świąteczne ciasteczka śnieżki

Rozpływające się w ustach wegańskie ciasteczka idealne na święta

wpis sponsorowany

Przepis na śnieżne ciasteczka to kulinarna magia świąteczna w wersji wegańskiej! Te małe, okrągłe smakołyki oblepione delikatnym cukrem pudrem są nie tylko urocze w swoim wyglądzie, ale także zachwycają swoim wyjątkowym smakiem. Idealne na świąteczny stół, te wegańskie ciasteczka osłodzą każdemu chłodne zimowe dni. Spróbuj koniecznie!

śnieżne ciastka dla wegan

Śnieżne ciasteczka przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na proste ciasteczka idealne dla wegan i nie tylko, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasteczka śnieżki dla wegan

Śnieżne ciasteczka wegańskie przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na super proste i pyszne ciasteczka wyglądające jak śnieżki.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 26
Kalorie 109 kcal
Składniki

składniki na śnieżne ciasteczka wegańskie

  • 200 g Eleplanta (wegańskiego odpowiednika masła)
  • 80 g cukru pudru (- trochę ponad 1/2 szklanki)
  • 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ok 150 g cukru pudru (- 1 szklanka – do obtoczenia)
Instrukcja
 

Jak zrobić śnieżne ciasteczka wegańskie

  • Zmiksuj razem cukier puder i wanilię z pokrojonym na mniejsze kawałki Eleplantem – miksuj aż masa będzie ładnie puszysta i jasna.
    200 g Eleplanta, 80 g cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    zmiksuj tłuszcz z cukrem pudrem
  • Wtedy dodaj do masy porcjami mąkę i zmiksuj tylko do połączenia składników.
    250 g mąki pszennej
    miksowanie masła z mąką
  • Schowaj miskę z ciastem na ciasteczka do lodówki na około 30 – 40 minut – tak aby się schłodziło.
  • Nabieraj nieduże porcje schłodzonego ciasta i tocz w z nich w dłoniach kulki.
    nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz z niego kulki
  • Ułóż ciasteczka na przygotowanej dużej blaszce z piekarnika – zachowaj między nimi nieduże odstępy.
    ułóż ciasteczka na blaszce z piekarnika zachowując między nimi lekkie odstępy
  • Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu ciasteczka odstaw na 5 minut, a następnie każde obtocz w cukrze pudrze (ciasteczka muszą być jeszcze ciepłe).
    ok 150 g cukru pudru
    obtocz jeszcze ciepłe ciastka w cukrze pudrze
  • Gdy ciasteczka zupełnie ostygną ponownie obtocz je w cukrze pudrze.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 109kcalWeglowodany: 11gBiałko: 1gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe proste ciasteczka dla wegan, wegańskie ciastka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
śnieżne ciasteczka wegańskie

Co to są śnieżne ciasteczka?

Te nieduże i urocze ciasteczka oblepione cukrem pudrem są bardzo popularne w wielu krajach z całego świata. Ja swoją inspirację na te ciasteczka zaczerpnęłam z amerykańskich ciasteczek snowball cookies – czyli w tłumaczeniu ciasteczka śnieżki. Śnieżki, bo ciasteczka swoim wyglądem i kształtem przypominają właśnie śnieżki. Są one nieduże i okrągłe, a po upieczeniu obtaczane w cukrze pudrze, który dodaje im nie tylko słodyczy, ale również ciekawego i uroczego wyglądu.

Takie ciasteczka są również bardzo popularne w Meksyku, gdzie są znane jako ciasteczka weselne, albo chociażby w Rosji gdzie są nazywane ciasteczkami herbacianymi. Jak dla mnie można je jeść o każdej porze roku, ale chyba zimą wyglądają najbardziej zachwycająco. Sam przepis jest niezwykle prosty, więc koniecznie go wypróbuj!

ciasteczka tea cookies

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia śnieżnych ciasteczek?

Do przygotowania tych ciasteczek potrzebujesz zaledwie czterech podstawowych składników i to łatwo dostępnych w sklepach. Ja swoje ciasteczka zrobiłam w wersji wegańskiej i użyłam tu wegański odpowiednik masła – Eleplant. Poza tłuszczem będziesz tu oczywiście potrzebować cukier puder, który dodawany jest do samego ciasta na ciasteczka oraz potem do obtoczenia ciasteczek po upieczeniu. Dla dodania smaku polecam dodanie do ciasteczek ekstraktu waniliowego, zamiast niego możesz też użyć np. aromat pomarańczowy, aby nadać im bardziej zimowego smaku.

snowball cookies

Co to jest Eleplant i gdzie go kupić?

Eleplant to świetna alternatywa dla tradycyjnego masła – smakuje jak masło, a jest w zupełności wegański i w 100% wyprodukowany ze składników pochodzenia roślinnego. Wśród składników znajdziesz między innymi tłuszcz kakaowy i napój owsiany, za to nie ma w nim oleju palmowego, laktozy czy też cholesterolu. Dlatego jeśli szukasz zdrowego i do tego smacznego zamiennika masła, to Eleplant sprawdzi się doskonale. Możesz go wykorzystać zarówno do pieczenia, smażenia, gotowania czy też posmarowania pieczywa.

Gdzie kupić Eleplanta? Znajdziesz go sklepach Lidl, a także w większych marketach takich jak Kaufland, Auchan, Carrefour oraz Leclerc. Koniecznie więc przy następnych zakupach rozejrzyj się z nim.

proste ciastka śnieżne w cukrze pudrze

Jak przygotować wegańskie ciastka śnieżki – wskazówki

Te ciasteczka śnieżki są super proste do przygotowania, a najwięcej czasu zajmie ci schłodzenie ciasta w lodówce. Do przygotowania ciasta na ciasteczka przyda się mikser, bo Eleplanta trzeba zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. To zapewni idealne ciasteczka, które trzymają kształt, a jednocześnie wręcz rozpływają się w ustach. Nabieraj łyżeczką porcje schłodzonego ciasta i tocz z nich w dłoniach kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Ciasteczka podczas pieczenia delikatnie się spłaszczą, ale dalej powinny mieć kulisty kształt.

Jak sprawić, by ciasteczka wyglądały jak śnieżki? Ważne jest podwójne obtoczenie ich w cukrze pudrze. Najpierw obtocz je zaraz po upieczeniu kiedy są ciepłe. Pod wpływem ciepła cukier puder się delikatnie rozpuści. Dzięki temu po ostudzeniu i po ponownym obtoczeniu w cukrze ten lepiej się przyklei do ciasteczek i utworzy grubszą warstwę cukru.

ciastka herbaciane w cukrze pudrze

Czy można zrobić inne wersje smakowe śnieżnych ciasteczek?

Oczywiście, że tak. Przede wszystkim – jak pisałam wcześniej przy składnikach – możesz tu użyć różne aromaty aby nadać ciasteczkom inny smak. Zamiast wanilii możesz dodać trochę aromatu cytrynowego, pomarańczowego, albo chociażby migdałowego.

Do samego ciasta na ciasteczka możesz również dodać skórkę startą z cytryny albo pomarańczy. Świetnie się tu również sprawdzą orzechy. Możesz mniej więcej pół szklanki orzechów (np. laskowych czy włoskich) drobno posiekać i dodać do ciasta – wymieszać i przygotować okrągłe ciasteczka. Dzieciom na pewno przypadną do gustu ciasteczka przygotowane z kolorowymi posypkami cukrowymi, które utworzą w ciastkach kolorowe kleksy.

ciasteczka śnieżki w cukrze pudrze

Jak przechowywać śnieżne ciasteczka?

Te wegańskie ciastka możesz przechowywać około tydzień w szczelnym pojemniku. Świetnie się tu sprawdzi puszka na ciasteczka, albo plastikowe pudełko z przykrywką. Jeśli masz duży szklany słój z pokrywką, to umieść w nim ciasteczka. Będą dzięki temu dłużej idealne do jedzenia, a przy okazji będą stanowić piękną ozdobę.

Te ciastka dla wegan możesz również zamrozić. Umieść je w szczelnym woreczku i schowaj do zamrażarki. Tam mogą poleżeć około 3 miesięcy.

Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu i upieczesz na święta, albo na weekend do kawy te niesamowicie proste śnieżne ciasteczka. Jeśli je upieczesz, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu zamieszczonym pod przepisem.

Zachęcam cię również do wypróbowania innych moich przepisów wegańskich – znajdziesz tam również inne przepisy na pyszne słodkie wypieki.

ciasteczka śnieżki dla wegan

Polecane przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne słodkie ciastka idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: