Przepis na ptysie z kremem mascarpone i owocami

wpis sponsorowany

ptysie z kremem i owocami

Ptysie z kremem i owocami to idealny deser.

A to dlatego, że te ciasteczka są małe, idealne na dwa gryzy, a do tego pyszne!

Aby przygotować sobie taki deser musicie najpierw zrobić ciasto parzone.

Nie jest to trudne!

Wystarczy podgrzać wodę z masłem, a potem dodać do niego mąkę.

W trakcie podgrzewania w masie zostaje uwięziona para wodna i to dzięki niej ciasto ptysiowe potem tak ładnie wyrasta.

Dobrze jest mieć wśród swoich przepisów przepis na ciasto parzone, bo zrobicie z niego nie tylko ptysie, czy eklerki, ale również naszą słynną karpatkę :)

Czym nadziać ptysie z kremem i owocami?

Ja postawiłam na prosty i delikatny krem na bazie serka mascarpone, białej czekolady i śmietany kremówki.

Biała czekolada nadaje kremowi słodyczy nie trzeba go już więc dodatkowo dosładzać.

A owoce dodają kwaskowatego smaku.

Możecie tu użyć swoje ulubione konfitury albo frużelinę.

Ja wykorzystałam pyszne wiśnie z nasionami konopi w żelu od Stovit.

Ptysie wyszły obłędnie pyszne i moje dzieci tak się do nich dossały, że ledwie dla nas wystarczyło. Myślę, że to jest niezła rekomendacja :)

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasta ptysiowe oraz na ciasta z kremem.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

ptysie z białą czekoladą
ptysie z mascarpone i białą czekoladą
ptysie z kremem z białą czekoladą
eklerki i ptysie z kremem
ptysie z mascarpone i owocami
ptysie z kremem czekoladowym
ptysie z kremem z białej czekolady
ptysie z kremem mascarpone

Ptysie z kremem i owocami przepis do druku

ptysie z białą czekoladą

Ptysie z kremem i owocami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ptysie z kremem z białą czekoladą oraz deserem wiśniowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 55 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Danie Deser
Porcje 17
Kalorie 214 kcal

Składniki
  

ciasto ptysiowe

krem

Instrukcja
 

ciasto ptysiowe

  • Do garnka wlej wodę, dodaj masło oraz szczyptę soli – podgrzej razem do rozpuszczenia się masła.
  • Wsyp do garnka mąkę i mieszaj, aż całość zgęstnieje i połączy się w jednolitą masę.
  • Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  • Do chłodnej masy wbij po jednym jajku i po każdym dokładnie zmiksuj masę.
  • Przełóż ciasto do grubego woreczka z tylką (albo odetnij w woreczku końcówkę) i wyciśnij ptysie (najlepiej na papier do pieczenia).
  • Upiecz ptysie w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20 minut – tak aby były rumiane.
  • Ptysie po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij ostrym nożem wierzchołki.

krem

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź.
  • Zmiksuj czekoladę z zimnym serkiem mascarpone.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj do niej mascarpone z czekoladą i miksuj aż krem będzie gęsty.
  • Nałóż krem do ptysiów. Na krem nałóż trochę ulubionej konfitury lub deseru Stovit.
  • Przykryj odkrojonym wierzchem i posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 214kcalWeglowodany: 12gBiałko: 3gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit