Przepis na proste ciastka korzenne
Pyszne i proste ciasteczka korzenne z czekoladą i skórką pomarańczową
Zapraszam dziś na proste ciastka korzenne z kawałkami czekolady i aromatyczną świeżo tartą skórką pomarańczową. Ten super łatwy i szybki przepis pozwoli Ci przygotować pachnące i chrupiące ciasteczka, które zasmakują każdemu! Takie korzenne ciasteczka będą idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty albo kawy. Gorąco polecam!
Spis treści
- Proste ciastka korzenne przepis krok po kroku
- Ciasteczka z kawałkami czekolady i pomarańczą – uwagi
- Jakie składniki na proste ciastka korzenne?
- Jak przygotować proste ciastka korzenne – porady
- Czy można zrobić te kruche ciastka korzenne w wersji wegańskiej?
- Jak przechowywać czekoladowe ciastka korzenne?
- Polecane przepisy na kruche ciasteczka
Proste ciastka korzenne przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiące i aromatyczne ciasteczka, które nie wymagają dużo pracy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Proste ciastka korzenne przepis z filmem
Składniki
składniki na kruche ciastka korzenne z czekoladą
- 170 g masła (miękkiego)
- 170 g cukru pudru (- lekko czubata szklanka)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 240 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100-150 g czekolady (- użyłam gorzką – posiekanej)
Instrukcja
Jak zrobić proste ciastka korzenne z czekoladą
- Do większej miski przełóż miękkie masło i cukier puder.170 g masła, 170 g cukru pudru
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy do miski.skórka starta z jednej pomarańczy
- Zmiksuj razem składniki, aż masa nabierze puszystości i jasnej barwy.
- Dodaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika – zmiksuj do połączenia.240 g mąki pszennej, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łopatką.100-150 g czekolady
- Nabieraj łyżką porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości około włoskiego orzecha.
- Ułóż ciastka na dużej blaszce z piekarnika (zachowaj między nimi odstępy).
- Dłonią delikatnie spłaszcz ciasteczka.
- Wstaw blachę z ciastkami korzennymi do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 15 minut (jeśli pieczesz na raz dwie blachy, to możesz w połowie pieczenia zamienić je miejscami).
- Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą jeszcze lekko miękkie, więc nie zdejmuj ich od razu. Po ostudzeniu staną się chrupiące.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasteczka z kawałkami czekolady i pomarańczą – uwagi
Wprawiałam się ostatnio w świąteczny nastrój lekturą książki „12 randek na gwiazdkę” autorstwa Jenny Bayliss. Główna bohaterka książki uwielbiała piec i przygotowywać słodkie smakołyki. Ja sama rozmarzyłam się nad opisami czekoladowych trufli i orzechowego brownie. Na koniec książki okazało się, że autorka zamieściła kilka przepisów na świąteczne wypieki. Niestety nie było tam przepisu na te smakowite trufle, ale za to był przepis na te właśnie kruche ciastka korzenne. Postanowiłam go wypróbować, a ciasteczka wyszły tak pyszne, że przepis przekazuję dalej Wam. Jeśli więc szukaliście na ciastka korzenne przepis sprawdzony i przetestowany, to dobrze trafiliście :)
Jakie składniki na proste ciastka korzenne?
Do przygotowania tych ciasteczek nie będziesz potrzebować żadnych nietypowych, czy też trudno dostępnych składników. Wszystkie są łatwe do kupienia, albo masz je już nawet w domu. Ja swoje ciasteczka przygotowałam z takich produktów:
- masło – użyłam tu masło ekstra o zawartości tłuszczu 82%, masło najlepiej aby było miękkie i w temperaturze pokojowej. Dlatego pamiętaj o tym, aby go wcześniej wyjąć z lodówki.
- cukier – ja użyłam cukier puder, bo wolę go do miksowania z masłem od zwykłego cukru.
- przyprawa do piernika – polecam tu dobrej jakości przyprawę do piernika. Koniecznie sprawdź jej skład przed dodaniem do ciasta na ciasteczka. Jeśli na pierwszym miejscu w składzie jest mąka, albo cukier, to przyprawa będzie mało aromatyczna. Ja jak co roku gorąco polecam przygotowanie domowej przyprawy do piernika, która ma same przyprawy, bez zbędnych dodatków w postaci mąki, kakao czy też cukru.
- czekolada – ja tu użyłam gorzką czekoladę, bo samo ciasto na ciastka jest już dość słodkie. Jeśli lubisz mocno słodkie ciastka to możesz dodać czekoladę mleczną, albo po trochu jednej i drugiej
- pomarańcza – do ciasta na ciastka korzenne dodałam skórkę startą z pomarańczy, im większy owoc będziesz mieć, tym bardziej aromatyczne będą ciasteczka :)
Jak przygotować proste ciastka korzenne – porady
Same ciasteczka są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Można powiedzieć, że to ekspresowe ciasteczka korzenne. Najważniejsza sprawa, to dobre zmiksowanie masła z cukrem – dlatego właśnie lubię tu używać cukier puder. Miękkie masło miksowane z cukrem pudrem szybciej nabiera dużą puszystość i lekkość. Jeśli miksujesz je ze zwykłym cukrem, to musisz je miksować dłużej – najlepiej do momentu, gdy nie będzie czuć kryształków cukru. Mąkę miksuj już z ciastem bardzo krótko – tylko do połączenia, a posiekaną czekoladę wymieszaj łyżką. Nabieraj nieduże porcje ciasta – takie mniej więcej aby utoczyć kulkę wielkości orzecha włoskiego. Takie kuleczki układaj z zachowaniem odstępów, bo ciasteczka się lekko rozleją podczas pieczenia. Pamiętaj też o lekkim spłaszczeniu kuleczek – wystarczy je lekko docisnąć spodem dłoni. Jeśli chcesz to możesz dodatkowo posypać wierzch ciasteczek dodatkową posiekaną czekoladą.
Jak piec kruche ciastka z czekoladą i pomarańczą?
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (w trybie góra dół) przez około 15 minut. Jeśli masz ciastka na dwóch blachach, to możesz je upiec jednocześnie – wtedy polecam zmianę trybu pieczenia na termoobieg i temperaturę 180 stopni. Mniej więcej w połowie pieczenia możesz zamienić blachy miejscami, tak aby ciasteczka były bardziej równomiernie upieczone.
Zaraz po upieczeniu ciasteczka korzenne mogą być jeszcze trochę miękkie – nie ściągaj ich więc od razu z blachy, tylko daj im wystygnąć. Wtedy staną się fajnie chrupiące.
Czy można zrobić te kruche ciastka korzenne w wersji wegańskiej?
Tak! Te ciasteczka bardzo łatwo możesz wykonać w wersji dla wegan. Wystarczy masło zastąpić margaryną roślinną – ją też miej w temperaturze pokojowej. Pamiętaj również o użyciu tu wtedy wegańskiej czekolady. Jeśli jednak nie znajdziesz takiej czekolady w sklepie, to ją pomiń. Takie pomarańczowe ciastka korzenne będą równie smakowite!
Jak przechowywać czekoladowe ciastka korzenne?
Te proste ciastka korzenne najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Może to być puszka na ciasteczka, słoik z przykryciem, czy tez plastikowy pojemnik z pokrywką. Ciasteczka najlepiej przechowywać około 7 dni – chociaż u mnie pojedyncze sztuki przeleżały dłużej i dalej były smakowite. Jeśli chcesz takie korzenne ciastka ze skórką pomarańczową przygotować na święta, to spokojnie możesz je upiec kilka dni wcześniej – wtedy kiedy masz jeszcze stosunkowo mało rzeczy „do ogarnięcia”.
Koniecznie wypróbuj ten przepis na proste ciastka korzenne i daj znać w komentarzu jak ci smakowały. Wypróbuj również inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz tam coś idealnego dla siebie!
Polecane przepisy na kruche ciasteczka
Zobacz również inne moje przepisy na pyszne kruche ciasteczka idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciastka korzenne przepis sprawdzony
Zapraszam dziś na przepis na pyszne i bardzo proste kruche ciasteczka z czekoladą i aromatyczną skórką pomarańczową. Te ciasteczka są super proste, bo możesz je przygotować mikserem. Do tego są super szybkie, bo nie trzeba schładzać ciasta, nie trzeba go wałkować i nie trzeba wycinać kształtów foremkami! Same plusy żadnych minusów! Zaopatrz się w więc w czekoladę i dorodną pomarańczę i czym prędzej upiecz takie korzenne ciasteczka dla swojej rodziny! Gwarantuję, że będą zachwyceni korzennych smakiem ciasteczek i ich niezwykłym pomarańczowym aromatem. A wszyscy wielbiciele czekolady pokochają je za dużą ilość posiekanych kawałków czekoladowej rozkoszy!