Ciasto balladyna z malinami
Przepis na pyszne ciasto balladyna z malinami i kremem mascarpone
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto, którym zachwycisz wszystkich domowników i gości, to czekoladowe ciasto z malinami sprawdzi się idealnie. To lekkie ciasto biszkoptowe z malinami i serkiem mascarpone przygotowane na biszkopcie czekoladowym przełożonym kremem mascarpone i pysznymi malinami na pewno zasmakuje każdemu. Koniecznie zobaczcie mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowania. Ze mną na pewno to ciasto z malinami wyjdzie Wam idealnie.
Spis treści
Ciasto balladyna z malinami PRZEPIS krok po kroku z filmem
Przygotuj dziś ze mną to niezwykle pyszne czekoladowe ciasto z kremem mascarpone i malinami. Mimo prostych i podstawowych składników ciasto balladyna smakuje i wygląda cudownie. Spróbujcie koniecznie.
Ciasto balladyna z malinami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm – z wysokimi ściankami.
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 70 g mąki pszennej (- pół szklanki)
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki gorzkiego kakao (- ok 15 g)
składniki na krem do ciasta balladyna
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
- ok 70 g cukru pudru (- pół szklanki – lub do smaku)
- 2 łyżeczki żelatyny (+ trochę zimnej wody – tyle aby lekko zakryła żelatynę)
- ok 250 g malin (świeżych)
składniki na galaretkę z malinami
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 700 ml wody (gorącej – do galaretki)
- ok 400 g malin (- użyłam mrożone)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy biszkopt do ciasta
- Białka lekko zmiksuj i w trakcie wsyp cukier – miksuj kilka minut, aż białka staną się bardzo gęste i białe.4 białka, 200 g cukru
- Przesiej przez sitko obydwie mąki i gorzkie kakao.70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki gorzkiego kakao
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Dodaj mąkę i zmieszaj delikatnie tylko do połączenia.
- Foremkę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, ale boki zostaw puste.
- Wlej biszkopt i wyrównaj.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt dobrze ostudź – najlepiej upiec go dzień wcześniej – a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem do ciasta balladyna
- Serek mascarpone przełóż do większej miski, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.500 g serka mascarpone, ok 70 g cukru pudru
- Wlej śmietanę kremówkę i miksuj na wysokich obrotach aż krem stanie się gęsty.500 ml śmietany kremówki
- Sprawdź słodkość kremu i jeśli chcesz to daj więcej cukru pudru.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 minuty. Gdy napęcznieje podgrzej ją krótko do płynnego stanu.2 łyżeczki żelatyny
- Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki kremu i wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty kremu mascarpone i szybko zmiksuj.
- W foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą umieść spodni blat biszkoptu.
- Jeśli chcesz to go nasącz – ja użyłam wodę zmieszaną z dwoma łyżeczkami cukru i odrobiną soku z cytryny.
- Wyłóż na biszkopt mniej więcej połowę kremu i wetnij w niego świeże maliny.
- Wyłóż resztę kremu.
- Przykryj ciasto drugim blatem biszkoptu – jego też możesz lekko nasączyć.
Jak zrobić galaretkę z malinami
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj.2 opakowania galaretki malinowej, 700 ml wody
- Dodaj maliny – jeśli masz je mrożone, to nie rozmrażaj ich wcześniej.ok 400 g malin
- Odstaw galaretkę do ostudzenia i lekkiego stężenia.
- Gdy galaretka z malinami będzie już tężeć przelej ją na wierzch ciast balladyna i schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jak zrobić ciasto balladyna z mascarpone – moje wskazówki
Przygotowanie ciasta zacznijcie od upieczenia czekoladowego biszkoptu. Polecam upieczenie go wcześniej – ja zwykle piekę biszkopty dzień, albo nawet dwa dni, przed składaniem ciasta. Wtedy przekrojenie biszkoptu na blaty jest dużo łatwiejsze. Biszkopt się nie rwie i nie kruszy. Pamiętajcie tylko, żeby biszkopt zabezpieczyć przed wysychaniem. Możecie go np. owinąć folią spożywczą, albo schować do szczelnego pojemnika.
Ja upiekłam biszkopt z mojego przepisu na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną. Znajdziecie przy nim również krótki film z przygotowań, więc gorąco zachęcam do jego obejrzenia. Filmik znajdziecie również tutaj – na samym dole pod przepisem.
Gdy macie gotowy biszkopt, to przygotujcie galaretkę z malinami, bo będzie ona potrzebowała najwięcej czasu na stężenie.
Ja dwie galaretki malinowe dodałam do gorącej wody – w tym przypadku używamy mniej wody niż zalecana przez producenta. Do gorącej galaretki dodajemy maliny. Ja tu użyłam mrożone maliny, dzięki temu galaretka szybciej ostygła i dużo szybciej zaczęła tężeć. Dopiero tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto! Jeśli galaretka będzie zbyt płynna, to może spłynąć na dno ciasta.
Jak zrobić krem z mascarpone do ciasta balladyna?
Do zrobienia masy serowej do ciasta musicie wcześniej mocno schłodzić serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Jeśli nie będą dobrze schłodzone, to krem się nie ubije, może się nawet zwarzyć!
Zimny serek przełóż do miski i dodaj cukier puder. Zmiksuj je razem krótko – tylko do połączenia. Miksując dodajemy stopniowo śmietanę kremówkę i miksujemy aż powstanie gęsta masa serowa.
Aby masa serowa była bardziej stabilna możecie dodać do niej trochę żelatyny. Ja dwie łyżeczki żelatyny rozpuściłam w zimnej wodzie i gdy napęczniała, krótko ją podgrzałam w mikrofalówce aż stała się płynna. Podgrzanej żelatyny nie dodawajcie od razu do kremu, bo może zrobić w nim farfocle. Najpierw musicie żelatynę zahartować. Dodajcie do niej jedną albo dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszajcie. Dopiero wtedy dodajcie ją do reszty kremu i zmiksujcie.
Czy można zrobić ciasto z mascarpone i malinami mrożonymi? Tak, maliny mrożone możesz dodać do warstwy z galaretką – wtedy też szybciej zastygnie. Maliny dodawane do kremu najlepiej najpierw rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody, tak aby nie rozrzedzały kremu.
Jeśli marzy ci się szybkie ciasto z malinami i mascarpone, to zamiast pieczenia biszkoptu możesz skorzystać z gotowych blatów biszkoptowych, albo ułożyć w formie zwykle ciastka biszkopty. Jeśli galaretkę zalejesz na zamrożone maliny to też ona dużo szybciej zgęstnieje i ciasto będzie szybciej gotowe do jedzenia.
Mam nadzieję, że to smakowite ciasto biszkoptowe z malinami i serkiem mascarpone zasmakuje Wam tak samo mocno jak mojej rodzinie i będziecie chętnie wracać do przepisu :)
Ciasto balladyna na biszkopcie – złożenie
Przygotujcie sobie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tą samą w której piekliście wcześniej biszkopt czekoladowy. Na dno wyłożyć jeden blat biszkoptu – możecie go dodatkowo trochę nasączyć wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Teraz możecie na biszkopt wyłożyć połowę masy serowej. Na śmietankowy krem z mascarpone wyłóżcie świeże maliny – delikatnie je wciskając w krem. Na maliny wykładamy drugą część masy twarogowej i rozprowadzamy równą warstwą. Ciasto przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
Na koniec na ciasto wykładamy tężejące galaretki z malinami i chowamy ciasto do lodówki do stężenia.
Jak widzicie ciasto balladyna z malinami nie jest trudne do zrobienia i sądzę, że każdy sobie z nim poradzi. Podzielcie sobie pracę na etapy, a wtedy wszystko pójdzie jak z płatka :)
Ciasto z malinami przygotowałam na sporą blaszkę, więc wyszło mi z niego dużo porcji. Spokojnie obdzieliłam nimi wszystkich gości.
Z tego przepisu otrzymacie około 24 porcje ciasta.
Ciasto balladyna kcal
Ile kalorii ma ciasto balladyna z mascarpone? Jak na ciasto z serem i śmietanką kremówką kaloryczność wypada całkiem fajnie – 100 g ciasta ma około 200 kalorii. Przy 24 porcjach, jeden kawałek będzie miał około 260 kalorii. Całkiem fajnie prawda? Tą kaloryczność ciasta udało się mi obniżyć dzięki biszkoptowi. Ciasto na biszkopcie ma dużo mniej kalorii niż ciasto balladyna bez pieczenia na herbatnikach. Herbatniki są niestety bardzo kaloryczne, więc wybierając lekki i mniej kaloryczny biszkopt czekoladowy otrzymujecie lżejsze ciasto :)
Gorąco zachęcam Was do przygotowania ciasta balladyna na weekend do kawy, czy też na jakieś większe rodzinne uroczystości.
Ps.
Wypróbuj również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe – znajdziesz tu wiele inspirujących przepisów.
Zachęcam do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 najpyszniejszych przepisów na domowe ciasta, ciasteczka i babeczki idealne na różne okazje. Książkę możecie kupić między innymi w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)
Czekoladowy biszkopt film z przygotowania
Zobacz jak zrobić czekoladowy biszkopt potrzebny do przygotowania tego ciasta.
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta przekładane smakowitymi kremami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto balladyna z mascarpone
Dziś u mnie ciasto balladyna prosty przepis, który każdemu wyjdzie. Przepis na ciasto jest prosty, a samo ciasto jest niezwykle efektowne. To pyszne warstwowe ciasto przekładane kremem z mascarpone i świeżymi malinami smakuje rewelacyjnie. Jestem przekonana, że takim ciastem z kremem i malinami zachwycicie każdego i znajdziecie uznanie w oczach gości. Ciasto mimo swojego wyjątkowego wyglądu jest proste do zrobienia, szczególnie jeśli pracę podzielicie sobie na etapy.
Ciasto balladyna prosty przepis
Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku, a przygotowanie tego pysznego czekoladowego ciasta z malinami będzie jak bułka z masłem. Przeczytajcie również moje uwagi do przepisu gdzie opisałam dokładnie jak zrobić ciasto balladyna z malinami. A jeśli będziecie mieli jeszcze jakieś pytania, to oczywiście jestem tu dla Was i chętnie odpowiem i rozwieję wątpliwości. Piszcie w komentarzach.
Ciasto balladyna kwestia smaku - jak dla mnie to ciasto smakuje wybornie, ale wiadomo każdy ma inny smak. Ja nie lubię zbyt słodkich ciast i nie dodaję za dużo cukru w moich przepisach. Jeśli wolicie słodsze ciasta, to przed wyłożeniem kremu serowego na biszkopt czekoladowy sprawdźcie jego słodkość - czy Wam taka odpowiada. Jeśli krem jest dla Was za mało słodki to dodajcie więcej cukru pudru :)
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe - na pewno znajdziecie tu coś dla siebie :)