Ciasto Danio z lekkim kremem cytrynowym

i budyniowym biszkoptem

 

ciasto biszkoptowe z serkami danio

 

Ciasto Danio, to ciasto idealne dla mojego syna (często wołają na niego Danio, bo ma na imię Daniel). Do tego lubi cytrynowe smaki, a to ciacho jest delikatnie cytrynowe.

Mamy tutaj leciutki biszkopt przygotowany na budyniach (używamy ich zamiast zwykłej mąki) oraz bardzo delikatny i mało słodki krem.

Jeśli jesteście wielbicielami słodkich ciast, to możecie krem dodatkowo dosłodzić – dla mnie był idealny bez dodatkowego cukru.

A skąd ta nazwa Danio?

Prosta sprawa – krem zrobiony jest z serków homogenizowanych Danio – tutaj w wersji waniliowej.

Ciacho jest pyszne, leciutkie, takie puszyste, a do tego proste do zrobienia.

Wygląda pięknie i dostaniecie duża blachę – będzie można się podzielić z rodzinką. Idealne będzie na rodzinne uroczystości 🙂

Może nawet „robić” za tort.

Gorąco polecam.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na kremowe ciasta, np:

Bostońskie ciasto z kremem

Czekoladowa chmura

Ciasto Michałek

 

ciasto z serkami Danio biszkoptowe ciasto przekładane kremem cytrynowym
 

lekkie ciasto z kremem z serków homogenizowanych lekkie ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym
 

biszkopt budyniowy z kremem cytrynowym biszkopt budyniowy z kremem z serków homogenizowanych
 

ciasto Danio ciasto danio
 

Ciasto Danio – przepis do druku

Ciasto Danio

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 27/35
Autor:
Kuchnia: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
biszkopt budyniowy:
  • 5 opakowań budyniu śmietankowego bez cukru - takie po 40 g
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 6 dużych jajek - białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem Danio:
  • 560 g serka Danio homogenizowanego (4 opakowania)
  • 600 ml bardzo zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 200 ml gorącej wody do jej rozpuszczenia
dodatkowo:
  • około 24 małe biszkopty do dekoracji - opcjonalnie
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, puszyste i białe.
  2. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  3. Budynie zmieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
  4. Blaszkę o wielkości około 27/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przelej ciasto, wyrównaj.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na pół na dwa blaty.
krem:
  1. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  2. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  3. Dodaj serki homogenizowane (również zimne) i krótko zmiksuj.
  4. Wlej tężejącą galaretkę i krótko zmiksuj.
  5. W formie do pieczenia umieść spodni blat ciasta.
  6. Wylej na niego mniej więcej ⅔ kremu, przykryj drugim blatem.
  7. Na wierzch wylej resztę kremu i wyrównaj powierzchnię.
  8. Ułóż biszkopciki.
  9. Schłódź ciasto przynajmniej przez 4 godziny w lodówce - najlepiej przez całą noc.
  10. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 209 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 25 g Białka: 4 g

 

 

Inspiracja.