Ptysie matcha z chrupką
Choux au Craquelin
Przyznaję, że te ptysie matcha z chrupką wymagają troszkę więcej pracy, ale za to smakiem wynagradzają wszystko :)
Zamiast tradycyjnych ptysi mamy tu ptysie z chrupką – tak zwane Choux au Craquelin.
Brzmi wymyślnie, ale to nic strasznego i trudnego :D
Przygotowujemy dodatkowo bardzo proste kruche ciasto, z którego wycinamy kółka.
Takie kółko kładziemy na wyciśniętym cieście ptysiowym i tak pieczemy.
Kruche ciasto w trakcie pieczenia otula ptysia taką chrupiącą skorupką :)
I już, i tyle :) Nie było strasznie prawda?
Tak przygotowanego ptysia możecie nadziać czymkolwiek.
Ja przygotowałam krem na bazie bitej śmietany, mascarpone, zielonej herbaty matcha, a na koniec całość posypałam posiekanymi pistacjami.
Wyszło pysznie i chrupiąco – gorąco wam polecam :)
Zapraszam was również na ptysie z kremem rabarbarowym, czekoladowe ptysie albo eklerki z kremem z białej czekolady.






Ptysie matcha z chrupką – przepis do druku

Ptysie matcha z chrupką
Składniki
kruche ciasto:
- 70 g miękkiego masła
- 90 g cukru trzcinowego
- 90 g mąki
ciasto ptysiowe:
- 80 ml wody
- 100 ml mleka
- 75 g masła
- szczypta soli
- 100 g przesianej mąki
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
krem matcha:
- 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
- 250 g zimnego mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
- około 2 łyżeczki matcha - jeśli nie masz , to możesz pominąć
- posiekane pistacje
Instrukcja
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta.
- Połącz razem wszystkie składniki.
- Wyłóż ciasto na kawałek papieru do pieczenia, na wierzchu ułóż drugi kawałek papieru i rozwałkuj cienko ciasto - na grubość około 2 mm.
- Ciasto razem z papierem schowaj do lodówki do schłodzenia.
- Przygotuj ciasto ptysiowe - umieść w garnku wodę, mleko, masło i sól - zagotuj aż masło się rozpuści.
- Wsyp do garnka mąkę i mieszaj energicznie, aż się połączy z mokrymi składnikami w gęstą masę - zdejmij z ognia i ostudź.
- Do ostudzonego ciasta parzonego dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij w dużych odstępach ptysie - takie o średnicy około 5 cm.
- Wyjmij schłodzone kruche ciasto - okrągłą foremką o średnicy około 4 cm (albo kieliszkiem) wytnij tyle kółek ile masz ptysi.
- Ułóż ostrożnie wycięte kółka na wierzchu ptysi (z pozostałego kruchego ciasta możesz upiec ciasteczka :)).
- Nagrzej piekarnik do 250 stopni (tryb góra dół) i piecz ptysie przez 12 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz dalej przez około 20 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatniej zetnij wierzchołki.
- Zimną śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder oraz po łyżce ser mascarpone - zmiksuj dokładnie całość.
- Dodaj proszek matcha i krótko zmiksuj.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka.
- Napełnij kremem ptysie, posyp posiekanymi pistacjami i przykryj odkrojonymi wierzchołkami.
- Na koniec posyp ptysie cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze