Przepis na churros

Zaktualizowany: 2024 8 maja
przepis na churros

Przepis na churros z cynamonem i z sosem czekoladowym

Churros to tradycyjny meksykański przysmak, który jest popularny na całym świecie. Są one smażone na głębokim tłuszczu i podawane z cukrem lub sosem czekoladowym. Przygotowanie churros z sosem czekoladowym jest bardzo proste, a efekt końcowy jest niezwykle smaczny i atrakcyjny wizualnie. W tym przepisie podpowiem Ci, jak przygotować idealne ciasto na churros podane po usmażeniu z sosem czekoladowym w domu. Jeśli masz ochotę zrobić tą słodką przekąskę samodzielnie, to zobaczcie mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowania, gdzie pokazuję jak zrobić churros i sos czekoladowy do nich.

churros z czekoladą

Przepis na churros z sosem czekoladowym krok po kroku

Jeśli lubisz niebanalne desery, to przygotuj te słynne meksykańskie słodkości smażone na głębokim tłuszczu. Churros podane z sosem czekoladowym, to doskonały deser o każdej porze roku – nie tylko w Tłusty Czwartek.

churros z sosem czekoladowym

Churros przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na słynne churros smażone w głębokim tłuszczu i podane z sosem czekoladowym.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 8
Kalorie 272 kcal
Składniki

składniki na churros

dodatkowo

  • 1 litr oleju (do smażenia)
  • 50-60 g cukru (- najlepiej drobnego – 1/4 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

składniki na sos czekoladowy do churrosów

Instrukcja
 

Jak zrobić churros

  • W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i masłem.
    250 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 szczypta soli, 60 g masła
    przygotowanie ciasta na churros
  • Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i mieszaj aż powstanie gęste ciasto.
    150 g mąki pszennej
    dodawanie mąki do ciasta parzonego
  • Zostaw ciasto do ostudzenia.
  • Dodaj do ciasta pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj.
    3 jajka
    dodawanie jajek do ciasta na churros
  • Przełóż ciasto do grubego woreczka – najlepiej z tylką gwiazdką – jeśli nie masz tylki, to obetnij róg tak aby powstał otwór o średnicy około 1 cm.
  • Tłuszcz rozgrzej do temperatury około 180 stopni.
    1 litr oleju
  • Wyciskaj ciasto na rozgrzany olej – pomóż sobie odcinając nożem ciasto.
    jak nałożyć churros na tłuszcz
  • Smaż aż churros będą rumiane z obydwu stron – zajmie to w sumie kilka minut.
    jak usmażyć churros
  • Wyjmij churros na ręcznik papierowy i osusz.
    odsączanie churros na ręczniku
  • Od razu przełóż do miseczki z cukrem zmieszanym z cynamonem i obsyp dokładnie.
    50-60 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
    churros w cukrze i cynamonie

Jak zrobić sos czekoladowy do churros

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
    100 ml śmietany kremówki
  • Gdy przy ściankach zaczną się pojawiać bąbelki powietrza, to zdejmij rondelek z palnika i dodaj połamaną czekoladę.
    100 g mlecznej czekolady
    jak zrobić sos czekoladowy do churros
  • Mieszaj aż czekolada się rozpuści.
  • Przelej gorący sos do miseczki i podaj od razu z ciepłymi churros.
Film
Notatki
Podaję orientacyjną kaloryczność dla 100 g churros – ich końcowa kaloryczność zależy od tego ile wchłoną tłuszczu. 
Kaloryczność jest na same churros – bez sosu czekoladowego.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 272kcalWeglowodany: 24gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe churros z czekoladą, smażone churros
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
meksykańskie churros

Co to są churros z sosem czekoladowym?

Churros z sosem czekoladowym to doskonały deser, który zadowoli nawet największych smakoszy. Idealnie nadaje się na przyjęcia, spotkania z rodziną czy imprezy z przyjaciółmi. Podjąc je na ciepło, zachwycisz swoich gości nie tylko smakiem, ale również aromatem i wyglądem.

Nie ma nic lepszego niż chrupiące churros z rozpływającą się czekoladową polewą! Te pyszne, tradycyjne hiszpańskie i meksykańskie smakołyki są idealne na deser lub przekąskę. Spróbuj je już dziś i przekonaj się, dlaczego churros z czekoladowym sosem są tak uwielbiane na całym świecie!

Również ja nie potrafię się oprzeć smakowi churro z sosem czekoladowym :) Byliśmy ostatnio w meksykańskiej restauracji i tam zamówiliśmy na deser churros. Niestety same churros były lekko rozczarowujące – jak dla mnie za tłuste i zjadłam jedynie połowę porcji. Dlatego postanowiłam je zrobić sama w domu i powiem, że były o niebo lepsze niż te z restauracji.

Wcześniej już pojawił się na blogu przepis na churros dyniowe z puree z dyni dodanym do ciasta, ale takich tradycyjnych jeszcze nie było. Przeszukałam internet w poszukiwaniu najlepszego przepisu i wybrałam przepis od Cooking Classy, bo miał mnóstwo najlepszych ocen. Jak to przepis adaptowany z kuchni amerykańskiej często trzeba coś tam zmienić. Ja dałam więcej jajek, bo przy użyciu jednego jajka, ciasto było tak gęste, że ciężko było je mieszać, a co dopiero wyciskać. Przy większej ilości jajek, ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji i doskonale się smażyło. Dlatego podaję tu przepis ze zwiększoną ilością jajek.

churros smażone z cukrem

Jak zrobić churros – wskazówki

Jak się robi churrosy? Aby zrobić churros musicie przygotować parzone ptysiowe ciasto na churros – podobne jak do ptysi czy eklerków. W tym celu należy zagotować wodę z masłem i gdy będą gorące dodać mąkę – ciągle gotując mieszacie aż powstanie gęste ciasto. Ciasto studzicie i wtedy dodajecie do niego pojedynczo jajka – po każdym miksując do połączenia. Tak przygotowane ciasto należy przełożyć do mocnego woreczka, tak aby móc je wycisnąć na gorący olej. Jeśli masz metalową tylkę o kształcie gwiazdki, to ją nałóż na worek, dzięki temu twoje churros po usmażeniu będą miały taki fajny, karbowany kształt.

przepis na churros

Jak smażyć churros?

Ciasto na churros przekładamy do grubego woreczka najlepiej z założoną tylką w kształcie gwiazdki (używam Wilton 1M). Ja na początku włożyłam ciasto do cieńszego chińskiego woreczka do dekorowania i mi pękł, bo ciasto było dla niego zbyt gęste. Jeśli nie macie specjalnych grubych woreczków to możecie użyć np. grubszy woreczek do mrożonek. Jeśli nie macie tylki do wyciskania ciasta, to odetnijcie róg w woreczku – tak aby powstał otwór o średnicy około 1 cm. Nie róbcie zbyt dużego otworu, bo będziecie wyciskać grube churrosy, które będą się długo smażyć. A pamiętajcie, że one jeszcze trochę rosną podczas smażenia.

Gdy macie już mocno rozgrzany tłuszcz wyciskajcie na niego churrosy – długość zależy od Was, ja wyciskałam takie około 7-10 cm długości. Aby ciasto się oderwało warto je przeciąć nożem.

Churrosy smażą się szybko, a gdy się zezłocą wyjmijcie je na ręcznik papierowy i osuszcie z nadmiaru tłuszczu.

churros smażone z cukrem

Jak jeść churros?

Churros zaraz po osuszeniu posypcie obficie z każdej strony drobnym cukrem zmieszanym z cynamonem. Już tylko w tej postaci churrosy smakują wyśmienicie – szczególnie na ciepło. Możecie dodatkowo przygotować do nich prosty sos czekoladowy – zobaczcie mój przepis gdzie podałam jak zrobić prosty sos czekoladowy do churros. Zamiast sosu czekoladowego możecie użyć również sos karmelowy. Może być taki kupny, albo zrobiony w domu. Jeśli macie ochotę zrobić sos karmelowy w domu, to polecam mój przepis na szybki sos karmelowy z mikrofalówki.

I przy okazji jeszcze odpowiedź na pytanie, które może nurtować wielu z was. Ile kalorii mają churros?

W moim przepisie podaję kaloryczność dla churros o wadze 100 g – nie piszę ile ma jedna sztuka, bo przecież tu sztuka sztuce nie równa i możecie smażyć churros o długości 7 cm, albo o długości 11 – nie będą miały one tej samej kaloryczności. Pamiętajcie, że moje churro kcal są też lekko orientacyjne, bo nie jestem w stanie określić bardzo dokładnie ile tłuszczu wchłonęły churrosy podczas smażenia i ile z niego zostało na papierowym ręczniku. Dlatego orientacyjna wartość kcal dla churros z mojego przepisu to około 270 kalorii w 100 g – myślę, że to nie jest jakaś straszna wartość i warto zjeść chociaż kilka sztuk :)

Mam nadzieję, że tymi wskazówkami oraz z moimi zdjęciami i filmikiem z przygotowań zrobicie najlepsze churros i zaskoczycie całą rodzinę tym pysznym meksykańskim deserem :)

Smacznego!

churros z czekoladą

Polecane przepisy na Tłusty Czwartek

Jeśli lubisz słodkie desery smażone na głębokim tłuszczu to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na takie właśnie desery idealne na Tłusty Czwartek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 3 lutego

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Churro przepis

Zapraszam Was dziś na sprawdzony przepis na churros, czyli smażone ciasto ptysiowe w posypce z cukru i cynamonu. Takie churros to doskonały deser z kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Jak podać churros? Churrosy najczęściej podawane są na ciepło z podgrzanym sosem czekoladowym lub karmelowym. Ale mi one smakują równie dobrze tylko z posypką z drobnego cukru i cynamonu. Jeśli chcecie się dowiedzieć jak zrobić churros, to koniecznie zobaczcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku. Obejrzycie również mój filmik i zobaczcie jak smażyć churros.

Przepis na churros

Jakie składniki na churros? Churros są bardzo tanim deserem, bo wymagają jedynie podstawowych składników jak mąka, masło, jajka, cukier. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu i nie jest trudne. Szczególnie jeśli robiliście kiedyś ciasto na ptysie albo eklerki, bo to takie samo ciasto :) Ile smażyć churros? Churro smaży się krótko - zaledwie kilka minut. Smażycie je na mocno rozgrzanym tłuszczu aż nabiorą ładnego złotego koloru. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na churros i przygotujcie je na Tłusty Czwartek, albo na weekendowy deser. Koniecznie zobaczcie inne przepisy na Tłusty Czwartek, gdzie znajdziecie przepisy na pączki oraz faworki.