Eklery z białą czekoladą

Zaktualizowany: 2023 14 czerwca
eklery z białą czekoladą

Przepis na eklerki z kremem z pieczonej białej czekolady

Zapraszam dziś na niezwykle pyszne i eleganckie eklery z białą czekoladą. Ale ta czekolada to nie jakaś zwykła czekolada, tylko pieczona w piekarniku, aż nabiera karmelowego smaku i koloru. Takie eklerki z kremem z białej czekolady smakują wręcz obłędnie! Spróbujcie koniecznie!

eklerki z kremem

Eklery z kremem z białej czekolady przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne małe słodkie ciastka, to w waszej domowej cukierni zróbcie takie eklerki z białą czekoladą. Na pewno zrobicie nimi wrażenie na członkach rodziny i gościach.

eklery z białą czekoladą

Eklery z białą czekoladą przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne eklerki z kremem z pieczonej białej czekolady.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 5 minut
Czas całkowity 1 hour 45 minut
Porcje 10
Kalorie 310 kcal
Składniki

składniki na ciasto na eklery

składniki na krem z białej czekolady do eklerek

dodatkowo do eklerek

  • kwaśny dżem ( – np. z czarnej porzeczki lub malinowy)
Instrukcja
 

Jak zrobić ekler z ciasta parzonego

  • W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.
    250 ml wody, 80 g masła, szczypta soli
  • Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.
    150 g mąki pszennej
  • Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
  • Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.
    4 jajka
  • Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij podłużne eklery – zachowaj między nimi lekkie odstępy.
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut – aż będą lekko rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój wzdłuż mniej więcej na pół.

Jak zrobić krem z białej czekolady do eklerek

  • Czekoladę połam na kawałki, umieść ją w naczyniu żaroodpornym i piecz w 130 stopniach (góra/dół) przez ok 25 minut, aż będzie miała karmelowy kolor – co jakieś 5-10 minut zamieszaj czekoladę.
    400 g białej czekolady
  • W tym czasie w rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki.
    200 ml śmietany kremówki
  • Gotową czekoladę przełóż do miski i zalej ją gorącą śmietanką – dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści – w razie potrzeby możesz całość ponownie podgrzać – gotową masę ostudź.
  • Żelatynę zalej zimną wodą – trochę ponad poziom żelatyny i odstaw do napęcznienia.
    10 g żelatyny w proszku
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
    400 ml śmietany kremówki
  • Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2 łyżeczki masy czekoladowej i wymieszaj, tak zahartowaną żelatynę wlej do czekolady i dokładnie wymieszaj.
  • Ubitą kremówkę dodaj w dwóch porcjach do czekolady i delikatnie wymieszaj.
  • Krem przełóż do lodówki do schłodzenia i zgęstnienia.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka.
  • Na spody eklerów nałóż porcję dżemu, a następnie porcję kremu, przykryj odkrojoną górą.
    kwaśny dżem
  • Wierzch eklerów wystarczy już posypać tylko cukrem pudrem :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 310kcalWeglowodany: 19.7gBiałko: 5.2gTłuszcz: 23.5gTłuszcze wielonienasycone: 0.2g
Słowa kluczowe ciasto parzone, eklerki z czekoladą, eklery z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ptysie z kremem z czekolady

Eklerki z kremem z białej czekolady – uwagi

Te eklery z białą czekoladą zobaczyłam kiedyś przez przypadek na Kuchnia + (przypadek bardzo przypadkowy, bo rzadko oglądam telewizję, więc nie dość, że przepis mnie zaintrygował, to uznałam, że skoro na niego trafiłam, to koniecznie muszę go wypróbować).

Niestety tak to się zwykle układa, że wszystko się w czasie przeciąga i tak było z tymi eklerkami.

Ciągle było brak czasu lub weny na ich przygotowanie. Wreszcie przy okazji robienia ptysi z kremem rabarbarowym przygotowałam sobie te eklery.

Muszę przyznać, że krem z pieczonej czekolady jest rewelacyjny – już wcześniej piekłam białą czekoladę i wykorzystywałam ją w babeczkach kokosowych, ale tak do kremu to jeszcze nie.

Dzięki pieczeniu czekolada nabiera karmelowego koloru i smaku i jest wręcz obłędna.

Aby zrównoważyć słodki smak spody eklerów posmarowałam domowym dżemem z czarnej porzeczki, ale możecie tu wykorzystać dowolny kwaskowaty dżem – np. malinowy.

Z przepisu otrzymacie sporo eklerów :)

Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

eklery z kremem z białej czekolady
eklerki z kremem czekoladowym
eklerki z białą czekoladą

Polecane przepisy na eklery i ptysie

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na słodkości z ciasta parzonego podane z kremem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2017 8 czerwca

Podziel się przepisem

5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Eklerki z białą czekoladą przepis

Przepis na eklerki z kremem z białej czekolady to doskonały pomysł na deser. Te słodkie ciastka smakują wyśmienicie, a krem z pieczonej białej czekolady to mistrzostwo świata. Czekolada podczas pieczenia karmelizuje się i nabiera niebywałego smaku - jeśli jeszcze nie jedliście takiej czekolady, to koniecznie musicie to nadrobić. Eklery z białą czekoladą smakują nieziemsko!

Przepis na eklerki z czekoladą

Taka eklerka z kremem z białej czekolady to idealny deser na słodki stół. Te eklerki wyglądają rewelacyjnie i zasmakują każdemu. Zobaczcie mój przepis na eklery z białą czekoladą i sprawdźcie jak zrobić eklerki z kremem w domu. Każda eklerka zrobiona jest z parzonego ciasta ptysiowego, które podczas pieczenia wyrasta i tworzy w środku pustą przestrzeń. Dlatego te ciastka są tak wdzięczne do nadziewania :) Jeśli lubicie takie desery to zróbcie również moje ptysie z chrupką i kremem matcha.