Przepis na ciasto z cappuccino bez pieczenia
Lubisz ciasta bez pieczenia? Albo nie masz ochoty na włączanie piekarnika, a może piekarnik Ci zastrajkował i nie piecze? To ja mam przepis dla Ciebie! Dziś mam przepis na rewelacyjne ciasto bez pieczenia podane na zimno. Ciasto cappuccino na biszkoptach przygotujecie dosłownie w moment, a gwarantuję Wam, że będzie pyszne i do tego nawet dość mało kaloryczne :) Ciasto na biszkoptach z cappuccino możecie przygotować na weekend albo na imprezę karnawałową lub rodzinną uroczystość. Jeśli więc lubicie ciasta na zimno i ciasta bez pieczenia, to koniecznie zobaczcie jak zrobić szybkie ciasto z kawą cappuccino :)
Spis treści
Ciasto cappuccino przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne kawowe ciasta i do tego uwielbiasz, gdy nie trzeba ich piec, to to ciasto będzie dla Ciebie idealne!
Ciasto cappuccino przepis
Wyposażenie
- Forma o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto cappuccino
- ok 16 sztuk biszkoptów (podłużnych – około 160 g)
- 120 ml wody (gorącej)
- 6-7 łyżeczek cappuccino (- u mnie śmietankowe)
- 500 g serka mascarpone (- mocno schłodzonego)
- 250 ml śmietany kremówki (- mocno schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
- 3 łyżeczki żelatyny (+ trochę wody )
- ok 16 sztuk biszkoptów (okrągłych )
- gorzkie kakao (lub kawa do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z kawą cappuccino
- Zacznij od przygotowania kawy – do kawy cappuccino dodaj pół szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszaj – odstaw do zupełnego ostudzenia.120 ml wody, 6-7 łyżeczek cappuccino
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej podłużne biszkopty.ok 16 sztuk biszkoptów
- Lekko nasącz biszkopty ostudzoną kawą (nie zużyj jej całej, bo będzie potrzebna do kremu ;)).
- Zmiksuj razem serek mascarpone, kremówkę i cukier puder – miksuj aż masa będzie gęsta.500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru
- Dodaj resztę wystudzonego cappuccino i delikatnie wymieszaj.
- Żelatynę zalej niedużą ilością chłodnej wody – daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę. Odstaw ją na kilka minut do napęcznienia, a wtedy podgrzej ją krótko do płynnego stanu (ja ją podgrzewam max 10 sekund w mikrofalówce).3 łyżeczki żelatyny
- Do podgrzanej żelatyny dodaj czubatą łyżkę kremu, aby ją zahartować. Dokładnie wymieszaj i przelej do reszty kremu. Energicznie wymieszaj.
- Przełóż krem cappuccino na biszkopty.
- Na wierzchu ułóż okrągłe biszkopty – lekko je wciśnij w krem.ok 16 sztuk biszkoptów
- Schowaj ciasto do lodówki do stężenia – na około 4 godziny.
- Przed podaniem ciasto posyp z wierzchu gorzkim kakao albo rozpuszczalną kawą w proszku.gorzkie kakao
- Staraj się kroić kawałki na wielkość okrągłego biszkopcika :)
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cappuccino ciasto bez pieczenia – moje uwagi
Właśnie rozpoczął się okres karnawału, więc szybciutko podrzucam Wam przepis na ciasto bez pieczenia, które robiłam sama na Sylwestra.
To ciasto jest o tyle rewelacyjne, że jest bardzo szybkie do zrobienia i nie wymaga pieczenia.
A to dlatego, że do jego przygotowania użyłam biszkopty – na spód ciasta z kawą cappuccino użyłam podłużne biszkopty – takie jak do tiramisu. A na wierzchu ułożyłam tradycyjne okrągłe biszkopciki, które jednocześnie służą jako wyznacznik ukrojonego kawałka. Ciasto kroimy tak, aby biszkopcik na wierzchu był w całości na porcji ciasta.
Biszkopty do tiramisu są trochę bardziej twarde i chrupiące od biszkopcików okrągłych, dlatego możecie je dodatkowo lekko nasączyć przed nałożeniem na nie kremu kawowego.
Ja je nasączyłam przygotowaną wcześniej i ostudzoną kawą cappuccino.
Jaka kawa do ciasta cappuccino?
Ja użyłam kawę o smaku śmietankowym, ale możecie oczywiście użyć tu dowolny smak – najlepiej wasz ulubiony. Aby ciasto było fajnie kawowe musicie jej użyć sporo – możecie nawet użyć 7 lekko czubatych łyżeczek. Kawę zalewacie wrzącą wodą (pół szklanki wody), mieszacie i studzicie. Ja wtedy namaczałam w niej silikonowy pędzelek i delikatnie smarowałam po wierzchu biszkoptów. Na tak przygotowane biszkopty wyłożyłam krem z cappuccino i na koniec przykryłam okrągłymi biszkoptami.
Jak zrobić ciasto z kawą cappuccino – wskazówki
Sam krem kawowy oparty jest na połączeniu serka mascarpone i śmietany kremówki. Ja tu użyłam śmietanę 30 % i zarówno ona jak i serek były mocno schłodzone zanim zaczęłam je miksować. Nieschłodzona kremówka nie ubije się wam, a jeśli do zimnej śmietany dodacie nieschłodzony serek mascarpone, to krem może się wam zwarzyć! Dla lepszej stabilności dodałam również do kawowego kremu trochę żelatyny. Zamiast niej możecie również użyć agar – jego możecie użyć około 1,5 – 2 łyżeczki.
Aby ciasto z cappuccino ładnie się prezentowało przy podaniu warto go posypać odrobiną gorzkiego kakao albo rozpuszczalnej kawy w proszku. Najlepiej to ciasto posypać tuż przed podaniem, aby nie kakao czy też kawa nie złapała wilgoci z lodówki.
To ciasto cappuccino podawane jest na zimno i zawiera żelatynę, więc należy przechowywać je w lodówce. Nie trzeba go wyciągać wcześniej, aby się ogrzało. Mimo, że to ciasto z kawą to mi najlepiej smakowało podane dodatkowo z kawą. Widać kofeiny nigdy dość ;)
Koniecznie wypróbujcie mój przepis na ciasto cappuccino i dajcie znać, jak Wam smakowało i jakie cappuccino do niego wybraliście :)
Ps.
Przy okazji polecam Wam również inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia – jestem przekonana, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Polecane przepisy na ciasta kawowe
Jeśli lubicie kawowe smaki, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z kawą. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: