Ptysie matcha z chrupką
Przepis na ptysie z chrupką i kremem matcha – Choux au Craquelin
Zapraszam dziś na wyjątkowy deser – ptysie matcha z chrupką, czyli Choux au Craquelin. Ja swoje ptysie z chrupiącym wierzchem nadziałam lekkim kremem z herbatą matcha i posypałam posiekanymi pistacjami. To stworzyło przepyszne ptysie, które polecam Wam bez wyrzutów sumienia!
Spis treści
Ptysie matcha z chrupką przepis krok po kroku
Jeśli lubicie bardziej wyrafinowe desery, to ptysie Choux au Craquelin z kremem matcha będą dla Was idealne!
Ptysie matcha z chrupką przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do ptysi
- 70 g masła (miękkiego )
- 90 g cukru trzcinowego
- 90 g mąki pszennej
składniki na ciasto ptysiowe
- 80 ml wody
- 100 ml mleka
- 75 g masła
- 1 szczypta soli
- 100 g mąki pszennej (przesianej )
- 3 jajka ( – użyłam rozmiar L)
składniki na krem matcha do ptysi
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
- 250 g mascarpone (zimnego )
- 3 łyżki cukru pudru ( – lub do smaku)
- około 2 łyżeczki matcha (- jeśli nie masz, to możesz pominąć)
- pistacje (posiekane – do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do ptysi
- Połącz razem wszystkie składniki.70 g masła, 90 g cukru trzcinowego, 90 g mąki pszennej
- Wyłóż ciasto na kawałek papieru do pieczenia, na wierzchu ułóż drugi kawałek papieru i rozwałkuj cienko ciasto – na grubość około 2 mm.
- Ciasto razem z papierem schowaj do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić ciasto ptysiowe
- Umieść w garnku wodę, mleko, masło i sól – zagotuj aż masło się rozpuści.80 ml wody, 100 ml mleka, 75 g masła, 1 szczypta soli
- Wsyp do garnka mąkę i mieszaj energicznie, aż się połączy z mokrymi składnikami w gęstą masę – zdejmij z ognia i ostudź.100 g mąki pszennej
- Do ostudzonego ciasta parzonego dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.3 jajka
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij w dużych odstępach ptysie – takie o średnicy około 5 cm.
- Wyjmij schłodzone kruche ciasto – okrągłą foremką o średnicy około 4 cm (albo kieliszkiem) wytnij tyle kółek ile masz ptysi.
- Ułóż ostrożnie wycięte kółka na wierzchu ptysi (z pozostałego kruchego ciasta możesz upiec ciasteczka :)).
- Nagrzej piekarnik do 250 stopni (tryb góra dół) i piecz ptysie przez 12 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz dalej przez około 20 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatniej zetnij wierzchołki.
Jak zrobić krem matcha do ptysi Choux au Craquelin
- Zimną śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder oraz po łyżce ser mascarpone – zmiksuj dokładnie całość.500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone
- Dodaj proszek matcha i krótko zmiksuj.około 2 łyżeczki matcha
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka.
- Napełnij kremem ptysie, posyp posiekanymi pistacjami i przykryj odkrojonymi wierzchołkami.pistacje
- Na koniec posyp ptysie cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ptysie Choux au Craquelin – uwagi
Przyznaję, że te ptysie matcha z chrupką wymagają troszkę więcej pracy, ale za to smakiem wynagradzają wszystko :)
Zamiast tradycyjnych ptysi mamy tu ptysie z chrupką – tak zwane Choux au Craquelin.
Brzmi wymyślnie, ale to nic strasznego i trudnego :D
Robimy tu dwa rodzaje ciasta – jedno to ciasto ptysiowe.
Drugie to bardzo proste kruche ciasto, z którego wycinamy kółka.
Takie kółko kładziemy na wyciśniętym cieście ptysiowym i tak pieczemy.
Kruche ciasto w trakcie pieczenia otula ptysia taką chrupiącą skorupką :)
I już, i tyle :)
Nie było strasznie prawda?
Tak przygotowanego ptysia możecie nadziać czymkolwiek.
Ja przygotowałam krem na bazie bitej śmietany, mascarpone, zielonej herbaty matcha, a na koniec całość posypałam posiekanymi pistacjami.
Wyszło pysznie i chrupiąco – gorąco wam polecam :)
Zapraszam was również na ptysie z kremem rabarbarowym, czekoladowe ptysie albo eklerki z kremem z białej czekolady.
Polecane przepisy na ptysie
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na apetyczne ptysie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ptysie matcha z chrupką
Ptysie z chrupką zawojowały jakiś czas temu nasze cukiernie i nie tylko. Co to takiego te ptysie z chrupką? To ptysie zrobione z ciasta ptysiowego, które mają przed pieczeniem ułożony na górze plasterek kruchego ciasta. W trakcie pieczenia kruche ciasto delikatnie się rozpuszcza i otacza ciasto ptysiowe chrupiącą skorupką. To ta właśnie chrupka na ptysiu :) Takie połączenie ciasta ptysiowego i kruchego tworzy pyszne ciastko. Takie ptysie możecie nadziać dowolnym kremem. Może to być na przykład bita śmietana, albo krem budyniowo-maślany. Ja tu postawiłam na krem śmietankowy zmiksowany z odrobiną proszku herbaty matcha, która nadała mu fajny zielony kolor.
Matcha ptysie z chrupką
Zobaczcie mój przepis na ptysie z chrupką i sprawdźcie jak zrobić ptysie matcha. Z tym przepisem na ptysie uda się wam przygotować pyszne i przede wszystkim bardzo efektowne ptysie, które mogą być ozdobą świątecznego stołu. Możecie je podać na słodkim stole do samodzielnej obsługi. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciastka oraz na pyszne desery.