Domowa karpatka przepis na ciasto i krem do karpatki


ciasto karpatka


Uwielbiam karpatkę, mój mąż ją uwielbia, powiem więcej – obydwie nasze rodziny ją uwielbiają :)

Czy macie tak samo?

Wstyd się przyznać, że do tej pory zawsze robiłam ją z „pudełka” – chociaż już bardzo dawno sama żadnej nie przygotowałam.

„Pudełkowa” jest wygodna, wszystko ma się jak na tacy, tylko wsypać, dodać to co trzeba i jak się mówi „samo się robi” :)

Tylko, że to dalej „pudełkowa” karpatka.

Jak zrobić ciasto karpatkę?

Moja koleżanka Magda robi karpatkę sama – od początku do końca.

Bez pudełeczek, woreczków na których pisze, co trzeba do nich domieszać i  mówię wam – to jest nieziemskie ciasto.

Wydębiłam od niej przepis i teraz dzielę się nim z Wami – może też skusicie się na taką prawdziwą domową karpatkę, zamiast tej z proszku :)

Magda swoją karpatkę robi TYLKO na maśle roślinnym MR (takim ze słonecznikiem na wierzchu i napisem – doskonała od 1972 roku – lub czymś w tym stylu). Mówi, że NIC nie jest lepsze i po wielokrotnych testach robi ciasto tylko na tej margarynie – używa jej zarówno do ciasta, jak i do kremu.

Jadłam jej karpatkę na tym maśle i była rewelacyjna.

Jednak, gdy ja ją zrobiłam na tej margarynie, to coś mi jednak nie pasowało :(

Ciasto oczywiście zjedliśmy, ale ten krem mnie męczył.

Ale się nie poddałam :)

W końcu zrobiłam drugie podejście – lekko zmodyfikowałam ilość mąki i zamiast margaryny do kremu dałam masło – to mi jednak lepiej smakowało (ale myślę, że jeszcze kiedyś spróbuję zrobić krem z tą margaryną – może początki są trudne :)).

Wy możecie wybrać do kremu masło, margarynę MR, albo inną margarynę – taką którą uważacie za najlepszą na świecie :)

Podaję przepis na dużą blachę karpatki – forma 24 x 40 (przepis już po moich zmianach – w nawiasach podam ilość oryginalną).

A jaka jest u was tradycyjna karpatka – na maśle, czy też na margarynie?

Zapraszam również na inne ciasta z kremem :)

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

karpatka z kremem

ciasto karpatka

ciasto karpatka

A poniżej karpatka na moich pierwszych zdjęciach :)

karpatka3

karpatka1

karpatka4

Karpatka przepis do druku

ciasto karpatka

Karpatka

Wypieki Beaty
Przepis na popularne ciasto karpatka - czyli blaty ciasta parzonego przekładane kremem budyniowym.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 265 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na dużą formę - około 20/30.

Składniki
  

ciasto:

  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • szczypta soli
  • 200 g mąki tortowej
  • 5 jajek (użyłam rozmiar L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zagotuj wodę razem z masłem i solą, gdy masło się rozpuści zdejmij garnek z ognia.
  • Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj - najlepiej drewnianą łyżką.
  • Postaw garnek ponownie na ogniu i podgrzej masę, mieszaj ją od czasu do czasu.
  • Po kilku minutach zdejmij garnek i odstaw do wystudzenia.
  • Do wystudzonej masy dodaj pojedynczo jajka i miksuj, aż się całość połączy.
  • Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  • Dno dużej foremki wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż połowę ciasta i równomiernie rozsmaruj.
  • Piecz na termoobiegu w 210 stopniach (lub grzanie góra-dół w temp. 220 stopni) przez około 16-18 minut - aż na cieście utworzą się górki i zrobi się rumiane.
  • Drugą porcję przygotuj jak pierwszą i upiecz ją w piekarniku.
  • Blaty ciasta schłódź.

krem:

  • Zagotuj mniej więcej 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami i żółtkiem (jeśli chcesz je dodać).
  • Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka - ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek.
  • Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki).
  • Budyń wystudź.
  • Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego budyniu - miksuj aż masa będzie gładka.
  • Gotowy krem wyłóż na jeden z blatów, przykryj drugim blatem.
  • Posyp wierzch karpatki cukrem pudrem.

Notatki

Moja koleżanka nie dodawała cukru do mleka, tylko miksowała cukier puder z masłem roślinnym i dopiero wtedy dodawała masło do budyniu.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 265kcalWeglowodany: 21.2gBiałko: 4.4gTłuszcz: 18.4gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!