Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym
Zrobiłam niedawno kremowe lody na mleku skondensowanym i zostało mi jego pół puszki.
Nie chciałam aby się zmarnowało, albo zajmowało miejsce w lodówce, więc szybciutko zrobiłam ciasto na mleku skondensowanym :)
Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.
Użyłam słodzone mleko skondensowane i nie musiałam już dodawać do ciasta cukru – ta słodycz z mleka była dla mnie zdecydowanie wystarczająca.
Jak zrobić takie puszyste ciasto z mlekiem skondensowanym?
Nic prostszego!
Po pierwsze – kupcie słodzone mleko skondensowane w puszce – ja tu najczęściej używam mleko z Gostynia.
Jak będziecie mieć mleko, to przygotuj ciasto.
Miękkie masło zmiksuj z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.
W trakcie wymieszaj sobie mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do masy maślanej dodaj jajka i mąkę i już krótko zmiksuj! Tylko do połączenia składników.
Ciast na ucieranym maśle nie wolno długo mieszać z mąką, bo może wyjść zakalec!
Ja zwykle kończę miksować jak jeszcze widzę trochę niezmieszanej mąki i to już tylko szybko mieszam łyżką i przekładam do formy.
Piekę do suchego patyczka, a następnie studzę.
Jak widać na zdjęciach ciacho wychodzi fajnie puszyste i do tego wilgotne.
A jeśli macie ochotę to możecie na wierzch wrzucić trochę owoców, tylko takich drobnych, albo pokrojonych :)
Polecam wam także babkę na mleku skondensowanym z jagodami 😋
Ps. Przepis jest na foremkę keksową o długości około 25 cm.


Ciasto na mleku skondensowanym – przepis do druku

Ciasto na mleku skondensowanym
Wyposażenie
- Podłużna forma keksowa o długości około 25 cm, albo tortownica o średnicy 20 cm.
Składniki
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego (około 2/3 szklanki)
- 200 g masła miękkiego
- 4 jajka rozmiar L - w temperaturze pokojowej
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lekko czubata
Instrukcja
- Miękkie masło zmiksuj razem z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.200 g masła, 250 g słodzonego mleka skondensowanego
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.4 jajka
- Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników. Nie miksuj za długo go może ci potem wyjść zakalec.
- Przelej ciasto do foremki do pieczenia o długości około 25 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.