Przepis na babkę czekoladowo-cynamonową Ewy Wachowicz
Babka czekoladowo-cynamonowa sprawdzi się na Święta Wielkanocne – szczególnie jeśli nie lubicie piec skomplikowanych ciast.
Babka jest prosta do wykonania i szybko się piecze.
Szukając wielkanocnych inspiracji zajrzałam do Ewy Wachowicz – mam jej książkę „Ciasta”, ale jej wydanie tak mnie rozczarowało (ze względów wizualnych), że ciężko mi tam znaleźć jakiś ciekawy przepis (no cóż – ja jem oczami i w pierwszej chwili zwracam uwagę na zdjęcie – jeśli mi się podoba, to czytam przepis).
Na stronie pani Ewy zaciekawił mnie przepis na babkę cud – jak się domyślacie zaintrygowała mnie nazwa :)
Ja nazwę zmieniłam, bo ciasto jest fajne, ale żeby od razu cud, to lekka przesada ;)
Jak dla mnie ta babka czekoladowa z cynamonem jest odrobinę za bardzo sucha (lubię wilgotniejsze ciasta) – dlatego przed podaniem polałam ją obficie domowym toffee (przygotowanym w mikrofalówce :)).
Babka jest smaczna i jak już wspomniałam prosta do wykonania, dlatego przekazuję przepis dalej.
Wypróbujcie również inne przepisy na babki – przydadzą się przed Wielkanocą :D
Babka czekoladowo-cynamonowa przepis do druku

Babka czekoladowo-cynamonowa
Składniki
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.250 g masła, 200 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z sodą, kakao i cynamonem.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cynamonu
- Do masy jajecznej dodaj pojedynczo żółtka, krótko miksując masę między nimi.4 żółtka
- Dodaj mieszaninę mąki na zmianę z mlekiem.0,5 szklanki mleka
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.4 białka
- Dodaj porcjami do ciasta i delikatnie mieszaj szpatułka.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy do babki.
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.