Domowa karpatka przepis na ciasto i krem do karpatki
Uwielbiam karpatkę, mój mąż ją uwielbia, powiem więcej – obydwie nasze rodziny ją uwielbiają :)
Czy macie tak samo?
Wstyd się przyznać, że do tej pory zawsze robiłam ją z „pudełka” – chociaż już bardzo dawno sama żadnej nie przygotowałam.
„Pudełkowa” jest wygodna, wszystko ma się jak na tacy, tylko wsypać, dodać to co trzeba i jak się mówi „samo się robi” :)
Tylko, że to dalej „pudełkowa” karpatka.
Jak zrobić ciasto karpatkę?
Moja koleżanka Magda robi karpatkę sama – od początku do końca.
Bez pudełeczek, woreczków na których pisze, co trzeba do nich domieszać i mówię wam – to jest nieziemskie ciasto.
Wydębiłam od niej przepis i teraz dzielę się nim z Wami – może też skusicie się na taką prawdziwą domową karpatkę, zamiast tej z proszku :)
Magda swoją karpatkę robi TYLKO na maśle roślinnym MR (takim ze słonecznikiem na wierzchu i napisem – doskonała od 1972 roku – lub czymś w tym stylu). Mówi, że NIC nie jest lepsze i po wielokrotnych testach robi ciasto tylko na tej margarynie – używa jej zarówno do ciasta, jak i do kremu.
Jadłam jej karpatkę na tym maśle i była rewelacyjna.
Jednak, gdy ja ją zrobiłam na tej margarynie, to coś mi jednak nie pasowało :(
Ciasto oczywiście zjedliśmy, ale ten krem mnie męczył.
Ale się nie poddałam :)
W końcu zrobiłam drugie podejście – lekko zmodyfikowałam ilość mąki i zamiast margaryny do kremu dałam masło – to mi jednak lepiej smakowało (ale myślę, że jeszcze kiedyś spróbuję zrobić krem z tą margaryną – może początki są trudne :)).
Wy możecie wybrać do kremu masło, margarynę MR, albo inną margarynę – taką którą uważacie za najlepszą na świecie :)
Podaję przepis na dużą blachę karpatki – forma 24 x 40 (przepis już po moich zmianach – w nawiasach podam ilość oryginalną).
A jaka jest u was tradycyjna karpatka – na maśle, czy też na margarynie?
Zapraszam również na inne ciasta z kremem :)
A poniżej karpatka na moich pierwszych zdjęciach :)
Karpatka przepis do druku

Karpatka
Wyposażenie
- Przepis na dużą formę - około 20/30.
Składniki
ciasto:
- 250 ml wody
- 125 g margaryny albo masła
- 1 szczypta soli
- 200 g mąki tortowej
- 5 jajek (użyłam rozmiar L)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- 0.5 litra mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej około 3 bardzo czubate łyżki (oryginalnie 60 g)
- 20 g mąki pszennej 2 bardziej płaskie łyżki (oryginalnie 30 g)
- 1 żółtko opcjonalnie
- 250 g masła roślinnego lub masła
Instrukcja
ciasto:
- Zagotuj wodę razem z margaryną/masłem i solą, gdy masło się rozpuści zdejmij garnek z ognia.250 ml wody, 125 g margaryny, 1 szczypta soli
- Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj - najlepiej drewnianą łyżką.200 g mąki tortowej
- Postaw garnek ponownie na ogniu i podgrzej masę, mieszaj ją od czasu do czasu. Po kilku minutach zdejmij garnek i odstaw do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodaj pojedynczo jajka i miksuj, aż się całość połączy.5 jajek
- Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dno dużej foremki wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż połowę ciasta i równomiernie rozsmaruj.
- Piecz na termoobiegu w 210 stopniach (lub grzanie góra-dół w temp. 220 stopni) przez około 16-18 minut - aż na cieście utworzą się górki i zrobi się rumiane.
- Drugą porcję przygotuj jak pierwszą i upiecz ją w piekarniku.
- Blaty ciasta schłódź.
krem:
- Zagotuj mniej więcej 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.0.5 litra mleka, 150 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami i żółtkiem (jeśli chcesz je dodać).50 g mąki ziemniaczanej, 20 g mąki pszennej, 1 żółtko
- Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka - ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek.
- Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki). Budyń wystudź.
- Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego (ale w temperaturze pokojowej) budyniu - miksuj aż masa będzie gładka.250 g masła roślinnego
- Gotowy krem wyłóż na jeden z blatów, przykryj drugim blatem.
- Posyp wierzch karpatki cukrem pudrem.