Ptysie z kremem rabarbarowym

 

ptysie z rabarbarem

 

Oj dawno już nie robiłam żadnych ptysiów, a muszę przyznać, że już się mi chciało zjeść dobrego ptysia z kremem :)

W lodówce miałam jeszcze trochę rabarbarowego curdu, więc stwierdziłam, że zrobię ptysie z kremem rabarbarowym.

Do tego przygotowałam migiem trochę frużeliny z rabarbarem i malinami – całość bombowa.

Nie za słodka, nie za kwaśna.

Ptysie już tylko oprószyłam cukrem pudrem – myślę, że przy tak bogatym wnętrzu nie potrzeba niczego więcej :)

Ptysie wyciskałam dużą rosyjską tylką i wyszły mi całkiem spore – może nie rozmiar z cukierni, ale niewiele mniejszy.

Jeśli nie macie takiej dużej tylki, to wystarczy ciasto włożyć do mocnego worka i odciąć mu jednej koniec.

Za pomocą takiego worka spokojnie wyciśniecie sobie ptysie :)

Z podanej porcji otrzymacie sporo ptysiów.

Jeśli kremu wam zabraknie, to nic straconego – wystarczy ubić trochę śmietany kremówki z cukrem pudrem, dołożyć jakieś świeże owoce i pyszne ptysie z bitą śmietaną gotowe :)

Na blogu znajdziecie dokładny przepis na takie ptysie (z dodatkiem mascarpone – chociaż nie jest on zupełnie niezbędny), jak również na ptysie czekoladowe z kremem kawowym :D

 

ptysie z kremem rabarbarowym

 

proste ptysie

 

ptysie z kremem

 

eklerki z kremem

 

ciasto na ptysie

 

ptysie z kremem

 

łatwe ptysie

Ptysie z kremem rabarbarowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto na ptysie:

krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g rabarbarowego curdu (przepis na blogu)
  • ewentualnie cukier puder do smaku - nie dawałam
  • opcjonalnie trochę różowego barwnika dla koloru - dodałam trochę barwnika w żelu

frużelina:

Instrukcja
 

  • W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.
  • Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.
  • Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
  • Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.
  • Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij ptysie - zachowaj między nimi lekkie odstępy.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż będą lekko rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie odkrój z góry "czapeczki" :)

krem:

  • Zmiksuj serek mascarpone razem z curdem z rabarbaru.
  • Jeśli czujesz taką potrzebę, to możesz dosłodzić krem cukrem pudrem, ale jak dla mnie krem był wystarczająco słodki.
  • Możesz też dodać kremowi kolory za pomocą barwnika spożywczego (oryginalnie był bardziej beżowy niż różowy ;)).

frużelina:

  • Rabarbar pokrój w plasterki o grubości około 1 cm i włóż do rondelka razem z malinami.
  • Dodaj trochę wody - tyle aby przykryła dno, ale nie zalała całych owoców.
  • Wsyp cukier i gotuj całość, aż rabarbar zmięknie.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców - zamieszaj, a gdy masa lekko zgęstnieje zdejmij z ognia i ostudź.

wykończenie:

  • Kremem rabarbarowym wypełnij spody ptysiów, na niego nałóż trochę frużeliny, przykryj "czapeczką:.
  • Na koniec oprósz ptysie cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

proste ptysie