ciasto malinowa pianka

Przepis na pyszne ciasto z malinową pianką

wpis sponsorowany

Jeśli lubisz pyszne i lekkie ciasta z owocami to dziś przygotuj razem ze mną kruche ciasto z malinami i pianką budyniową. To ciasto smakuje i wygląda obłędnie, a to zasługa świeżych malin oraz niezwykle pysznej budyniowej pianki zrobionej z dodatkiem malinowego budyniu. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić ciasto z budyniową pianką i owocami.

ciasto z budyniową pianką i malinami

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne kruche ciasta, które rozpływają się ustach, a do tego lubisz pyszne owoce, to upiecz to ciasto z budyniową pianką i malinami!

ciasto malinowa pianka

Ciasto z malinami i pianką budyniową przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i mocno owocowe ciasto malinowe z pianką malinową i kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 211 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na większą blachę o wymiarach około 20/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto:

składniki na budyniową piankę

  • 5 białek (z jaj rozmiar L)
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 2 budynie malinowe (- proszek – po 40 g każdy)
  • 0,5 szklanki oleju (- 120 ml)

dodatkowo do ciasta z pianką

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z pianką budyniową

  • Przygotuj kruche ciasto – szybko zagnieć ciasto z podanych składników.
    375 g mąki pszennej, 250 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 g cukru pudru, 5 żółtek
  • Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj trochę zimnej wody.
    trochę zimnej wody
  • Podziel ciasto na dwie porcje – o wielkości mniej więcej 2/3 i 1/3 – owiń w folię i schłodź przez około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij większą porcję i zetrzyj ją na tarce, albo wylep nim foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  • Podpiecz ciasto w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut – przestudź.
  • Na podpieczony spód wyłóż konfiturę malinową Stovit i dokładnie rozprowadź.
    1 słoiczek konfitury
  • Zacznij ubijać białka, w trakcie wsyp powoli cukier i miksuj aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    5 białek, 200 g cukru
  • Wlej powoli olej i zmiksuj na niskich obrotach.
    0,5 szklanki oleju
  • Wsyp dwa budynie malinowe i zmiksuj na niskich obrotach.
    2 budynie malinowe
  • Wyłóż piankę na ciasto i wyrównaj.
  • Ułóż maliny, a na wierzch zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – do ładnego zrumieniania.
  • Ciasto po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 211kcalWeglowodany: 22gBiałko: 3gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe ciasto owocowe, ciasto z budyniową pianką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z malinami i kruszonką

Kruche ciasto z malinami i pianką – uwagi

Owocowe ciasta cieszą się duża popularnością, dlatego dziś też mam dla was takie świeże, lekkie i owocowe ciasto.

Zapraszam na ciasto z malinami i pianką budyniową, konfiturą malinową oraz świeżymi malinami.

Całość jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia, a smakuje nieziemsko :)

kruche ciasto z malinami

Jak zrobić kruche ciasto z malinami?

Pierwszy krok to ciasto.

Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i schłodzić je w lodówce – jeśli robicie je tego samego dnia, to proponuję włożyć je do zamrażalnika. Wtedy po schłodzeniu najwygodniej zetrzeć je na grubych oczkach tarki.

Reszta przygotowań to już niecałe pół godzinki i ciasto ląduje w piekarniku :D

Kruche ciasto wcześniej podpiekacie, a potem smarujecie po wierzchu konfiturą malinową.

Na konfiturę wykładacie obłędną pianę budyniową z budyniem malinowym.

malinowe ciasto z budyniową pianką

Jak zrobić piankę budyniową na ciasto?

Bazą takiej pianki jest beza. Aby ją zrobić musicie porządnie zmiksować białka z cukrem – aż białka staną się bardzo białe, gęste i lśniące.

Wtedy zmniejszacie obroty miksera i cienkim strumieniem wlewacie olej – ciągle miksując.

Na koniec wsypujecie proszek budyniowy z dwóch budyni malinowych i mieszacie do połączenia.

Taka beza malinowa ląduje na konfiturze malinowej.

Teraz już tylko wystarczy ułożyć na wierzchu i lekko wetknąć świeże maliny i zetrzeć resztę odłożonego kruchego ciasta.

Ciasto po upieczeniu przypomina trochę pleśniaka, ale tu piana bezowa jest bardziej stabilna i grubsza – to zasługa oleju i dodanego budyniu.

Jeśli jeszcze do tej pory nie jedliście tego kruchego ciasta z budyniową pianką, to koniecznie wypróbujcie mój przepis!

Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami oraz przepisów przygotowanych z konfiturami i dżemami :)

kruche ciasto z pianką i malinami
kruche ciasto z malinami

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na kruche ciasta z owocami

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste kruche ciasta pieczone z różnymi owocami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: