Ciasto z malinami i białą czekoladą
Przepis na puszyste ciasto z białą czekoladą i malinami
Zapraszam na przepyszne i do tego proste w przygotowaniu maślane ciasto z malinami i białą czekoladą. Te ucierane ciasto maślane smakuje wręcz doskonale i świetnie się przechowuje. Długo zachowuje świeżość i miękkość jeśli będzie w szczelnym pojemniku. Upieczcie koniecznie to szybkie ciasto z białą czekoladą i dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowało.
Spis treści
Ciasto z malinami i białą czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubicie puszyste ciasta z owocami, to koniecznie upieczcie to malinowe ciasto i dodajcie do niego posiekaną białą czekoladę.
Ciasto z malinami i białą czekoladą przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto z malinami i czekoladą
- 200 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady (posiekanej)
- ok 250 g malin
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z malinami i białą czekoladą
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem przez kilka minut – aż zrobi się jasne.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitego masła dodawaj po jednym jajku i od razu po łyżce mąki – zmiksuj krótko – tylko do połączenia.4 jajka
- Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – skończ miksować, gdy widzisz jeszcze resztki mąki.
- Dodaj do ciasta mniej więcej połowę posiekanej czekolady i lekko wymieszaj łyżką.100 g białej czekolady
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia).
- Wyłóż na wierzch ciasta maliny i posyp je resztą czekolady.ok 250 g malin
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Maślane ciasto z białą czekoladą i malinami – uwagi
To pyszne puszyste ciasto ucierane przygotowałam na weekendowe podjadanie i tak nam wszystkim zasmakowało, że postanowiłam dodać tu przepis na nie.
Ciasto szczególnie przypadło do gustu mojej córce, która ciągle zaglądała do kuchni po kolejny kawałek.
To ucierane ciasto maślane, ciacho wychodzi ładnie puszyste i może długo postać bez obsychania. Aby ciasto było długo świeże powinniście przechowywać je pod przykryciem, a najlepiej w miarę szczelnym pojemniku. Ciasto może wtedy spokojnie postać nawet kilka dni.
Jak zrobić ucierane ciasto z malinami – wskazówki
Ucierane ciasto maślane wyjdzie dobrze, jeśli miękkie masło zmiksujecie porządnie z cukrem. Ja polecam tu użycie cukru pudru, bo masło dużo szybciej ładnie się ubije. Masło najlepiej miksować przez kilka minut – 5-10 minut w zupełności wystarczy.
Dla większej puszystości warto przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia przez sitko, a jajka wcześniej potrzymać kilka minut w gorącej wodzie.
Sukcesem puszystego ciasta maślanego jest krótkie miksowanie po dodaniu mąki. Przestajemy miksować, gdy jeszcze widać ślady mąki w cieście i już tylko krótko mieszamy raz, czy dwa łyżką. Jeśli będziecie zbyt długo miksować masło z mąką ciasto może utracić swoją puszystość i wyjdzie ciężkie i zbite, może się nawet pojawić zakalec!
Jakie maliny do ciasta?
Ja ze względu na sezon na maliny użyłam tu świeże owoce i ułożyłam je na wierzchu ciasta. Poza sezonem na świeże maliny możecie użyć mrożone owoce – nie musicie ich wcześniej rozmrażać, ale starajcie się nie dawać ich wtedy zbyt dużo – maksymalnie 250 g wystarczy.
Ja swoje ciasto z robiłam z białą czekoladą, ale możecie również użyć czekoladę mleczną, karmelową albo nawet gorzką.
Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami to pyszne ciasto z malinami i białą czekoladą wyjdzie Wam bez problemu i będziecie mogli się cieszyć jego wspaniałym smakiem i teksturą.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami oraz przepisy na ciasta czekoladowe – jestem przekonana, że na pewno znajdziecie tu coś dla siebie!
Ps.
Przy okazji polecam Wam swoją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 pysznych i prostych przepisów na słodkie domowe wypieki. Książkę możecie kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.
Zapraszam również do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możecie sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasta z malinami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki z malinami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z malinami i białą czekoladą
Zapraszam na pyszne i puszyste ucierane ciasto maślane pieczone z soczystymi malinami i posiekaną białą czekoladą. Takie maślane ciasto wychodzi super miękkie i delikatnie słodkie dzięki białej czekoladzie. Świeże maliny dodają ciastu wyjątkowego smaku oraz lekkiej kwaśności. Dzięki temu ciasto z malinami jest fajnie orzeźwiające i idealne na letnie ciepłe dni. Ciasto z białą czekoladą jest na sporą blaszkę, więc podzielicie je na dużo porcji. Na pewno wystarczy dla wszystkich domowników i gości. Ciasto łatwo przewieźć i przechować dlatego sprawdzi się idealnie jako ciasto na grilla, na piknik, czy też przyjęcie w ogrodzie. Może stać na zewnątrz na słońcu i nic się mu nie stanie. Koniecznie zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania i jak najszybciej upieczcie to pyszne ciasto malinowej swojej rodzinie.