Eklerki i ptysie z kremem

Chyba wszyscy (albo większość) lubi eklerki i ptysie, ale nie każdy wie, że ich zrobienie jest bardzo proste :)

Trzeba przygotować ciasto ptysiowe, łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego wycisnąć małe ciasteczka, upiec je, a na koniec przełożyć ulubionym kremem.

Można przygotować krem budyniowy w typie karpatki, albo krem ze śmietany kremówki (w uproszczonej wersji).

Proste prawda?

Na dodatek – z podanej porcji otrzymacie około 30 mini eklerków i ptysiów (wszystko zależy od tego jak duże ciastka będzie robić).

Trzeba pamiętać, że ciasto ptysiowe sporo rośnie, więc należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami.

Ja swoje ciastka przekroiłam i napełniłam kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a na koniec oblałam je rozpuszczoną mleczną czekoladą (chociaż sam cukier puder też wystarczy).

Spróbujcie też eklerki czekoladowe, albo ciasto karpatkę, którą również robi się z ciasta ptysiowego.

 

eklerki i ptysie

ptysie z kremówką

ptysie z kremówką2

 

eklerki

Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką

Wypieki Beaty
4 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 30

Składniki
  

ciasto ptysiowe:

  • 125 g masła
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka

krem:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • rozpuszczona mleczna czekolada
  • cukier puder

Instrukcja
 

ciasto:

  • W garnku umieść wodę i pokrojone na kawałki masło - podgrzewaj, aż masło się zupełnie rozpuści.
  • Dodaj do garnka mąkę i sól - zamieszaj energicznie łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków garnka.
  • Zestaw garnek z ognia i odstaw do zupełnego ostudzenia.
  • Do ciasta dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
  • Przygotuj dwie blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
  • Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego nakładaj porcje ciasta - zachowaj między nimi odstęp, bo ciastka urosną znacznie w trakcie pieczenia.
  • Piecz ptysie przez około 20-25 minut w 200 stopniach - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź, a następnie ostrym nożem przekrój mniej więcej na wysokości 3/4.

krem:

  • Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i mascarpone.
  • Krem nałóż na przekrojone ptysie i przykryj drugą częścią ciastka.
  • Gotowe ptysie i eklerki posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!