Przepis na proste greckie ciasto z twarogiem

o cytrynowej nucie :)

greckie ciasto z twarogiem


To cytrynowe greckie ciasto z twarogiem i kruszonką jest boskie.

Wilgotne, orzeźwiające i pyszne.

Długo zachowuje swoją świeżość (jeśli jest przechowywane w szczelnym pojemniku).

Mamy tu fajne cytrynowe ciasto, masę twarogową (zrobiłam jej więcej niż jest zwyczajowo) oraz delikatną kruszonkę.

Całość daje nam idealne weekendowe ciasto, a myślę, że nawet postawione na wielkanocnym stole będzie się super prezentować.

Dodam jeszcze, że ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nawet osoby słabo oswojone z pieczeniem spokojnie sobie poradzą.

Jeśli ciekawi was kuchnia grecka, to zapraszam was również na greckie ciasto orzechowe, zupę jajeczno-cytrynową albo pastę htipiti.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ciasto z twarogiem i kruszonką proste ciasto cytrynowe z kruszonką

ciasto cytrynowe z kruszonką cytrynowe ciasto z twarogiem i kruszonką

greckie cytrynowe ciasto z twarogiem greckie ciasto z twarogiem

Greckie ciasto z twarogiem – przepis do druku

greckie ciasto cytrynowe

Greckie ciasto z twarogiem

Wypieki Beaty
Przepis na proste greckie ciasto cytrynowe z masą twarogową i kruszonką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 20
Kalorie 266 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm

Składniki
  

masa twarogowa:

ciasto:

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Przygotuj ciasto - zmiksuj razem olej, jajka i cukier.
  • Jogurt grecki zmieszaj z sokiem i skórką z cytryny.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  • Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z jogurtem - miksuj tylko do połączenia składników.
  • Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto do formy.
  • Zmieszaj razem składniki masy twarogowej i wyłóż ją na wierzch ciasta.
  • Zagnieć kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 266kcalWeglowodany: 30gBiałko: 7gTłuszcz: 13.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.