Przepis na zupę krem z pietruszki
Lubicie zupy? Wolicie takie tradycyjne, czy też zmiksowane na krem?
Moje dzieci wolą takie kremowe – wyjątek stanowi tu tylko rosół :D
Dziś mam właśnie dla was przepis na taką kremową zupę z pietruszki.
Zupa krem z pietruszki – inspiracja
Byłam jakiś czas temu na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim i robiliśmy tam wiele różnych dań – między innymi przygotowywaliśmy puree z pietruszki.
Muszę się tu przyznać, że do tej pory unikałam pietruszki jak ognia – miałam na nią wielką awersję już od dzieciństwa.
Możliwe, że oberwało się jej za natkę ;)
Do tej pory dodawałam ją tylko do zup i po ugotowaniu wyrzucałam, żeby miejsca w garnku nie zajmowała.
Na warsztatach pierwszy raz w życiu jadłam puree z pietruszki i się zakochałam!
Pietruszka przygotowana metodą chłopaków była przeeeepyszna – słodka, karmelowa i obłędna. Dodam, że przy okazji jedliśmy chipsy z pietruszki i topinamburu i były czadowe – ręka się sama do nich wyciągała :D.
Po powrocie przygotowałam takie puree jako dodatek do obiadu – moje dzieci jęczały (czego się trochę spodziewałam), ale ja z mężem się nim zajadaliśmy.
Teraz przygotowałam nam zupę krem z pietruszki i mówię wam – jest przepyszny i zaskakujący :)
Spróbujcie koniecznie :)
Zapraszam również na zupę ze świeżych ogórków oraz na zupę z kukurydzy :)
Zupa krem z pietruszki – przepis do druku

Zupa krem z pietruszki
Składniki
Instrukcja
- Pietruszkę obierz i pokrój w kostkę - może być grubsza.750 g korzenia pietruszki
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło i delikatnie go posól, dodaj pietruszkę i smaż na małym ogniu przez około 15-20 minut - aż pietruszka nabierze delikatnie brązowego koloru i zacznie słodko pachnieć.2-3 łyżki masła
- Po tym czasie wlej mleko i gotuj pietruszkę na małym ogniu aż zmięknie - zależnie od wielkości kostki zajmie to około 20 minut.0,5 litra mleka
- Gdy pietruszka będzie miękka dodaj do garnka litr bulionu warzywnego i całość zagotuj.1 litr bulionu warzywnego
- Zupę zmiksuj dokładnie w mikserze kielichowym, albo ręcznym blenderem.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- Zupę możesz podać z podprażonymi migdałami.