Przepis na proste greckie ciasto z twarogiem
o cytrynowej nucie :)
To cytrynowe greckie ciasto z twarogiem i kruszonką jest boskie.
Wilgotne, orzeźwiające i pyszne.
Długo zachowuje swoją świeżość (jeśli jest przechowywane w szczelnym pojemniku).
Mamy tu fajne cytrynowe ciasto, masę twarogową (zrobiłam jej więcej niż jest zwyczajowo) oraz delikatną kruszonkę.
Całość daje nam idealne weekendowe ciasto, a myślę, że nawet postawione na wielkanocnym stole będzie się super prezentować.
Dodam jeszcze, że ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nawet osoby słabo oswojone z pieczeniem spokojnie sobie poradzą.
Jeśli ciekawi was kuchnia grecka, to zapraszam was również na greckie ciasto orzechowe, zupę jajeczno-cytrynową albo pastę htipiti.






Greckie ciasto z twarogiem – przepis do druku

Greckie ciasto z twarogiem
Przepis na proste greckie ciasto cytrynowe z masą twarogową i kruszonką.
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Składniki
masa twarogowa:
- 500 g twarogu na serniki z wiaderka
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 3 łyżki soku z cytryny
ciasto:
- 325 g mąki pszennej (2 szklanki i 2 łyżki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 160 ml oleju (2/3 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 160 g jogurtu greckiego (2/3 szklanki)
- skórka starta z jednej cytryny
- 1,5 łyżki soku z cytryny
kruszonka:
- 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 60 g masła
Instrukcja
- Przygotuj ciasto - zmiksuj razem olej, jajka i cukier.
- Jogurt grecki zmieszaj z sokiem i skórką z cytryny.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z jogurtem - miksuj tylko do połączenia składników.
- Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto do formy.
- Zmieszaj razem składniki masy twarogowej i wyłóż ją na wierzch ciasta.
- Zagnieć kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.
- Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 266kcalWeglowodany: 30gBiałko: 7gTłuszcz: 13.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!