grecka bougatsa

Przepis na grecki deser Bougatsa z ciasta filo

Dziś u mnie grecka Bougatsa, czyli szybki, pyszny i mocno kremowy deser zrobiony z ciasta filo i lekkiego kremu. Możecie ją zjeść na słodkie śniadanie na ciepło, albo na przekąskę w ciągu dnia. Zobaczcie jak Grecy zaczynają swój dzień i spróbujcie tego deseru z ciastem filo.

bougatsa przepis

Grecka Bougatsa przepis krok po kroku

Jeśli lubicie kuchnię bałkańską i grecką, to przygotujcie sobie ciasto filo, zróbcie lekki krem waniliowy i rozsmakujcie się w tym wyśmienitym deserze.

grecka bougatsa

Grecka bougatsa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynny grecki deser z ciasta filo zapiekanego z lekkim kremem waniliowym.
4.50 z 4 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 8
Kalorie 145 kcal
Wyposażenie
  • Wysoka żaroodporna forma do pieczenia o wielkości około 23/28 cm.
Składniki

składniki na bougatsę

  • 1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300 g (7 arkuszy))
  • ok 50 g masła (rozpuszczonego)
  • 1 l mleka (- użyłam 1,5%)
  • 100 g cukru (- pół szklanki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka (- u mnie rozmiar L)
  • 40 g skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej – 2 mocno czubate łyżki)
  • cukier puder (do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić bougatsę z kremem

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół).
  • Wlej mleko do dużego garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy – zagotuj.
    1 l mleka, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
  • W tym czasie jajka zmiksuj ze skrobią.
    4 jajka, 40 g skrobi
    jak zrobić budyń
  • Wlej do jajek część zagotowanego mleka i zmiksuj.
    jak zrobić budyń
  • Przelej jajka do reszty mleka i gotuj razem aż krem zgęstnieje – jak budyń. Zdejmij z kuchenki.
    przygotowanie domowego budyniu
  • Żaroodporne naczynie posmaruj rozpuszczonym masłem.
  • Weź połowę ciasta filo – u mnie to było 3,5 arkusza i lekko gniotąc je ułóż je w foremce tak aby zapełnić całe dno.
    co zrobić z ciasta filo
  • Pokrop wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
    ok 50 g masła
  • Podpiecz w piekarniku przez 5 minut.
  • Wyjmij foremkę i wlej krem – rozprowadź po całej powierzchni.
    jak zrobić krem do deseru
  • Pozostałe ciasto filo pozagniataj podobnie jak spodnią warstwę i ułóż na górze.
    deser z ciasta filo jak zrobić
  • Polej rozpuszczonym masłem.
  • Piecz bougatsę przez 15 minut – do zarumienia.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na około 15 minut.
  • Podaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
    cukier puder
Notatki
Podaję kaloryczność mojej bougasty – przy 300 g ciasta filo i 50 g rozpuszczonego masła.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 145kcalWeglowodany: 21gBiałko: 5gTłuszcz: 5g
Słowa kluczowe deser z ciasta filo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jak zrobić bougatsę

Grecki deser z ciasta filo – uwagi

Dziś się wam poleca grecka bougatsa.

A co to takiego?

To bardzo popularny w Grecji deser zrobiony z ciasta filo zapiekanego z lekkim kremem.

Grecy najchętniej zjadają bougatsę na śniadanie – niedługo po upieczeniu. Wtedy jest jeszcze ciepła i krem jest luźniejszy – w typie budyniu.

Przygotowanie tego greckiego dania zabiera raptem około 30 minut, dlatego to świetny pomysł na szybkie, pyszne śniadanie.

A tego co nie zjecie na śniadanie możecie podać potem na deser.

Po ostudzeniu krem bardziej tężeje i wtedy można ukroić ładniejsze kawałki.

przepis na bougatse z kremem

Jak zrobić bougatsę – wskazówki

Będziecie tu przede wszystkim potrzebować ciasto filo. Ja miałam opakowanie 300 g, a w nim 7 arkuszy ciasta.

Moją bougatsę przygotowałam w wyższym naczyniu żaroodpornym o wielkości 23/28 cm.

Poza tym będziecie potrzebować masło, mleko, jajka, cukier i skrobię – w przepisie z którego korzystałam była używana skrobia kukurydziana, ale możecie też skorzystać z ziemniaczanej.

A teraz co do masła ….

W przepisie autorka używa do bougatsy 200 g masła. Dla mnie to było trochę nie do przejścia i ja użyłam jedynie 50 g masła.

Musicie sami zdecydować jak dużo go dacie, ale ilość 50 g moim zdaniem jest wystarczająca.

Masło używamy do posmarowania foremki oraz do skropienia ciasta filo.

Masło dodaje ciastu filo chrupkości, więc nie rezygnujcie z niego zupełnie.

Za to jeśli chcecie trochę obniżyć kaloryczność, to do kremu możecie zamiast cukru użyć erytrol.

Mam nadzieję, że ta grecka bougatsa z ciasta filo zasmakuje wam równie mocno jak mi :)

Dajcie znać w komentarzach!

A z kuchni greckiej polecam wam jeszcze między innymi greckie ciasto karydopita, zupę jajeczno-cytrynową albo pastę htipiti z papryki :)

Ps.

Przy okazji polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych słodkich wypieków na każdą okazję :)

ciasto filo pieczone z budyniem
grecki deser bougatsa z kremem waniliowym
ciasto z ciasta filo

Polecane przepisy z kuchni greckiej

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy inspirowane kuchnią grecką i bałkańską. Tutaj polecam trzy takie przepisy: