Ciasto na żółtkach z malinami
Przepis na proste ucierane ciasto z samych żółtek
Jeśli masz akurat w domu trochę żółtek i nie wiesz co z nimi zrobić, to ja mam dla Ciebie idealny przepis – przygotuj ciasto na żółtkach z malinami albo z innymi owocami. Do tego ciasta używamy same żółtka, bez białek. Ciasto wychodzi fajnie puszyste i wspaniale smakuje z dodatkiem owoców. Oprócz malin możecie użyć również inne owoce – te większe pokrójcie na mniejsze kawałki. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciasto na samych żółtkach.
Spis treści
Ciasto na żółtkach z malinami przepis krok po kroku
Jeśli masz do wykorzystania trochę żółtek i nie wiesz co z nimi zrobić, to koniecznie upiecz to ciasto!
Ciasto na żółtkach z malinami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto z samych żółtek
- 6 żółtek (u mnie z jaj rozmiar L)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 1 łyżka soku z cytryny (albo trochę aromatu cytrynowego lub innego smaku)
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki – najlepiej typ 450 lub 500)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml mleka (- 1/2 szklanki)
- ok 100 g malin (lub innych drobnych owoców)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z żółtek z malinami
- Żółtka zmiksuj z cukrem aż będą białe i bardzo puszyste.6 żółtek, 200 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do zmiksowanych żółtek dodaj połowę mąki, mleko oraz sok lub aromat i krótko zmiksuj.120 ml mleka, 1 łyżka soku z cytryny
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do tortownicy i na wierzchu ułóż owoce.ok 100 g malin
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 30-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź – przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszyste ciasto z samych żółtek – uwagi
Zrobiłam ostatnio bezę i znowu zostały mi po niej żółtka.
A że nie lubię marnować jedzenia, to zrobiłam ciasto na żółtkach z malinami.
Do mojego ciasta wykorzystałam 6 żółtek, które zmiksowałam z cukrem jak kogel mogel.
Aby ciasto nie było zbyt suche dodałam do niego trochę mleka oraz przed pieczeniem dołożyłam maliny.
Użyłam mrożone owoce i wcześniej ich nie rozmrażałam.
Dla smaku zaromatyzowałam ciasto sokiem z cytryny oraz dodałam odrobinę skórki z cytryny.
Zamiast soku możecie użyć aromat spożywczy – również w innym smaku.
Ciasto z żółtek wyszło mi bardzo puszyste i pyszne.
Jak przechowywać ciasto na żółtkach?
Ciasto możesz przechowywać bezpośrednio na blacie przez kilka dni – wstaw go do szczelnego pojemnika, albo przykryj szklaną lub plastikową pokrywką.
U mnie resztki ciasta przeleżały od czwartku do poniedziałku i smakowały świetnie!
Jeśli chcesz żeby ciasto poleżało dłużej, to ze względu na dodane owoce możesz schować ciasto do lodówki – szczególnie jeśli robisz je w bardziej upalne dni. Wtedy owoce mają większą tendencję do psucia się.
Ciasto z żółtek nadaje się również do mrożenia. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą i zamroź. W zamrażarce może spokojnie poleżeć 2-3 miesiące.
Jeśli macie nadmiar żółtek i nie wiecie co z nimi zrobić, to wypróbujcie przepis na to ciasto na żółtkach z malinami.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami, a także na pyszne bezy.
Ps.
Przy okazji polecam Ci moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto pysznych i prostych przepisów na ciasta, ciasteczka i babeczki idealne na różne okazje. Gorąco polecam!
Polecane przepisy na ciasta z malinami
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasta z malinami. Na blogu jest sporo ciekawych przepisów, a ja tutaj polecam między innymi takie trzy: