Ciasto Danio z lekkim kremem cytrynowym
i budyniowym biszkoptem
Ciasto Danio, to ciasto idealne dla mojego syna (często wołają na niego Danio, bo ma na imię Daniel). Do tego lubi cytrynowe smaki, a to ciacho jest delikatnie cytrynowe.
Mamy tutaj leciutki biszkopt przygotowany na budyniach (używamy ich zamiast zwykłej mąki) oraz bardzo delikatny i mało słodki krem.
Jeśli jesteście wielbicielami słodkich ciast, to możecie krem dodatkowo dosłodzić – dla mnie był idealny bez dodatkowego cukru.
A skąd ta nazwa Danio?
Prosta sprawa – krem zrobiony jest z serków homogenizowanych Danio – tutaj w wersji waniliowej.
Ciacho jest pyszne, leciutkie, takie puszyste, a do tego proste do zrobienia.
Wygląda pięknie i dostaniecie duża blachę – będzie można się podzielić z rodzinką. Idealne będzie na rodzinne uroczystości :)
Może nawet „robić” za tort.
Gorąco polecam.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na kremowe ciasta, np:
Bostońskie ciasto z kremem
Czekoladowa chmura
Ciasto Michałek








Ciasto Danio – przepis do druku

Ciasto Danio
Składniki
biszkopt budyniowy:
- 5 opakowań budyniu śmietankowego bez cukru - takie po 40 g
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 6 dużych jajek - białka i żółtka oddzielnie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem Danio:
- 560 g serka Danio homogenizowanego (4 opakowania)
- 600 ml bardzo zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 200 ml gorącej wody do jej rozpuszczenia
dodatkowo:
- około 24 małe biszkopty do dekoracji - opcjonalnie
Instrukcja
biszkopt:
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, puszyste i białe.
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Budynie zmieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
- Blaszkę o wielkości około 27/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na pół na dwa blaty.
krem:
- Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
- Dodaj serki homogenizowane (również zimne) i krótko zmiksuj.
- Wlej tężejącą galaretkę i krótko zmiksuj.
- W formie do pieczenia umieść spodni blat ciasta.
- Wylej na niego mniej więcej 2/3 kremu, przykryj drugim blatem.
- Na wierzch wylej resztę kremu i wyrównaj powierzchnię.
- Ułóż biszkopciki.
- Schłódź ciasto przynajmniej przez 4 godziny w lodówce - najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Inspiracja – Ostra na słodko.