Ciasto tres leches
meksykańskie ciasto mleczne
Już od dłuższego czasu brałam się za upieczenie tego ciasta tres leches i w końcu mi się to udało :D
To ciasto mleczne jest bardzo popularne w Meksyku, skąd się oryginalnie wywodzi, ale szturmem podbija już inne kraje.
Widziałam już nawet przepisy na jego różne wersje smakowe :)
To ciasto nazywane jest mlecznym, gdyż jest nasączone trzema rodzajami mleka – słodzonym mlekiem skondensowanym, zagęszczonym mlekiem niesłodzonym oraz śmietaną kremówką.
Jego podstawą jest zwykły biszkopt, który po nasączeniu tymi mlekami staje się nieziemsko pyszny, mocno wilgotny i rozpływa się w ustach.
Musicie koniecznie spróbować tego ciasta – a na pewno wam zasmakuje – szczególnie jeśli lubicie słodzone mleko skondensowane :D
Zapraszam was również na meksykańskie ciasto czekoladowe – z pieprzem, limonką i tequilą :D






Ciasto tres leches – przepis do druku

Ciasto tres leches
Składniki
biszkopt:
- 5 dużych jajek rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 140 g (2/3 szklanki) cukru
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mleczne nasączenie:
- 180 ml (3/4 szklanki) śmietany kremówki - użyłam 30%
- 200 g (3/4 szklanki) zagęszczonego niesłodzonego mleka
- 290 g (3/4 szklanki) zagęszczonego słodzonego mleka skondensowanego z puszki
wierzch:
- 250 ml bardzo zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
- opcjonalnie - czubata łyżka mascarpone dla zagęszczenia bitej śmietany
- opcjonalnie - sos karmelowy i tarta czekolada
Instrukcja
- Białka ubij razem z cukrem na gęstą i puszystą pianę - podobnie jak do bezy.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22-24 cm - ja swoją wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut.
- Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
- Ułóż biszkopt na większym talerzyku z wyższymi bokami.
- Zmieszaj razem składniki nasączenia - mleko niesłodzone, kremówkę i mleko słodzone.
- Wierzch biszkoptu podziurkuj gęsto widelcem.
- Łyżką polewaj biszkopt mieszanką mleka - nie żałuj też na krawędzie :)
- Zużyj całość nasączenia.
- Ciasto przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.
- Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem i mascarpone (jeśli używasz) i posmaruj wierzch ciasta.
- Możesz go dodatkowo posypać płatkami migdałów, albo polać odrobiną sos karmelowego.
Składniki Odżywcze