Przepis na ciasto karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami
wpis sponsorowany

W moim domu karpatka jest bardzo lubiana – szczególnie przez męską część – dlatego ostatnio zrobiłam im karpatkę z kremem bawarskim i owocami.
Tak przygotowane ciasto było lżejsze i bardziej wakacyjne :)
Najpierw przygotowałam blaty ciasta parzonego, które upiekłam dla odmiany w tortownicy.
Potem zrobiłam prosty i lekki krem bawarski.
Blaty ciasta ptysiowego przełożyłam kremem i na wierzch dałam słoiczek brzoskwiń z marakują od Stovit.
Ciasto schłodziłam w lodówce, aby krem stężał (jest na żelatynie).
Jak zrobić ciasto parzone do karpatki?
Ciasto to nazywa się parzonym, gdyż wstępny etap robiony jest w garnku.
Wlewamy do niego wodę i dodajemy masło – podgrzewamy, aż masło się rozpuści.
Wtedy dodajemy mąkę i ciągle podgrzewając mieszamy, aż utworzy się zwarta i gęsta masa.
W tak przygotowanym cieście para wodna zostaje uwieziona w środku i potem w trakcie pieczenia uwalnia się tworząc na cieście górki.
Masę studzimy i dopiero wtedy wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy do połączenia.
Do tego ciasta nie dodajemy cukru, ani proszku do pieczenia!
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy aż blaty będą złociste i wyjdą na nim górki.
Ciasto parzone samo z siebie nie jest słodkie, dlatego można przełożyć je słodszym kremem i posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że moja wersja karpatki z kremem bawarskim przypadnie wam do gustu :)
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów z ciastem parzonym.








Karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami przepis do druku

Karpatka z kremem bawarskim i owocami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
krem bawarski
- 3 żółtka użyłam rozmiar L
- 75 g cukru trochę ponad 1/3 szklanki
- 100 ml mleka
- 15 g żelatyny 3 lekko czubate łyżeczki
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
dodatkowo
- 1 słoiczek Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują od Stovit
Instrukcja
ciasto parzone
- W garnku podgrzej razem masło z wodą.
- Gdy masło się rozpuści wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie jednolita masa.
- Odstaw ciasto do wystudzenia.
- Gdy ciasto będzie już chłodne dodaj do niego po jednym jajku i po każdym dokładnie zmiksuj (jeśli masz małe jajka, to użyj 4).
- Dwie formy do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto mniej więcej po połowie do foremek i wyrównaj powierzchnię.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni (tryb termoobieg).
- Wstaw foremki i piecz ciasto przez około 16-18 minut – aż będzie mocno wyrośnięte i rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Jeśli nie masz dwóch foremek, to najpierw upiecz jedno ciasto, wyjmij je z foremki i upiecz drugie.
krem bawarski
- Żółtka zmiksuj z cukrem na gęstą, biała i puszystą masę – jak kogel mogel (część cukru możesz zastąpić cukrem waniliowym).
- W tym czasie podgrzej mleko, ale go nie gotuj – ma być tylko gorące.
- Wlej gorące mleko cienkim strumieniem do zmiksowanych żółtek i ciągle miksuj.
- Odstaw masę do lekkiego ostudzenia.
- W tym czasie zmiksuj śmietanę kremówkę aż będzie lekko sztywna.
- Żelatynę zlej wodą (tylko tyle, aby ją zakryła) i odstaw do napęcznienia. Podgrzej krótko żelatynę, aby stała się płynna.
- Dodaj do żelatyny trochę mieszaniny mleka z żółtkami i dokładnie wymieszaj.
- Wlej żelatynę do reszty mleka i wymieszaj.
- Wlej powoli mleko z żółtkami do miksowanej śmietany i dokładnie zmiksuj.
- Do formy z jednym płatem ptysiowym przełóż krem i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2-4 godziny.
- Przed podaniem nałóż na wierzch kremu słoiczek brzoskwiń z marakują od Stovit.
- Przykryj drugim blatem ciasta i całość posyp cukrem pudrem.
Notatki
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
