Zupa krem ze świeżych ogórków może być świetną alternatywą dla tradycyjnej zupy ogórkowej z kiszonych ogórków.
Jest równie smaczna, za to dużo delikatniejsza w smaku – będzie smakować dzieciom, które często nie lubią takich mocnych, kwaśnych smaków :)
Moje dzieci zupy ogólnie lubią, ale zwykle siedzą nad tym talerzem i bacznie go oglądają, potem słyszę tylko, a to co, a to co, a czy to cebula?
Pewnie się nie zdziwicie, że w końcu wnerwiam się na to ich biadolenie, dlatego większość zup „niepewnych” zostaje poddana zblendowaniu i nie ma problemu – nawet cebulka się zje :D
Jeśli jeszcze nie jedliście zupy ze świeżych ogórków, to zachęcam do wypróbowania przepisu.

Zupa krem ze świeżych ogórków
Składniki
- około pół kilograma ogórków gruntowych
- około 500 g ziemniaków
- 2 litry wody lub bulionu warzywnego
- por - biała część - kawałek około 12 cm
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki serka w typie almette
- grzanki lub groszek ptysiowy do podania - opcjonalnie
Instrukcja
- Ogórki zetrzyj na tarce razem ze skórką (zupa będzie miała ładniejszy kolor).
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Do garnka włóż ziemniaki i ogórki, zalej wodą lub bulionem i zacznij gotować.
- Por pokrój w plasterki, a następnie podsmaż krótko - dodaj do zupy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Gotuj zupę do miękkości ziemniaków.
- Zmiksuj całość blenderem, dopraw solą i pieprzem, dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!