krem z ogorkow 5

 

Zupa krem ze świeżych ogórków może być świetną alternatywą dla tradycyjnej zupy ogórkowej z kiszonych ogórków.

Jest równie smaczna, za to dużo delikatniejsza w smaku – będzie smakować dzieciom, które często nie lubią takich mocnych, kwaśnych smaków :)

Moje dzieci zupy ogólnie lubią, ale zwykle siedzą nad tym talerzem i bacznie go oglądają, potem słyszę tylko, a to co, a to co, a czy to cebula?

Pewnie się nie zdziwicie, że w końcu wnerwiam się na to ich biadolenie, dlatego większość zup „niepewnych” zostaje poddana zblendowaniu i nie ma problemu – nawet cebulka się zje :D

Jeśli jeszcze nie jedliście zupy ze świeżych ogórków, to zachęcam do wypróbowania przepisu.

zupa ogórkowa

 

zupa krem z ogórków

 

krem z ogorkow 5

 

zupa ogórkowa

 

Zupa krem ze świeżych ogórków

Wypieki Beaty
3.75 z 4 ocen

Składniki
  

  • około pół kilograma ogórków gruntowych
  • około 500 g ziemniaków
  • 2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • por - biała część - kawałek około 12 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki serka w typie almette
  • grzanki lub groszek ptysiowy do podania - opcjonalnie

Instrukcja
 

  • Ogórki zetrzyj na tarce razem ze skórką (zupa będzie miała ładniejszy kolor).
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Do garnka włóż ziemniaki i ogórki, zalej wodą lub bulionem i zacznij gotować.
  • Por pokrój w plasterki, a następnie podsmaż krótko - dodaj do zupy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Gotuj zupę do miękkości ziemniaków.
  • Zmiksuj całość blenderem, dopraw solą i pieprzem, dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!