ptysie matcha z chrupką

Przepis na ptysie z chrupką i kremem matcha – Choux au Craquelin

Zapraszam dziś na wyjątkowy deser – ptysie matcha z chrupką, czyli Choux au Craquelin. Ja swoje ptysie z chrupiącym wierzchem nadziałam lekkim kremem z herbatą matcha i posypałam posiekanymi pistacjami. To stworzyło przepyszne ptysie, które polecam Wam bez wyrzutów sumienia!

ptysie z chrupiącą czapeczką

Ptysie matcha z chrupką przepis krok po kroku

Jeśli lubicie bardziej wyrafinowe desery, to ptysie Choux au Craquelin z kremem matcha będą dla Was idealne!

ptysie matcha z chrupką

Ptysie matcha z chrupką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ptysie z chrupiącym kruchym ciastem i kremem matcha.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 17
Kalorie 262 kcal
Składniki

składniki na kruche ciasto do ptysi

składniki na ciasto ptysiowe

składniki na krem matcha do ptysi

  • 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
  • 250 g mascarpone (zimnego )
  • 3 łyżki cukru pudru ( – lub do smaku)
  • około 2 łyżeczki matcha (- jeśli nie masz, to możesz pominąć)
  • pistacje (posiekane – do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do ptysi

  • Połącz razem wszystkie składniki.
    70 g masła, 90 g cukru trzcinowego, 90 g mąki pszennej
  • Wyłóż ciasto na kawałek papieru do pieczenia, na wierzchu ułóż drugi kawałek papieru i rozwałkuj cienko ciasto – na grubość około 2 mm.
  • Ciasto razem z papierem schowaj do lodówki do schłodzenia.

Jak zrobić ciasto ptysiowe

  • Umieść w garnku wodę, mleko, masło i sól – zagotuj aż masło się rozpuści.
    80 ml wody, 100 ml mleka, 75 g masła, 1 szczypta soli
  • Wsyp do garnka mąkę i mieszaj energicznie, aż się połączy z mokrymi składnikami w gęstą masę – zdejmij z ognia i ostudź.
    100 g mąki pszennej
  • Do ostudzonego ciasta parzonego dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
    3 jajka
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij w dużych odstępach ptysie – takie o średnicy około 5 cm.
  • Wyjmij schłodzone kruche ciasto – okrągłą foremką o średnicy około 4 cm (albo kieliszkiem) wytnij tyle kółek ile masz ptysi.
  • Ułóż ostrożnie wycięte kółka na wierzchu ptysi (z pozostałego kruchego ciasta możesz upiec ciasteczka :)).
  • Nagrzej piekarnik do 250 stopni (tryb góra dół) i piecz ptysie przez 12 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz dalej przez około 20 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatniej zetnij wierzchołki.

Jak zrobić krem matcha do ptysi Choux au Craquelin

  • Zimną śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder oraz po łyżce ser mascarpone – zmiksuj dokładnie całość.
    500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone
  • Dodaj proszek matcha i krótko zmiksuj.
    około 2 łyżeczki matcha
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka.
  • Napełnij kremem ptysie, posyp posiekanymi pistacjami i przykryj odkrojonymi wierzchołkami.
    pistacje
  • Na koniec posyp ptysie cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 262kcalWeglowodany: 13.4gBiałko: 4gTłuszcz: 21.4g
Słowa kluczowe choux au craqelin, ptysie z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ptysie au craquelin

Ptysie Choux au Craquelin – uwagi

Przyznaję, że te ptysie matcha z chrupką wymagają troszkę więcej pracy, ale za to smakiem wynagradzają wszystko :)

Zamiast tradycyjnych ptysi mamy tu ptysie z chrupką – tak zwane Choux au Craquelin.

Brzmi wymyślnie, ale to nic strasznego i trudnego :D

Robimy tu dwa rodzaje ciasta – jedno to ciasto ptysiowe.

Drugie to bardzo proste kruche ciasto, z którego wycinamy kółka.

Takie kółko kładziemy na wyciśniętym cieście ptysiowym i tak pieczemy.

Kruche ciasto w trakcie pieczenia otula ptysia taką chrupiącą skorupką :)

I już, i tyle :)

Nie było strasznie prawda?

Tak przygotowanego ptysia możecie nadziać czymkolwiek.

Ja przygotowałam krem na bazie bitej śmietany, mascarpone, zielonej herbaty matcha, a na koniec całość posypałam posiekanymi pistacjami.

Wyszło pysznie i chrupiąco – gorąco wam polecam :)

Zapraszam was również na ptysie z kremem rabarbarowym, czekoladowe ptysie albo eklerki z kremem z białej czekolady.

chrupiące ptysie z kremem ptysie z kremem matcha
chrupiące ptysie ptysie matcha

Polecane przepisy na ptysie

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na apetyczne ptysie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: