Przepis na ptysie z kremem rabarbarowym
Oj dawno już nie robiłam żadnych ptysiów, a muszę przyznać, że już się mi chciało zjeść dobrego ptysia z kremem :)
W lodówce miałam jeszcze trochę rabarbarowego curdu, więc stwierdziłam, że zrobię ptysie z kremem rabarbarowym.
Do tego przygotowałam migiem trochę frużeliny z rabarbarem i malinami – całość bombowa.
Nie za słodka, nie za kwaśna.
Ptysie już tylko oprószyłam cukrem pudrem – myślę, że przy tak bogatym wnętrzu nie potrzeba niczego więcej :)
Ptysie wyciskałam dużą rosyjską tylką i wyszły mi całkiem spore – może nie rozmiar z cukierni, ale niewiele mniejszy.
Jeśli nie macie takiej dużej tylki, to wystarczy ciasto włożyć do mocnego worka i odciąć mu jednej koniec.
Za pomocą takiego worka spokojnie wyciśniecie sobie ptysie :)
Z podanej porcji otrzymacie sporo ptysiów.
Jeśli kremu wam zabraknie, to nic straconego – wystarczy ubić trochę śmietany kremówki z cukrem pudrem, dołożyć jakieś świeże owoce i pyszne ptysie z bitą śmietaną gotowe :)
Na blogu znajdziecie dokładny przepis na takie ptysie (z dodatkiem mascarpone – chociaż nie jest on zupełnie niezbędny), jak również na ptysie czekoladowe z kremem kawowym :D
Ptysie z kremem rabarbarowym przepis do druku

Ptysie z kremem rabarbarowym
Składniki
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g rabarbarowego curdu (przepis na blogu)
- cukier puder ewentualnie do smaku - nie dawałam
- różowy barwnik opcjonalnie trochę dla koloru - dodałam trochę barwnika w żelu
frużelina:
- 200 g rabarbaru
- 50 g malin
- około 50 g cukru - lub do smaku
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- trochę wody
Instrukcja
- W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.250 ml wody, 80 g masła, szczypta soli
- Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.150 g mąki
- Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
- Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.4 jajka
- Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij ptysie - zachowaj między nimi lekkie odstępy.
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - aż będą lekko rumiane.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie odkrój z góry "czapeczki" :)
krem:
- Zmiksuj serek mascarpone razem z curdem z rabarbaru.250 g serka mascarpone, 100 g rabarbarowego curdu
- Jeśli czujesz taką potrzebę, to możesz dosłodzić krem cukrem pudrem, ale jak dla mnie krem był wystarczająco słodki.cukier puder
- Możesz też dodać kremowi kolory za pomocą barwnika spożywczego (oryginalnie był bardziej beżowy niż różowy ;)).różowy barwnik
frużelina:
- Rabarbar pokrój w plasterki o grubości około 1 cm i włóż do rondelka razem z malinami.200 g rabarbaru, 50 g malin
- Dodaj trochę wody - tyle aby przykryła dno, ale nie zalała całych owoców.trochę wody
- Wsyp cukier i gotuj całość, aż rabarbar zmięknie.około 50 g cukru
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców - zamieszaj, a gdy masa lekko zgęstnieje zdejmij z ognia i ostudź.1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
wykończenie:
- Kremem rabarbarowym wypełnij spody ptysiów, na niego nałóż trochę frużeliny, przykryj "czapeczką:.
- Na koniec oprósz ptysie cukrem pudrem.