Grecka Bougatsa przepis

Zaktualizowany: 2023 31 maja
grecka bougatsa

Przepis na grecki deser Bougatsa z ciasta filo

Dziś u mnie grecka Bougatsa, czyli szybki, pyszny i mocno kremowy deser zrobiony z ciasta filo i lekkiego kremu. Możecie ją zjeść na słodkie śniadanie na ciepło, albo na przekąskę w ciągu dnia. Zobaczcie jak Grecy zaczynają swój dzień i spróbujcie tego deseru z ciastem filo.

bougatsa przepis

Grecka Bougatsa przepis krok po kroku

Jeśli lubicie kuchnię bałkańską i grecką, to przygotujcie sobie ciasto filo, zróbcie lekki krem waniliowy i rozsmakujcie się w tym wyśmienitym deserze.

grecka bougatsa

Grecka bougatsa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynny grecki deser z ciasta filo zapiekanego z lekkim kremem waniliowym.
4.50 z 4 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 8
Kalorie 145 kcal
Wyposażenie
  • Wysoka żaroodporna forma do pieczenia o wielkości około 23/28 cm.
Składniki

składniki na bougatsę

  • 1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300 g (7 arkuszy))
  • ok 50 g masła (rozpuszczonego)
  • 1 l mleka (- użyłam 1,5%)
  • 100 g cukru (- pół szklanki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka (- u mnie rozmiar L)
  • 40 g skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej – 2 mocno czubate łyżki)
  • cukier puder (do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić bougatsę z kremem

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół).
  • Wlej mleko do dużego garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy – zagotuj.
    1 l mleka, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
  • W tym czasie jajka zmiksuj ze skrobią.
    4 jajka, 40 g skrobi
    jak zrobić budyń
  • Wlej do jajek część zagotowanego mleka i zmiksuj.
    jak zrobić budyń
  • Przelej jajka do reszty mleka i gotuj razem aż krem zgęstnieje – jak budyń. Zdejmij z kuchenki.
    przygotowanie domowego budyniu
  • Żaroodporne naczynie posmaruj rozpuszczonym masłem.
  • Weź połowę ciasta filo – u mnie to było 3,5 arkusza i lekko gniotąc je ułóż je w foremce tak aby zapełnić całe dno.
    co zrobić z ciasta filo
  • Pokrop wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
    ok 50 g masła
  • Podpiecz w piekarniku przez 5 minut.
  • Wyjmij foremkę i wlej krem – rozprowadź po całej powierzchni.
    jak zrobić krem do deseru
  • Pozostałe ciasto filo pozagniataj podobnie jak spodnią warstwę i ułóż na górze.
    deser z ciasta filo jak zrobić
  • Polej rozpuszczonym masłem.
  • Piecz bougatsę przez 15 minut – do zarumienia.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na około 15 minut.
  • Podaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
    cukier puder
Notatki
Podaję kaloryczność mojej bougasty – przy 300 g ciasta filo i 50 g rozpuszczonego masła.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 145kcalWeglowodany: 21gBiałko: 5gTłuszcz: 5g
Słowa kluczowe deser z ciasta filo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jak zrobić bougatsę

Grecki deser z ciasta filo – uwagi

Dziś się wam poleca grecka bougatsa.

A co to takiego?

To bardzo popularny w Grecji deser zrobiony z ciasta filo zapiekanego z lekkim kremem.

Grecy najchętniej zjadają bougatsę na śniadanie – niedługo po upieczeniu. Wtedy jest jeszcze ciepła i krem jest luźniejszy – w typie budyniu.

Przygotowanie tego greckiego dania zabiera raptem około 30 minut, dlatego to świetny pomysł na szybkie, pyszne śniadanie.

A tego co nie zjecie na śniadanie możecie podać potem na deser.

Po ostudzeniu krem bardziej tężeje i wtedy można ukroić ładniejsze kawałki.

przepis na bougatse z kremem

Jak zrobić bougatsę – wskazówki

Będziecie tu przede wszystkim potrzebować ciasto filo. Ja miałam opakowanie 300 g, a w nim 7 arkuszy ciasta.

Moją bougatsę przygotowałam w wyższym naczyniu żaroodpornym o wielkości 23/28 cm.

Poza tym będziecie potrzebować masło, mleko, jajka, cukier i skrobię – w przepisie z którego korzystałam była używana skrobia kukurydziana, ale możecie też skorzystać z ziemniaczanej.

A teraz co do masła ….

W przepisie autorka używa do bougatsy 200 g masła. Dla mnie to było trochę nie do przejścia i ja użyłam jedynie 50 g masła.

Musicie sami zdecydować jak dużo go dacie, ale ilość 50 g moim zdaniem jest wystarczająca.

Masło używamy do posmarowania foremki oraz do skropienia ciasta filo.

Masło dodaje ciastu filo chrupkości, więc nie rezygnujcie z niego zupełnie.

Za to jeśli chcecie trochę obniżyć kaloryczność, to do kremu możecie zamiast cukru użyć erytrol.

Mam nadzieję, że ta grecka bougatsa z ciasta filo zasmakuje wam równie mocno jak mi :)

Dajcie znać w komentarzach!

A z kuchni greckiej polecam wam jeszcze między innymi greckie ciasto karydopita, zupę jajeczno-cytrynową albo pastę htipiti z papryki :)

Ps.

Przy okazji polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych słodkich wypieków na każdą okazję :)

ciasto filo pieczone z budyniem
grecki deser bougatsa z kremem waniliowym
ciasto z ciasta filo

Polecane przepisy z kuchni greckiej

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy inspirowane kuchnią grecką i bałkańską. Tutaj polecam trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2022 3 czerwca

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Grecka Bougatsa przepis

Dziś mam dla was przepis z kuchni greckiej - zapraszam na pyszny i prosty deser z ciasta filo i kremu waniliowego. Bougatsa jest najczęściej podawana na śniadanie i zjadana niedługo po upieczeniu - jeszcze na ciepło. Wtedy krem waniliowy jest lekko płynny i całość deseru jest lekko rozpływająca się. Muszę powiedzieć, że połączenie lekkiego ciepłego kremu i chrupiącego ciasta filo bardzo mi zasmakowało. Ja zawsze lubiłam budynie, więc ten deser grecki z kremem budyniowym bardzo, ale to bardzo polubiłam. Zresztą co tu nie lubić? Ekspresowe przygotowanie, podstawowe, proste składniki, a efekt WOW gwarantowany!

Ciasto filo przepisy

Dawniej ciasto filo było w Polsce trudno dostępne, więc takie desery z ciasta filo były w zasadzie poza naszym zasięgiem. Zrobienie bougatsy w domu, albo baklavy było tylko marzeniem. Teraz ciasto filo kupicie spokojnie w sklepie - nawet w dyskontach. Wtedy możecie zrobić sobie takie szybkie ciasto filo z kremem waniliowym - podajcie go na śniadanie, albo po wystudzeniu na deser. Grecka bougatsa po wystudzeniu tężeje i daje się łatwiej kroić i nakładać. Mi smakowała zarówno na ciepło jak i na zimno.

Grecki deser z ciasta filo przepis

Zobaczcie mój przepis na bougatsę i sprawdźcie jak zrobić deser z ciasta filo. Potrzebujecie tu jedynie 30 minut na przygotowanie i upieczenie bougatsy, a potem jeszcze chwilę na lekkie ostudzenie - to po to aby nie poparzyć języka przy jedzeniu :) Wiem co mówię, bo się dobrałam do gorącego kremu ;) Jeśli lubicie grecką kuchnię oraz kuchnię bałkańską, to ten szybki przepis na deser z budyniem bardzo się wam spodoba. Przepis jest bardzo prosty i dokładnie opisany. Do tego zdjęcia z przygotowań pomogą wam w razie wątpliwości. Ten prosty deser jest idealny dla każdego. Nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, bo jedyne co musicie zrobić to ugotować budyń. Myślę, że z tym zadaniem każdy sobie poradzi. Macie tu więc minimum wysiłku i maksimum efektu! Grecka bougatsa zasmakuje całej rodzinie - polecam!