Waniliowe ciasto z agrestem

 

waniliowe ciasto z owocami

 

To waniliowe ciasto z agrestem, to strzał w dziesiątkę.

Idealnie puszyste, idealnie wilgotne i oczywiście przepyszne.

Dawno żadne ciasto mi tak nie smakowało 🙂

Uwielbiam takie proste ciasta z owocami, a to jest po prostu super.

Jeśli nie macie agrestu, to możecie użyć inne drobne owoce. Albo duże – tylko wtedy dobrze jest je pokroić w kostkę.

To ciasto będzie również bardzo smaczne w wersji bez owoców – spróbujcie.

Ja jego wierzch posmarowałam lukrem, ale wystarczy go posypać cukrem pudrem.

Zapraszam was również gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z owocami.

 

waniliowe ciasto z agrestem ciasto z agrestem
 

mięciutkie ciasto z owocami proste ciasto z owocami
 

pyszne i proste ciasto waniliowe waniliowe ciasto z agrestem
 

Waniliowe ciasto z agrestem – przepis do druku

Waniliowe ciasto z agrestem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • 350 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 230 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka w pokojowej temperaturze
  • 80 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L - w temperaturze pokojowej
  • około 400 g agrestu
Wykonanie
  1. W misie miksera zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. Dodaj masło w kawałkach oraz pół szklanki mleka i krótko zmiksuj.
  3. Dodaj pozostałe mleko, jajka i jogurt - zmiksuj krótko - do połączenia składników.
  4. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm.
  5. Wyłóż na wierzch umyty agrest.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Możesz ciasto posypać cukrem pudrem, albo zrobić lukier - około 150 g (1 szklanka) cukru pudru zmieszaj z odrobiną mleka i polej ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 200 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 24 g Białka: 3,5

 

Inspiracja.