Ciasto balladyna z malinami

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
ciasto balladyna z malinami

Przepis na pyszne ciasto balladyna z malinami i kremem mascarpone

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto, którym zachwycisz wszystkich domowników i gości, to czekoladowe ciasto z malinami sprawdzi się idealnie. To lekkie biszkoptowe ciasto przygotowane na biszkopcie czekoladowym przełożonym kremem mascarpone i pysznymi malinami na pewno zasmakuje każdemu. Koniecznie zobaczcie mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowania. Ze mną na pewno to ciasto z malinami wyjdzie Wam idealnie.

ciasto balladyna z galaretką malinową i malinami

Ciasto balladyna z malinami PRZEPIS krok po kroku z filmem

Przygotuj dziś ze mną to niezwykle pyszne czekoladowe ciasto z kremem mascarpone i malinami. Mimo prostych i podstawowych składników ciasto balladyna smakuje i wygląda cudownie. Spróbujcie koniecznie.

ciasto balladyna z malinami

Ciasto balladyna z malinami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z mascarpone i malinami w galaretce malinowej.
4.60 z 15 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 40 minut
6 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 196 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm – z wysokimi ściankami.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy

składniki na krem do ciasta balladyna

składniki na galaretkę z malinami

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 700 ml wody (gorącej – do galaretki)
  • ok 400 g malin (- użyłam mrożone)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowy biszkopt do ciasta

  • Białka lekko zmiksuj i w trakcie wsyp cukier – miksuj kilka minut, aż białka staną się bardzo gęste i białe.
    4 białka, 200 g cukru
    miksowanie białek z cukrem na czekoladowy biszkopt
  • Przesiej przez sitko obydwie mąki i gorzkie kakao.
    70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki gorzkiego kakao
    przesiewanie mąki z gorzkim kakao na czekoladowy biszkopt
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
    dodawanie żółtek do piany z białek na biszkopt czekoladowy
  • Dodaj mąkę i zmieszaj delikatnie tylko do połączenia.
    dodawanie przesianej mąki z kakao do ciasta na biszkopt czekoladowy
  • Foremkę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, ale boki zostaw puste.
    nakładanie ciasta na biszkopt czekoladowy do foremki
  • Wlej biszkopt i wyrównaj.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt dobrze ostudź – najlepiej upiec go dzień wcześniej – a następnie przekrój na dwa blaty.
    przekrajanie biszkoptu czekoladowego do ciasta balladyna

Jak zrobić krem do ciasta balladyna

  • Serek mascarpone przełóż do większej miski, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
    500 g serka mascarpone, ok 70 g cukru pudru
    balladyna ciasto z mascarpone
  • Wlej śmietanę kremówkę i miksuj na wysokich obrotach aż krem stanie się gęsty.
    500 ml śmietany kremówki
    miksowanie kremu z mascarpone do ciasta balladyna
  • Sprawdź słodkość kremu i jeśli chcesz to daj więcej cukru pudru.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 minuty. Gdy napęcznieje podgrzej ją krótko do płynnego stanu.
    2 łyżeczki żelatyny
  • Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki kremu i wymieszaj.
    jak przygotować żelatynę do kremu
  • Przelej żelatynę do reszty kremu mascarpone i szybko zmiksuj.
  • W foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą umieść spodni blat biszkoptu.
  • Jeśli chcesz to go nasącz – ja użyłam wodę zmieszaną z dwoma łyżeczkami cukru i odrobiną soku z cytryny.
    nasączanie biszkoptu czekoladowego do ciasta balladyna
  • Wyłóż na biszkopt mniej więcej połowę kremu i wetnij w niego świeże maliny.
    ciasto balladyna z malinami i kremem mascarpone
  • Wyłóż resztę kremu.
    dodawanie kremu mascarpone do ciasta balladyna
  • Przykryj ciasto drugim blatem biszkoptu – jego też możesz lekko nasączyć.
    jak zrobić ciasto balladyna z malinami

Jak zrobić galaretkę z malinami

  • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj.
    2 opakowania galaretki malinowej, 700 ml wody
  • Dodaj maliny – jeśli masz je mrożone, to nie rozmrażaj ich wcześniej.
    ok 400 g malin
    przygotowanie malin w galaretce do ciasta balladyna
  • Odstaw galaretkę do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • Gdy galaretka z malinami będzie już tężeć przelej ją na wierzch ciast balladyna i schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.
Film
Notatki
Przy pokrojeniu ciasta na 24 porcje jeden kawałek będzie miał około 262 kalorie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 196kcalWeglowodany: 19gBiałko: 3gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe balladyna z malinami, ciasto czekoladowe z mascarpone
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe ciasto z kremem śmietankowym i malinami w galaretce

Jak zrobić ciasto balladyna z mascarpone – moje wskazówki

Przygotowanie ciasta zacznijcie od upieczenia czekoladowego biszkoptu. Polecam upieczenie go wcześniej – ja zwykle piekę biszkopty dzień, albo nawet dwa dni, przed składaniem ciasta. Wtedy przekrojenie biszkoptu na blaty jest dużo łatwiejsze. Biszkopt się nie rwie i nie kruszy. Pamiętajcie tylko, żeby biszkopt zabezpieczyć przed wysychaniem. Możecie go np. owinąć folią spożywczą, albo schować do szczelnego pojemnika.

Ja upiekłam biszkopt z mojego przepisu na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną. Znajdziecie przy nim również krótki film z przygotowań, więc gorąco zachęcam do jego obejrzenia. Filmik znajdziecie również tutaj – na samym dole pod przepisem.

Gdy macie gotowy biszkopt, to przygotujcie galaretkę z malinami, bo będzie ona potrzebowała najwięcej czasu na stężenie.

Ja dwie galaretki malinowe dodałam do gorącej wody – w tym przypadku używamy mniej wody niż zalecana przez producenta. Do gorącej galaretki dodajemy maliny. Ja tu użyłam mrożone maliny, dzięki temu galaretka szybciej ostygła i dużo szybciej zaczęła tężeć. Dopiero tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto! Jeśli galaretka będzie zbyt płynna, to może spłynąć na dno ciasta.

czekoladowe ciasto z mascarpone i malinami

Jak zrobić krem z mascarpone do ciasta balladyna?

Do zrobienia masy serowej do ciasta musicie wcześniej mocno schłodzić serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Jeśli nie będą dobrze schłodzone, to krem się nie ubije, może się nawet zwarzyć!

Zimny serek przełóż do miski i dodaj cukier puder. Zmiksuj je razem krótko – tylko do połączenia. Miksując dodajemy stopniowo śmietanę kremówkę i miksujemy aż powstanie gęsta masa serowa.

Aby masa serowa była bardziej stabilna możecie dodać do niej trochę żelatyny. Ja dwie łyżeczki żelatyny rozpuściłam w zimnej wodzie i gdy napęczniała, krótko ją podgrzałam w mikrofalówce aż stała się płynna. Podgrzanej żelatyny nie dodawajcie od razu do kremu, bo może zrobić w nim farfocle. Najpierw musicie żelatynę zahartować. Dodajcie do niej jedną albo dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszajcie. Dopiero wtedy dodajcie ją do reszty kremu i zmiksujcie.

ciasto balladyna na biszkopcie z malinami i mascarpone

Ciasto balladyna na biszkopcie – złożenie

Przygotujcie sobie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tą samą w której piekliście wcześniej biszkopt czekoladowy. Na dno wyłożyć jeden blat biszkoptu – możecie go dodatkowo trochę nasączyć wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Teraz możecie na biszkopt wyłożyć połowę masy serowej. Na śmietankowy krem z mascarpone wyłóżcie świeże maliny – delikatnie je wciskając w krem. Na maliny wykładamy drugą część masy twarogowej i rozprowadzamy równą warstwą. Ciasto przykrywamy drugim blatem biszkoptu.

Na koniec na ciasto wykładamy tężejące galaretki z malinami i chowamy ciasto do lodówki do stężenia.

Jak widzicie ciasto balladyna z malinami nie jest trudne do zrobienia i sądzę, że każdy sobie z nim poradzi. Podzielcie sobie pracę na etapy, a wtedy wszystko pójdzie jak z płatka :)

Ciasto z malinami przygotowałam na sporą blaszkę, więc wyszło mi z niego dużo porcji. Spokojnie obdzieliłam nimi wszystkich gości.

Z tego przepisu otrzymacie około 24 porcje ciasta.

ciasto balladyna z mascarpone i malinami

Ciasto balladyna kcal

Ile kalorii ma ciasto balladyna z mascarpone? Jak na ciasto z serem i śmietanką kremówką kaloryczność wypada całkiem fajnie – 100 g ciasta ma około 200 kalorii. Przy 24 porcjach, jeden kawałek będzie miał około 260 kalorii. Całkiem fajnie prawda? Tą kaloryczność ciasta udało się mi obniżyć dzięki biszkoptowi. Ciasto na biszkopcie ma dużo mniej kalorii niż ciasto balladyna bez pieczenia na herbatnikach. Herbatniki są niestety bardzo kaloryczne, więc wybierając lekki i mniej kaloryczny biszkopt czekoladowy otrzymujecie lżejsze ciasto :)

Gorąco zachęcam Was do przygotowania ciasta balladyna na weekend do kawy, czy też na jakieś większe rodzinne uroczystości.

Ps.

Wypróbuj również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe – znajdziesz tu wiele inspirujących przepisów.

Zachęcam do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 najpyszniejszych przepisów na domowe ciasta, ciasteczka i babeczki idealne na różne okazje. Książkę możecie kupić między innymi w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)

Czekoladowy biszkopt film z przygotowania

Zobacz jak zrobić czekoladowy biszkopt potrzebny do przygotowania tego ciasta.

Polecane przepisy na ciasta z kremem

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta przekładane smakowitymi kremami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 24 lutego

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. dbd18132977cad79d14c160e3668e333?s=54&d=mm&r=g
    Wskazowka 2024 30 marca w 21:10- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    1 gwiazdka za to, że wskazówki są na końcu przepisu. Osoby tworzące tego typu blogi powinny nauczyć się kolejności pisania przepisu.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy