Ptysie z kremem rabarbarowym
Przepis na ptysie z kremem rabarbarowym
Dziś zapraszam na domowe ptysie z kremem z rabarbaru i serka mascarpone. Te delikatne i puszyste ptysie wypełnione kremem o intensywnym smaku rabarbaru są wyborne! To połączenie kruchości, słodyczy i lekkości, które rozpływa się w ustach. Spróbuj tego wyjątkowego deseru i zobacz jak dobrze może smakować rabarbar!
Spis treści
Ptysie z kremem rabarbarowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ptysie i ciastka z kremem, to koniecznie przygotuj ten krem rabarbarowy i przełóż nim chrupiące ptysie. Idealny letni deser gwarantowany!
Ptysie z kremem rabarbarowym przepis
Składniki
składniki na parzone ciasto na ptysie
- 250 ml wody
- 80 g masła
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 1 szczypta soli
- 4 jajka (rozmiar L)
składniki na krem rabarbarowy
- 250 g serka mascarpone
- 100 g rabarbarowego curdu ((przepis na blogu))
- cukier puder (ewentualnie do smaku – nie dawałam)
- różowy barwnik (opcjonalnie trochę dla koloru – dodałam trochę barwnika w żelu)
składniki na frużelinę z rabarbaru i malin
- 200 g rabarbaru
- 50 g malin
- około 50 g cukru ( – lub do smaku)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- trochę wody
Instrukcja
Jak zrobić parzone ciasto na ptysie
- W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.250 ml wody, 80 g masła, 1 szczypta soli
- Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.150 g mąki pszennej
- Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
- Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.4 jajka
- Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij ptysie – zachowaj między nimi lekkie odstępy.
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut – aż będą lekko rumiane.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie odkrój z góry "czapeczki" :)
Jak zrobić krem rabarbarowy
- Zmiksuj serek mascarpone razem z curdem z rabarbaru.250 g serka mascarpone, 100 g rabarbarowego curdu
- Jeśli czujesz taką potrzebę, to możesz dosłodzić krem cukrem pudrem, ale jak dla mnie krem był wystarczająco słodki.cukier puder
- Możesz też dodać kremowi kolory za pomocą barwnika spożywczego (oryginalnie był bardziej beżowy niż różowy ;)).różowy barwnik
Jak zrobić frużelinę z rabarbaru i malin
- Rabarbar pokrój w plasterki o grubości około 1 cm i włóż do rondelka razem z malinami.200 g rabarbaru, 50 g malin
- Dodaj trochę wody – tyle aby przykryła dno, ale nie zalała całych owoców.trochę wody
- Wsyp cukier i gotuj całość, aż rabarbar zmięknie.około 50 g cukru
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców – zamieszaj, a gdy masa lekko zgęstnieje zdejmij z ognia i ostudź.1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ptysie z kremem rabarbarowym wykończenie
- Kremem rabarbarowym wypełnij spody ptysiów, na niego nałóż trochę frużeliny, przykryj „czapeczką:.
- Na koniec oprósz ptysie cukrem pudrem.
Prywatne
Ptysie z kremem z rabarbaru – uwagi
Oj dawno już nie robiłam żadnych ptysiów, a muszę przyznać, że już się mi chciało zjeść dobrego ptysia z kremem :)
W lodówce miałam jeszcze trochę rabarbarowego curdu, więc stwierdziłam, że zrobię ptysie z kremem rabarbarowym.
Do tego przygotowałam migiem trochę frużeliny z rabarbarem i malinami – całość bombowa.
Nie za słodka, nie za kwaśna.
Ptysie już tylko oprószyłam cukrem pudrem – myślę, że przy tak bogatym wnętrzu nie potrzeba niczego więcej :)
Ptysie wyciskałam dużą rosyjską tylką i wyszły mi całkiem spore – może nie rozmiar z cukierni, ale niewiele mniejszy.
Jeśli nie macie takiej dużej tylki, to wystarczy ciasto włożyć do mocnego worka i odciąć mu jednej koniec.
Za pomocą takiego worka spokojnie wyciśniecie sobie ptysie :)
Z podanej porcji otrzymacie sporo ptysiów.
Jeśli kremu wam zabraknie, to nic straconego – wystarczy ubić trochę śmietany kremówki z cukrem pudrem, dołożyć jakieś świeże owoce i pyszne ptysie z bitą śmietaną gotowe :)
Na blogu znajdziecie dokładny przepis na takie ptysie (z dodatkiem mascarpone – chociaż nie jest on zupełnie niezbędny), jak również na ptysie czekoladowe z kremem kawowym :D
Polecane przepisy na ptysie i eklery
Jeśli lubicie ptysie i eklery z kremem, to na blogu znajdziecie jeszcze kilka pysznych przepisów. Tutaj polecam między innymi takie trzy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ptysie z kremem rabarbarowym
Przepis na pyszne ptysie z kremem i z rabarbarem to świetny pomysł na deser na ciepłe dni. Lekkie ptysie smakują wyjątkowo pysznie z lekkim kremem rabarbarowym zrobionym z rabarbarowego curdu i mascarpone. Oprócz lekkiego kremu rabarbarowego ptysie przełożyłam również lekko kwaskowatą frużeliną z rabarbaru i malin. Jeśli lubicie rabarbar i słodkie wypieki z rabarbarem, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na ptysie z rabarbarem.
Przepis na ptysie z kremem owocowym
Zobaczcie mój przepis na ptysie z kremem rabarbarowym i sprawdźcie jak zrobić ptysie z kremem w domu. Z tego przepisu otrzymacie sporo ptysiowych ciasteczek. Ich ilość zależy od tego jak duże ptysie będziecie robić. Pamiętajcie, że ptysie podczas pieczenia rosną, więc wyciskajcie je z zachowaniem odstępów! Zobaczcie również inne moje wypieki z rabarbarem oraz wypróbujcie moje przepisy na ptysie z wiśniami albo ptysie z chrupką i kremem matcha.