Przepis na proste greckie ciasto z twarogiem o cytrynowej nucie :)

greckie ciasto z twarogiem

To cytrynowe greckie ciasto z twarogiem i kruszonką jest boskie.

Wilgotne, orzeźwiające i pyszne.

Długo zachowuje swoją świeżość (jeśli jest przechowywane w szczelnym pojemniku).

Mamy tu fajne cytrynowe ciasto, masę twarogową (zrobiłam jej więcej niż jest zwyczajowo) oraz delikatną kruszonkę.

Całość daje nam idealne weekendowe ciasto, a myślę, że nawet postawione na wielkanocnym stole będzie się super prezentować.

Dodam jeszcze, że ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nawet osoby słabo oswojone z pieczeniem spokojnie sobie poradzą.

Jeśli ciekawi was kuchnia grecka, to zapraszam was również na greckie ciasto orzechowe, zupę jajeczno-cytrynową albo pastę htipiti.

ciasto z twarogiem i kruszonką proste ciasto cytrynowe z kruszonką

ciasto cytrynowe z kruszonką cytrynowe ciasto z twarogiem i kruszonką
greckie cytrynowe ciasto z twarogiem greckie ciasto z twarogiem

Greckie ciasto z twarogiem – przepis krok po kroku

greckie ciasto cytrynowe

Greckie ciasto z twarogiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste greckie ciasto cytrynowe z masą twarogową i kruszonką.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 20
Kalorie 266 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Składniki

składniki na masę twarogową do ciasta

  • 500 g twarogu ( na serniki z wiaderka)
  • 100 g cukru ((pół szklanki) )
  • 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
  • 3 łyżki soku z cytryny

składniki na cytrynowe ciasto

składniki na kruszonkę

Instrukcja
 

Jak zrobić greckie cytrynowe ciasto z twarogiem

  • Przygotuj ciasto – zmiksuj razem olej, jajka i cukier.
    160 ml oleju, 200 g cukru, 2 jajka
  • Jogurt grecki zmieszaj z sokiem i skórką z cytryny.
    160 g jogurtu greckiego, 1,5 łyżki soku z cytryny, skórka starta z jednej cytryny
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    325 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1 szczypta soli
  • Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z jogurtem – miksuj tylko do połączenia składników.
  • Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto do formy.
  • Zmieszaj razem składniki masy twarogowej i wyłóż ją na wierzch ciasta.
    500 g twarogu, 100 g cukru, 2 jajka, 3 łyżki soku z cytryny
  • Zagnieć kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.
    100 g mąki pszennej, 70 g cukru, 60 g masła
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 266kcalWeglowodany: 30gBiałko: 7gTłuszcz: 13.4g
Słowa kluczowe ciasto z twarogiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.

Polecane przepisy na ciasta z twarogiem