Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką

Zaktualizowany: 2023 13 listopada
eklerki i ptysie

Przepis na eklerki i ptysie z kremem śmietankowym

Domowe eklerki i ptysie z ciasta parzonego to małe, ale niesamowicie smaczne wypieki, które rozpływają się w ustach. Wykonane z delikatnego ciasta parzonego wypełnione są pysznym i lekkim kremem śmietankowym, który dodaje im doskonałego smaku. Eklerki i ptysie mają chrupiącą skórkę na zewnątrz, która odsłania puszyste i wilgotne wnętrze. Przygotujcie je na weekend do kawy, a nawet na rodzinne okazje i święta :)

ptysie z kremówką2

Eklerki i ptysie przepis krok po kroku

Jeśli lubicie kremowe eklerki i uwielbiacie ptysie, to możecie je przygotować samodzielnie w domu i to nie jest wcale trudne! Koniecznie wypróbujcie mój przepis i sami się przekonajcie :)

eklerki

Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne eklerki i ciastka ptysiowe z kremem śmietankowym i czekoladą.
4.15 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Danie Deser
Porcje 30
Składniki

składniki na ciasto ptysiowe do eklerek

składniki na krem śmietankowy do eklerek

dodatkowo do dekoracji

  • mleczna czekolada (rozpuszczona )
  • cukier puder
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto parzone do eklerek

  • W garnku umieść wodę i pokrojone na kawałki masło – podgrzewaj, aż masło się zupełnie rozpuści.
    1 szklanka wody, 125 g masła
  • Dodaj do garnka mąkę i sól – zamieszaj energicznie łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków garnka.
    1 szklanka mąki pszennej, 1 szczypta soli
  • Zestaw garnek z ognia i odstaw do zupełnego ostudzenia.
  • Do ciasta dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
    4 jajka
  • Przygotuj dwie blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
  • Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego nakładaj porcje ciasta – zachowaj między nimi odstęp, bo ciastka urosną znacznie w trakcie pieczenia.
  • Piecz ptysie przez około 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół)- aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź, a następnie ostrym nożem przekrój mniej więcej na wysokości 3/4.

Jak zrobić krem śmietankowy do eklerek

  • Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i mascarpone.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
  • Krem nałóż na przekrojone ptysie i przykryj drugą częścią ciastka.
  • Gotowe ptysie i eklerki posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
    cukier puder, mleczna czekolada
Prywatne
Słowa kluczowe eklerki z bitą śmietaną, ptysie z bitą śmietaną
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ptysie z kremówką

Eklerki z kremem śmietankowym – uwagi

Chyba wszyscy (albo większość) lubi eklerki i ptysie, ale nie każdy wie, że ich zrobienie jest bardzo proste.Trzeba przygotować ciasto ptysiowe, łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego wycisnąć małe ciasteczka, upiec je, a na koniec przełożyć ulubionym kremem. Można przygotować krem budyniowy w typie karpatki, albo krem ze śmietany kremówki (w uproszczonej wersji).

Proste prawda?

Na dodatek – z podanej porcji otrzymacie około 30 mini eklerków i ptysiów (wszystko zależy od tego jak duże ciastka będzie robić). Trzeba pamiętać, że ciasto ptysiowe sporo rośnie, więc należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Ja swoje ciastka przekroiłam i napełniłam kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a na koniec oblałam je rozpuszczoną mleczną czekoladą (chociaż sam cukier puder też wystarczy).

Spróbujcie też eklerki czekoladowe, albo ciasto karpatkę, którą również robi się z ciasta ptysiowego.

Przepisy na wypieki z ciasta parzonego

Jeśli lubicie eklerki, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na domowe ciasta zrobione z ciasta parzonego. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 13 stycznia

Podziel się przepisem

4.15 from 7 votes (7 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

5 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na eklerki

Eklerki z kremem  śmietankowym i czekoladą to jeden z moich ulubionych deserów. Szczególnie w czasach licealnych często chodziłyśmy z koleżankami do cukierni na eklerki albo ptysie. Delikatne ciasto ptysiowe przełożone kremem śmietankowym i polane czekoladą smakują wręcz wyśmienicie. Zrobienie takich eklerków w domu nie jest trudne. Musicie więc koniecznie spróbować. Dobry przepis na parzone ciasto ptysiowe to podstawa. Zapamiętajcie ten przepis krok po kroku bo możecie go wykorzystać nie tylko do upieczenia eklerek i ptysiów. Z takiego ciasta zrobicie także ciasto karpatka.

Ptysie z kremem przepis

Ptysie i eklerki zrobicie z ciasta ptysiowego, które mocno rośnie podczas pieczenia. Ciasto napusza się i tworzy w środku pustą przestrzeń. Po przekrojeniu takiego ptysia, czy też eklerka możecie środek napełnić dowolnym kremem. Najprostszy będzie tu krem śmietankowy ze śmietany kremówki. Jeśli lubicie eklerki i ptysie, to koniecznie wypróbujcie mój przepis!

Możecie również wypróbować moje przepisy na ptysie czekoladowe, ptysie z kremem rabarbarowym, eklerki z palną białą czekoladą, ptysie z kremem i owocami albo ptysie matcha z chrupką.