Przepis na ciasto na mleku skondensowanym

ciasto na mleku skondensowanym


Zrobiłam niedawno kremowe lody na mleku skondensowanym i zostało mi jego pół puszki.

Nie chciałam aby się zmarnowało, albo zajmowało miejsce w lodówce, więc szybciutko zrobiłam ciasto na mleku skondensowanym :)

Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Użyłam słodzone mleko skondensowane i nie musiałam już dodawać do ciasta cukru – ta słodycz z mleka była dla mnie zdecydowanie wystarczająca.

Jak zrobić takie puszyste ciasto z mlekiem skondensowanym?

Nic prostszego!

Masło zmiksuj z mlekiem na puszystą masę.

W trakcie wymieszaj sobie mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do masła dodaj jajka i mąkę i już krótko zmiksuj!

Ciast na ucieranym maśle nie wolno długo mieszać z mąką, bo może wyjść zakalec!

Ja zwykle kończę miksować jak jeszcze widzę trochę niezmieszanej mąki i to już tylko szybko mieszam łyżką i przekładam do formy.

Piekę do suchego patyczka, a następnie studzę.

Jak widać na zdjęciach ciacho wychodzi fajnie puszyste i do tego wilgotne.

A jeśli macie ochotę to możecie na wierzch wrzucić trochę owoców, tylko takich drobnych, albo pokrojonych :)

Polecam wam także babkę na mleku skondensowanym z jagodami 😋

Ps. Przepis jest na foremkę keksową o długości około 25 cm.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


prosta i puszysta babka proste i puszyste ciasto

szybkie puszyste ciasto puszyste ciasto na mleku skondensowanym

puszysta babka na mleku skondensowanym proste puszyste ciasto

Ciasto na mleku skondensowanym – przepis do druku

ciasto na mleku skondensowanym

Ciasto na mleku skondensowanym

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie puszyste ciasto z mlekiem skondensowanym.
4 z 36 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 9
Kalorie 367 kcal

Wyposażenie

  • Podłużna forma keksowa o długości około 25 cm, albo tortownica o średnicy 20 cm.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Miękkie masło zmiksuj razem z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  • Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników. Nie miksuj za długo go może ci potem wyjść zakalec.
  • Przelej ciasto do foremki do pieczenia o długości około 25 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 367kcalWeglowodany: 29gBiałko: 8gTłuszcz: 24g
Słowa kluczowe proste ciasto, szybkie ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!