Przepis na grecką zupę jajeczno-cytrynową – Avgolemono

zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem


Grecka zupa jajeczno-cytrynowa zaskoczy was smakiem :)

Gotuje się ją jak zwykły rosół (chociaż praktycznie bez warzywek), za to potem dzieją się cuda.

Do wywaru dodajemy sporo roztrzepanych i zmieszanych z sokiem z cytryny jajek.

Zupa nabiera aksamitności, lekkiej gęstości oraz niespotykanego smaku.

Jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnego niedzielnego rosołu, więc ten smak może być szokiem, ale na pewno zasmakuje wszystkim osobom lubiącym kwaśne zupy.

Jeśli lubisz zupę szczawiową, ogórkową z kiszonych ogórków, wszelkie żurki, to ta zupa jest dla ciebie :)

Koniecznie podaj do niej makaron, kawałki kurczaka z gotowania zupy oraz koperek.

Taka zupa będzie idealna na ciepłe dni, bo nie dość, że nasyci, to jeszcze orzeźwi :)

To kto gotuje tą grecką zupę?

Grecy nazywają ją Avgolemono – ładnie prawda?

Zapraszam was również na zupę szparagową z fetą, zupę ze świeżych ogórków albo zupę krem z pietruszki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Avgolemono grecka zupa

grecki rosół z kurczakiem i cytryną

grecka zupa cytrynowa

grecki rosół z cytryną

Grecka zupa jajeczno-cytrynowa przepis do druku

grecka zupa cytrynowa z jajkami

Grecka zupa jajeczno-cytrynowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i orzeźwiającą grecką zupę jajeczno-cytrynową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 8
Kalorie 78 kcal

Składniki

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 cebula duża
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka soli
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1/4 szklanki soku z cytryny

Instrukcja
 

  • Mięso z kurczaka zalej wodą, dodaj sól i pieprz.
    4 podudzia, 2 litry wody, 1 łyżka soli, 2 łyżki czarnego pieprzu
  • Cebulę opal nad ogniem - jeśli masz taką możliwość - i dołóż do garnka z mięsem.
    1 cebula
  • Gotuj rosół przez około godzinę - aż mięso będzie ugotowane.
  • Po ugotowaniu wyjmij mięso na talerz, cebulę wyrzuć, a rosół przelej przez sito.
  • Odlej około pół litra rosołu, resztę przelej do garnka i gotuj na małym ogniu.
  • Jajka roztrzep trzepaczką, aby się lekko spieniły.
    4 jajka
  • Dodaj do jajek powoli sok z cytryny (możesz dać najpierw połowę, a potem ewentualnie resztę do smaku).
    1/4 szklanki soku z cytryny
  • Wlej małym strumieniem odlany i lekko przestudzony rosół - pozwoli to zahartować jajka.
  • Przelej całość do garnka z rosołem i dokładnie wymieszaj.
  • Podgotuj 5 minut na małym ogniu - ale uważaj aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo z jajek może się zrobić jajecznica ;)
  • Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem (ja dałam również trochę chili), jeśli nie zużyłeś całego soku z cytrynowego przy jajkach, to możesz dodać go teraz do smaku.
  • Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, mięsem z podudzi kurczaka oraz koperkiem.

Notatki

Przepis na 8 porcji. Podaję kaloryczność porcji bez makaronu. Porcja zupy to około 300 g.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 78kcalWeglowodany: 0.6gBiałko: 8gTłuszcz: 5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

grecka zupa cytrynowa

Przepis znalazłam w internecie – nie pamiętam jednak gdzie – podaję z moimi małymi zmianami.