Ciasto na żółtkach z malinami
Przepis na proste ucierane ciasto z samych żółtek
Jeśli nie wiesz co zrobić z żółtek po bezie, albo po innych wypiekach, to ja mam dla Ciebie idealny przepis – przygotuj ciasto na żółtkach z malinami albo z innymi owocami. Do tego ciasta używamy same żółtka, bez białek. Ciasto wychodzi fajnie puszyste i wspaniale smakuje z dodatkiem owoców. Oprócz malin możecie użyć również inne owoce – te większe pokrójcie na mniejsze kawałki. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciasto na samych żółtkach.
Spis treści
Ciasto na żółtkach z malinami przepis krok po kroku
Jeśli masz do wykorzystania trochę żółtek i nie wiesz co z nimi zrobić, to koniecznie upiecz to ciasto!
Ciasto na żółtkach z malinami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto z samych żółtek
- 6 żółtek (u mnie z jaj rozmiar L)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 1 łyżka soku z cytryny (albo trochę aromatu cytrynowego lub innego smaku)
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki – najlepiej typ 450 lub 500)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml mleka (- 1/2 szklanki)
- ok 100 g malin (lub innych drobnych owoców)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z żółtek z malinami
- Żółtka zmiksuj z cukrem aż będą białe i bardzo puszyste.6 żółtek, 200 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do zmiksowanych żółtek dodaj połowę mąki, mleko oraz sok lub aromat i krótko zmiksuj.120 ml mleka, 1 łyżka soku z cytryny
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do tortownicy i na wierzchu ułóż owoce.ok 100 g malin
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 30-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź – przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszyste ciasto z samych żółtek – uwagi
Zrobiłam ostatnio bezę i znowu zostały mi po niej żółtka.
A że nie lubię marnować jedzenia, to zrobiłam ciasto na żółtkach z malinami.
Do mojego ciasta wykorzystałam 6 żółtek, które zmiksowałam z cukrem jak kogel mogel.
Aby ciasto nie było zbyt suche dodałam do niego trochę mleka oraz przed pieczeniem dołożyłam maliny.
Użyłam mrożone owoce i wcześniej ich nie rozmrażałam.
Dla smaku zaromatyzowałam ciasto sokiem z cytryny oraz dodałam odrobinę skórki z cytryny.
Zamiast soku możecie użyć aromat spożywczy – również w innym smaku.
Ciasto z żółtek wyszło mi bardzo puszyste i pyszne.
Jak przechowywać ciasto na żółtkach?
Ciasto możesz przechowywać bezpośrednio na blacie przez kilka dni – wstaw go do szczelnego pojemnika, albo przykryj szklaną lub plastikową pokrywką.
U mnie resztki ciasta przeleżały od czwartku do poniedziałku i smakowały świetnie!
Jeśli chcesz żeby ciasto poleżało dłużej, to ze względu na dodane owoce możesz schować ciasto do lodówki – szczególnie jeśli robisz je w bardziej upalne dni. Wtedy owoce mają większą tendencję do psucia się.
Ciasto z żółtek nadaje się również do mrożenia. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą i zamroź. W zamrażarce może spokojnie poleżeć 2-3 miesiące.
Jeśli macie nadmiar żółtek i nie wiecie co z nimi zrobić, to wypróbujcie przepis na to ciasto na żółtkach z malinami.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami, a także na pyszne bezy.
Ps.
Przy okazji polecam Ci moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto pysznych i prostych przepisów na ciasta, ciasteczka i babeczki idealne na różne okazje. Gorąco polecam!
Polecane przepisy na ciasta z malinami
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasta z malinami. Na blogu jest sporo ciekawych przepisów, a ja tutaj polecam między innymi takie trzy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto na żółtkach z malinami przepis
Przepis na ciasto z samych żółtek bez białek. Taki przepis na ciasto będzie idealny, gdy zostaną wam żółtka po przygotowaniu np. bezy lub pączków. Aby nie marnować żółtek możecie właśnie upiec takie ciasto z żółtek. To cytrynowe ciasto z malinami jest delikatne i lekkie jak biszkopt. A jednocześnie nie jest takie suche jak biszkopt. Spróbujcie koniecznie jeśli macie nadmiar żółtek.
Zamiast malin możecie do ciasta dodać inne drobne owoce, albo pokrojone jabłka. Jeśli macie zamrożone owoce, to nie musicie ich wcześniej rozmrażać.
Puszyste ciasto z żółtek przepis
Wypróbujcie mój przepis na cytrynowe ciasto z żółtek, a z moim przepisem krok po kroku na pewno wszystko się dobrze uda. Takie ciasto z malinami będzie idealne do herbaty albo kawy. Dodatek owoców sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i jeszcze smaczniejsze.
Wypróbujcie również inne moje wypieki przygotowane z użyciem żółtek - polecam wam między innymi - truskawkowe ciastka shortcakes, babeczki na żółtkach, ciasteczka orzeszki albo wysoką drożdżówkę z kruszonką.