Przepis na kokosowe babki z białą czekoladą

babki kokosowe z czekoladą


W tym roku jakoś mam większą ochotę na przeróżne babki i babeczki na Wielkanoc i tym razem też upiekłam mini babki kokosowe z dodatkiem zdrowego oleju rzepakowego oraz pieczonej (tak, tak –  pieczonej) białej czekolady :D

Najpierw słowo o takiej pieczonej białej czekoladzie – otóż pieczenie jej piekarniku powoduje, że czekolada się lekko karmelizuje. Nabiera bogatszego smaku i karmelowego koloru.

Jeśli jesteście wielbicielami białej czekolady, to pokochacie ją po upieczeniu – naprawdę trudno się od niej oderwać – a dodana do ciasta dodaje mu niezwykłego smaku i aromatu :)

Koniecznie spróbujcie!

Jakie składniki będą potrzebne do zrobienia kokosowych babek?

Jak już się domyślacie – biała czekolada :) Kupcie taką dobrej jakości!

Dodatkowo będziecie potrzebować do babeczek kokos w dwóch postaciach – po pierwsze – wiórki kokosowe, a po drugie mleczko kokosowe (takie np. z puszki).

Wiórki aby były bardziej aromatyczne podpieczcie razem z czekoladą w piekarniku. A mleczko kokosowe – jeśli macie je w puszcze – dokładnie wymieszajcie, tak aby warstwa stała i woda dobrze się połączyły ze sobą.

Do tych kokosowych babek dodałam też olej rzepakowy. W mojej kuchni używam go stale już od kilku lat – smażę na nim, dodaję do słodkich wypieków, używam do sałatek. Ogólnie rzecz biorąc – jest dla mnie niezastąpiony.

W mojej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ dbam o zdrowie swoje i swojej rodziny. Olej rzepakowy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych nam, a szczególnie małym dzieciom do rozwoju. Olej rzepakowy pozwala nam również walczyć ze złym cholesterolem oraz dbać o zachowanie młodości – co jest szczególnie ważne dla kobiet :)

Jak pewnie wiecie oprócz pieczenia słodkości często biegam ja i mój mąż także – olej rzepakowy pozwala nam dbać o dobrze zbilansowaną dietę. Eliminacja tłuszczu z diety tylko szkodzi, a nie pomaga. Dlatego jeśli chcecie być zdrowi, szczupli i młodzi, to nie rezygnujcie w swojej diecie z tłuszczu. Za to korzystajcie z dobrodziejstw dobrego oleju rzepakowego każdego dnia :)

Jak widzicie te kokosowe babki nie tylko są pyszne, ale również mogą być zdrowe – same plusy :D

Zapraszam Was również do wypróbowania innych przepisów na babeczki kokosowe – są takie babeczki na białkach, albo  wielkanocne kokosowe babeczki.

kokosowe babki

babki z białą czekoladą

babeczki kokosowe

mini babki na wielkanoc

babki na wielkanoc

babka kokosowa

babeczki kokosowe

Kokosowe babki z białą czekoladą przepis do druku

babka wielkanocna kokosowa

Kokosowe babki z olejem rzepakowym

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne babki kokosowe z karmelizowaną białą czekoladą.
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Porcje 12

Składniki
  

ciasto:

lukier:

Instrukcja
 

  • Czekoladę połam na kawałki i włóż do żaroodpornego naczynia.
  • Wiórki wsyp do drugiego naczynia.
  • Włącz piekarnik na 130 stopni - wstaw czekoladę i wiórki - piecz przez około 30 minut - mieszaj co około 5 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Czekoladę przełóż do miseczki dodaj olej rzepakowy i podgrzej razem w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści i połączy z olejem rzepakowym - ostaw do przestudzenia.
  • Jajka zmiksuj z cukrem aż będą puszyste.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą i przestudzonymi wiórkami kokosowymi.
  • Do masy jajecznej dodaj mąkę, mleczko kokosowe oraz czekoladę - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do 12 foremek na małe babki - z dziurką w środku - a jeśli nie masz takich foremek, to do tradycyjnych foremek na babeczki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - aż będą rumiane, a patyczek wetknięty w środek czysty.
  • Po upieczeniu ostudź i wyjmij babki z foremek.
  • Cukier puder zmieszaj z mleczkiem kokosowym - dodawaj go po łyżce, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję (gęstej śmietany).
  • Lukrem posmaruj babeczki, wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!