Przepis na proste wilgotne ciasto zaparzane

proste teksańskie ciasto

Zapraszam na nowy przepis na teksańskie ciasto placek.

Na nasz ostatni wyjazd biegowy w Bieszczady szukałam jakieś fajnego i szybkiego ciasta, któremu nie będzie szkodzić stanie i nie wyschnie, ani się nie zepsuje.

Przeglądając zdjęcia na pinterest wpadł mi w oko przepis na White Texas Sheet Cake, czyli teksańskie ciasto placek.

Przeczytałam przepis, wprowadziłam trochę swoich modyfikacji i ciasto szybciutko upiekłam.

Czemu zdecydowałam się na zmiany w przepisie?

Otóż Amerykanie uwielbiają bardzo słodkie ciasta. Już w samym cieście ucięłam trochę jego ilość. Ale najważniejsze zmiany dotyczą lukru. W oryginalnym przepisie jest lukier z masła zmiksowanego z cukrem pudrem (4,5 szklanki cukru!!). Taki krem maślany to nie moja bajka, postawiłam, więc na prosty i szybki zwykły lukier z cukru pudru i mleka.

Ogólnie samo ciasto wyszło bardzo smaczne, miękkie i sprężyste.

Długo zachowało świeżość i wilgotność – mimo stania na zewnątrz przez kilka dni nic się mu nie stało i ciągle było fajnie miękkie. Aby ciasto nie wysychało przykrywałam je folią spożywczą.

Wszystkim to ciasto bardzo smakowało, mogę więc podzielić się przepisem bez wyrzutów sumienia :)

Jak zrobić takie proste ciasto z lukrem?

Teksańskie ciasto placek to bardzo proste i szybkie ciasto do zrobienia.

Przede wszystkim to ciasto bez miksera! Wszystko wystarczy wymieszać łyżką.

Poza łyżką i miską będziecie tu jeszcze potrzebować garnek, bo to ciasto, to typ ciasta zaparzanego.

Masło należy rozpuścić z wodą i zalać nim mąkę wymieszaną z cukrem.

Wtedy do miski dodajemy jogurt naturalny – ja użyłam gęsty grecki jogurt. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy łyżką.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Swoje ciasto piekłam w trybie góra/dół i temperaturze 180 stopni – możecie też piec w trybie termoobiegu i temperaturze 170 stopni.

Lukier na ciasto robimy, gdy ciasto będzie już zupełnie wystudzone.

Możecie lukier zrobić z mlekiem, śmietaną kremówką albo z sokiem cytrynowym. Generalnie do cukru pudru należy dodać jakiś płyn, aby cukier się rozpuścił. Zawsze dodajemy płyn stopniowo, po łyżce, dokładnie mieszamy i dodajemy więcej, jeśli lukier jest zbyt gęsty.

Najlepiej jest gdy lukier ma konsystencję gęstej śmietany – wtedy ładnie rozsmaruje się na cieście i nie spłynie z niego.

Mam nadzieję, że teksańskie ciasto placek wam zasmakuje i będziecie często wracać do tego przepisu :)

Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało!

Polecam wam również przepis na waniliowe ciasto z agrestem albo na czekoladowe ciasto wacky cake – to proste ciasto wegańskie – bez nabiału i jajek :)

Ps.

Przy okazji polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty”, gdzie znajdziecie pyszne przepisy na słodkie wypieki :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Teksańskie ciasto placek przepis

proste teksańskie ciasto

Teksańskie ciasto placek

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste, wilgotne ciasto z lukrem, które długo zachowuje świeżość.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm albo 24/24 cm.

Składniki

ciasto placek:

  • 200 g masła
  • 250 ml wody
  • 340 g mąki pszennej – 2 i 1/4 szklanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej – można zamienić na 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru – 1,5 szklanki
  • 120 ml jogurtu naturalnego – użyłam gęsty grecki
  • 3 jajka – u mnie rozmiar L
  • aromat waniliowy – opcjonalnie

lukier

Instrukcja
 

teksańskie ciasto

  • Wodę i masło umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia masła.
    200 g masła, 250 ml wody
    rozpuszczanie masła w  wodzie
  • W tym czasie w dużej misce zmieszaj razem sodą (lub proszkiem do pieczenia) i cukrem.
    340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 300 g cukru
    proste ciasto suche składniki
  • Wlej gorącą wodę z masłem i dokładnie wymieszaj łyżką.
    szybkie ciasto
  • Dodaj jogurt naturalny oraz aromat waniliowy (jeśli używasz) i wymieszaj łyżką.
    120 ml jogurtu naturalnego, aromat waniliowy
    proste ciasto mieszanie
  • Wbij jajka i energicznie zmieszaj – wystarczy zrobić to łyżką.
    3 jajka
    jak zrobić szybkie ciasto
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół).
    pieczenie ciasta teksańskiego
  • Piecz przez 30-40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
    proste ciasto po upieczeniu

przygotowanie lukru

  • Cukier puder wsyp do miseczki i dodaj dwie łyżki mleka – wymieszaj.
    150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
    przygotowanie lukru na ciasto
  • Jeśli masa jest mocno gęsta, to dodaj trochę więcej mleka.
  • Gotowym lukrem posmaruj wierzch ciasta.
  • Ciasto przechowuj w zamkniętym pojemniku lub foremkę z ciastem owiń folią spożywczą. Wtedy ciasto dłużej zachowa świeżość.
Słowa kluczowe proste ciasto z lukrem, wilgotne ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Proste ciasto z owocami

Sprawdź ten przepis
proste ciasto z jabłkami

Ciasto maślane z makiem

Sprawdź ten przepis
ciasto maślane z makiem

Szybkie ciasto czekoladowe

Sprawdź ten przepis
ciasto podwójnie czekoladowe