Czekoladowe ptysie z kremem kawowym
Przepis na ptysie czekoladowe z kremem kawowym
Zapraszam na pyszne czekoladowe ptysie z kremem kawowym. Te smakowite nieduże ciasteczka upiekłam ostatnio mojej rodzinie i byliśmy nimi zachwyceni! Lekko chrupiące czekoladowe ptysie po upieczeniu nadziałam przepysznym budyniowym kremem z kawą i polałam rozpuszczoną białą czekoladą. To prawdziwe mistrzostwo! Przekonaj się sam!
Spis treści
Czekoladowe ptysie z kremem kawowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz smakowite ptysie i ciastka z kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czekoladowe ptysie z kremem kawowym przepis
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto ptysiowe
- 125 ml wody
- 60 g masła
- 1 szczypta soli
- 80 g mąki pszennej (pół szklanki )
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao ((20 g))
- 2 jajka ((użyłam L))
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem kawowy do ptysiów
- 250 ml mleka
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (bardziej czubate )
- 1,5 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 125 g masła (miękkiego )
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto ptysiowe
- Zagotuj wodę razem z masłem i solą, gdy masło się rozpuści zdejmij garnek z ognia.125 ml wody, 60 g masła, 1 szczypta soli
- Wsyp mąkę oraz kakao i energicznie wymieszaj – najlepiej drewnianą łyżką.80 g mąki pszennej, 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- Postaw garnek ponownie na ogniu i podgrzej masę, mieszaj ją od czasu do czasu.
- Po kilku minutach zdejmij garnek i odstaw do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodaj pojedynczo jajka i miksuj, aż się całość połączy.2 jajka
- Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wyłóż papierem do pieczenia dużą blachę.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą tylką (ewentualnie możesz po prostu odciąć róg woreczka i wyciskać ptysie).
- Wyciśnij ptysie na papier – pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo ciastka urosną (mi wyszło 16 małych ptysiów).
- Piecz na termoobiegu w 210 stopniach (lub grzanie góra-dół w temp. 220 stopni) przez około 15-18 minut – aż ptysie wyrosną.
- Gotowe ptysie ostudź, a następnie przekrój na pół.
Jak zrobić krem kawowy do ptysi
- Zagotuj mniej więcej 200 ml mleka z cukrem i kawą.250 ml mleka, 70 g cukru, 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami.3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki mąki pszennej
- Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka – ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek.
- Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki).
- Budyń wystudź.
- Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego budyniu – miksuj aż masa będzie gładka.125 g masła
- Gotowym kremem przełóż przekrojone ptysie.
- Możesz ciasteczka dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą, albo posypać cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną
Prywatne
Czekoladowe ptysie z kremem budyniowym – uwagi
Była już karpatka, były eklerki – obydwa przepisy w tradycyjnej formie – więc nadszedł czas na szaleństwo i kombinacje :)
Tak narodziły się czekoladowe ptysie z kremem kawowym – przeeeeepyszne (a do tego „stawiają na nogi” ;))
Samo ciasto przygotowuje się podobnie, jedynie część mąki trzeba zastąpić gorzkim kakao – dajemy tu też mniej jajek niż do karpatki.
Ciasto musi być gęstsze, aby wyciśnięte ptysie się nie rozpłynęły (wiem o czym mówię, bo zrobiłam porcję płaskich „latających talerzy”).
Co do proszku do pieczenia – to robiłam wcześniej eklerki bez niego i ciasteczka pięknie wyrosły, teraz dodałam trochę proszku i to rośnięcie przebiegało trochę gwałtowniej – czytaj – upiekły się „fantazyjne” ptysie :)
Ptysie przełożyłam kremem kawowym w stylu kremu karpatkowego, czyli kremem budyniowo-maślanym (ale spokojnie możecie użyć bitą śmietanę zmiksowaną z dodatkiem rozpuszczalnej kawy).
„Wisienką na torcie” jest w tym przypadku polewa z białej czekolady posypana dodatkową porcją rozpuszczalnej czekolady (w końcu ptysie miały stawiać na nogi :)).
Ps. Oprócz nieudanej porcji ptysiów miałam też problem z kremem – otóż zwarzył się mi on :( Na szczęście taki krem można uratować – wystarczy miskę z kremem umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i ponownie zmiksować krem – ciepło pomoże w połączeniu się składników :) Działa :)
Przepis własny.
Polecane przepisy na wypieki z ciasta ptysiowego
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkości z ciasta parzonego. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ptysie czekoladowe
Przygotuj dziś ze mną pyszne ptysie, ale nie takie zwyczajne, bo to czekoladowe ptysie. Tutaj parzone czekoladowe ciasto ptysiowe po upieczeniu przełożyłam pysznym kremem budyniowym z kawą. Kawa i czekolada to zawsze idealne połączenie i w tym przypadku również sprawdziło się doskonale! Jeśli więc lubisz słodkie małe ciastka z kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Sprawdź jak zrobić ciasto na ptysie z czekoladą i jak zrobić krem budyniowy z kawą i przygotuj te słodkości jak najszybciej.