Przepis na eklerki z kremem z pieczonej białej czekolady
Te eklery z białą czekoladą zobaczyłam kiedyś przez przypadek na Kuchnia + (przypadek bardzo przypadkowy, bo rzadko oglądam telewizję, więc nie dość, że przepis mnie zaintrygował, to uznałam, że skoro na niego trafiłam, to koniecznie muszę go wypróbować).
Niestety tak to się zwykle układa, że wszystko się w czasie przeciąga i tak było z tymi eklerkami. Ciągle było brak czasu lub weny na ich przygotowanie. Wreszcie przy okazji robienia ptysi z kremem rabarbarowym przygotowałam sobie te eklery.
Muszę przyznać, że krem z pieczonej czekolady jest rewelacyjny – już wcześniej piekłam białą czekoladę i wykorzystywałam ją w babeczkach kokosowych, ale tak do kremu to jeszcze nie.
Dzięki pieczeniu czekolada nabiera karmelowego koloru i smaku i jest wręcz obłędna.
Aby zrównoważyć słodki smak spody eklerów posmarowałam domowym dżemem z czarnej porzeczki, ale możecie tu wykorzystać dowolny kwaskowaty dżem – np. malinowy.
Z przepisu otrzymacie sporo eklerów :)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Eklery z białą czekoladą przepis

Eklery z białą czekoladą
Składniki
krem z białej czekolady:
- 400 g białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 10 g żelatyny w proszku
- 400 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
dodatkowo:
- kwaśny dżem - np. z czarnej porzeczki lub malinowy
Instrukcja
eklery:
- W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.250 ml wody, 80 g masła, szczypta soli
- Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.150 g mąki
- Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
- Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.4 jajka
- Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij podłużne eklery - zachowaj między nimi lekkie odstępy.
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - aż będą lekko rumiane.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój wzdłuż mniej więcej na pół.
krem:
- Czekoladę połam na kawałki, umieść ją w naczyniu żaroodpornym i piecz w 130 stopniach (góra/dół) przez ok 25 minut, aż będzie miała karmelowy kolor - co jakieś 5-10 minut zamieszaj czekoladę.400 g białej czekolady
- W tym czasie w rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki.200 ml śmietany kremówki
- Gotową czekoladę przełóż do miski i zalej ją gorącą śmietanką - dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści - w razie potrzeby możesz całość ponownie podgrzać - gotową masę ostudź.
- Żelatynę zalej zimną wodą - trochę ponad poziom żelatyny i odstaw do napęcznienia.10 g żelatyny w proszku
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.400 ml śmietany kremówki
- Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2 łyżeczki masy czekoladowej i wymieszaj, tak zahartowaną żelatynę wlej do czekolady i dokładnie wymieszaj.
- Ubitą kremówkę dodaj w dwóch porcjach do czekolady i delikatnie wymieszaj.
- Krem przełóż do lodówki do schłodzenia i zgęstnienia.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka.
- Na spody eklerów nałóż porcję dżemu, a następnie porcję kremu, przykryj odkrojoną górą.kwaśny dżem
- Wierzch eklerów wystarczy już posypać tylko cukrem pudrem :)