Ciasto tres leches

meksykańskie ciasto mleczne

 

ciasto tres leches

 

Już od dłuższego czasu brałam się za upieczenie tego ciasta tres leches i w końcu mi się to udało 😀

To ciasto mleczne jest bardzo popularne w Meksyku, skąd się oryginalnie wywodzi, ale szturmem podbija już inne kraje.

Widziałam już nawet przepisy na jego różne wersje smakowe 🙂

To ciasto nazywane jest mlecznym, gdyż jest nasączone trzema rodzajami mleka – słodzonym mlekiem skondensowanym, zagęszczonym mlekiem niesłodzonym oraz śmietaną kremówką.

Jego podstawą jest zwykły biszkopt, który po nasączeniu tymi mlekami staje się nieziemsko pyszny, mocno wilgotny i rozpływa się w ustach.

Musicie koniecznie spróbować tego ciasta – a na pewno wam zasmakuje – szczególnie jeśli lubicie słodzone mleko skondensowane 😀

Zapraszam was również na meksykańskie ciasto czekoladowe – z pieprzem, limonką i tequilą 😀

 

wilgotne ciasto z bitą śmietaną meksykański biszkopt z bitą śmietaną
 

nasączany biszkopt z bitą śmietaną mocno nasączone ciasto z bitą śmietaną
 

mocno wilgotne ciasto mleczne meksykańskie ciasto mleczne
 

Ciasto tres leches – przepis do druku

Ciasto tres leches

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o średnicy 22-24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
biszkopt:
  • 5 dużych jajek rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 140 g (2/3 szklanki) cukru
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mleczne nasączenie:
  • 180 ml (3/4 szklanki) śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 200 g (3/4 szklanki) zagęszczonego niesłodzonego mleka
  • 290 g (3/4 szklanki) zagęszczonego słodzonego mleka skondensowanego z puszki
wierzch:
  • 250 ml bardzo zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • opcjonalnie - czubata łyżka mascarpone dla zagęszczenia bitej śmietany
  • opcjonalnie - sos karmelowy i tarta czekolada
Wykonanie
  1. Białka ubij razem z cukrem na gęstą i puszystą pianę - podobnie jak do bezy.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  4. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22-24 cm - ja swoją wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut.
  7. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
  8. Ułóż biszkopt na większym talerzyku z wyższymi bokami.
  9. Zmieszaj razem składniki nasączenia - mleko niesłodzone, kremówkę i mleko słodzone.
  10. Wierzch biszkoptu podziurkuj gęsto widelcem.
  11. Łyżką polewaj biszkopt mieszanką mleka - nie żałuj też na krawędzie 🙂
  12. Zużyj całość nasączenia.
  13. Ciasto przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.
  14. Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem i mascarpone (jeśli używasz) i posmaruj wierzch ciasta.
  15. Możesz go dodatkowo posypać płatkami migdałów, albo polać odrobiną sos karmelowego.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 230 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 27 g Białka: 6 g

 

Inspiracja.