Przepis na proste ucierane ciasto z samych żółtek

ciasto na żółtkach z malinami

Zrobiłam ostatnio bezę i znowu zostały mi po niej żółtka.

A że nie lubię marnować jedzenia, to zrobiłam ciasto na żółtkach z malinami.

Do mojego ciasta wykorzystałam 6 żółtek, które zmiksowałam z cukrem jak kogel mogel.

Aby ciasto nie było zbyt suche dodałam do niego trochę mleka oraz przed pieczeniem dołożyłam maliny.

Użyłam mrożone owoce i wcześniej ich nie rozmrażałam.

Dla smaku zaromatyzowałam ciasto sokiem z cytryny oraz dodałam odrobinę skórki z cytryny.

Zamiast soku możecie użyć aromat spożywczy – również w innym smaku.

Ciasto z żółtek wyszło mi bardzo puszyste i pyszne.

A przy okazji okazało się, że się świetnie przechowuje.

Jeden kawałek przeleżał od czwartku do poniedziałku i smakował świetnie!

Zasługą był tu szczelny pojemnik :)

Jeśli macie nadmiar żółtek i nie wiecie co z nimi zrobić, to wypróbujcie przepis na to ciasto na żółtkach z malinami.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami, a także na pyszne bezy.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.77 z 17 ocen
Postaw mi kawę
przepis na ciasto z żółtek
ciasto bez białek
ciasto z żółtek z malinami
cytrynowe ciasto z malinami
ciasto cytrynowe z malinami
ciasto z samych żółtek

Ciasto na żółtkach z malinami

ciasto na żółtkach z malinami

Ciasto na żółtkach z malinami

Wypieki Beaty
Przepis na proste ucierane ciasto z samych żółtek pieczone z dodatkiem owoców.
4.77 z 17 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 260 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki

  • 6 żółtek u mnie z jaj rozmiar L
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 1 łyżka soku z cytryny albo trochę aromatu cytrynowego lub innego smaku
  • 225 g mąki 1,5 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • ok 100 g malin lub innych drobnych owoców

Instrukcja
 

  • Żółtka zmiksuj z cukrem aż będą białe i bardzo puszyste.
    6 żółtek, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do zmiksowanych żółtek dodaj połowę mąki, mleko oraz sok lub aromat i krótko zmiksuj.
    0,5 szklanki mleka, 1 łyżka soku z cytryny
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do tortownicy i na wierzchu ułóż owoce.
    ok 100 g malin
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 30-40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 45gBiałko: 6gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!