Greckie ciasto z twarogiem

o cytrynowej nucie :)

 

greckie ciasto z twarogiem

 

To cytrynowe greckie ciasto z twarogiem i kruszonką jest boskie.

Wilgotne, orzeźwiające i pyszne.

Długo zachowuje swoją świeżość (jeśli jest przechowywane w szczelnym pojemniku).

Mamy tu fajne cytrynowe ciasto, masę twarogową (zrobiłam jej więcej niż jest zwyczajowo) oraz delikatną kruszonkę.

Całość daje nam idealne weekendowe ciasto, a myślę, że nawet postawione na wielkanocnym stole będzie się super prezentować.

Dodam jeszcze, że ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nawet osoby słabo oswojone z pieczeniem spokojnie sobie poradzą.

Jeśli ciekawi was kuchnia grecka, to zapraszam was również na greckie ciasto orzechowe, zupę jajeczno-cytrynową albo pastę htipiti.

 

ciasto z twarogiem i kruszonką proste ciasto cytrynowe z kruszonką
 

ciasto cytrynowe z kruszonką cytrynowe ciasto z twarogiem i kruszonką
 

greckie cytrynowe ciasto z twarogiem greckie ciasto z twarogiem
 

Greckie ciasto z twarogiem – przepis do druku

greckie ciasto cytrynowe

Greckie ciasto z twarogiem

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 266 kcal

Składniki
  

masa twarogowa:

  • 500 g twarogu na serniki z wiaderka
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 dużej jajka - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki soku z cytryny

ciasto:

  • 325 g (2 szklanki i 2 łyżki) mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 160 ml (2/3 szklanki) oleju
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 160 g (2/3 szklanki) jogurtu greckiego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

kruszonka:

  • 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 60 g masła

Instrukcja
 

  • Przygotuj ciasto - zmiksuj razem olej, jajka i cukier.
  • Jogurt grecki zmieszaj z sokiem i skórką z cytryny.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  • Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z jogurtem - miksuj tylko do połączenia składników.
  • Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto do formy.
  • Zmieszaj razem składniki masy twarogowej i wyłóż ją na wierzch ciasta.
  • Zagnieć kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 266kcalWeglowodany: 30gBiałko: 7gTłuszcz: 13.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja.