Przepis na meksykańskie ciasto czekoladowe z pieprzem :)

proste ciasto czekoladowe bez żółtek


Co powiecie na meksykańskie ciasto czekoladowe z dodatkiem czarnego pieprzu, pieprzu cayenne, tequili i limonki?

Zainteresowani?

A dodam jeszcze, że to ciasto na samych białkach – więc jeśli macie nadmiar w lodówce i nie wiecie co z nimi zrobić, to już macie rozwiązany problem :)

Możecie też spróbować zrobić to ciasto z całych jajek (jeśli nie macie co potem zrobić z żółtkami) – wtedy dajcie mi znać jak wyszło.

To ciasto meksykańskie bardziej przypomina mi borwnie, niż tradycyjne ciasta czekoladowe – jest ciężkie, mięsiste i lekko zbite.

W środku ukrywa masę twarogową z dodatkiem limonki i tequili, a te dodatki są również w grubej warstwie lukru pokrywającym ciasto.

Gdy oblizywałam łyżkę po cieście to wyraźnie w nim było czuć pikantność od pieprzu, po upieczeniu była ona już trochę mniej wyczuwalna, więc myślę, że śmiało możecie dać do ciasta po łyżeczce czarnego pieprzu i cayenne.

Czekoladoholików zapraszam na również na inne ciasta czekoladowe :D

#foodblog #foodphotography #przepis #homebaker #heresmyfood #bakefromscratch #inmykitchen #blogkulinarny #ilovebaking #wypiekibeaty #onthetable #hautescuisines #BakeAndShare #foodlover #deliciousfood #CakeMaking #fotografiajedzenia #domowacukiernia #domowewypieki #wiemcojem #pomysłnadeser #zdrowejedzenie #prostewypieki #dessertoftheday #conadeser

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto czekoladowe z serem

ciasto czekoladowe z pieprzem

ciasto czekoladowe z limonkami

meksykańskie ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe z lukrem

Meksykańskie ciasto czekoladowe przepis do druku

proste ciasto czekoladowe bez żółtek

Meksykańskie ciasto czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto czekoladowe z limonką i pieprzem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 15
Kalorie 399 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.

Składniki

masa serowa:

ciasto czekoladowe:

lukier:

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem wszystkie składniki masy serowej i schowaj ją do lodówki.
    100 g serka mascarpone, skórka starta z limonki, łyżka cukru pudru, 2 łyżeczki tequili
  • W misce zmieszaj wszystkie suche składniki ciasta (poza czekoladą).
    190 g cukru pudru, 80 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 100 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Białka delikatnie zmiksuj - tak aby lekko się napuszyły, ale były gęste.
    6 białek
  • Dodaj do białek masło i zmiksuj.
    175 g masła
  • Wsyp w 2,3 porcjach suche składniki i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  • Dodaj do ciasta czekoladę i wymieszaj łyżką.
    200 g czekolady
  • Do tortownicy o średnicy 22 cm nałóż połowę ciasta - na wierzchu nałóż łyżeczką masę serową - tworząc kleksy.
  • Na ser wyłóż resztę ciasta.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby przygotować lukier do cukru pudru dodaj po trochu sok z limonki i tequilę - tylko do uzyskania dość gęstej i delikatnie płynnej konsystencji.
    150 g cukru pudru, 2-3 łyżki soku z limonki, 1-2 łyżeczki tequili
  • Posmaruj lukrem ciasto, możesz też dodatkowo udekorować je plasterkami limonki.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 399kcalWeglowodany: 40.4gBiałko: 6.1gTłuszcz: 23.6gBłonnik: 0.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

meksykańskie ciasto czekoladowe