Meksykańskie ciasto czekoladowe z pieprzem :)

 

proste ciasto czekoladowe bez żółtek

 

Co powiecie na meksykańskie ciasto czekoladowe z dodatkiem czarnego pieprzu, pieprzu cayenne, tequili i limonki?

Zainteresowani?

A dodam jeszcze, że to ciasto na samych białkach – więc jeśli macie nadmiar w lodówce i nie wiecie co z nimi zrobić, to już macie rozwiązany problem :)

Możecie też spróbować zrobić to ciasto z całych jajek (jeśli nie macie co potem zrobić z żółtkami) – wtedy dajcie mi znać jak wyszło.

To ciasto meksykańskie bardziej przypomina mi borwnie, niż tradycyjne ciasta czekoladowe – jest ciężkie, mięsiste i lekko zbite.

W środku ukrywa masę twarogową z dodatkiem limonki i tequili, a te dodatki są również w grubej warstwie lukru pokrywającym ciasto.

Gdy oblizywałam łyżkę po cieście to wyraźnie w nim było czuć pikantność od pieprzu, po upieczeniu była ona już trochę mniej wyczuwalna, więc myślę, że śmiało możecie dać do ciasta po łyżeczce czarnego pieprzu i cayenne.

Czekoladoholików zapraszam na również na inne ciasta czekoladowe :D

 

ciasto czekoladowe z serem

 

ciasto czekoladowe z pieprzem

 

ciasto czekoladowe z limonkami

 

meksykańskie ciasto czekoladowe

 

ciasto czekoladowe z lukrem

 

proste ciasto czekoladowe bez żółtek

Meksykańskie ciasto czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 399 kcal

Składniki
  

masa serowa:

ciasto czekoladowe:

lukier:

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem wszystkie składniki masy serowej i schowaj ją do lodówki.
  • W misce zmieszaj wszystkie suche składniki ciasta (poza czekoladą).
  • Białka delikatnie zmiksuj - tak aby lekko się napuszyły, ale były gęste.
  • Dodaj do białej masło i zmiksuj.
  • Wsyp w 2,3 porcjach suche składniki i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  • Dodaj do ciasta czekoladę i wymieszaj łyżką.
  • Do tortownicy o średnicy 22 cm nałóż połowę ciasta - na wierzchu nałóż łyżeczką masę serową - tworząc kleksy.
  • Na ser wyłóż resztę ciasta.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby przygotować lukier do cukru pudru dodaj po trochu sok z limonki i tequilę - tylko do uzyskania dość gęstej i delikatnie płynnej konsystencji.
  • Posmaruj lukrem ciasto, możesz też dodatkowo udekorować je plasterkami limonki.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 399kcalWeglowodany: 40.4gBiałko: 6.1gTłuszcz: 23.6gBłonnik: 0.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

meksykańskie ciasto czekoladowe

 

Źródło – podaję moją trochę zmienioną wersję.