Eklerki i ptysie z kremem
Chyba wszyscy (albo większość) lubi eklerki i ptysie, ale nie każdy wie, że ich zrobienie jest bardzo proste :)
Trzeba przygotować ciasto ptysiowe, łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego wycisnąć małe ciasteczka, upiec je, a na koniec przełożyć ulubionym kremem.
Można przygotować krem budyniowy w typie karpatki, albo krem ze śmietany kremówki (w uproszczonej wersji).
Proste prawda?
Na dodatek – z podanej porcji otrzymacie około 30 mini eklerków i ptysiów (wszystko zależy od tego jak duże ciastka będzie robić).
Trzeba pamiętać, że ciasto ptysiowe sporo rośnie, więc należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami.
Ja swoje ciastka przekroiłam i napełniłam kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a na koniec oblałam je rozpuszczoną mleczną czekoladą (chociaż sam cukier puder też wystarczy).
Spróbujcie też eklerki czekoladowe, albo ciasto karpatkę, którą również robi się z ciasta ptysiowego.

Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką
Składniki
ciasto ptysiowe:
- 125 g masła
- szklanka wody
- szklanka mąki
- szczypta soli
- 4 jajka
krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- rozpuszczona mleczna czekolada
- cukier puder
Instrukcja
ciasto:
- W garnku umieść wodę i pokrojone na kawałki masło - podgrzewaj, aż masło się zupełnie rozpuści.
- Dodaj do garnka mąkę i sól - zamieszaj energicznie łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków garnka.
- Zestaw garnek z ognia i odstaw do zupełnego ostudzenia.
- Do ciasta dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
- Przygotuj dwie blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
- Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego nakładaj porcje ciasta - zachowaj między nimi odstęp, bo ciastka urosną znacznie w trakcie pieczenia.
- Piecz ptysie przez około 20-25 minut w 200 stopniach - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu przestudź, a następnie ostrym nożem przekrój mniej więcej na wysokości 3/4.
krem:
- Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i mascarpone.
- Krem nałóż na przekrojone ptysie i przykryj drugą częścią ciastka.
- Gotowe ptysie i eklerki posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto wyszło strasznie rzadkie, niestety nie miałam co podać gościa…
Hmm, to jest standardowy przepis na ciasto parzone. Zwykle z niego robię i wychodzi dobrze. Jakie jajka dawałaś?
[…] już karpatka, były eklerki – obydwa przepisy w tradycyjnej formie – więc nadszedł czas na szaleństwo i […]
Rozpusta :)
:)