Ciasto z twarogiem i malinami

 

ciasto z twarogiem i malinami

 

To ciasto z twarogiem i malinami, to trochę efekt czyszczenia lodówki :)

Potrzebowałam spore ciasto na wyjazd – takie co się za szybko nie kończy, więc kombinowałam i ciągle dokładałam składniki – ostatecznie na lekkie jogurtowe ciasto (z dodatkiem jednego dojrzałego banana – jak czyszczenie, to czyszczenie :D) dałam warstwę sernikową wymieszaną z czekoladowymi kropelkami (możecie użyć posiekaną czekoladę), a w twaróg powtykałam mrożone maliny.

Ciasto wyszło bardzo smaczne i co najważniejsze długo zachowało świeżość – jedliśmy go przez kilka dni (ograniczając się do kawałka dziennie – co by nie szło za bardzo w dupkę ;)).

Maliny świetnie uzupełniły lekko słodkie ciasto i bardzo smakowały w połączeniu z gorzką czekoladą.

Chyba muszę częściej czyścić lodówkę i robić takie ciasta :D

Z podanej poniżej przeze mnie porcji otrzymacie dużą blaszkę ciasta – piekłam w formie 24/24 cm i ciacho było wysokie – możecie upiec w większej formie – wtedy ciasto będzie niższe – w tym przypadku proponuję zrobić trochę więcej części twarogowej, aby nie była za cienka :)

Zapraszam Was również do wypróbowania przepisu na ciasto drożdżowe z serem i jagodami albo na malinowy sernik na spodzie brownie :D

 

ciasto z twarogiem i malinami

 

ciasto z czekoladą i malinami

 

ciasto z malinami

 

ciasto z twarogiem

 

ciasto z twarogiem i malinami

 

ciasto z twarogiem i malinami

Ciasto z twarogiem i malinami

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto jogurtowe:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka - użyłam L
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 do jrzały rozgnieciony banan (można pominąć, a jeśli ciasto będzie za gęste, dodać trochę więcej jogurtu)

masa serowa:

  • 500 g twarogu na serniki - może być taki luźniejszy i rzadszy - ja użyłam twarogu na serniki z Lidla , jeśli używasz gęstego twarogu, to dodaj do niego około pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • około 60-70 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • około 150 g mrożonych lub świeżych malin (mrożonych malin nie trzeba wcześniej rozmrażać)

Instrukcja
 

ciasto:

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • Olej zmiksuj z cukrem i jajkami, dodaj rozgniecionego banana (jeśli używasz) oraz na zmianę mąkę i jogurt naturalny.
  • Przelej ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm.

masa twarogowa:

  • Zmiksuj twaróg z jajkami i cukrem - krótko - tylko do połączenia składników.
  • Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż masę twarogową na wierzch ciasta, powtykaj w twaróg maliny.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!