bułeczki semlor

Przepis na szwedzkie drożdżowe bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną

Przepis na bułeczki semlor to kulinarna podróż do Szwedzkiej. Te puszyste, słodkie bułeczki, wypełnione kremem migdałowym i śmietaną, są prawdziwym rarytasem. Te bułeczki to lekkie drożdżowe ciasto, które nadziane jest słodką masą migdałową i po upieczeniu posmarowane dodatkową warstwą bitej śmietany. Zasmakuj słodkości w stylu szwedzkim z tym wyjątkowym przepisem na semlor!

szwedzkie bułeczki z kardamonem i migdałami

Bułeczki Semlor przepis krok po kroku

Jeśli lubisz drożdżowe bułeczki i chętnie testujesz przepisy z różnych stron świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

bułeczki semlor

Bułeczki semlor przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne szwedzkie bułeczki drożdżowe z migdałami i bitą śmietaną.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 9
Kalorie 452 kcal
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto kardamonowe

składniki na masę migdałową do bułeczek semlor

składniki na bitą śmietanę do bułeczek

dodatkowe składniki do bułeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe do bułeczek semlor

  • Do misy miksera wlej zimne mleko i dodaj drożdże – wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
    125 ml mleka, 25 g świeżych drożdży
    jak zrobić drożdże
  • Dodaj do miski cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajko, kardamon i miękkie masło w kawałkach.
    75 g cukru, 1 jajko, 325 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 100 g masła, 1 łyżka kardamonu
    jak zrobić ciasto drożdżowe
  • Zagnieć ciasto – będzie lepkie, ale nie dodawaj więcej mąki.
    ciasto drożdżowe
  • Przykryj miskę z ciastem i odstaw na 10 minut.
  • Posyp lekko blat mąką, wyjmij ciasto i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na 9 części – możesz też na 8.
    drożdżowe bułeczki
  • Z każdej utocz bułeczkę.
  • Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstęp między bułeczkami.
    jak zrobić szwedzkie semlor
  • Przykryj bułeczki ściereczka i odstaw na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Jak zrobić masę migdałową do bułek semlor

  • Gdy bułeczki wyrastają przygotuj masę migdałową.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół)/
  • Na blachę wysyp migdały i piecz je przez około 8 minut.
    100 g migdałów
  • Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i ostudź.
  • Do malaksera włóż ostudzone migdały, dodaj cukier i mleko – zmiksuj wszystko razem na masę migdałową.
    100 g cukru, 100 ml mleka
    jak zrobić masę migdałową
  • Podwyższ temperaturę piekarnika do 225 stopni (tryb góra-dół).
  • Jajko roztrzep widelcem razem z łyżką wody.
    1 jajko, 1 łyżka wody
  • Posmaruj jajkiem wierzch bułeczek.
    jak zrobić bułeczki semlor
  • Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz około 12 minut.
  • Po upieczeniu bułeczki ostudź.

Bułeczki semlor – wykończenie

  • Zetnij bułeczkom wierzchy i lekko wydrąż środki.
    drożdżowe bułeczki z kardamonem
  • Dodaj wydrążone ciasto do masy migdałowej i dokładnie razem połącz.
    jak zrobić masę migdałową
  • Nałóż masę migdałową do środka wydrążonych bułeczek.
    bułeczki z masą migdałową
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
    jak zrobić bitą śmietanę
  • Przełóż bitą śmietanę do woreczka z tylką gwiazdką.
    bita śmietana
  • Wyciśnij bitą śmietanę na wierzch bułeczek.
    drożdżowe bułeczki z bitą śmietaną
  • Przykryj bułeczki odciętymi górami i na koniec posyp cukrem pudrem.
    jak zrobić szwedzki bułeczki
Notatki
Podaję przybliżoną kaloryczność dla jednej sztuki przy przygotowaniu 9 bułeczek.
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 452kcalWeglowodany: 47gBiałko: 9gTłuszcz: 26g
Słowa kluczowe drożdżówki z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szwedzkie bułeczki drożdżowe z marcepanem i bitą śmietaną

Co to są bułeczki semlor?

Bułeczki Semlor to popularne w Szwecji i całej Skandynawii drożdżowe bułeczki nadziewane masą migdałową i dekorowane bitą śmietaną. Najwięcej się ich zjada we wtorek przed Środą Popielcową (w Tłusty Wtorek), ale są też chętnie zjadane przez cały okres karnawału. Ja już od jakiegoś czasu miałam ochotę na sprawdzenie przepisu na semlor, ale ciągle coś mnie odciągało. Na szczęście w tym roku się wyrobiłam wręcz idealnie, bo Tłusty Wtorek już jutro! Aby mieć pewność, że robię bułeczki z najlepszego przepisu zajrzałam na szwedzki blog Call Me Cupcake. Skorzystałam z przepisu Lindy i upiekłam te aromatyczne kardamonowe bułeczki. Teraz wy też możecie upiec sobie takie szwedzkie bułeczki z migdałami.

drożdżowe bułeczki semlor z bitą śmietaną

Jak zrobić bułeczki semlor – wskazówki

Będziecie potrzebować do nich drożdże, migdały, kardamon i śmietanę kremówkę. Pozostałe składniki są standardowe i będziecie je mieć w domu. Migdały należy podprażyć w piekarniku (albo na patelni), a potem zmiksować z cukrem i mlekiem na masę migdałową. Jeśli nie macie malaksera, to proponuję użyć od razu mielone migdały (tych już nie prażycie wcześniej). Śmietanę kremówkę należy ubić na gęsto, przełożyć do woreczka z tylką gwiazdką i wycisnąć na bułeczki. Jeśli nie macie w domu tylek, to nałóżcie bitą śmietaną łyżką. Na smak drożdżówek semlor to nie wpłynie ;) Jeśli nie dostaniecie nigdzie kardamonu, to trudno, zróbcie bułeczki bez niego.

Jestem przekonana, że te szwedzkie bułeczki semlor wam zasmakują. Chociaż muszę przyznać, że ich jedzenie bez pobrudzenia może być wyzwaniem :)

Przy okazji polecam wam przepis na inne popularne szwedzkie bułeczki – cynamonowe kanelbullar a także przepis na drożdżówki z marcepanem.

semlor z migdałami i bitą śmietaną
drożdżowe bułeczki z migdałami i bitą śmietaną
szwedzkie bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną

Polecane przepisy na drożdżowe bułeczki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na idealne słodkie drożdżówki pieczone w różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: