Ptysie matcha z chrupką

Choux au Craquelin

 

ptysie matcha z chrupką

 

Przyznaję, że te ptysie matcha z chrupką wymagają troszkę więcej pracy, ale za to smakiem wynagradzają wszystko 🙂

Zamiast tradycyjnych ptysi mamy tu ptysie z chrupką – tak zwane Choux au Craquelin.

Brzmi wymyślnie, ale to nic strasznego i trudnego 😀

Przygotowujemy dodatkowo bardzo proste kruche ciasto, z którego wycinamy kółka.

Takie kółko kładziemy na wyciśniętym cieście ptysiowym i tak pieczemy.

Kruche ciasto w trakcie pieczenia otula ptysia taką chrupiącą skorupką 🙂

I już, i tyle 🙂 Nie było strasznie prawda?

Tak przygotowanego ptysia możecie nadziać czymkolwiek.

Ja przygotowałam krem na bazie bitej śmietany, mascarpone, zielonej herbaty matcha, a na koniec całość posypałam posiekanymi pistacjami.

Wyszło pysznie i chrupiąco – gorąco wam polecam 🙂

Zapraszam was również na ptysie z kremem rabarbarowym, czekoladowe ptysie albo eklerki z kremem z białej czekolady.

 

ptysie z chrupiącą czapeczką ptysie au craquelin
 

chrupiące ptysie z kremem ptysie z kremem matcha
 

chrupiące ptysie ptysie matcha
 

Ptysie matcha z chrupką – przepis do druku

Ptysie matcha z chrupką

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 17 sztuk - mi tyle wyszło
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 17
Składniki
kruche ciasto:
  • 70 g miękkiego masła
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 90 g mąki
ciasto ptysiowe:
  • 80 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 75 g masła
  • szczypta soli
  • 100 g przesianej mąki
  • 3 jajka - użyłam rozmiar L
krem matcha:
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 250 g zimnego mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • około 2 łyżeczki matcha - jeśli nie masz, to możesz pominąć
  • posiekane pistacje
Wykonanie
  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta.
  2. Połącz razem wszystkie składniki.
  3. Wyłóż ciasto na kawałek papieru do pieczenia, na wierzchu ułóż drugi kawałek papieru i rozwałkuj cienko ciasto - na grubość około 2 mm.
  4. Ciasto razem z papierem schowaj do lodówki do schłodzenia.
  5. Przygotuj ciasto ptysiowe - umieść w garnku wodę, mleko, masło i sól - zagotuj aż masło się rozpuści.
  6. Wsyp do garnka mąkę i mieszaj energicznie, aż się połączy z mokrymi składnikami w gęstą masę - zdejmij z ognia i ostudź.
  7. Do ostudzonego ciasta parzonego dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
  8. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij w dużych odstępach ptysie - takie o średnicy około 5 cm.
  9. Wyjmij schłodzone kruche ciasto - okrągłą foremką o średnicy około 4 cm (albo kieliszkiem) wytnij tyle kółek ile masz ptysi.
  10. Ułóż ostrożnie wycięte kółka na wierzchu ptysi (z pozostałego kruchego ciasta możesz upiec ciasteczka :)).
  11. Nagrzej piekarnik do 250 stopni (tryb góra dół) i piecz ptysie przez 12 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz dalej przez około 20 minut - aż będą rumiane.
  12. Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatniej zetnij wierzchołki.
  13. Zimną śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder oraz po łyżce ser mascarpone - zmiksuj dokładnie całość.
  14. Dodaj proszek matcha i krótko zmiksuj.
  15. Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka.
  16. Napełnij kremem ptysie, posyp posiekanymi pistacjami i przykryj odkrojonymi wierzchołkami.
  17. Na koniec posyp ptysie cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 262 Tłuszcze: 21,4 g Węglowodany: 13,4 g Białka: 4 g