Przepis na ptysie z chrupką i kremem matcha

Choux au Craquelin

ptysie matcha z chrupką


Przyznaję, że te ptysie matcha z chrupką wymagają troszkę więcej pracy, ale za to smakiem wynagradzają wszystko :)

Zamiast tradycyjnych ptysi mamy tu ptysie z chrupką – tak zwane Choux au Craquelin.

Brzmi wymyślnie, ale to nic strasznego i trudnego :D

Robimy tu dwa rodzaje ciasta – jedno to ciasto ptysiowe.

Drugie to bardzo proste kruche ciasto, z którego wycinamy kółka.

Takie kółko kładziemy na wyciśniętym cieście ptysiowym i tak pieczemy.

Kruche ciasto w trakcie pieczenia otula ptysia taką chrupiącą skorupką :)

I już, i tyle :)

Nie było strasznie prawda?

Tak przygotowanego ptysia możecie nadziać czymkolwiek.

Ja przygotowałam krem na bazie bitej śmietany, mascarpone, zielonej herbaty matcha, a na koniec całość posypałam posiekanymi pistacjami.

Wyszło pysznie i chrupiąco – gorąco wam polecam :)

Zapraszam was również na ptysie z kremem rabarbarowym, czekoladowe ptysie albo eklerki z kremem z białej czekolady.


ptysie z chrupiącą czapeczką ptysie au craquelin

chrupiące ptysie z kremem ptysie z kremem matcha

chrupiące ptysie ptysie matcha

Ptysie matcha z chrupką – przepis do druku

ptysie matcha z chrupką

Ptysie matcha z chrupką

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ptysie z chrupiącym kruchym ciastem i kremem matcha.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 17
Kalorie 262 kcal

Składniki
  

kruche ciasto:

  • 70 g masła miękkiego
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 90 g mąki

ciasto ptysiowe:

krem matcha:

  • 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej - użyłam 30%
  • 250 g mascarpone zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • około 2 łyżeczki matcha - jeśli nie masz, to możesz pominąć
  • pistacje posiekane

Instrukcja
 

  • Zacznij od przygotowania kruchego ciasta.
  • Połącz razem wszystkie składniki.
  • Wyłóż ciasto na kawałek papieru do pieczenia, na wierzchu ułóż drugi kawałek papieru i rozwałkuj cienko ciasto - na grubość około 2 mm.
  • Ciasto razem z papierem schowaj do lodówki do schłodzenia.
  • Przygotuj ciasto ptysiowe - umieść w garnku wodę, mleko, masło i sól - zagotuj aż masło się rozpuści.
  • Wsyp do garnka mąkę i mieszaj energicznie, aż się połączy z mokrymi składnikami w gęstą masę - zdejmij z ognia i ostudź.
  • Do ostudzonego ciasta parzonego dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij w dużych odstępach ptysie - takie o średnicy około 5 cm.
  • Wyjmij schłodzone kruche ciasto - okrągłą foremką o średnicy około 4 cm (albo kieliszkiem) wytnij tyle kółek ile masz ptysi.
  • Ułóż ostrożnie wycięte kółka na wierzchu ptysi (z pozostałego kruchego ciasta możesz upiec ciasteczka :)).
  • Nagrzej piekarnik do 250 stopni (tryb góra dół) i piecz ptysie przez 12 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz dalej przez około 20 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatniej zetnij wierzchołki.
  • Zimną śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder oraz po łyżce ser mascarpone - zmiksuj dokładnie całość.
  • Dodaj proszek matcha i krótko zmiksuj.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka.
  • Napełnij kremem ptysie, posyp posiekanymi pistacjami i przykryj odkrojonymi wierzchołkami.
  • Na koniec posyp ptysie cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 262kcalWeglowodany: 13.4gBiałko: 4gTłuszcz: 21.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!