Ciasto Danio z lekkim kremem cytrynowym

i budyniowym biszkoptem

 

ciasto biszkoptowe z serkami danio

 

Ciasto Danio, to ciasto idealne dla mojego syna (często wołają na niego Danio, bo ma na imię Daniel). Do tego lubi cytrynowe smaki, a to ciacho jest delikatnie cytrynowe.

Mamy tutaj leciutki biszkopt przygotowany na budyniach (używamy ich zamiast zwykłej mąki) oraz bardzo delikatny i mało słodki krem.

Jeśli jesteście wielbicielami słodkich ciast, to możecie krem dodatkowo dosłodzić – dla mnie był idealny bez dodatkowego cukru.

A skąd ta nazwa Danio?

Prosta sprawa – krem zrobiony jest z serków homogenizowanych Danio – tutaj w wersji waniliowej.

Ciacho jest pyszne, leciutkie, takie puszyste, a do tego proste do zrobienia.

Wygląda pięknie i dostaniecie duża blachę – będzie można się podzielić z rodzinką. Idealne będzie na rodzinne uroczystości :)

Może nawet „robić” za tort.

Gorąco polecam.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na kremowe ciasta, np:

Bostońskie ciasto z kremem

Czekoladowa chmura

Ciasto Michałek

 

ciasto z serkami Danio biszkoptowe ciasto przekładane kremem cytrynowym
 

lekkie ciasto z kremem z serków homogenizowanych lekkie ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym
 

biszkopt budyniowy z kremem cytrynowym biszkopt budyniowy z kremem z serków homogenizowanych
 

ciasto Danio ciasto danio
 

Ciasto Danio – przepis do druku

ciasto biszkoptowe z kremem

Ciasto Danio

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o wielkości około 27/35
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchania polska
Porcje 24
Kalorie 209 kcal

Składniki
  

biszkopt budyniowy:

  • 5 opakowań budyniu śmietankowego bez cukru - takie po 40 g
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 6 dużych jajek - białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem Danio:

  • 560 g serka Danio homogenizowanego (4 opakowania)
  • 600 ml bardzo zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 200 ml gorącej wody do jej rozpuszczenia

dodatkowo:

  • około 24 małe biszkopty do dekoracji - opcjonalnie

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, puszyste i białe.
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Budynie zmieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
  • Blaszkę o wielkości około 27/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto, wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na pół na dwa blaty.

krem:

  • Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Dodaj serki homogenizowane (również zimne) i krótko zmiksuj.
  • Wlej tężejącą galaretkę i krótko zmiksuj.
  • W formie do pieczenia umieść spodni blat ciasta.
  • Wylej na niego mniej więcej 2/3 kremu, przykryj drugim blatem.
  • Na wierzch wylej resztę kremu i wyrównaj powierzchnię.
  • Ułóż biszkopciki.
  • Schłódź ciasto przynajmniej przez 4 godziny w lodówce - najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 209kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe biszkopt, serek, serek homegenizowany
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja – Ostra na słodko.