Ptysie z kremem i owocami

Zaktualizowany: 2024 16 maja
ptysie z kremem i owocami

Przepis na ptysie z kremem mascarpone i owocami

wpis sponsorowany

Przepis na ptysie z kremem z białej czekolady i serka mascarpone z dodatkiem owocowym to doskonała propozycja deseru o lekkim, delikatnym smaku. Ptysie, chrupiące i delikatne w konsystencji, są wypełnione kremem mascarpone, który dodaje im aksamitności i wyjątkowego aromatu. Dodatek owoców nadaje całości świeżości i lekkości, tworząc kompozycję smakową idealną na różne okazje. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

ptysie z białą czekoladą

Ptysie z kremem i owocami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz nieduże słodkie ciastka i wypieki napełnione lekkim kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ptysie z białą czekoladą

Ptysie z kremem i owocami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ptysie z kremem z białą czekoladą oraz deserem wiśniowym.
3.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 55 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Danie Deser
Porcje 17
Kalorie 214 kcal
Składniki

składniki na ciasto ptysiowe

składniki na krem z białej czekolady

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto ptysiowe

  • Do garnka wlej wodę, dodaj masło oraz szczyptę soli – podgrzej razem do rozpuszczenia się masła.
    180 ml wody, 75 g masła
  • Wsyp do garnka mąkę i mieszaj, aż całość zgęstnieje i połączy się w jednolitą masę.
    100 g mąki pszennej
  • Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  • Do chłodnej masy wbij po jednym jajku i po każdym dokładnie zmiksuj masę.
    3 jajka
  • Przełóż ciasto do grubego woreczka z tylką (albo odetnij w woreczku końcówkę) i wyciśnij ptysie (najlepiej na papier do pieczenia).
  • Upiecz ptysie w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20 minut – tak aby były rumiane.
  • Ptysie po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij ostrym nożem wierzchołki.

Jak zrobić krem z białej czekolady do nadziania ptysi

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź.
    100 białej czekolady
  • Zmiksuj czekoladę z zimnym serkiem mascarpone.
    250 g mascarpone
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj do niej mascarpone z czekoladą i miksuj aż krem będzie gęsty.
    250 ml śmietany kremówki
  • Nałóż krem do ptysiów. Na krem nałóż trochę ulubionej konfitury lub deseru Stovit.
    1 słoiczek konfitury lub deseru
  • Przykryj odkrojonym wierzchem i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 214kcalWeglowodany: 12gBiałko: 3gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ptysie z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ptysie z mascarpone i białą czekoladą

Ptysie z mascarpone i owocami – uwagi

Ptysie z kremem i owocami to idealny deser. A to dlatego, że te ciasteczka są małe, idealne na dwa gryzy, a do tego pyszne! Aby przygotować sobie taki deser musicie najpierw zrobić ciasto parzone. Nie jest to trudne! Wystarczy podgrzać wodę z masłem, a potem dodać do niego mąkę. W trakcie podgrzewania w masie zostaje uwięziona para wodna i to dzięki niej ciasto ptysiowe potem tak ładnie wyrasta. Dobrze jest mieć wśród swoich przepisów przepis na ciasto parzone, bo zrobicie z niego nie tylko ptysie, czy eklerki, ale również naszą słynną karpatkę.

ptysie z kremem z białą czekoladą

Czym nadziać ptysie?

Jaki jest przepis na dobry krem do ptysi? Ja postawiłam na prosty i delikatny krem na bazie serka mascarpone, białej czekolady i śmietany kremówki. Biała czekolada nadaje kremowi słodyczy nie trzeba go już więc dodatkowo dosładzać. A owoce dodają kwaskowatego smaku. Możecie tu użyć swoje ulubione konfitury albo frużelinę. Ja wykorzystałam pyszne wiśnie z nasionami konopi w żelu od Stovit. Ptysie wyszły obłędnie pyszne i moje dzieci tak się do nich dossały, że ledwie dla nas wystarczyło. Myślę, że to jest niezła rekomendacja.

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasta ptysiowe oraz na ciasta z kremem.

eklerki i ptysie z kremem
ptysie z mascarpone i owocami
ptysie z kremem czekoladowym
ptysie z kremem z białej czekolady
ptysie z kremem mascarpone

Polecane przepisy na lekkie desery z kremem

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne słodkie desery i wypieki idealne na jeden czy też dwa gryzy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit
Opublikowano: 2021 30 kwietnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Ptysie z kremem mascarpone przepis

Przepis na pyszne ptysie z kremem śmietankowym i wiśniami to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Takie nieduże ciastka ptysiowe z prostym kremem zasmakują każdemu. Podstawowe składniki sprawiają, że przygotowanie jest proste. A mój dokładny przepis krok po kroku pozwoli przygotować ptysie bez problemu. Jak zrobić ptysie? Musicie zacząć od przygotowania ciasta ptysiowego. W moim przepisie podane są dokładne składniki i sposób wykonania. Dzięki temu otrzymacie niezawodne ptysie. A jakie są najlepsze ptysie? Takie dobrze wyrośnięte, lekko chrupiące z wierzchu i puste w środku. Dzięki temu po przekrojeniu ptysiów możecie ich środek napełnić w dowolny sposób. Przygotujcie ptysie z bitą śmietaną, albo ptysie z kremem śmietankowym z mascarpone. Możecie również przygotować krem budyniowy do ptysi. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na krem budyniowy to polecam przepis na krem, który robiłam do tortu egipskiego - jest przepyszny i prosty do zrobienia!

Krem do ptysia przepis

Gotowe upieczone ptysie możesz przechować w szczelnym pojemniku i nadziać kremem w dowolnym momencie. Pamiętaj, że ciasto ptysiowe po nadzianiu bitą śmietaną będzie lekko rozmiękać. Ptysie z kremem budyniowym będą dłużej chrupiące. Wybierz więc krem odpowiedni do twoich potrzeb. Nie wiem, czy wiesz, ale z przepisu na ptysie możesz również przygotować ciasto karpatka. W końcu karpatka to również ciasto parzone przekładane kremem budyniowym :) Ptysie z kremem są za to wygodniejsze do podania niż karpatka. Takie indywidualne ciastko z kremem można podać na słodkim stole i każdy z gości może łatwo wziąć i zjeść porcję. Ptyś z kremem śmietankowym i wiśniami to idealne ciastko na święta, różne okazje rodzinne albo na imprezę dla znajomych.

Przepis na ptysie

Ale żeby nie było! Ptysie nie muszą być tylko na słodko! To oczywiste, że ptyś z kremem na słodko znajdzie więcej wielbicieli, ale wytrawne ptysie to jest również świetny pomysł. Ptysie z ciasta parzonego mają bardzo neutralnym smak, bo nie dodaje się do ciasta cukru! Dlatego po upieczeniu takie ptysie można również nadziać wytrawnym nadzieniem. Spróbujcie np. nałożyć do środka twarożek ze szczypiorkiem i do tego kawałek łososia. Takie ptysie będą idealną przekąską na jeden gryz! Wypróbujcie więc mój przepis na ptysie i sprawdźcie jak zrobić ciasto na ptysie. Przygotujcie takie ptysie z kremem śmietankowym dla swojej rodziny i gości. Zachwyćcie wszystkich ich wspaniałym smakiem. Przy okazji polewam wam również przepis na eklery z kremem z białej czekolady albo przepis na ptysie czekoladowe. Takie ptysie czekoladowe z kremem kawowym to świetna alternatywa dla tradycyjnych ptysi.