Drożdżówki pistacjowe z malinami
Przepis na bułeczki pistacjowe z kremem pistacjowym i malinami
Przygotuj dziś ze mną rewelacyjne i pyszne drożdżówki pistacjowe. Te słodkie bułeczki pistacjanki zawijane z kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami smakują wręcz niebiańsko. Dodaj do nich przepyszny lukier malinowy przygotowany z dodatkiem malin, a nikt nie przejdzie obojętnie obok tych bułeczek! Sprawdź mój przepis krok po kroku, ze zdjęciami i filmem z przygotowań i sprawdź jak zrobić bułeczki z pistacjami, którymi zachwycisz wszystkich!
Spis treści
Drożdżówki pistacjowe z malinami przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz słodkie i pachnące ciasta drożdżowe i smakowite drożdżówki, to koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki z pistacjami i malinami.
Drożdżowe bułeczki pistacjowe przepis z filmem
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml mleka (letniego)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 40 g masła (miękkiego)
składniki na nadzienie do bułeczek
- ok 50 g kremu pistacjowego
- ok 30 g pistacji (posiekanych)
- ok 100 g malin
składniki na lukier malinowy
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 50 g malin (rozgniecionych)
- ok 1 łyżka mleka
- ok 20 g pistacji (posiekanych – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżówki pistacjowe z malinami krok po kroku
Krok 1 – przygotuj rozczyn drożdżowy
- Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier oraz odrobinę letniego mleka – zmieszaj aż drożdże się rozpuszczą.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
- Dodaj resztę mleka i wymieszaj.
- Przykryj miseczkę folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby rozczyn zaczął pracować – na około 20 min.
Krok 2 – przygotuj ciasto drożdżowe na bułeczki
- W dużej misie umieść mąkę, cukier, masło w kawałkach oraz jajko.300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
- Dodaj napuszony rozczyn drożdżowy.
- Zagnieć elastyczne ciasto – ja wyrabiam je mikserem z założonym hakiem. Wyrabiam przez około 10 minut, aż ciasto ładnie odchodzi od ścianek miski, jest elastyczne i gładkie – ciasto będzie gęste.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę, aż ciasto mocno wyrośnie.
Krok 3 – przygotuj bułeczki pistacjowe
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na tylko delikatnie posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta kremem pistacjowym.ok 50 g kremu pistacjowego
- Posyp ciasto posiekanymi orzechami pistacjowymi – możesz ich nie dodawać jeśli nie masz.ok 30 g pistacji
- Posyp wierzch ciasta malinami.ok 100 g malin
- Zwiń ciasto w rulon – ja zaczynam od węższego brzegu.
- Zaznacz ostrym nożem na cieście miejsca przecięcia bułeczek – ja najpierw zaznaczam środek, potem środki każdej połówki, a następnie jeszcze środki w każdej części.
- Pokrój ciasto na bułeczki – polecam użycie nici – np. dentystycznej.
- Ułóż bułeczki w większej formie (u mnie posmarowanej masłem i wysypanej mąką) albo na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj je folią lub ręcznikiem i odstaw na około 30 minut aby bułeczki się napuszyły.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie góra/dół).
Krok 4 – upiecz bułeczki pistacjowe
- Bułeczki odkryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez około 20 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Bułeczki po upieczeniu ostudź.
Krok 5 – przygotuj lukier malinowy do bułeczek
- Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj do niego rozgniecione widelcem maliny.150 g cukru pudru, 50 g malin
- Dodaj 1 łyżkę mleka i wymieszaj razem – jeśli trzeba do dodaj troszkę więcej mleka.ok 1 łyżka mleka
- Posmaruj lukrem bułeczki.
- Na koniec możesz je dodatkowo posypać posiekanymi pistacjami.ok 20 g pistacji
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pistacjanki z malinami – uwagi
Podczas przygotowań do przepisu na sernik pistacjowy i tort pistacjowy na urodziny córki nakupiłam niezłe zapasy kremu pistacjowego i zastanawiałam się jak go spożytkować. Tak wpadł mi do głowy pomysł na drożdżowe bułeczki z kremem pistacjowym. Osobiście uwielbiam wszelkie drożdżówki, a bułeczki cynamonki to jedne z moich ulubionych. Stwierdziłam więc, że pistacjanki z malinami będą strzałem w 10! Szczególnie, że połączenie malin i pistacji już tak idealnie się sprawdziło, przy moim torcie pistacjowym z malinami. Nie myśląc wiele, przygotowałam ciasto drożdżowe i upiekłam te niezwykłe bułeczki. Pochwaliłam się nimi na moim Stories i odzew był ogromny. Wszyscy się mnie pytali o przepis :) W sobotę przysiadłam do komputera i oto jest – przepis na drożdżówki z kremem pistacjowym i malinami :)
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania bułeczek pistacjowych?
Samo ciasto drożdżowe jest bardzo podstawowe. Po wyrobieniu jest gęste i elastyczne, co zapewnia, że ciasto można ładnie i cienko rozwałkować i zwinąć w ciasny rulon. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- drożdże – ja zawsze używam świeże drożdże, jeśli nie masz świeżych, to możesz użyć drożdże instant – wystarczy opakowanie 7 g
- mąka pszenna – najlepsza będzie mąka typ 500 lub 550, ale ostatecznie możesz też użyć mąkę typ 450
- mleko – u mnie to mleko 1,5%, możesz użyć o innej zawartości tłuszczu lub zastąpić mlekiem roślinnym – pamiętaj tylko o letniej i niezbyt gorącej temperaturze mleka
- krem pistacjowy – ja użyłam krem pistacjowy kupiony w Biedronce, ten krem jest słodki i nie potrzeba już dodatkowego cukru
- maliny – maliny do ciasta użyj świeże, a jeśli masz mrożone, to je wcześniej rozmroź i lekko odsącz
Jak zrobić bułeczki pistacjowe z suszonych drożdży?
Jeśli używasz suszonych drożdży, to nie musisz przygotowywać wstępnego rozczynu drożdżowego. Wtedy drożdże wsyp do miski z mąką i pozostałymi składnikami, wlej też mleko i wyrób elastyczne ciasto. Potem postępuj już zgodnie z poszczególnymi krokami z przepisu.
Czy można zrobić pistacjanki bez malin?
Oczywiście, że tak! Jeśli nie masz malin, albo za nimi nie przepadasz, to możesz z nich zrezygnować. Zawiń ciasto drożdżowe z samym kremem pistacjowym i posiekanymi pistacjami. Możesz też maliny zastąpić innymi owocami – np. borówkami. Zamiast lukru malinowego przygotuj zwykły lukier. Do cukru pudru nie dodawaj malin, tylko użyj trochę więcej mleka, aby uzyskać lekko płynny lukier.
Jak przechowywać bułeczki drożdżowe z kremem pistacjowym?
Aby bułeczki pistacjowe były dłużej świeże, to warto je przykryć folią spożywczą (jeśli są w formie do pieczenia), albo przełożyć do szczelnego pojemnika. Jak większość ciast drożdżowych tak i te pistacjanki na drugi dzień mogą być mniej miękkie niż pierwszego dnia, ale dalej smakują wybornie. Jeśli masz mikrofalówkę to możesz je bardzo łatwo odświeżyć. Wystarczy podgrzać taką bułeczkę pistacjową z malinami przez około 20-30 sekund, a stanie się znowu mięciutka i puszysta :)
Mam nadzieję, że takie drożdżówki pistacjowe z malinami zasmakują tobie i twoim bliskim i będziesz je chętnie piec. Przy okazji polecam gorąco mój profil na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam sobie łatwo zapisać na później :)
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Jeśli uwielbiasz domowe słodkie drożdżowe wypieki, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie słodkości, a dużo więcej na moim blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bułeczki z kremem pistacjowym
Wypróbuj mój przepis na pistacjanki z malinami. Co to są pistacjanki? To pyszne drożdżówki pistacjowe z kremem pistacjowym i posiekanymi pistacjami. Ja dodałam do bułeczek świeże maliny, które swoim kolorem pięknie kontrastowały z zielonym kremem pistacjowym i pistacjami. Gotowe bułeczki pistacjowe posmarowałam obłędnym lukrem malinowym zrobionym z dodatkiem malin. Takie bułeczki pistacjowe prezentowały się niezwykle pięknie i do tego smakowały wręcz niebiańsko. Prosty i bardzo dokładnie opisany przepis na drożdżówki pistacjowe, ze zdjęciami i filmem z przygotowań sprawia, że takie bułeczki upiecze każdy! Spróbuj koniecznie!