Przepis na proste ciasto z twarogiem i malinami
To ciasto z twarogiem i malinami, to trochę efekt czyszczenia lodówki :)
Potrzebowałam spore ciasto na wyjazd – takie co się za szybko nie kończy, więc kombinowałam i ciągle dokładałam składniki. Ostatecznie na lekkie jogurtowe ciasto (z dodatkiem jednego dojrzałego banana – jak czyszczenie, to czyszczenie :D) dałam warstwę sernikową wymieszaną z czekoladowymi kropelkami (możecie użyć posiekaną czekoladę), a w twaróg powtykałam mrożone maliny.
Ciasto jogurtowe z malinami wyszło bardzo smaczne i co najważniejsze długo zachowało świeżość – jedliśmy go przez kilka dni (ograniczając się do kawałka dziennie – co by nie szło za bardzo w dupkę ;)).
Maliny świetnie uzupełniły lekko słodkie ciasto i bardzo smakowały w połączeniu z gorzką czekoladą.
Chyba muszę częściej czyścić lodówkę i robić takie ciasta :D
Z podanej poniżej przeze mnie porcji otrzymacie dużą blaszkę ciasta – piekłam w formie 24/24 cm i ciacho było wysokie – możecie upiec w większej formie – wtedy ciasto będzie niższe – w tym przypadku proponuję zrobić trochę więcej części twarogowej, aby nie była za cienka :)
Zapraszam Was również do wypróbowania przepisu na ciasto drożdżowe z serem i jagodami albo na malinowy sernik na spodzie brownie :D
Ciasto z twarogiem i malinami przepis do druku

Ciasto z twarogiem i malinami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.
Składniki
ciasto jogurtowe:
- 350 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju
- 200 g cukru
- 2 jajka - użyłam L
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 banan - dojrzały rozgnieciony (można pominąć, a jeśli ciasto będzie za gęste, dodać trochę więcej jogurtu)
masa serowa:
- 500 g twarogu na serniki - może być taki luźniejszy i rzadszy - ja użyłam twarogu na serniki z Lidla, jeśli używasz gęstego twarogu, to dodaj do niego około pół szklanki jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 2 jajka
- około 60-70 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
- około 150 g malin mrożonych lub świeżych (mrożonych malin nie trzeba wcześniej rozmrażać)
Instrukcja
ciasto:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.350 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli
- Olej zmiksuj z cukrem i jajkami, dodaj rozgniecionego banana (jeśli używasz) oraz na zmianę mąkę i jogurt naturalny.3/4 szklanki oleju, 200 g cukru, 2 jajka, 1 banan, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm.
masa twarogowa:
- Zmiksuj twaróg z jajkami i cukrem - krótko - tylko do połączenia składników.500 g twarogu na serniki, 100 g cukru, 2 jajka
- Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.około 60-70 g kropelek czekoladowych
- Wyłóż masę twarogową na wierzch ciasta, powtykaj w twaróg maliny.około 150 g malin
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.