eklerki i ptysie

Przepis na eklerki i ptysie z kremem śmietankowym

Domowe eklerki i ptysie z ciasta parzonego to małe, ale niesamowicie smaczne wypieki, które rozpływają się w ustach. Wykonane z delikatnego ciasta parzonego wypełnione są pysznym i lekkim kremem śmietankowym, który dodaje im doskonałego smaku. Eklerki i ptysie mają chrupiącą skórkę na zewnątrz, która odsłania puszyste i wilgotne wnętrze. Przygotujcie je na weekend do kawy, a nawet na rodzinne okazje i święta :)

ptysie z kremówką2

Eklerki i ptysie przepis krok po kroku

Jeśli lubicie kremowe eklerki i uwielbiacie ptysie, to możecie je przygotować samodzielnie w domu i to nie jest wcale trudne! Koniecznie wypróbujcie mój przepis i sami się przekonajcie :)

eklerki

Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne eklerki i ciastka ptysiowe z kremem śmietankowym i czekoladą.
4.15 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Danie Deser
Porcje 30
Składniki

składniki na ciasto ptysiowe do eklerek

składniki na krem śmietankowy do eklerek

dodatkowo do dekoracji

  • mleczna czekolada (rozpuszczona )
  • cukier puder
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto parzone do eklerek

  • W garnku umieść wodę i pokrojone na kawałki masło – podgrzewaj, aż masło się zupełnie rozpuści.
    1 szklanka wody, 125 g masła
  • Dodaj do garnka mąkę i sól – zamieszaj energicznie łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków garnka.
    1 szklanka mąki pszennej, 1 szczypta soli
  • Zestaw garnek z ognia i odstaw do zupełnego ostudzenia.
  • Do ciasta dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
    4 jajka
  • Przygotuj dwie blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
  • Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego nakładaj porcje ciasta – zachowaj między nimi odstęp, bo ciastka urosną znacznie w trakcie pieczenia.
  • Piecz ptysie przez około 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół)- aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź, a następnie ostrym nożem przekrój mniej więcej na wysokości 3/4.

Jak zrobić krem śmietankowy do eklerek

  • Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i mascarpone.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
  • Krem nałóż na przekrojone ptysie i przykryj drugą częścią ciastka.
  • Gotowe ptysie i eklerki posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
    cukier puder, mleczna czekolada
Prywatne
Słowa kluczowe eklerki z bitą śmietaną, ptysie z bitą śmietaną
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ptysie z kremówką

Eklerki z kremem śmietankowym – uwagi

Chyba wszyscy (albo większość) lubi eklerki i ptysie, ale nie każdy wie, że ich zrobienie jest bardzo proste.Trzeba przygotować ciasto ptysiowe, łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego wycisnąć małe ciasteczka, upiec je, a na koniec przełożyć ulubionym kremem. Można przygotować krem budyniowy w typie karpatki, albo krem ze śmietany kremówki (w uproszczonej wersji).

Proste prawda?

Na dodatek – z podanej porcji otrzymacie około 30 mini eklerków i ptysiów (wszystko zależy od tego jak duże ciastka będzie robić). Trzeba pamiętać, że ciasto ptysiowe sporo rośnie, więc należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Ja swoje ciastka przekroiłam i napełniłam kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a na koniec oblałam je rozpuszczoną mleczną czekoladą (chociaż sam cukier puder też wystarczy).

Spróbujcie też eklerki czekoladowe, albo ciasto karpatkę, którą również robi się z ciasta ptysiowego.

Przepisy na wypieki z ciasta parzonego

Jeśli lubicie eklerki, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na domowe ciasta zrobione z ciasta parzonego. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: