Ciasto z malinami i pianką

Zaktualizowany: 2023 8 lipca
ciasto malinowa pianka

Przepis na pyszne ciasto z malinową pianką

wpis sponsorowany

Jeśli lubisz pyszne i lekkie ciasta z owocami to dziś przygotuj razem ze mną kruche ciasto z malinami i pianką budyniową. To ciasto smakuje i wygląda obłędnie, a to zasługa świeżych malin oraz niezwykle pysznej budyniowej pianki zrobionej z dodatkiem malinowego budyniu. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić ciasto z budyniową pianką i owocami.

ciasto z budyniową pianką i malinami

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne kruche ciasta, które rozpływają się ustach, a do tego lubisz pyszne owoce, to upiecz to ciasto z budyniową pianką i malinami!

ciasto malinowa pianka

Ciasto z malinami i pianką budyniową przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i mocno owocowe ciasto malinowe z pianką malinową i kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 211 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na większą blachę o wymiarach około 20/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto:

składniki na budyniową piankę

  • 5 białek (z jaj rozmiar L)
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 2 budynie malinowe (- proszek – po 40 g każdy)
  • 0,5 szklanki oleju (- 120 ml)

dodatkowo do ciasta z pianką

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z pianką budyniową

  • Przygotuj kruche ciasto – szybko zagnieć ciasto z podanych składników.
    375 g mąki pszennej, 250 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 g cukru pudru, 5 żółtek
  • Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj trochę zimnej wody.
    trochę zimnej wody
  • Podziel ciasto na dwie porcje – o wielkości mniej więcej 2/3 i 1/3 – owiń w folię i schłodź przez około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij większą porcję i zetrzyj ją na tarce, albo wylep nim foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  • Podpiecz ciasto w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut – przestudź.
  • Na podpieczony spód wyłóż konfiturę malinową Stovit i dokładnie rozprowadź.
    1 słoiczek konfitury
  • Zacznij ubijać białka, w trakcie wsyp powoli cukier i miksuj aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    5 białek, 200 g cukru
  • Wlej powoli olej i zmiksuj na niskich obrotach.
    0,5 szklanki oleju
  • Wsyp dwa budynie malinowe i zmiksuj na niskich obrotach.
    2 budynie malinowe
  • Wyłóż piankę na ciasto i wyrównaj.
  • Ułóż maliny, a na wierzch zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – do ładnego zrumieniania.
  • Ciasto po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 211kcalWeglowodany: 22gBiałko: 3gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe ciasto owocowe, ciasto z budyniową pianką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z malinami i kruszonką

Kruche ciasto z malinami i pianką – uwagi

Owocowe ciasta cieszą się duża popularnością, dlatego dziś też mam dla was takie świeże, lekkie i owocowe ciasto.

Zapraszam na ciasto z malinami i pianką budyniową, konfiturą malinową oraz świeżymi malinami.

Całość jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia, a smakuje nieziemsko :)

kruche ciasto z malinami

Jak zrobić kruche ciasto z malinami?

Pierwszy krok to ciasto.

Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i schłodzić je w lodówce – jeśli robicie je tego samego dnia, to proponuję włożyć je do zamrażalnika. Wtedy po schłodzeniu najwygodniej zetrzeć je na grubych oczkach tarki.

Reszta przygotowań to już niecałe pół godzinki i ciasto ląduje w piekarniku :D

Kruche ciasto wcześniej podpiekacie, a potem smarujecie po wierzchu konfiturą malinową.

Na konfiturę wykładacie obłędną pianę budyniową z budyniem malinowym.

malinowe ciasto z budyniową pianką

Jak zrobić piankę budyniową na ciasto?

Bazą takiej pianki jest beza. Aby ją zrobić musicie porządnie zmiksować białka z cukrem – aż białka staną się bardzo białe, gęste i lśniące.

Wtedy zmniejszacie obroty miksera i cienkim strumieniem wlewacie olej – ciągle miksując.

Na koniec wsypujecie proszek budyniowy z dwóch budyni malinowych i mieszacie do połączenia.

Taka beza malinowa ląduje na konfiturze malinowej.

Teraz już tylko wystarczy ułożyć na wierzchu i lekko wetknąć świeże maliny i zetrzeć resztę odłożonego kruchego ciasta.

Ciasto po upieczeniu przypomina trochę pleśniaka, ale tu piana bezowa jest bardziej stabilna i grubsza – to zasługa oleju i dodanego budyniu.

Jeśli jeszcze do tej pory nie jedliście tego kruchego ciasta z budyniową pianką, to koniecznie wypróbujcie mój przepis!

Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami oraz przepisów przygotowanych z konfiturami i dżemami :)

kruche ciasto z pianką i malinami
kruche ciasto z malinami

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na kruche ciasta z owocami

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste kruche ciasta pieczone z różnymi owocami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2020 24 lipca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

8 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na kruche ciasto z pianką budyniową

Dziś mam dla was przepis na przepyszne i jednocześnie nietrudne ciasto owocowe z malinami i obłędną pianką malinową zrobioną na bazie budyniu malinowego. Zobaczcie mój dokładny przepis podany tuż powyżej i sprawdźcie jak zrobić budyniową piankę do ciasta. Sprawdźcie też jak zrobić niezawodne ciasto półkruche, które po upieczeniu będzie lekkie, maślane i będzie rozpływać się w ustach. Tym ciastem z malinami na pewno zaskoczycie wszystkich i zachwycicie ich smakiem.

Kruche ciasto z malinami

Zobaczcie mój przepis krok po kroku na ciasto z malinami i przygotujcie go na weekend. Takie ciasto będzie również idealne na grilla. Bo to ciasto na sporą blachę, więc można je pokroić na wiele porcji. Na pewno wystarczy dla każdego. Gorąco polecam! Zachęcam również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta kruche z owocami i nie tylko.