Przepis na ciasto z lekkim kremem cytrynowym i budyniowym biszkoptem
Ciasto Danio, to ciasto idealne dla mojego syna (często wołają na niego Danio, bo ma na imię Daniel). Do tego lubi cytrynowe smaki, a to ciacho jest delikatnie cytrynowe.
Mamy tutaj leciutki biszkopt przygotowany na budyniach (używamy ich zamiast zwykłej mąki) oraz bardzo delikatny i mało słodki krem.
Jeśli jesteście wielbicielami słodkich ciast, to możecie krem dodatkowo dosłodzić – dla mnie był idealny bez dodatkowego cukru.
A skąd ta nazwa ciasto Danio?
Prosta sprawa – krem zrobiony jest z serków homogenizowanych Danio – tutaj w wersji waniliowej.
Możecie użyć inne serki homogenizowane, tylko użyjcie podobną ilość.
Ciacho jest pyszne, leciutkie, takie puszyste, a do tego proste do zrobienia.
Wygląda pięknie i dostaniecie duża blachę – będzie można się podzielić z rodzinką. Idealne będzie na rodzinne uroczystości :)
Może nawet „robić” za tort.
Gorąco polecam.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na kremowe ciasta, np:
Bostońskie ciasto z kremem
Czekoladowa chmura
Ciasto Michałek








Ciasto Danio – przepis do druku

Ciasto Danio
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 27/35
Składniki
biszkopt budyniowy:
krem Danio:
- 560 g serka homogenizowanego Danio (4 opakowania)
- 600 ml śmietany kremówki bardzo zimnej - użyłam 30 %
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 200 ml gorącej wody do jej rozpuszczenia
dodatkowo:
- 24 sztuki biszkoptów do dekoracji - opcjonalnie
Instrukcja
biszkopt:
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, puszyste i białe.6 białek, 200 g cukru
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.6 żółtek
- Budynie przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.5 opakowań budyniu śmietankowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Blaszkę o wielkości około 27/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na pół na dwa blaty.
krem:
- Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.1 opakowanie galaretki cytrynowej
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.600 ml śmietany kremówki
- Dodaj serki homogenizowane (również zimne) i krótko zmiksuj.560 g serka homogenizowanego
- Wlej tężejącą (!) galaretkę i krótko zmiksuj.
- W formie do pieczenia umieść spodni blat ciasta (jeśli lubisz, to możesz go lekko nasączyć).
- Wylej na niego mniej więcej 2/3 kremu, przykryj drugim blatem.
- Na wierzch wylej resztę kremu i wyrównaj powierzchnię.
- Ułóż biszkopciki.24 sztuki biszkoptów
- Schłodź ciasto przynajmniej przez 4 godziny w lodówce - najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Inspiracja – Ostra na słodko.