malinowe bułeczki serduszka na walentynki

Przepis na malinowe bułeczki serca: idealne drożdżówki na Walentynki

Przepis na malinowe drożdżowe bułeczki w kształcie serca to niezwykła propozycja na Walentynki. Te smakowite drożdżówki, wypełnione aromatycznym nadzieniem z malin, są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo urocze. Ich delikatny smak i konsystencja sprawiają, że są doskonałym wyborem na romantyczne śniadanie lub popołudniową herbatę z ukochaną osobą. Dodatkowo, ich kształt serca nadaje im wyjątkowy urok, doskonale wpisując się w walentynkową tematykę. Spróbuj koniecznie!

drożdżówki malinowe wyglądające jak serce

Malinowe drożdżówki serca przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie drożdżówki i szukasz ciekawego pomysłu na Walentynkowy deser, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

drożdżówki malinowe jak serca

Malinowe bułeczki serca przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na słodkie malinowe bułeczki drożdżowe z nadzieniem malinowym i różowym lukrem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 45 minut
Porcje 9 sztuk
Kalorie 224 kcal
Składniki

składniki na malinowe ciasto drożdżowe

składniki na nadzienie malinowe do drożdżówek

składniki na różowy lukier do bułeczek

  • ok 50-75 g cukru pudru (1/3-1/2 szklanki)
  • syrop malinowy (do konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić malinowe ciasto drożdżowe

  • Drożdże rozkrusz i zmieszaj z cukrem i letnim mlekiem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    15 g drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
    jak zrobić zaczyn drożdżowy do ciasta
  • W dużej misie umieść mąkę, cukier, olej i syrop. Dodaj jajko oraz rozczyn drożdżowy – wyrób gładkie ciasto (ja dodałam jeszcze odrobinę różowego koloru, aby kolor ciasta był bardziej intensywny).
    300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 30 ml syropu malinowego, 30 ml oleju
    dodawanie składników na ciasto drożdżowe
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – do wyrośnięcia.
    ciasto drożdżowe przykryte do wyrośnięcia

Jak zrobić nadzienie malinowe do bułeczek

  • Maliny przełóż do rondelka, dodaj cukier i odrobinę wody – zagotuj aż owoce się rozpadną.
    ok 150 g malin, 1-2 łyżki cukru
    gotowanie malin z cukrem
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niedużą ilością wody i dodaj do gotujących się malin, mieszaj energicznie, aż owoce zgęstnieją (jak kisiel). Odstaw do ostudzenia.
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    dodawanie mąki ziemniaczanej do malin

Malinowe bułeczki serca – wykonanie

  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
    zagniatanie ciasta drożdżowego po jego wyrośnięciu
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
    wałkowanie ciasta drożdżowego na bułeczeki
  • Posmaruj wierzch ciasta malinami.
    smarowanie ciasta drożdżowego frużeliną malinową
  • Zwiń ciasto od strony dłuższego boku tylko zawijając tylko do połowy ciasta.
    jak zawinąć ciasto drożdżowe
  • Zawiń ciasto z drugiej strony.
    jak zawinąć ciasto drożdżowe
  • Oba wałeczki ciasta mają się ze sobą stykać.
    zwinięte ciasto drożdżowe na bułeczki
  • Za pomocą nici lub ostrego noża podziel ciasto na kawałki o szerokości około 2-3 cm (mi wyszło 9 bułeczek) – może być przy tym trochę brudno.
    jak kroić ciasto drożdżowe na porcje
  • Ułóż bułeczki tak aby stały – dół serduszek wyciągnij i nadaj bułeczkom kształt serc.
    jak uformować bułeczki w kształt serduszka
  • Przykryj formę z bułeczkami folią spożywczą i zostaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tryb góra/dół) i wstaw bułeczki do pieczenia. piecz je około 15 minut (jeśli pieczesz je w formie, to wydłuż czas do 20 minut).
  • Po upieczeniu bułeczki ostudź zanim polejesz je lukrem.
  • Aby zrobić lukier przesyp cukier puder do miseczki i wlewaj do niej po trochu syrop malinowy i dokładnie mieszaj.
    ok 50-75 g cukru pudru, syrop malinowy
    jak zrobić różowy lukier na wypieki
Film
Notatki
Podaję kaloryczność przy 9 bułeczkach. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 224kcalWeglowodany: 37gBiałko: 5gTłuszcz: 5g
Słowa kluczowe bułki serca, drożdżówki z malinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżówki z malinami w kształcie serda

Czym są malinowe bułeczki serca?

Moje dzisiejsze słodkie bułeczki drożdżowe w kształcie serca, to pomysł na nadchodzące Walentynki, chociaż możesz je upiec również bez okazji. Myślę, że słodkości w kształcie serduszka będą się podobać każdemu niezależnie od święta. Ja się tu inspirowałam serduszkowym trendem na Pinterest, gdzie takie bułeczki są bardzo popularne.

Drożdżowe serca: dlaczego warto je upiec?

Dlaczego warto upiec te malinowe bułeczki drożdżowe? Po pierwsze, bo wyglądają niezwykle uroczo i na pewno wywołają uśmiech na twarzy ukochanej osoby. Po drugie, bo są proste do zrobienia. I po trzecie – bo są pyszne! Te bułeczki mają nie tylko malinowe nadzienie, ale również samo ciasto jest lekko malinowe i oblane są malinowym lukrem. Malinowe drożdżówki cudownie pachną podczas pieczenia i rewelacyjnie smakują i wyglądają.

malinowe drożdżówki w kształcie serc

Składniki potrzebne do przygotowania malinowych bułeczek

Do upieczenia tych malinowych drożdżówek potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników – łatwo dostępnych w każdym sklepie. Ja tu poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

  • drożdże – ja użyłam tu 15 g świeżych drożdży, możesz też użyć drożdże instant (suszone) wtedy wystarczy ci opakowanie 7g
  • mleko – u mnie to mleko 1,5%, możesz użyć mleko o innej zawartości tłuszczu a także mleko roślinne
  • mąka pszenna – najlepsza będzie mąka do wypieków drożdżowych, czyli typ 550, ale jeśli jej nie masz, to mąka typ 500 albo nawet 450 też będzie dobra
  • syrop malinowy – użyłam tu gotowy syrop o smaku malinowym, możesz użyć domowy sok malinowy. Syrop użyłam zarówno do samego ciasta drożdżowego jak i do przygotowania różowego malinowego lukru do polania bułeczek malinowych po ich upieczeniu.
  • maliny – do nadzienia możesz wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone owoce – jeśli masz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Na tą ilość ciasta w zupełności wystarczy ci około 150 g malin, a jeśli masz ich trochę mniej, to też będzie ok – możesz wtedy dodać do nadzienia mniej cukru i odrobinę mniej mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej).
malinowe bułeczki serduszka

Jak zrobić malinowe bułeczki drożdżowe – wskazówki

To są bułeczki drożdżowe, więc musisz przygotować ciasto drożdżowe. Te ciasta lubią ciepło i brak przeciągów. Dlatego jeśli w kuchni masz chłodno, to zarówno rozczyn drożdżowy jak i ciasto do wyrośnięcia możesz schować do piekarnika. Ja zagniecione ciasto drożdżowe wstawiam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni i zostawiam tak na około godzinę. Przez ten czas ciasto zawsze wspaniale wyrasta i się napusza. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam na blacie posypanym mąką – jeśli ciasto się za bardzo lepi, to posyp je też z wierzchu odrobiną mąki – ale nie dodawaj za dużo, aby potem bułeczki nie były twarde.

drożdżówki malinowe w kształcie serduszka

Formowanie serca: jak nadać bułeczkom kształt serca?

Nadanie bułeczkom kształtu serca nie jest trudne i na pewno sobie z tym poradzisz. Musisz tu cienko rozwałkować ciasto. Następny etap to zawijanie ciasta. Wyznacz sobie, gdzie mniej więcej przebiega linia środkowa ciasta (wzdłuż dłuższego brzegu) i zawiń ciasto z jednej strony do tego środka. Potem zawiń ciasto z drugiej strony tak aby powstały dwa stykające się ze sobą wałeczki (zobacz na zdjęciach do przepisu jak to wygląda, albo obejrzyj mój krótki film z przygotowań). Gdy masz ciasto zawinięte w te dwa ruloniki, to kroisz je na plasterki. Każdy plasterek układasz w formie, albo na papierze do pieczenia tak aby stały i było widać przekrój. Możesz teraz lekko poprawić zawinięte ciasto, aby ładniej wyglądało. Następnie jedną ręką przytrzymując ruloniki ciągniesz delikatnie ciasto od spodu, tak aby otrzymać kształt serca. Tyle!

raspberry heart shaped buns

Pieczenie bułeczek: jak długo i w jakiej temperaturze piec drożdżówki?

Moje malinowe bułeczki piekłam bez formy – ułożyłam je w odstępach na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie góra/dół. Drożdżówki malinowe piekłam jakieś 15 minut – aż były ładnie rumiane. Bułeczki możesz również upiec w formie – posmaruj ją masłem i wysyp mąką. Ułóż bułeczki zachowując lekkie odstępy, aby miały gdzie rosnąć. Bułeczki w formie piecz przez około 20-25 minut i po upieczeniu ostudź. Wtedy polej je malinowym lukrem. Możesz je też dodatkowo posypać cukrowymi serduszkami jeśli takie masz.

słodkie bułki na walentynki

Jakie nadzienie malinowe wykorzystać w przepisie na bułeczki?

Jeśli nie masz ochoty na robienie frużeliny malinowej, albo nie masz na to czasu, to możesz wykorzystać konfiturę malinową. W ostateczności może to też być dżem malinowy – ale lepszy będzie domowy. Sklepowe dżemy malinowe mają sporo żelujących substancji i pod wpływem gorąca mocno się rozpuszczają i wypływają.

Czy można zastąpić maliny innymi owocami?

Jeśli nie przepadasz za malinami, albo ich nie masz i nie masz gdzie kupić, to możesz oczywiście użyć inne owoce. Przy Walentynkach najlepiej się sprawdzą czerwone owoce – takie jak truskawki, czy czerwone porzeczki. Ale mogą to być również owoce leśne, czy borówki. Jeśli masz syropy owocowe lub soki owocowe w innych smakach to też możesz je użyć.

Mam nadzieję, że te malinowe bułeczki serca cię skuszą i upiecz je dla swoich bliskich. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się w komentarzu swoimi spostrzeżeniami. Wypróbuj również inne moje przepisy na Walentynki.

malinowe bułeczki serca na walentynki

Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe

Jeśli uwielbiasz drożdżówki tak jak ja, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Na blogu jest ich bardzo dużo, więc na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy: