Ciasto z malinami i białą czekoladą

Zaktualizowany: 2024 9 sierpnia
ciasto z białą czekoladą i malinami

Przepis na puszyste ciasto z białą czekoladą i malinami

Zapraszam na przepyszne i do tego proste w przygotowaniu maślane ciasto z malinami i białą czekoladą. Te ucierane ciasto maślane smakuje wręcz doskonale i świetnie się przechowuje. Długo zachowuje świeżość i miękkość jeśli będzie w szczelnym pojemniku. Upieczcie koniecznie to szybkie ciasto z białą czekoladą i dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowało.

ucierane ciasto z czekoladą

Ciasto z malinami i białą czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubicie puszyste ciasta z owocami, to koniecznie upieczcie to malinowe ciasto i dodajcie do niego posiekaną białą czekoladę.

ciasto z białą czekoladą i malinami

Ciasto z malinami i białą czekoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i lekkie maślane ciasto ucierane pieczone z malinami i posiekaną białą czekoladą.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 345 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki

składniki na ciasto z malinami i czekoladą

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z malinami i białą czekoladą

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem przez kilka minut – aż zrobi się jasne.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
    miksowanie masła z cukrem pudrem na ciasto ucierane
  • Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
    250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    przesiewanie mąki do ciasta ucieranego
  • Do ubitego masła dodawaj po jednym jajku i od razu po łyżce mąki – zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
    4 jajka
    dodawanie jajek i mąki do ciasta ucieranego
  • Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – skończ miksować, gdy widzisz jeszcze resztki mąki.
    gotowe ciasto ucierane
  • Dodaj do ciasta mniej więcej połowę posiekanej czekolady i lekko wymieszaj łyżką.
    100 g białej czekolady
    dodawanie białej czekolady do ciasta z malinami
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia).
  • Wyłóż na wierzch ciasta maliny i posyp je resztą czekolady.
    ok 250 g malin
    ciasto z malinami i białą czekoladą przed pieczeniem
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 345kcalWeglowodany: 37gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe ciasto z białą czekoladą, ciasto z malinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ucierane ciasto z malinami

Maślane ciasto z białą czekoladą i malinami – uwagi

To pyszne puszyste ciasto ucierane przygotowałam na weekendowe podjadanie i tak nam wszystkim zasmakowało, że postanowiłam dodać tu przepis na nie.

Ciasto szczególnie przypadło do gustu mojej córce, która ciągle zaglądała do kuchni po kolejny kawałek.

To ucierane ciasto maślane, ciacho wychodzi ładnie puszyste i może długo postać bez obsychania. Aby ciasto było długo świeże powinniście przechowywać je pod przykryciem, a najlepiej w miarę szczelnym pojemniku. Ciasto może wtedy spokojnie postać nawet kilka dni.

czekoladowe ciasto z malinami

Jak zrobić ucierane ciasto z malinami – wskazówki

Ucierane ciasto maślane wyjdzie dobrze, jeśli miękkie masło zmiksujecie porządnie z cukrem. Ja polecam tu użycie cukru pudru, bo masło dużo szybciej ładnie się ubije. Masło najlepiej miksować przez kilka minut – 5-10 minut w zupełności wystarczy.

Dla większej puszystości warto przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia przez sitko, a jajka wcześniej potrzymać kilka minut w gorącej wodzie.

Sukcesem puszystego ciasta maślanego jest krótkie miksowanie po dodaniu mąki. Przestajemy miksować, gdy jeszcze widać ślady mąki w cieście i już tylko krótko mieszamy raz, czy dwa łyżką. Jeśli będziecie zbyt długo miksować masło z mąką ciasto może utracić swoją puszystość i wyjdzie ciężkie i zbite, może się nawet pojawić zakalec!

malinowe ciasto z białą czekoladą

Jakie maliny do ciasta?

Ja ze względu na sezon na maliny użyłam tu świeże owoce i ułożyłam je na wierzchu ciasta. Poza sezonem na świeże maliny możecie użyć mrożone owoce – nie musicie ich wcześniej rozmrażać, ale starajcie się nie dawać ich wtedy zbyt dużo – maksymalnie 250 g wystarczy.

Ja swoje ciasto z robiłam z białą czekoladą, ale możecie również użyć czekoladę mleczną, karmelową albo nawet gorzką.

Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami to pyszne ciasto z malinami i białą czekoladą wyjdzie Wam bez problemu i będziecie mogli się cieszyć jego wspaniałym smakiem i teksturą.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami oraz przepisy na ciasta czekoladowe – jestem przekonana, że na pewno znajdziecie tu coś dla siebie!

Ps.

Przy okazji polecam Wam swoją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 pysznych i prostych przepisów na słodkie domowe wypieki. Książkę możecie kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.

Zapraszam również do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możecie sobie łatwo zapisać na później.

najlepsze wypieki beaty

KUP TUTAJ

ciasto z czekoladą i malinami

Polecane przepisy na ciasta z malinami

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki z malinami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2023 14 sierpnia

Podziel się przepisem

5 from 4 votes (4 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na ciasto z malinami i białą czekoladą

Zapraszam na pyszne i puszyste ucierane ciasto maślane pieczone z soczystymi malinami i posiekaną białą czekoladą. Takie maślane ciasto wychodzi super miękkie i delikatnie słodkie dzięki białej czekoladzie. Świeże maliny dodają ciastu wyjątkowego smaku oraz lekkiej kwaśności. Dzięki temu ciasto z malinami jest fajnie orzeźwiające i idealne na letnie ciepłe dni. Ciasto z białą czekoladą jest na sporą blaszkę, więc podzielicie je na dużo porcji. Na pewno wystarczy dla wszystkich domowników i gości. Ciasto łatwo przewieźć i przechować dlatego sprawdzi się idealnie jako ciasto na grilla, na piknik, czy też przyjęcie w ogrodzie. Może stać na zewnątrz na słońcu i nic się mu nie stanie. Koniecznie zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania i jak najszybciej upieczcie to pyszne ciasto malinowej swojej rodzinie.