Przepis na ptysie z chrupką i kremem matcha – Choux au Craquelin
Zapraszam dziś na wyjątkowy deser – ptysie matcha z chrupką, czyli Choux au Craquelin. Ja swoje ptysie z chrupiącym wierzchem nadziałam lekkim kremem z herbatą matcha i posypałam posiekanymi pistacjami. To stworzyło przepyszne ptysie, które polecam Wam bez wyrzutów sumienia!
Spis treści
Ptysie matcha z chrupką przepis krok po kroku
Jeśli lubicie bardziej wyrafinowe desery, to ptysie Choux au Craquelin z kremem matcha będą dla Was idealne!
Ptysie matcha z chrupką przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do ptysi
- 70 g masła (miękkiego )
- 90 g cukru trzcinowego
- 90 g mąki pszennej
składniki na ciasto ptysiowe
- 80 ml wody
- 100 ml mleka
- 75 g masła
- 1 szczypta soli
- 100 g mąki pszennej (przesianej )
- 3 jajka ( – użyłam rozmiar L)
składniki na krem matcha do ptysi
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
- 250 g mascarpone (zimnego )
- 3 łyżki cukru pudru ( – lub do smaku)
- około 2 łyżeczki matcha (- jeśli nie masz, to możesz pominąć)
- pistacje (posiekane – do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do ptysi
- Połącz razem wszystkie składniki.70 g masła, 90 g cukru trzcinowego, 90 g mąki pszennej
- Wyłóż ciasto na kawałek papieru do pieczenia, na wierzchu ułóż drugi kawałek papieru i rozwałkuj cienko ciasto – na grubość około 2 mm.
- Ciasto razem z papierem schowaj do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić ciasto ptysiowe
- Umieść w garnku wodę, mleko, masło i sól – zagotuj aż masło się rozpuści.80 ml wody, 100 ml mleka, 75 g masła, 1 szczypta soli
- Wsyp do garnka mąkę i mieszaj energicznie, aż się połączy z mokrymi składnikami w gęstą masę – zdejmij z ognia i ostudź.100 g mąki pszennej
- Do ostudzonego ciasta parzonego dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.3 jajka
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij w dużych odstępach ptysie – takie o średnicy około 5 cm.
- Wyjmij schłodzone kruche ciasto – okrągłą foremką o średnicy około 4 cm (albo kieliszkiem) wytnij tyle kółek ile masz ptysi.
- Ułóż ostrożnie wycięte kółka na wierzchu ptysi (z pozostałego kruchego ciasta możesz upiec ciasteczka :)).
- Nagrzej piekarnik do 250 stopni (tryb góra dół) i piecz ptysie przez 12 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz dalej przez około 20 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatniej zetnij wierzchołki.
Jak zrobić krem matcha do ptysi Choux au Craquelin
- Zimną śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder oraz po łyżce ser mascarpone – zmiksuj dokładnie całość.500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone
- Dodaj proszek matcha i krótko zmiksuj.około 2 łyżeczki matcha
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka.
- Napełnij kremem ptysie, posyp posiekanymi pistacjami i przykryj odkrojonymi wierzchołkami.pistacje
- Na koniec posyp ptysie cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ptysie Choux au Craquelin – uwagi
Przyznaję, że te ptysie matcha z chrupką wymagają troszkę więcej pracy, ale za to smakiem wynagradzają wszystko :)
Zamiast tradycyjnych ptysi mamy tu ptysie z chrupką – tak zwane Choux au Craquelin.
Brzmi wymyślnie, ale to nic strasznego i trudnego :D
Robimy tu dwa rodzaje ciasta – jedno to ciasto ptysiowe.
Drugie to bardzo proste kruche ciasto, z którego wycinamy kółka.
Takie kółko kładziemy na wyciśniętym cieście ptysiowym i tak pieczemy.
Kruche ciasto w trakcie pieczenia otula ptysia taką chrupiącą skorupką :)
I już, i tyle :)
Nie było strasznie prawda?
Tak przygotowanego ptysia możecie nadziać czymkolwiek.
Ja przygotowałam krem na bazie bitej śmietany, mascarpone, zielonej herbaty matcha, a na koniec całość posypałam posiekanymi pistacjami.
Wyszło pysznie i chrupiąco – gorąco wam polecam :)
Zapraszam was również na ptysie z kremem rabarbarowym, czekoladowe ptysie albo eklerki z kremem z białej czekolady.
Polecane przepisy na ptysie
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na apetyczne ptysie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: