Przepis na śnieżne ciasteczka
Rozpływające się w ustach wegańskie ciasteczka idealne na święta
wpis sponsorowany
Przepis na śnieżne ciasteczka to kulinarna magia świąteczna w wersji wegańskiej! Te małe, okrągłe smakołyki oblepione delikatnym cukrem pudrem są nie tylko urocze w swoim wyglądzie, ale także zachwycają swoim wyjątkowym smakiem. Idealne na świąteczny stół, te wegańskie ciasteczka osłodzą każdemu chłodne zimowe dni. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Śnieżne ciasteczka przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na proste ciasteczka idealne dla wegan i nie tylko, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Śnieżne ciasteczka wegańskie przepis z filmem
Składniki
składniki na śnieżne ciasteczka wegańskie
- 200 g Eleplanta (wegańskiego odpowiednika masła)
- 80 g cukru pudru (- trochę ponad 1/2 szklanki)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ok 150 g cukru pudru (- 1 szklanka – do obtoczenia)
Instrukcja
Jak zrobić śnieżne ciasteczka wegańskie
- Zmiksuj razem cukier puder i wanilię z pokrojonym na mniejsze kawałki Eleplantem – miksuj aż masa będzie ładnie puszysta i jasna.200 g Eleplanta, 80 g cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Wtedy dodaj do masy porcjami mąkę i zmiksuj tylko do połączenia składników.250 g mąki pszennej
- Schowaj miskę z ciastem na ciasteczka do lodówki na około 30 – 40 minut – tak aby się schłodziło.
- Nabieraj nieduże porcje schłodzonego ciasta i tocz w z nich w dłoniach kulki.
- Ułóż ciasteczka na przygotowanej dużej blaszce z piekarnika – zachowaj między nimi nieduże odstępy.
- Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 15 minut.
- Po upieczeniu ciasteczka odstaw na 5 minut, a następnie każde obtocz w cukrze pudrze (ciasteczka muszą być jeszcze ciepłe).ok 150 g cukru pudru
- Gdy ciasteczka zupełnie ostygną ponownie obtocz je w cukrze pudrze.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są śnieżne ciasteczka?
Te nieduże i urocze ciasteczka oblepione cukrem pudrem są bardzo popularne w wielu krajach z całego świata. Ja swoją inspirację na te ciasteczka zaczerpnęłam z amerykańskich ciasteczek snowball cookies – czyli w tłumaczeniu ciasteczka śnieżki. Śnieżki, bo ciasteczka swoim wyglądem i kształtem przypominają właśnie śnieżki. Są one nieduże i okrągłe, a po upieczeniu obtaczane w cukrze pudrze, który dodaje im nie tylko słodyczy, ale również ciekawego i uroczego wyglądu.
Takie ciasteczka są również bardzo popularne w Meksyku, gdzie są znane jako ciasteczka weselne, albo chociażby w Rosji gdzie są nazywane ciasteczkami herbacianymi. Jak dla mnie można je jeść o każdej porze roku, ale chyba zimą wyglądają najbardziej zachwycająco. Sam przepis jest niezwykle prosty, więc koniecznie go wypróbuj!
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia śnieżnych ciasteczek?
Do przygotowania tych ciasteczek potrzebujesz zaledwie czterech podstawowych składników i to łatwo dostępnych w sklepach. Ja swoje ciasteczka zrobiłam w wersji wegańskiej i użyłam tu wegański odpowiednik masła – Eleplant. Poza tłuszczem będziesz tu oczywiście potrzebować cukier puder, który dodawany jest do samego ciasta na ciasteczka oraz potem do obtoczenia ciasteczek po upieczeniu. Dla dodania smaku polecam dodanie do ciasteczek ekstraktu waniliowego, zamiast niego możesz też użyć np. aromat pomarańczowy, aby nadać im bardziej zimowego smaku.
Co to jest Eleplant i gdzie go kupić?
Eleplant to świetna alternatywa dla tradycyjnego masła – smakuje jak masło, a jest w zupełności wegański i w 100% wyprodukowany ze składników pochodzenia roślinnego. Wśród składników znajdziesz między innymi tłuszcz kakaowy i napój owsiany, za to nie ma w nim oleju palmowego, laktozy czy też cholesterolu. Dlatego jeśli szukasz zdrowego i do tego smacznego zamiennika masła, to Eleplant sprawdzi się doskonale. Możesz go wykorzystać zarówno do pieczenia, smażenia, gotowania czy też posmarowania pieczywa.
Gdzie kupić Eleplanta? Znajdziesz go sklepach Lidl, a także w większych marketach takich jak Kaufland, Auchan, Carrefour oraz Leclerc. Koniecznie więc przy następnych zakupach rozejrzyj się z nim.
Jak przygotować wegańskie ciastka śnieżki – wskazówki
Te ciasteczka śnieżki są super proste do przygotowania, a najwięcej czasu zajmie ci schłodzenie ciasta w lodówce. Do przygotowania ciasta na ciasteczka przyda się mikser, bo Eleplanta trzeba zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. To zapewni idealne ciasteczka, które trzymają kształt, a jednocześnie wręcz rozpływają się w ustach. Nabieraj łyżeczką porcje schłodzonego ciasta i tocz z nich w dłoniach kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Ciasteczka podczas pieczenia delikatnie się spłaszczą, ale dalej powinny mieć kulisty kształt.
Jak sprawić, by ciasteczka wyglądały jak śnieżki? Ważne jest podwójne obtoczenie ich w cukrze pudrze. Najpierw obtocz je zaraz po upieczeniu kiedy są ciepłe. Pod wpływem ciepła cukier puder się delikatnie rozpuści. Dzięki temu po ostudzeniu i po ponownym obtoczeniu w cukrze ten lepiej się przyklei do ciasteczek i utworzy grubszą warstwę cukru.
Czy można zrobić inne wersje smakowe śnieżnych ciasteczek?
Oczywiście, że tak. Przede wszystkim – jak pisałam wcześniej przy składnikach – możesz tu użyć różne aromaty aby nadać ciasteczkom inny smak. Zamiast wanilii możesz dodać trochę aromatu cytrynowego, pomarańczowego, albo chociażby migdałowego.
Do samego ciasta na ciasteczka możesz również dodać skórkę startą z cytryny albo pomarańczy. Świetnie się tu również sprawdzą orzechy. Możesz mniej więcej pół szklanki orzechów (np. laskowych czy włoskich) drobno posiekać i dodać do ciasta – wymieszać i przygotować okrągłe ciasteczka. Dzieciom na pewno przypadną do gustu ciasteczka przygotowane z kolorowymi posypkami cukrowymi, które utworzą w ciastkach kolorowe kleksy.
Jak przechowywać śnieżne ciasteczka?
Te wegańskie ciastka możesz przechowywać około tydzień w szczelnym pojemniku. Świetnie się tu sprawdzi puszka na ciasteczka, albo plastikowe pudełko z przykrywką. Jeśli masz duży szklany słój z pokrywką, to umieść w nim ciasteczka. Będą dzięki temu dłużej idealne do jedzenia, a przy okazji będą stanowić piękną ozdobę.
Te ciastka dla wegan możesz również zamrozić. Umieść je w szczelnym woreczku i schowaj do zamrażarki. Tam mogą poleżeć około 3 miesięcy.
Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu i upieczesz na święta, albo na weekend do kawy te niesamowicie proste śnieżne ciasteczka. Jeśli je upieczesz, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu zamieszczonym pod przepisem.
Zachęcam cię również do wypróbowania innych moich przepisów wegańskich – znajdziesz tam również inne przepisy na pyszne słodkie wypieki.
Polecane przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne słodkie ciastka idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wegańskie ciastka świąteczne
Zobacz mój przepis na proste i jednocześnie zachwycające wegańskie ciasteczka przygotowane bez tłuszczy odzwierzęcych. W tych ciasteczkach nie ma również jajek ani nabiału. Do tego to zaledwie cztery podstawowe składniki i pyszne ciasteczka na Boże Narodzenie możesz mieć w przeciągu około godziny! Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, zobacz zdjęcia z przygotowania oraz obejrzyj krótki filmik z przygotowań. Pod przepisem umieściłam również kilka wskazówek i porad dotyczących przygotowania śnieżnych ciasteczek, tak aby rozwiać wszelkie ewentualne wątpliwości. Koniecznie więc upiecz te urocze okrągłe ciasteczka śnieżki na święta i zachwyć nimi swoją rodzinę i gości.