Przepis na proste greckie ciasto z twarogiem o cytrynowej nucie :)
To cytrynowe greckie ciasto z twarogiem i kruszonką jest boskie.
Wilgotne, orzeźwiające i pyszne.
Długo zachowuje swoją świeżość (jeśli jest przechowywane w szczelnym pojemniku).
Mamy tu fajne cytrynowe ciasto, masę twarogową (zrobiłam jej więcej niż jest zwyczajowo) oraz delikatną kruszonkę.
Całość daje nam idealne weekendowe ciasto, a myślę, że nawet postawione na wielkanocnym stole będzie się super prezentować.
Dodam jeszcze, że ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nawet osoby słabo oswojone z pieczeniem spokojnie sobie poradzą.
Jeśli ciekawi was kuchnia grecka, to zapraszam was również na greckie ciasto orzechowe, zupę jajeczno-cytrynową albo pastę htipiti.
Greckie ciasto z twarogiem – przepis krok po kroku
Greckie ciasto z twarogiem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Składniki
składniki na masę twarogową do ciasta
- 500 g twarogu ( na serniki z wiaderka)
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 3 łyżki soku z cytryny
składniki na cytrynowe ciasto
- 325 g mąki pszennej ((2 szklanki i 2 łyżki) )
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 160 ml oleju ((2/3 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 160 g jogurtu greckiego ((2/3 szklanki))
- skórka starta z jednej cytryny
- 1,5 łyżki soku z cytryny
składniki na kruszonkę
- 100 g mąki pszennej ((2/3 szklanki))
- 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
- 60 g masła
Instrukcja
Jak zrobić greckie cytrynowe ciasto z twarogiem
- Przygotuj ciasto – zmiksuj razem olej, jajka i cukier.160 ml oleju, 200 g cukru, 2 jajka
- Jogurt grecki zmieszaj z sokiem i skórką z cytryny.160 g jogurtu greckiego, 1,5 łyżki soku z cytryny, skórka starta z jednej cytryny
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.325 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1 szczypta soli
- Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z jogurtem – miksuj tylko do połączenia składników.
- Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto do formy.
- Zmieszaj razem składniki masy twarogowej i wyłóż ją na wierzch ciasta.500 g twarogu, 100 g cukru, 2 jajka, 3 łyżki soku z cytryny
- Zagnieć kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.100 g mąki pszennej, 70 g cukru, 60 g masła
- Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.