Przepis na pyszne waniliowe ciasto z agrestem

waniliowe ciasto z agrestem


To waniliowe ciasto z agrestem, to strzał w dziesiątkę.

Idealnie puszyste, idealnie wilgotne i oczywiście przepyszne.

Dawno żadne ciasto mi tak nie smakowało :)

Uwielbiam takie proste ciasta z owocami, a to jest po prostu super.

Jeśli nie macie agrestu, to możecie użyć inne drobne owoce. Albo duże – tylko wtedy dobrze jest je pokroić w kostkę.

To ciasto będzie również bardzo smaczne w wersji bez owoców – spróbujcie.

Jak zrobić to waniliowe ciasto z owocami?

Najważniejsza jest tu „temperatura pokojowa”.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, aby nie wyszedł wam zakalec.

Wcześniej więc wyjmijcie z lodówki jajka, masło, mleko i jogurt naturalny lub śmietanę.

Mieszamy najpierw suche składniki, a potem dokładamy do nich masło, jaja, mleko i jogurt.

Na ciasto wykładamy owoce i pieczemy do suchego patyczka.

Po upieczeniu możecie wierzch ciasta posmarować lukrem, albo posypać cukrem pudrem.

Zapraszam was również gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z owocami.

DOKŁADNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓


waniliowe ciasto z agrestem ciasto z agrestem

mięciutkie ciasto z owocami proste ciasto z owocami

pyszne i proste ciasto waniliowe waniliowe ciasto z agrestem

Waniliowe ciasto z agrestem – przepis do druku

waniliowe ciasto z agrestem

Waniliowe ciasto z agrestem

Wypieki Beaty
4.38 z 8 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 24
Kalorie 200 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm.

Składniki
  

  • 350 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki)
  • 300 g ukru (1,5 szklanki) c
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 230 g masła miękkiego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka w pokojowej temperaturze
  • 80 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka - użyłam rozmiar L - w temperaturze pokojowej
  • 400 g agrestu

Instrukcja
 

  • W misie miksera zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • Dodaj masło w kawałkach oraz pół szklanki mleka i krótko zmiksuj.
  • Dodaj pozostałe mleko, jajka i jogurt - zmiksuj krótko - do połączenia składników.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm.
  • Wyłóż na wierzch umyty agrest.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Możesz ciasto posypać cukrem pudrem, albo zrobić lukier - około 150 g (1 szklanka) cukru pudru zmieszaj z odrobiną mleka i polej ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 200kcalWeglowodany: 24gBiałko: 3.5gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.