Przepis na meksykańskie mleczne ciasto tres leches

ciasto tres leches


Już od dłuższego czasu brałam się za upieczenie tego ciasta tres leches i w końcu mi się to udało :D

To ciasto mleczne jest bardzo popularne w Meksyku, skąd się oryginalnie wywodzi, ale szturmem podbija już inne kraje.

Widziałam nawet przepisy na jego różne wersje smakowe :)

To ciasto nazywane jest mlecznym, gdyż jest nasączone trzema rodzajami mleka – słodzonym mlekiem skondensowanym, zagęszczonym mlekiem niesłodzonym oraz śmietaną kremówką.

Jego podstawą jest zwykły biszkopt, który po nasączeniu tymi mlekami staje się nieziemsko pyszny, mocno wilgotny i rozpływa się w ustach.

Jak przygotować mleczne ciasto tres leches?

Najpierw pieczecie ciasto biszkoptowe i po upieczeniu studzicie je a następnie polewacie mieszaniną tych trzech mlek – tak aby ciasto się mocno nasączyło.

Dodatkowo – przed podaniem – nakładacie na ciasto bitą śmietanę.

Ciasto wychodzi mega wilgotne i przepyszne!

Musicie koniecznie spróbować tego ciasta – a na pewno wam zasmakuje – szczególnie jeśli lubicie słodzone mleko skondensowane :D

Zapraszam was również na meksykańskie ciasto czekoladowe – z pieprzem, limonką i tequilą :D

Wypróbujcie również przepisy na moje ciasta z kremem.


wilgotne ciasto z bitą śmietaną meksykański biszkopt z bitą śmietaną

nasączany biszkopt z bitą śmietaną mocno nasączone ciasto z bitą śmietaną

mocno wilgotne ciasto mleczne meksykańskie ciasto mleczne

Ciasto tres leches – przepis do druku

ciasto tres leches

Ciasto tres leches

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne meksykańskie ciasto mleczne.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 godz 35 minut
Porcje 15
Kalorie 230 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na tortownicę o średnicy 22-24 cm.

Składniki
  

biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 140 g cukru (2/3 szklanki)
  • 150 g mąki (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

mleczne nasączenie:

  • 180 ml śmietany kremówki (3/4 szklanki) - użyłam 30%
  • 200 g zagęszczonego niesłodzonego mleka (3/4 szklanki)
  • 290 g zagęszczonego słodzonego mleka skondensowanego z puszki (3/4 szklanki)

wierzch:

Instrukcja
 

  • Białka ubij razem z cukrem na gęstą i puszystą pianę - podobnie jak do bezy.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22-24 cm - ja swoją wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
  • Ułóż biszkopt na większym talerzyku z wyższymi bokami.
  • Zmieszaj razem składniki nasączenia - mleko niesłodzone, kremówkę i mleko słodzone.
  • Wierzch biszkoptu podziurkuj gęsto widelcem.
  • Łyżką polewaj biszkopt mieszanką mleka - nie żałuj też na krawędzie :)
  • Zużyj całość nasączenia.
  • Ciasto przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.
  • Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem i mascarpone (jeśli używasz) i posmaruj wierzch ciasta.
  • Możesz go dodatkowo posypać płatkami migdałów, albo polać odrobiną sos karmelowego.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 230kcalWeglowodany: 27gBiałko: 6gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.