Greckie ciasto z twarogiem
o cytrynowej nucie 🙂
To cytrynowe greckie ciasto z twarogiem i kruszonką jest boskie.
Wilgotne, orzeźwiające i pyszne.
Długo zachowuje swoją świeżość (jeśli jest przechowywane w szczelnym pojemniku).
Mamy tu fajne cytrynowe ciasto, masę twarogową (zrobiłam jej więcej niż jest zwyczajowo) oraz delikatną kruszonkę.
Całość daje nam idealne weekendowe ciasto, a myślę, że nawet postawione na wielkanocnym stole będzie się super prezentować.
Dodam jeszcze, że ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nawet osoby słabo oswojone z pieczeniem spokojnie sobie poradzą.
Jeśli ciekawi was kuchnia grecka, to zapraszam was również na greckie ciasto orzechowe, zupę jajeczno-cytrynową albo pastę htipiti.






Greckie ciasto z twarogiem – przepis do druku
Greckie ciasto z twarogiem
- 500 g twarogu na serniki z wiaderka
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 2 dużej jajka - użyłam rozmiar L
- 3 łyżki soku z cytryny
- 325 g (2 szklanki i 2 łyżki) mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- 160 ml (2/3 szklanki) oleju
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 160 g (2/3 szklanki) jogurtu greckiego
- skórka starta z jednej cytryny
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
- 70 g (1/3 szklanki) cukru
- 60 g masła
- Przygotuj ciasto - zmiksuj razem olej, jajka i cukier.
- Jogurt grecki zmieszaj z sokiem i skórką z cytryny.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z jogurtem - miksuj tylko do połączenia składników.
- Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto do formy.
- Zmieszaj razem składniki masy twarogowej i wyłóż ją na wierzch ciasta.
- Zagnieć kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.
- Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Zostaw komentarz