Zaktualizowany: 2023 18 czerwcaOpublikowano: 2021 30 lipca
karpatka z kremem bawarskim

Przepis na ciasto karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami

wpis sponsorowany

Jeśli lubicie ciasto karpatka, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na pyszną karpatkę przełożoną lekkim kremem bawarskim i konfiturą brzoskwiniową. Taka karpatka przypominająca nieco tort może być podana na specjalne okazje i święta, ale również na weekendowy deser. Gorąco polecam!

karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami

Karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami przepis krok po kroku

Ciasta karpatka z lekkim śmietankowym kremem bawarskim i brzoskwiniami to doskonały pomysł na pyszne ciasto.

karpatka z kremem bawarskim

Karpatka z kremem bawarskim i owocami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny torcik ptysiowy pod postacią karpatki z lekkim kremem i owocami.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 238 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto parzone do karpatki

składniki na krem bawarski do karpatki

dodatkowo do karpatki z kremem bawarskim

  • 1 słoiczek brzoskwinie ( z marakują Naturalnie owocowe od Stovit)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto parzone do karpatki

  • W garnku podgrzej razem masło z wodą.
    150 ml wody, 75 g masła
  • Gdy masło się rozpuści wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie jednolita masa.
    120 g mąki pszennej
  • Odstaw ciasto do wystudzenia.
  • Gdy ciasto będzie już chłodne dodaj do niego po jednym jajku i po każdym dokładnie zmiksuj (jeśli masz małe jajka, to użyj 4).
    3 jaja
  • Dwie formy do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto mniej więcej po połowie do foremek i wyrównaj powierzchnię.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni (tryb termoobieg).
  • Wstaw foremki i piecz ciasto przez około 16-18 minut – aż będzie mocno wyrośnięte i rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Jeśli nie masz dwóch foremek, to najpierw upiecz jedno ciasto, wyjmij je z foremki i upiecz drugie.

Jak zrobić krem bawarski do karpatki

  • Żółtka zmiksuj z cukrem na gęstą, biała i puszystą masę – jak kogel mogel (część cukru możesz zastąpić cukrem waniliowym).
    3 żółtka, 75 g cukru
  • W tym czasie podgrzej mleko, ale go nie gotuj – ma być tylko gorące.
    100 ml mleka
  • Wlej gorące mleko cienkim strumieniem do zmiksowanych żółtek i ciągle miksuj.
  • Odstaw masę do lekkiego ostudzenia.
  • W tym czasie zmiksuj śmietanę kremówkę aż będzie lekko sztywna.
    500 ml śmietany kremówki
  • Żelatynę zlej wodą (tylko tyle, aby ją zakryła) i odstaw do napęcznienia. Podgrzej krótko żelatynę, aby stała się płynna.
  • Dodaj do żelatyny trochę mieszaniny mleka z żółtkami i dokładnie wymieszaj.
    15 g żelatyny
  • Wlej żelatynę do reszty mleka i wymieszaj.
  • Wlej powoli mleko z żółtkami do miksowanej śmietany i dokładnie zmiksuj.
  • Do formy z jednym płatem ptysiowym przełóż krem i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2-4 godziny.
  • Przed podaniem nałóż na wierzch kremu słoiczek brzoskwiń z marakują od Stovit.
    1 słoiczek brzoskwinie
  • Przykryj drugim blatem ciasta i całość posyp cukrem pudrem.
Notatki
Możesz też wykorzystać inne owoce w żelu :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 238kcalWeglowodany: 16gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciasto karpatka, karpatka z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
lekka karpatka z owocami

Ciasto karpatka z kremem bawarskim – uwagi

W moim domu karpatka jest bardzo lubiana – szczególnie przez męską część – dlatego ostatnio zrobiłam im karpatkę z kremem bawarskim i owocami.

Tak przygotowane ciasto było lżejsze i bardziej wakacyjne :)

Najpierw przygotowałam blaty ciasta parzonego, które upiekłam dla odmiany w tortownicy.

Potem zrobiłam prosty i lekki krem bawarski.

Blaty ciasta ptysiowego przełożyłam kremem i na wierzch dałam słoiczek brzoskwiń z marakują od Stovit.

Ciasto schłodziłam w lodówce, aby krem stężał (jest na żelatynie).

lekka karpatka z kremem i owocami

Jak zrobić ciasto parzone do karpatki – wskazówki

Ciasto to nazywa się parzonym, gdyż wstępny etap robiony jest w garnku.

Wlewamy do niego wodę i dodajemy masło – podgrzewamy, aż masło się rozpuści.

Wtedy dodajemy mąkę i ciągle podgrzewając mieszamy, aż utworzy się zwarta i gęsta masa.

W tak przygotowanym cieście para wodna zostaje uwieziona w środku i potem w trakcie pieczenia uwalnia się tworząc na cieście górki.

Masę studzimy i dopiero wtedy wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy do połączenia.

Do tego ciasta nie dodajemy cukru, ani proszku do pieczenia!

Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy aż blaty będą złociste i wyjdą na nim górki.

Ciasto parzone samo z siebie nie jest słodkie, dlatego można przełożyć je słodszym kremem i posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że moja wersja karpatki z kremem bawarskim przypadnie wam do gustu :)

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów z ciastem parzonym.

ciasto parzone z kremem i owocami
ciasto ptysiowe z kremem i owocami
torcik ptysiowy z kremem bawarskim i brzoskwiniami
torcik ptysiowy z kremem i brzoskwiniami
karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami

Polecane przepisy na ciasta parzone

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta i ciasteczka zrobione z ciasta parzonego – podobnie jak karpatka. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Podziel się przepisem