Przepis na kokosowe babki z białą czekoladą
W tym roku jakoś mam większą ochotę na przeróżne babki i babeczki na Wielkanoc i tym razem też upiekłam mini babki kokosowe z dodatkiem zdrowego oleju rzepakowego oraz pieczonej (tak, tak – pieczonej) białej czekolady :D
Najpierw słowo o takiej pieczonej białej czekoladzie – otóż pieczenie jej piekarniku powoduje, że czekolada się lekko karmelizuje. Nabiera bogatszego smaku i karmelowego koloru.
Jeśli jesteście wielbicielami białej czekolady, to pokochacie ją po upieczeniu – naprawdę trudno się od niej oderwać – a dodana do ciasta dodaje mu niezwykłego smaku i aromatu :)
Koniecznie spróbujcie!
Jakie składniki będą potrzebne do zrobienia kokosowych babek?
Jak już się domyślacie – biała czekolada :) Kupcie taką dobrej jakości!
Dodatkowo będziecie potrzebować do babeczek kokos w dwóch postaciach – po pierwsze – wiórki kokosowe, a po drugie mleczko kokosowe (takie np. z puszki).
Wiórki aby były bardziej aromatyczne podpieczcie razem z czekoladą w piekarniku.
A mleczko kokosowe – jeśli macie je w puszcze – dokładnie wymieszajcie, tak aby warstwa stała i woda dobrze się połączyły ze sobą.
Do tych kokosowych babek dodałam też olej rzepakowy. W mojej kuchni używam go stale już od kilku lat – smażę na nim, dodaję do słodkich wypieków, używam do sałatek. Ogólnie rzecz biorąc – jest dla mnie niezastąpiony.
W mojej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ dbam o zdrowie swoje i swojej rodziny. Olej rzepakowy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych nam, a szczególnie małym dzieciom do rozwoju. Olej rzepakowy pozwala nam również walczyć ze złym cholesterolem oraz dbać o zachowanie młodości – co jest szczególnie ważne dla kobiet :)
Jak pewnie wiecie oprócz pieczenia słodkości często biegam ja i mój mąż także – olej rzepakowy pozwala nam dbać o dobrze zbilansowaną dietę. Eliminacja tłuszczu z diety tylko szkodzi, a nie pomaga. Dlatego jeśli chcecie być zdrowi, szczupli i młodzi, to nie rezygnujcie w swojej diecie z tłuszczu. Za to korzystajcie z dobrodziejstw dobrego oleju rzepakowego każdego dnia :)
Jak widzicie te kokosowe babki nie tylko są pyszne, ale również mogą być zdrowe – same plusy :D
Zapraszam Was również do wypróbowania innych przepisów na babeczki kokosowe – są takie babeczki na białkach, albo wielkanocne kokosowe babeczki.
Kokosowe babki z białą czekoladą przepis do druku

Kokosowe babki z olejem rzepakowym
Składniki
ciasto:
- 100 g białej czekolady
- 100 g wiórek kokosowych
- 270 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 50 g cukru
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleczka kokosowego
Instrukcja
- Czekoladę połam na kawałki i włóż do żaroodpornego naczynia.100 g białej czekolady
- Wiórki wsyp do drugiego naczynia.100 g wiórek kokosowych
- Włącz piekarnik na 130 stopni (góra-dół) - wstaw czekoladę i wiórki - piecz przez około 30 minut - mieszaj co około 5 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Czekoladę przełóż do miseczki dodaj olej rzepakowy i podgrzej razem w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści i połączy z olejem rzepakowym - ostaw do przestudzenia.0,5 szklanki oleju rzepakowego
- Jajka zmiksuj z cukrem aż będą puszyste.2 jajka, 50 g cukru
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą i przestudzonymi wiórkami kokosowymi.270 g mąki, szczypta soli, 100 g wiórek kokosowych
- Do masy jajecznej dodaj mąkę, mleczko kokosowe oraz czekoladę - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.0,5 szklanki mleczka kokosowego
- Przełóż ciasto do 12 foremek na małe babki - z dziurką w środku - a jeśli nie masz takich foremek, to do tradycyjnych foremek na babeczki.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół_ przez około 20-25 minut - aż będą rumiane, a patyczek wetknięty w środek czysty.
- Po upieczeniu ostudź i wyjmij babki z foremek.
- Cukier puder zmieszaj z mleczkiem kokosowym - dodawaj go po łyżce, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję (gęstej śmietany).100 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleczka kokosowego
- Lukrem posmaruj babeczki, wierzch posyp wiórkami kokosowymi.