Przepis na proste ucierane ciasto z samych żółtek

Zrobiłam ostatnio bezę i znowu zostały mi po niej żółtka.
A że nie lubię marnować jedzenia, to zrobiłam ciasto na żółtkach z malinami.
Do mojego ciasta wykorzystałam 6 żółtek, które zmiksowałam z cukrem jak kogel mogel.
Aby ciasto nie było zbyt suche dodałam do niego trochę mleka oraz przed pieczeniem dołożyłam maliny.
Użyłam mrożone owoce i wcześniej ich nie rozmrażałam.
Dla smaku zaromatyzowałam ciasto sokiem z cytryny oraz dodałam odrobinę skórki z cytryny.
Zamiast soku możecie użyć aromat spożywczy – również w innym smaku.
Ciasto z żółtek wyszło mi bardzo puszyste i pyszne.
A przy okazji okazało się, że się świetnie przechowuje.
Jeden kawałek przeleżał od czwartku do poniedziałku i smakował świetnie!
Zasługą był tu szczelny pojemnik :)
Jeśli macie nadmiar żółtek i nie wiecie co z nimi zrobić, to wypróbujcie przepis na to ciasto na żółtkach z malinami.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami, a także na pyszne bezy.






Ciasto na żółtkach z malinami

Ciasto na żółtkach z malinami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
Instrukcja
- Żółtka zmiksuj z cukrem aż będą białe i bardzo puszyste.6 żółtek, 200 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do zmiksowanych żółtek dodaj połowę mąki, mleko oraz sok lub aromat i krótko zmiksuj.0,5 szklanki mleka, 1 łyżka soku z cytryny
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do tortownicy i na wierzchu ułóż owoce.ok 100 g malin
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 30-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.