Greckie ciasto z twarogiem

o cytrynowej nucie 🙂

 

greckie ciasto z twarogiem

 

To cytrynowe greckie ciasto z twarogiem i kruszonką jest boskie.

Wilgotne, orzeźwiające i pyszne.

Długo zachowuje swoją świeżość (jeśli jest przechowywane w szczelnym pojemniku).

Mamy tu fajne cytrynowe ciasto, masę twarogową (zrobiłam jej więcej niż jest zwyczajowo) oraz delikatną kruszonkę.

Całość daje nam idealne weekendowe ciasto, a myślę, że nawet postawione na wielkanocnym stole będzie się super prezentować.

Dodam jeszcze, że ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nawet osoby słabo oswojone z pieczeniem spokojnie sobie poradzą.

Jeśli ciekawi was kuchnia grecka, to zapraszam was również na greckie ciasto orzechowe, zupę jajeczno-cytrynową albo pastę htipiti.

 

ciasto z twarogiem i kruszonką proste ciasto cytrynowe z kruszonką
 

ciasto cytrynowe z kruszonką cytrynowe ciasto z twarogiem i kruszonką
 

greckie cytrynowe ciasto z twarogiem greckie ciasto z twarogiem
 

Greckie ciasto z twarogiem – przepis do druku

Greckie ciasto z twarogiem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
masa twarogowa:
  • 500 g twarogu na serniki z wiaderka
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 dużej jajka - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki soku z cytryny
ciasto:
  • 325 g (2 szklanki i 2 łyżki) mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 160 ml (2/3 szklanki) oleju
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 160 g (2/3 szklanki) jogurtu greckiego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
kruszonka:
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 60 g masła
Wykonanie
  1. Przygotuj ciasto - zmiksuj razem olej, jajka i cukier.
  2. Jogurt grecki zmieszaj z sokiem i skórką z cytryny.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  4. Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z jogurtem - miksuj tylko do połączenia składników.
  5. Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przelej ciasto do formy.
  7. Zmieszaj razem składniki masy twarogowej i wyłóż ją na wierzch ciasta.
  8. Zagnieć kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.
  9. Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź.
  11. Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 266 Tłuszcze: 13,4 g Węglowodany: 30 g Białka: 7 g

 

 

Inspiracja.