Przepis na zupę krem z pietruszki

zupa krem z pietruszki


Lubicie zupy? Wolicie takie tradycyjne, czy też zmiksowane na krem?

Moje dzieci wolą takie kremowe – wyjątek stanowi tu tylko rosół :D

Dziś mam właśnie dla was przepis na taką kremową zupę z pietruszki.

Zupa krem z pietruszki – inspiracja

Byłam jakiś czas temu na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim i robiliśmy tam wiele różnych dań – między innymi przygotowywaliśmy puree z pietruszki.

Muszę się tu przyznać, że do tej pory unikałam pietruszki jak ognia – miałam na nią wielką awersję już od dzieciństwa.

Możliwe, że oberwało się jej za natkę ;)

Do tej pory dodawałam ją tylko do zup i po ugotowaniu wyrzucałam, żeby miejsca w garnku nie zajmowała.

Na warsztatach pierwszy raz w życiu jadłam puree z pietruszki i się zakochałam!

Pietruszka przygotowana metodą chłopaków była przeeeepyszna – słodka, karmelowa i obłędna. Dodam, że przy okazji jedliśmy chipsy z pietruszki i topinamburu i były czadowe – ręka się sama do nich wyciągała :D.

Po powrocie przygotowałam takie puree jako dodatek do obiadu – moje dzieci jęczały (czego się trochę spodziewałam), ale ja z mężem się nim zajadaliśmy.

Teraz przygotowałam nam zupę krem z pietruszki i mówię wam – jest przepyszny i zaskakujący :)

Spróbujcie koniecznie :)

Zapraszam również na zupę ze świeżych ogórków oraz na zupę z kukurydzy :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.46 z 11 ocen
Postaw mi kawę

zupa krem z pietruszki

zupa krem z warzyw

zupa z białych warzyw

zupa krem z pietruszki

zupa pietruszkowa

Zupa krem z pietruszki – przepis do druku

zupa krem z pietruszki

Zupa krem z pietruszki

Wypieki Beaty
Pyszna zupa krem z korzenia pietruszki - idealna na lunch lub obiad.
4.46 z 11 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Danie Obiad
Porcje 7
Kalorie 36 kcal

Składniki

  • 750 g korzenia pietruszki
  • 2-3 łyżki masła
  • 0,5 litra mleka (może też być mleko roślinne, a w ostateczności woda)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Instrukcja
 

  • Pietruszkę obierz i pokrój w kostkę - może być grubsza.
    750 g korzenia pietruszki
  • W garnku z grubym dnem rozpuść masło i delikatnie go posól, dodaj pietruszkę i smaż na małym ogniu przez około 15-20 minut - aż pietruszka nabierze delikatnie brązowego koloru i zacznie słodko pachnieć.
    2-3 łyżki masła
  • Po tym czasie wlej mleko i gotuj pietruszkę na małym ogniu aż zmięknie - zależnie od wielkości kostki zajmie to około 20 minut.
    0,5 litra mleka
  • Gdy pietruszka będzie miękka dodaj do garnka litr bulionu warzywnego i całość zagotuj.
    1 litr bulionu warzywnego
  • Zupę zmiksuj dokładnie w mikserze kielichowym, albo ręcznym blenderem.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • Zupę możesz podać z podprażonymi migdałami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 36kcalWeglowodany: 4.6gBiałko: 1.6gTłuszcz: 2gBłonnik: 1.6g
Słowa kluczowe jesienna zupa, kremowa zupa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!