Przepis na eklerki i ptysie z kremem śmietankowym
Chyba wszyscy (albo większość) lubi eklerki i ptysie, ale nie każdy wie, że ich zrobienie jest bardzo proste :)
Trzeba przygotować ciasto ptysiowe, łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego wycisnąć małe ciasteczka, upiec je, a na koniec przełożyć ulubionym kremem.
Można przygotować krem budyniowy w typie karpatki, albo krem ze śmietany kremówki (w uproszczonej wersji).
Proste prawda?
Na dodatek – z podanej porcji otrzymacie około 30 mini eklerków i ptysiów (wszystko zależy od tego jak duże ciastka będzie robić).
Trzeba pamiętać, że ciasto ptysiowe sporo rośnie, więc należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami.
Ja swoje ciastka przekroiłam i napełniłam kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a na koniec oblałam je rozpuszczoną mleczną czekoladą (chociaż sam cukier puder też wystarczy).
Spróbujcie też eklerki czekoladowe, albo ciasto karpatkę, którą również robi się z ciasta ptysiowego.
Eklerki i ptysie przepis do druku

Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką
Składniki
krem:
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 125 g serka mascarpone zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- mleczna czekolada rozpuszczona
- cukier puder
Instrukcja
ciasto:
- W garnku umieść wodę i pokrojone na kawałki masło - podgrzewaj, aż masło się zupełnie rozpuści.1 szklanka wody, 125 g masła
- Dodaj do garnka mąkę i sól - zamieszaj energicznie łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków garnka.1 szklanka mąki, 1 szczypta soli
- Zestaw garnek z ognia i odstaw do zupełnego ostudzenia.
- Do ciasta dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.4 jajka
- Przygotuj dwie blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
- Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego nakładaj porcje ciasta - zachowaj między nimi odstęp, bo ciastka urosną znacznie w trakcie pieczenia.
- Piecz ptysie przez około 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół)- aż będą rumiane.
- Po upieczeniu przestudź, a następnie ostrym nożem przekrój mniej więcej na wysokości 3/4.
krem:
- Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i mascarpone.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
- Krem nałóż na przekrojone ptysie i przykryj drugą częścią ciastka.
- Gotowe ptysie i eklerki posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.cukier puder, mleczna czekolada