynamonowa sprawdzi się na Święta Wielkanocne – szczególnie jeśli nie lubicie piec skomplikowanych ciast.

Babka jest prosta do wykonania i szybko się piecze.

Szukając wielkanocnych inspiracji zajrzałam do Ewy Wachowicz – mam jej książkę „Ciasta”, ale jej wydanie tak mnie rozczarowało (ze względów wizualnych), że ciężko mi tam znaleźć jakiś ciekawy przepis (no cóż – ja jem oczami i w pierwszej chwili zwracam uwagę na zdjęcie – jeśli mi się podoba, to czytam przepis).

Na stronie pani Ewy zaciekawił mnie przepis na babkę cud – jak się domyślacie zaintrygowała mnie nazwa :)

Ja nazwę zmieniłam, bo ciasto jest fajne, ale żeby od razu cud, to lekka przesada ;) Jak dla mnie babka jest odrobinę za bardzo sucha (lubię wilgotniejsze ciasta) – dlatego przed podaniem polałam ją obficie domowym toffee (przygotowanym w mikrofalówce :)).

Babka jest smaczna i jak już wspomniałam prosta do wykonania, dlatego przekazuję przepis dalej.

Wypróbujcie również inne przepisy na babki – przydadzą się przed Wielkanocą :D

 

babka cud

babka cud 3

babka cud 8

babka cud 9

babka cud 10

babka cud

Babka czekoladowo-cynamonowa

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z sodą, kakao i cynamonem.
  • Do masy jajecznej dodaj pojedynczo żółta, krótko miksując masę między nimi.
  • Dodaj mieszaninę mąki na zmianę z mlekiem.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  • Dodaj porcjami do ciasta i delikatnie mieszaj szpatułka.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy do babki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

babka cud hiacynt