Przepis na ciasto karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami

karpatka z kremem bawarskim

W moim domu karpatka jest bardzo lubiana – szczególnie przez męską część – dlatego ostatnio zrobiłam im karpatkę z kremem bawarskim i owocami.

Tak przygotowane ciasto było lżejsze i bardziej wakacyjne :)

Najpierw przygotowałam blaty ciasta parzonego, które upiekłam dla odmiany w tortownicy.

Potem zrobiłam prosty i lekki krem bawarski.

Blaty ciasta ptysiowego przełożyłam kremem i na wierzch dałam słoiczek brzoskwiń z marakują od Stovit.

Ciasto schłodziłam w lodówce, aby krem stężał (jest na żelatynie).

Jak zrobić ciasto parzone do karpatki?

Ciasto to nazywa się parzonym, gdyż wstępny etap robiony jest w garnku.

Wlewamy do niego wodę i dodajemy masło – podgrzewamy, aż masło się rozpuści.

Wtedy dodajemy mąkę i ciągle podgrzewając mieszamy, aż utworzy się zwarta i gęsta masa.

W tak przygotowanym cieście para wodna zostaje uwieziona w środku i potem w trakcie pieczenia uwalnia się tworząc na cieście górki.

Masę studzimy i dopiero wtedy wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy do połączenia.

Do tego ciasta nie dodajemy cukru, ani proszku do pieczenia!

Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy aż blaty będą złociste i wyjdą na nim górki.

Ciasto parzone samo z siebie nie jest słodkie, dlatego można przełożyć je słodszym kremem i posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że moja wersja karpatki z kremem bawarskim przypadnie wam do gustu :)

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów z ciastem parzonym.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami
lekka karpatka z owocami
lekka karpatka z kremem i owocami
ciasto parzone z kremem i owocami
ciasto ptysiowe z kremem i owocami
torcik ptysiowy z kremem bawarskim i brzoskwiniami
torcik ptysiowy z kremem i brzoskwiniami
karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami

Karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami przepis do druku

karpatka z kremem bawarskim

Karpatka z kremem bawarskim i owocami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny torcik ptysiowy pod postacią karpatki z lekkim kremem i owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
3 godz
Czas całkowity 4 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 238 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki
  

ciasto parzone

krem bawarski

dodatkowo

  • 1 słoiczek Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują od Stovit

Instrukcja
 

ciasto parzone

  • W garnku podgrzej razem masło z wodą.
  • Gdy masło się rozpuści wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie jednolita masa.
  • Odstaw ciasto do wystudzenia.
  • Gdy ciasto będzie już chłodne dodaj do niego po jednym jajku i po każdym dokładnie zmiksuj (jeśli masz małe jajka, to użyj 4).
  • Dwie formy do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto mniej więcej po połowie do foremek i wyrównaj powierzchnię.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni (tryb termoobieg).
  • Wstaw foremki i piecz ciasto przez około 16-18 minut – aż będzie mocno wyrośnięte i rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Jeśli nie masz dwóch foremek, to najpierw upiecz jedno ciasto, wyjmij je z foremki i upiecz drugie.

krem bawarski

  • Żółtka zmiksuj z cukrem na gęstą, biała i puszystą masę – jak kogel mogel (część cukru możesz zastąpić cukrem waniliowym).
  • W tym czasie podgrzej mleko, ale go nie gotuj – ma być tylko gorące.
  • Wlej gorące mleko cienkim strumieniem do zmiksowanych żółtek i ciągle miksuj.
  • Odstaw masę do lekkiego ostudzenia.
  • W tym czasie zmiksuj śmietanę kremówkę aż będzie lekko sztywna.
  • Żelatynę zlej wodą (tylko tyle, aby ją zakryła) i odstaw do napęcznienia. Podgrzej krótko żelatynę, aby stała się płynna.
  • Dodaj do żelatyny trochę mieszaniny mleka z żółtkami i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do reszty mleka i wymieszaj.
  • Wlej powoli mleko z żółtkami do miksowanej śmietany i dokładnie zmiksuj.
  • Do formy z jednym płatem ptysiowym przełóż krem i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2-4 godziny.
  • Przed podaniem nałóż na wierzch kremu słoiczek brzoskwiń z marakują od Stovit.
  • Przykryj drugim blatem ciasta i całość posyp cukrem pudrem.

Notatki

Możesz też wykorzystać inne owoce w żelu :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 238kcalWeglowodany: 16gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit