Przepis na szwedzkie drożdżowe bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną

bułeczki semlor

Bułeczki Semlor to popularne w Szwecji i całej Skandynawii drożdżowe bułeczki nadziewane masą migdałową i dekorowane bitą śmietaną.

Najwięcej się ich zjada we wtorek przed Środą Popielcową (w Tłusty Wtorek), ale są też chętnie zjadane przez cały okres karnawału.

Ja już od jakiegoś czasu miałam ochotę na sprawdzenie przepisu na semlor, ale ciągle coś mnie odciągało.

Na szczęście w tym roku się wyrobiłam wręcz idealnie, bo Tłusty Wtorek już jutro!

Aby mieć pewność, że robię bułeczki z najlepszego przepisu zajrzałam na szwedzki blog Call Me Cupcake.

Skorzystałam z przepisu Lindy i upiekłam te aromatyczne kardamonowe bułeczki.

Teraz wy też możecie upiec sobie takie szwedzkie bułeczki z migdałami.

Jak zrobić bułeczki semlor?

Będziecie potrzebować do nich drożdże, migdały, kardamon i śmietanę kremówkę.

Pozostałe składniki są standardowe i będziecie je mieć w domu.

Migdały należy podprażyć w piekarniku (albo na patelni), a potem zmiksować z cukrem i mlekiem na masę migdałową.

Jeśli nie macie malaksera, to proponuję użyć od razu mielone migdały (tych już nie prażycie wcześniej).

Śmietanę kremówkę należy ubić na gęsto, przełożyć do woreczka z tylką gwiazdką i wycisnąć na bułeczki.

Jeśli nie macie w domu tylek, to nałóżcie bitą śmietaną łyżką.

Na smak drożdżówek semlor to nie wpłynie ;)

Jeśli nie dostaniecie nigdzie kardamonu, to trudno, zróbcie bułeczki bez niego.

Jestem przekonana, że te szwedzkie bułeczki semlor wam zasmakują.

Chociaż muszę przyznać, że ich jedzenie bez pobrudzenia może być wyzwaniem :)

Przy okazji polecam wam przepis na inne popularne szwedzkie bułeczki – cynamonowe kanelbullar a także przepis na drożdżówki z marcepanem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę
szwedzkie bułeczki drożdżowe z marcepanem i bitą śmietaną
szwedzkie bułeczki z kardamonem i migdałami
drożdżowe bułeczki semlor z bitą śmietaną
semlor z migdałami i bitą śmietaną
drożdżowe bułeczki z migdałami i bitą śmietaną
szwedzkie bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną

Bułeczki Semlor przepis do druku

bułeczki semlor

Bułeczki semlor

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne szwedzkie bułeczki drożdżowe z migdałami i bitą śmietaną.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz 20 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 9
Kalorie 452 kcal

Składniki

drożdżowe ciasto kardamonowe

masa migdałowa

bita śmietana

dodatkowo

Instrukcja
 

ciasto drożdżowe

  • Do misy miksera wlej zimne mleko i dodaj drożdże – wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
    125 ml mleka, 25 g świeżych drożdży
    jak zrobić drożdże
  • Dodaj do miski cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajko, kardamon i miękkie masło w kawałkach.
    75 g cukru, 1 jajko, 325 g mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 100 g masła, 1 łyżka kardamonu
    jak zrobić ciasto drożdżowe
  • Zagnieć ciasto – będzie lepkie, ale nie dodawaj więcej mąki.
    ciasto drożdżowe
  • Przykryj miskę z ciastem i odstaw na 10 minut.
  • Posyp lekko blat mąką, wyjmij ciasto i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na 9 części – możesz też na 8.
    drożdżowe bułeczki
  • Z każdej utocz bułeczkę.
  • Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstęp między bułeczkami.
    jak zrobić szwedzkie semlor
  • Przykryj bułeczki ściereczka i odstaw na 60-90 minut do wyrośnięcia.

masa migdałowa

  • Gdy bułeczki wyrastają przygotuj masę migdałową.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Na blachę wysyp migdały i piecz je przez około 8 minut.
    100 g migdałów
  • Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i ostudź.
  • Do malaksera włóż ostudzone migdały, dodaj cukier i mleko – zmiksuj wszystko razem na masę migdałową.
    100 g cukru, 100 ml mleka
    jak zrobić masę migdałową
  • Podwyższ temperaturę piekarnika do 225 stopni (tryb góra-dół).
  • Jajko roztrzep widelcem razem z łyżką wody.
    1 jajko, 1 łyżka wody
  • Posmaruj jajkiem wierzch bułeczek.
    jak zrobić bułeczki semlor
  • Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz około 12 minut.
  • Po upieczeniu bułeczki ostudź.

wykończenie

  • Zetnij bułeczkom wierzchy i lekko wydrąż środki.
    drożdżowe bułeczki z kardamonem
  • Dodaj wydrążone ciasto do masy migdałowej i dokładnie razem połącz.
    jak zrobić masę migdałową
  • Nałóż masę migdałową do środka wydrążonych bułeczek.
    bułeczki z masą migdałową
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
    jak zrobić bitą śmietanę
  • Przełóż bitą śmietanę do woreczka z tylką gwiazdką.
    bita śmietana
  • Wyciśnij bitą śmietanę na wierzch bułeczek.
    drożdżowe bułeczki z bitą śmietaną
  • Przykryj bułeczki odciętymi górami i na koniec posyp cukrem pudrem.
    jak zrobić szwedzki bułeczki

Notatki

Podaję przybliżoną kaloryczność dla jednej sztuki przy przygotowaniu 9 bułeczek.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 452kcalWeglowodany: 47gBiałko: 9gTłuszcz: 26g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!