Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Grecka zupa jajeczno-cytrynowa

By | 2018-05-04T17:39:27+00:00 2018 Maj 7th|Kurczak, Na słono, Obiady|

Grecka zupa jajeczno-cytrynowa – Avgolemono

 

zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem

 

Grecka zupa jajeczno-cytrynowa zaskoczy was smakiem 🙂

Gotuje się ją jak zwykły rosół (chociaż praktycznie bez warzywek), za to potem dzieją się cuda.

Do wywaru dodajemy sporo roztrzepanych i zmieszanych z sokiem z cytryny jajek.

Zupa nabiera aksamitności, lekkiej gęstości oraz niespotykanego smaku.

Jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnego niedzielnego rosołku, więc ten smak może być szokiem, ale na pewno zasmakuje wszystkim osobom lubiącym kwaśne zupy.

Jeśli lubisz zupę szczawiową, ogórkową z kiszonych ogórków, wszelkie żurki, to ta zupa jest dla ciebie 🙂

Koniecznie podaj do niej makaron, kawałki kurczaka z gotowania zupy oraz koperek.

Taka zupa będzie idealna na ciepłe dni, bo nie dość, że nasyci, to jeszcze orzeźwi 🙂

To kto gotuje tą grecką zupę?

Grecy nazywają ją Avgolemono – ładnie prawda?

Zapraszam was również na zupę szparagową z fetą, zupę ze świeżych ogórków albo zupę krem z pietruszki.

 

Avgolemono grecka zupa

 

grecki rosół z kurczakiem i cytryną

 

grecka zupa cytrynowa

 

grecki rosół z cytryną

 

Grecka zupa jajeczno-cytrynowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 8 porcji. Podaję kaloryczność porcji bez makaronu. Porcja zupy to około 300 g.
Autor:
Typ przepisu: Zupa
Ilość: 8
Składniki
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka soli
  • 4 duże jajka
  • ¼ szklanki soku z cytryny
Wykonanie
  1. Mięso z kurczaka zalej wodą, dodaj sól i pieprz.
  2. Cebulę opal nad ogniem - jeśli masz taką możliwość - i dołóż do garnka z mięsem.
  3. Gotuj rosół przez około godzinę - aż mięso będzie ugotowane.
  4. Po ugotowaniu wyjmij mięso na talerz, cebulę wyrzuć, a rosół przelej przez sito.
  5. Odlej około pół litra rosołu, resztę przelej do garnka i gotuj na małym ogniu.
  6. Jajka roztrzep trzepaczką, aby się lekko spieniły.
  7. Dodaj do jajek powoli sok z cytryny (możesz dać najpierw połowę, a potem ewentualnie resztę do smaku).
  8. Wlej małym strumieniem odlany i lekko przestudzony rosół - pozwoli to zahartować jajka.
  9. Przelej całość do garnka z rosołem i dokładnie wymieszaj.
  10. Podgotuj 5 minut na małym ogniu - ale uważaj aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo z jajek może się zrobić jajecznica 😉
  11. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem (ja dałam również trochę chili), jeśli nie zużyłeś całego soku z cytrynowego przy jajkach, to możesz dodać go teraz do smaku.
  12. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, mięsem z podudzi kurczaka oraz koperkiem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 78 Tłuszcze: 5 g Węglowodany: 0,6 g Błonnik: 0 g Białka: 8 g

 

 

grecka zupa cytrynowa

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.

Reklama

6 komentarzy

  1. Kamila 2018/05/08 at 09:33 - Reply

    Świetny przepis. Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale chętnie spróbuję.

  2. Candy Pandas 2018/05/07 at 10:37 - Reply

    Lubimy takie kwaśne zupy jak ogórkowa, więc ta zupa na pewno też by nam zasmakowała 🙂

  3. Karmel-itka 2018/05/07 at 09:04 - Reply

    Bardzo intrygujący przepis – zupa zapowiada się jako lekka i orzeźwiająca 😉

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: