Ciasto na mleku skondensowanym

Zaktualizowany: 2024 15 kwietnia
ciasto na mleku skondensowanym

Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym

Zapraszam na pyszne ciasto na mleku skondensowanym. To ciasto dzięki dodatkowi słodzonego mleka skondensowanego ma nie tylko ciekawy smak, ale również wspaniałą teksturę. Ciasto jest cudownie miękkie i puszyste, a przy okazji nie jest suche. Pod przykryciem może spokojnie postać nawet kilka dni i nie obeschnie. Spróbujcie koniecznie!

prosta i puszysta babka

Ciasto na mleku skondensowanym przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i proste ciasta o ciekawym smaku, to koniecznie zrób to miękkie i puszyste ciasto na mleku skondensowanym.

ciasto na mleku skondensowanym

Ciasto na mleku skondensowanym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie puszyste ciasto z mlekiem skondensowanym.
4.14 z 92 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 9
Kalorie 367 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma keksowa o długości około 25 cm, albo tortownica o średnicy 20 cm.
Składniki

składniki na ciasto z mlekiem skondensowanym

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z mlekiem skondensowanym

  • Miękkie masło zmiksuj razem z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.
    200 g masła, 250 g słodzonego mleka skondensowanego
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
    200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
    4 jajka
  • Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Nie miksuj za długo go może ci potem wyjść zakalec.
  • Przelej ciasto do foremki do pieczenia o długości około 25 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 367kcalWeglowodany: 29gBiałko: 8gTłuszcz: 24g
Słowa kluczowe ciasto na mleku, mleczne ciasto, proste ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste i puszyste ciasto

Babka na mleku skondensowanym – uwagi

Zrobiłam niedawno kremowe lody na mleku skondensowanym i zostało mi jego pół puszki.

Nie chciałam aby się zmarnowało, albo zajmowało miejsce w lodówce, więc szybciutko zrobiłam ciasto na mleku skondensowanym :)

Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Użyłam słodzone mleko skondensowane i nie musiałam już dodawać do ciasta cukru – ta słodycz z mleka była dla mnie zdecydowanie wystarczająca.

szybkie puszyste ciasto

Jak zrobić puszyste ciasto z mlekiem skondensowanym?

Nic prostszego!

Po pierwsze – kupcie słodzone mleko skondensowane w puszce – ja tu najczęściej używam mleko z Gostynia.

Jak będziecie mieć mleko, to przygotuj ciasto.

Miękkie masło zmiksuj z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.

W trakcie wymieszaj sobie mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do masy maślanej dodaj jajka i mąkę i już krótko zmiksuj! Tylko do połączenia składników.

Ciast na ucieranym maśle nie wolno długo mieszać z mąką, bo może wyjść zakalec!

Ja zwykle kończę miksować jak jeszcze widzę trochę niezmieszanej mąki i to już tylko szybko mieszam łyżką i przekładam do formy.

Piekę do suchego patyczka, a następnie studzę.

Jak widać na zdjęciach ciacho wychodzi fajnie puszyste i do tego wilgotne.

A jeśli macie ochotę to możecie na wierzch wrzucić trochę owoców, tylko takich drobnych, albo pokrojonych :)

Co można zrobić z mleka zagęszczonego słodzonego?

Takie mleko jest doskonałe nie tylko do ciast – polecam wam tu chociażby także babkę na mleku skondensowanym z jagodami. Ale również przyda się przygotowaniu niektórych likierów – polecam chociażby domowy likier Baileys. Z mleka zagęszczanego przygotujecie pyszny i prosty krem maślany idealny do dekoracji tortów, ciast i babeczek – możecie zobaczyć na moim blogu jak zrobić krem 3M. A poza tym – to świetny składnik do przygotowania domowych lodów, a także deserów. Dlatego warto mieć w swojej kuchni chociaż jedną puszkę mleka zagęszczonego słodzonego, bo może się przydać nie raz!

Ps. Przepis jest na foremkę keksową o długości około 25 cm.

puszyste ciasto na mleku skondensowanym
puszysta babka na mleku skondensowanym
proste puszyste ciasto

 

Polecane przepisy na ciasta z mlekiem skondensowanym

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z mlekiem skondensowanym. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy

Opublikowano: 2020 13 lipca

Podziel się przepisem

4.14 from 92 votes (91 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

5 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Ciasto z mlekiem skondensowanym

Mleko skondensowane kojarzy Ci się z dzieciństwem i zastanawiasz się, gdzie możesz go wykorzystać? Jednym z przykładów jest ciasto z mlekiem skondensowanym. To ciasto przypominające biszkopt to bardzo puszysty i wilgotny wypiek. Główny składnik - mleko skondensowane nadało ciastu tak aksamitnej konsystencji. Smak ciasta z mleka skondensowanego jest słodki, lekko karmelowy, zdecydowanie posmakuje nie tylko najmłodszym. Przepis jest bajecznie prosty, myślę, że nawet nie spodziewałbyś się, że z tych kilku składników powstanie taki przysmak! Do wykonania ciasta z mlekiem skondensowanym potrzebujesz masła, mąkę, jajka, trochę proszku do pieczenia i oczywiście mleko skondensowane. Ten przepis jest ze mną od długiego czasu i zawsze się udaje, a dzieci często o nie proszą.

Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym

Ciasto z mlekiem skondensowanym pasuje na wiele okazji, wiele świąt i spotkań rodzinnych. Umili czas i podniebienia, bo po prostu rozpływa się w ustach. Ciasto z mleka skondensowanego możesz posypać cukrem pudrem lub wykonanym przez siebie lukrem. Zobacz mój prosty przepis na ciasto z mlekiem i upiecz go dla swojej rodziny na weekend. Gwarantuję, że to pyszne i wilgotne ciasto mleczne wszystkim zasmakuje :) Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzu jak ci smakowało :)

Widziałeś kiedykolwiek czerwone ciasto? Jeśli nie, koniecznie spróbuj mój przepis na iście amerykańskie ciasto red velvet. Wypiek jest mięciutki i pełny słodkiego smaku, a także utrzymuje świeżość przez dłuższy czas. Zachwyci gości również swoim wyjątkowym wyglądem.